Archieven

Zeebaars, ceviche van -832-

De zeebaars behoort tot de orde van baarsachtigen. De volwassen vis is gemiddeld 50 cm, maar kan een lengte bereiken van 103 cm en een gewicht van 12 kg. De hoogst geregistreerde leeftijd is 15 jaar.
Zeebaars wordt voornamelijk gevangen met behulp van midwatertrawlers
maar ook lijngevangen. Bij lijngevangen zeebaars worden lijnen gebruikt met wel 100-1000 haken. Aan die haken zit aas zoals inktvis, zandspiering of sardine die twee uur in zee hangen voordat ze opgehaald worden.
Veel van de lijngevangen zeebaars komt uit Bretagne.

Zeebaars fileren en ontvellen kun je hier zien.

Zeebaars, ceviche van
Recept Afdrukken
Porties
4 personen
Porties
4 personen
Zeebaars, ceviche van
Recept Afdrukken
Porties
4 personen
Porties
4 personen
Instructies
Zeebaars:
  1. Fileer de zeebaars en ontvel hem. Snij daarna de baars in zeer fijne plakjes. Leg op een koude gn-plaat ingestreken met een beetje olijfolie.
Dressing:
  1. Dressing : limoensap, rijstazijn, olijfolie en geraspte gember. Eventueel beetje zoet maken met honing. ( kan ook met suchi azijn ipv rijst azijn, is dan al wat zoeter). Een deel van de dressing aanbrengen op de zeebaars, zo begint de koude garing.
  2. Andere garnituur die dan in de overige dressing mag: -Chili peper ontdaan van zaadjes en zeer fijn gesneden. -Granaatappel klaarmaken. -Komkommer in brunoise. -Tomaat emonderen en in brunoise snijden. -Lente ui zeer fijn snijden. -Avocado in blokjes snijden, 1 cm om 1 cm. Van de parures kunnen we een puree maken met zure room of yoghurt of opgeklopte room, limoensap, pezo.
Afwerking
  1. Alles dresseren en afwerken met wat koriander blaadjes, grof zeezout en cress.

Quinoa salade met tonijn -827-


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /data/sites/web/dekookvriendenbe/www/wp-content/plugins/wp-ultimate-recipe/helpers/models/recipe.php on line 254
Quinoa salade met tonijn -827-
Recept Afdrukken
Quinoa salade met tonijn -827-
Recept Afdrukken
Ingrediënten
Porties:
Instructies
Quinoa
  1. Kook de quino gaar in licht gezouten water. Spoel koud en werk op als een salade met alle hierboven vermelde ingrediënten.
Tonijn
  1. Snij de tonijn in fijne blokjes. Smaak of met grof zout en druivenpitolie.
Avocado zalf
  1. Alles fijn mixen in thermomix. Vul af in een spuitzak
Ceviche-jus
  1. Alle ingrediënten mengen.
Notities

OPBOUW:  Doe de quino salade in een grote dresseerring bovenop komt de tartaar van tonijn.
Spuit dotjes van avocado zalf.
Afwerken met fijne schijfjes radijs (op ijswater) en een mengeling van fijne kruiden.

Scampi’s, Thaise soep -825-


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /data/sites/web/dekookvriendenbe/www/wp-content/plugins/wp-ultimate-recipe/helpers/models/recipe.php on line 254
Scampi's, Thaise soep -825-
Recept Afdrukken
Porties
16 porties
Porties
16 porties
Scampi's, Thaise soep -825-
Recept Afdrukken
Porties
16 porties
Porties
16 porties
Ingrediënten
Porties: porties
Instructies
  1. Pel de scampi’s, maar laat het staartstukje zitten.
  2. Snij de kool in fijne reepjes en de pijpajuin in 3 cm lange schuine stukken.
  3. Schil de gemberplakjes en halveer de champignons.
  4. Breng de bouillon aan de kook en voeg de vissaus, look, gember, chili en pijpajuin toe.
  5. Laat 2 minuten koken en voeg dan de champignons en Chinese kool erbij.
  6. Roer de scampi’s door de soep.
  7. Breng weer aan de kook tot de scampi’s roze kleuren en gaar zijn.
  8. Breng op smaak met limoensap.
  9. Werk af met verse koriander en serveer.

Viskoekjes. Thaise tod man pla -729-

Viskoekjes. Thaise tod man pla
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Viskoekjes. Thaise tod man pla
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Pureer de vis en garnalen in de keukenmachine.
  2. Voeg djeroek peroet, basilicum, currypasta vissaus, suiker en limoensap toe en draai nog even.
  3. Kook de boontjes ca. 1 minuut in ruim kokend water. Spoel ze dan direct koud af.
  4. Meng de boontjes, de lente-ui en het vismengsel
  5. Maak met natte handen platte koekjes, haal ze door de bloem.
  6. Bak ze in veel olie aan beide kanten goudbruin.
  7. Dipsaus
  8. Meng suiker, water, olie, azijn, vissaus en peper in een pannetje.
  9. Breng het aan de kook en laat het onafgedekt 5 minuten zachtjes koken.
  10. Haal van het vuur en laat wat afkoelen. Voeg dan komkommer en sesamzaad toe.
  11. Proeven! (zout, knoflook, peper, suiker?)
  12. Eventueel dikken met een beetje maizena en opnieuw laten koken.
Notities

Djeroek Poeroet (limoenblaadjes),Limoenblad, kafferlimoen blaadje, citroenblad, lime leaf, daun djeroek poeroet (Indonesië), bai makrut (Thailand)
Wat is het?
Het donkergroene, glanzende blad van de Kaffir limoen, een struik uit zuidoost Azië. De blaadjes groeien altijd met zijn tweetjes, als een tandem aan de takken. (foto). De blaadjes ruiken en smaken heel duidelijk naar frisse limoen.
Hoe te gebruiken?
Een of meer blaadjes in hun geheel meestoven in curries en soepen. Je eet ze daarna meestal niet op, kan wel, maar is niet gebruikelijk. In reepjes gesneden (zonder de nerf) in soepen of ter garnering op curries, salades, noem maar op. Verse blaadjes zijn het lekkerst, invriezen kan wel, maar eenmaal ontdooid verliezen ze snel hun aroma. Bovendien zijn ingevroren blaadjes meestal een beetje hard & taaiïg, geen probleem voor een curry.
Tips, weetjes & recepten
j
e kunt djeruk perut ook als kamer- of terrasplant houden
Gebruik diepvries limoenblaadjes
Land van herkomst: Thailand, etiket: Frozen Lime Leaves (citrus hystrix DC)

Niagra Falls -680-

Niagra Falls
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Niagra Falls
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Ingrediënten
Porties: pers
Instructies
  1. Giet alle ingrediënten in een shaher
  2. Vul een champagne flute hiermee
  3. Doe ijs in het glas
  4. Vul volledig met ginger ale
  5. Garneer met een schijfje appelsien

Chilisaus, groene -664-


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /data/sites/web/dekookvriendenbe/www/wp-content/plugins/wp-ultimate-recipe/helpers/models/recipe.php on line 254
Chilisaus, groene
Recept Afdrukken
Chilisaus, groene
Recept Afdrukken
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Alles in den blender
  2. afsmaken

Paling in het groen -624-


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /data/sites/web/dekookvriendenbe/www/wp-content/plugins/wp-ultimate-recipe/helpers/models/recipe.php on line 254
Paling in het groen
Recept Afdrukken
Porties
4 personen
Porties
4 personen
Paling in het groen
Recept Afdrukken
Porties
4 personen
Porties
4 personen
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. De paling wassen, vinnen verwijderen en in mooie stukken snijden van 7 cm.
  2. De sjalotjes fijn snijden, aanstoven in boter zonder te kleuren, de stukken paling er bij, laten stoven en een weinig kruiden met peper en zout.
  3. Bevochtigen met de witte wijn en een weinig laten inkoken, de visbouillon erbij en op een zacht vuurtje laten garen (niet gans gaar!!!!!!!)
  4. De kruiden fijn snijden, blancheren en direct in ijswater plaatsen. Dit is heel belangrijk om de mooie groene kleur te bewaren. Droog deppen en in een blender fijn malen .
  5. De saus afsmaken, wat limoen en citroen sap erbij en eventueel een weinig binden.
  6. Op het laatste moment doen we er de stukjes paling terug bij en warmen deze op, dan pas de groentjes.
  7. Opdienen in een diep bord.

Heilbot, exotisch lepeltje met gerookte heilbot -598-

Exotisch lepeltje met gerookte heilbot
Recept Afdrukken
Porties
5 hapjes
Porties
5 hapjes
Exotisch lepeltje met gerookte heilbot
Recept Afdrukken
Porties
5 hapjes
Porties
5 hapjes
Ingrediënten
Porties: hapjes
Instructies
  1. Men reinigt het fruit en snijdt het in kleine dobbelsteentjes. De gerookte heilbot versnijdt men fijn, niet julienne, men hakt wat koriander en mengt alles met de garnalen.
  2. Op smaak brengen met de olie en azijn en wat limoensap en wat laten trekken op een frisse plaats .
Notities

In een porseleinen lepeltje of en andere vorm legt men wat van de mengeling, afwerken met een draai van de pepermolen en een blaadje koriander.

Kiwitini -571-

Kiwitini
Recept Afdrukken
Kiwitini
Recept Afdrukken
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Kneus de kiwi met de rietsuiker in het mixglas van de shaker.
  2. Giet hierbij de Martini, suikersiroop en limoensap.
  3. Voeg ijs toe, sluit de shaker en shake krachtig.
  4. Strain in een met gemalen ijs opgevuld tumblerglas.
  5. Werk af met schijfje kiwi en serveer met een rietje.

Tequila, frozen Margarita -541-


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /data/sites/web/dekookvriendenbe/www/wp-content/plugins/wp-ultimate-recipe/helpers/models/recipe.php on line 254
Tequila, frozen Margarita
Recept Afdrukken
Tequila, frozen Margarita
Recept Afdrukken
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. mixen en proeven

Daisy de Santiago-495-


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /data/sites/web/dekookvriendenbe/www/wp-content/plugins/wp-ultimate-recipe/helpers/models/recipe.php on line 254
Daisy de Santiago
Recept Afdrukken
Daisy de Santiago
Recept Afdrukken
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Voor suikerwater
  2. Neem een steelpan en breng het water aan de kook. Zet het vuur lager en doe de suiker in het warme water, los de suiker al roerend op. Haal de pan van het vuur zodra de suiker is opgelost.
  3. Laat de siroop niet koken anders wordt hij te zoet en te dik. Laat het suikerwater afkoelen en bewaar in een fles met dop.
  4. Suikerwater bewaar je het best in de koelkast. Je kan de kristalsuiker ook vervangen door rietsuiker, dan krijg je een amberkleurige siroop
  5. Bereiding
  6. Vul het wijnglas met gemalen ijs. Giet het limoensap, het suikerwater en de rum in het mixglas. Vul op met ijsblokjes, sluit de shaker en shake krachtig. Verwijder het gesmolten ijswater uit het wijnglas, maar laat het ijs erin. Strain de cocktail in het glas
Notities

Werk af met Chartreuse en garneer met bosvruchten en een takje munt.

Sint Jacobs vruchten, carpaccio met witloof -468-

Sint Jacobs vruchten, carpaccio met witloof
Recept Afdrukken
Porties
2
Porties
2
Sint Jacobs vruchten, carpaccio met witloof
Recept Afdrukken
Porties
2
Porties
2
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Men reinigt het vlees en snijdt dit in drie à vier ronde schijfjes naargelang de dikte.
  2. Dit plaatst men op een plaat, kruiden met peper zout en fijn gehakte dille, daarna marineren met wat witte wijn, olijfolie en limoen sap. We laten dit een klein uurtje in de koelkast marineren.
  3. Ondertussen snijden we een fijne julienne van witloof en leggen dit direct in koud water. We spoelen dit en drogen het dan in een sla zwierder.
  4. Daarna mengen met een beetje peper, zout, en de in julienne gesneden, chorizo en een weinig mayonaise, afsmaken.
Notities

Op een groot koud bord: in het midden een torentje van het witloof, er rond de schijfjes vruchtvlees, een draai van de pepermolen en men werkt af met een bosje scheutjes en wat gehakte dille.

Tijgergarnaal, gemarineerd. -246-


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /data/sites/web/dekookvriendenbe/www/wp-content/plugins/wp-ultimate-recipe/helpers/models/recipe.php on line 254
Tijgergarnaal, gemarineerd.
Recept Afdrukken
Porties
1
Porties
1
Tijgergarnaal, gemarineerd.
Recept Afdrukken
Porties
1
Porties
1
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. De tijgergarnalen in de olijfolie leggen kruiden met peper en zout, de gehakte dille aan toevoegen en enkele uurtjes laten trekken Bediening Op een bordje met tandenstokers of in een aperitief lepeltje .

Da Vinci -164-


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /data/sites/web/dekookvriendenbe/www/wp-content/plugins/wp-ultimate-recipe/helpers/models/recipe.php on line 254
Da Vinci
Recept Afdrukken
Porties
6
Porties
6
Da Vinci
Recept Afdrukken
Porties
6
Porties
6
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Alles mengen en serveren met een ijsblokje.
  2. Garneren door het givreren van de glazen en een schijfje limoen.
  3. Dit is een origineel recept van het huis Renglet.

Citroenvlaai met frambozen en thee van citroenmelisse -107-


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /data/sites/web/dekookvriendenbe/www/wp-content/plugins/wp-ultimate-recipe/helpers/models/recipe.php on line 254
Citroenvlaai met frambozen en thee van citroenmelisse
Recept Afdrukken
Porties
6
Porties
6
Citroenvlaai met frambozen en thee van citroenmelisse
Recept Afdrukken
Porties
6
Porties
6
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Bak de taartbodem blind in een oven van 175°C gedurende 15 minuten.
  2. Wrijf hem in met een beetje eiwit en plaats hem nog een 2-tal minuten in de oven.
  3. Dit zal een laagje maken zodat de korst niet dadelijk plat wordt in de koelkast.
  4. Klop de eieren en de suiker in een kom en voeg er de sappen aan toe.
  5. Zet de taartbodem terug in de oven en giet er het mengsel op.
  6. Bak ze in ongeveer 45 min op 180 °C
  7. Haal ze uit de oven en laat afkoelen in de koelkast.
  8. Klop de room op met wat suiker.
  9. Schik de taart op het bord met wat frambozen en een soeplepel verse room.
  10. Rasp hierover wat limoen en serveer bij voorkeur met een Wortegemse jenever.

Margarita -048-


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /data/sites/web/dekookvriendenbe/www/wp-content/plugins/wp-ultimate-recipe/helpers/models/recipe.php on line 254
Margarita
Recept Afdrukken
Porties
1
Porties
1
Margarita
Recept Afdrukken
Porties
1
Porties
1
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Alles samen vermengen.
  2. Zeven in een cocktailglas dat vooraf werd berijmd met zout.
  3. Er bestaat een zeker ritueel omtrent deze cocktail : de klant eet een schijfje limoen, drinkt de tequila en likt het zout op, dat hij op de rug van de hand heeft gelegd.

Zombie -036-


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /data/sites/web/dekookvriendenbe/www/wp-content/plugins/wp-ultimate-recipe/helpers/models/recipe.php on line 254
Zombie
Recept Afdrukken
Porties
1
Porties
1
Zombie
Recept Afdrukken
Porties
1
Porties
1
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Alles vermengen en koelen.
  2. Garneren met een schijfje limoen.