Archieven

Rhum. Femkes Cocktail -554-

Afdrukken

Rhum. Femkes Cocktail

Porties 12 apero"s

Ingredienten

  • 500 cl rhum witte
  • 1 l spuitwater
  • suiker
  • 4 limoenen
  • 500 g frambozen diepvries
  • Munt

Instructies

  • De diepvries frambozen mixen en sap van limoen toevoegen tesamen met wat suiker. Mengen met witte rhum en spuitwater
  • Garnituur : volledige frambozen, munt, enkele partjes limoen
  • Opdienen met ijs

Quinoa, glaasje met scampi en limoen -527-

Afdrukken

Quinoa, glaasje met scampi en limoen

Porties 15 hapjes

Ingredienten

  • 12 scampi's
  • 1 à 2 limoenen
  • olijfolie
  • koriander verse
  • koriander poeder
  • Munt verse
  • pezo
  • zout
  • wat paprika pikante

Instructies

  • De quinoa goed wassen en spoelen om de bitterheid te verminderen. Goed laten uitlekken, in een pot doen en 2 maal het volume water toevoegen met een beetje zout.
  • Aan de kook brengen, afdekken en 12 minuten laten koken. De quinoa is gaar als de kiem tevoorschijn komt. Laten uitlekken en afkoelen.
  • De scampi’s reinigen en in de breedte in 2 verdelen, bakken in olijfolie en kruiden met peso en paprika.
  • Ondertussen maakt men een vinaigrette van olijfolie met limoensap en wat geraspte schil.
  • Op smaak brengen met peper en koriander poeder, daarna de verse, gehakte koriander en munt erbij doen.

Notities

Afwerking:
Op de bodem van ons glaasje legt men de quinoa, daarop de stukjes scampi, naperen met de vinaigrette en afwerken met een blaadje munt .

Guacamole -309-

Afdrukken

Guacamole

Porties 50

Ingredienten

  • 1 Frans brood voor toasten
  • 6 avocado’s rijpe
  • 3 limoenen of citroenen
  • 8 uitjes lente
  • 1 teentje look
  • 1 chili peper
  • 3 tomaten pomodori
  • 2 eetlepels koriander grof gehakte
  • pezo

Instructies

  • Pers de citroenen.
  • Snij de avocado met een mes in de lengte langs de pit doormidden.
  • Draai daarna de helften in tegenovergestelde richting los.
  • Lepel het vruchtvlees eruit en prak het fijn met een vork.
  • Voeg er de helft van het citroensap bij.
  • Daarna snijden we de lente uitjes in zeer fijne ringen en voegen deze eraan toe.
  • De tomaten ontvellen, ontpitten en in brokjes snijden, de look persen en erbij voegen.
  • De chili peper snijden we in 2 in de lengte, verwijderen de pitjes en snijden deze daarna in heel fijne brunoise, waarna we het, samen met de grof gehakte koriander, bij de rest voegen.
  • Afsmaken, in een glazen bol leggen, de rest van het citroen sap over gieten, de pit van de advocaat bij leggen (tegen het verkleuren) en in de koelkast bewaren tot gebruik.
  • Bediening
  • Op een toastje, versierd met wat fijne stukjes tomaat.

Zalm, ceviche met avocado’s -161-

Afdrukken

Zalm. Ceviche van zalm met avocado’s

Porties 6

Ingredienten

  • 350 g zalm verse zonder vel
  • 2 a 3 limoenen
  • 2 rode paprika’s
  • 3 tomaten vaste
  • koriander verse
  • 1 avocado rijpe
  • olijfolie

Instructies

  • Emondeer de paprika’s en de tomaten.
  • Snij beiden in een fijne brunoise van een halve centimeter.
  • Schil de avocado en snij deze even dik.
  • Snij de zalm in blokjes van 2 op 2 cm.
  • Leg deze in een schaal en besprenkel ze met het sap van 2 limoenen.
  • Laat een uurtje trekken in de koelkast.
  • Breng dan de vis op smaak met peper en zout.
  • Doe de mengeling van brunoise hierop en voeg 2 soeplepels fijn gehakte koriander toe.
  • Giet een goede scheut olijfolie hierop.
  • Dek af en laat nog een 15 minuten in de koelkast marineren.
  • Serveer met prikkers.

Kalfsvlees. Spiesje van rauw kalfsvlees -157-

Afdrukken

Kalfsvlees. Spiesje van rauw kalfsvlees

Porties 6

Ingredienten

  • 400 g kalf filet
  • 2 dl pistache olie
  • beetje pepermunt verse
  • 1 vanillestokje
  • 2 limoenen
  • 50 g pistachenoten
  • tandenstokers

Instructies

  • Snij het kalfsvlees in gelijke dobbelsteentjes van een drietal centimeters.
  • Ciseleer de muntblaadjes en voeg toe aan de olie.
  • Maal de pistachenoten fijn en voeg deze toe aan de olie.
  • Halveer de vanillestok en schraap het merg eruit en voeg ook bij de olie.
  • Prik een tandenstoker in de stukjes vlees en leg ze in de olie.
  • Kruid met peper en zout en zet het geheel gedurende een uurtje in de koelkast om te marineren.
  • Haal uit de koelkast en rasp er de limoen over.
  • Serveer op een bordje.

Citroenvlaai met frambozen en thee van citroenmelisse -107-

Afdrukken

Citroenvlaai met frambozen en thee van citroenmelisse

Porties 6

Ingredienten

  • 1 taartbodem
  • 350 g suiker kristalsuiker S1
  • 8 eieren
  • 3 dl slagroom
  • 2 limoenen om te raspen
  • 2 dl limoensap
  • 1 dl citroensap
  • 300 g frambozen verse
  • 1 bot Munt
  • 1 bot citroenmelisse

Instructies

  • Bak de taartbodem blind in een oven van 175°C gedurende 15 minuten.
  • Wrijf hem in met een beetje eiwit en plaats hem nog een 2-tal minuten in de oven.
  • Dit zal een laagje maken zodat de korst niet dadelijk plat wordt in de koelkast.
  • Klop de eieren en de suiker in een kom en voeg er de sappen aan toe.
  • Zet de taartbodem terug in de oven en giet er het mengsel op.
  • Bak ze in ongeveer 45 min op 180 °C
  • Haal ze uit de oven en laat afkoelen in de koelkast.
  • Klop de room op met wat suiker.
  • Schik de taart op het bord met wat frambozen en een soeplepel verse room.
  • Rasp hierover wat limoen en serveer bij voorkeur met een Wortegemse jenever.

Aardbeiensoepje met limoen -041-

Afdrukken

Aardbeiensoepje met limoen

Porties 10

Ingredienten

  • 1 kg aardbeien
  • 3 limoenen
  • 150 g griessuiker
  • 10 blaadjes Munt
  • 1 blaadje munt Garnituur

Instructies

  • Was de aardbeien, leg 1 aardbei apart voor de versiering en haal van de andere aardbeien het kroontje af.
  • Snijd de aardbeien in schijfjes.
  • Was de schil van 1 limoen en rasp deze schil.
  • Pers daarna de 3 limoenen uit.
  • Was de blaadjes munt en snijdt ze in hele fijne sliertjes.
  • Vermeng daarna de aardbeien, de muntsliertjes, de suiker, de limoenschillen en het limoensap.
  • Laten afkoelen in de frigo en fris opdienen in een grote kom met de aardbei en het muntblaadje als garnitu