Archieven

Makreel. Mi-cuit van makreel met gazpacho van komkommer, hangop van geit en geroosterde komkommer -822-

Makreel. Mi-cuit van makreel met gazpacho van komkommer, hangop van geit en geroosterde komkommer -822-
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Makreel. Mi-cuit van makreel met gazpacho van komkommer, hangop van geit en geroosterde komkommer -822-
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Ingrediënten
Porties: pers
Instructies
Makreel
  1. Verwijder de graatjes en trek vacuüm in een marinade van 10cl witte sojasaus, 10cl citroensap en 10cl sushi azijn.
  2. Laat vervolgens 1 uur marineren.
  3. Dep voor het serveren droog en brandt af met een bunzenbrander.
Gazpacho komkommer
  1. Blend 4 stuks komkommer, 10 cl olijfolie, 1 cl olie van gekonfijte look, 5 cl limoensap, 20 cl kippenbouillon, 10 cl sushiazijn, 10 cl witte soja, 1 g xantana en 1 mespunt piment d’espelette gedurende 10 minuten.
Geroosterde komkommer
  1. Snijd de komkommer in de gewenste vorm en brandt af met een bunzenbrander.
  2. Kruid met peper en zout en werk af met enkele druppels olijfolie.
Hangop van geit
  1. Natuurlijke yoghurt (zonder additieven) laten uitlekken in kaasdoek, daarna afkruiden met zout en cayennepeper.
  2. Voeg wat limoensap en een mespuntje honing toe en doe de massa in een spuitzak.
Notities

Afwerking
Werk af met enkele druppels olijfolie en eetbare bloemetjes

Inktvis en tartaar van Holsteinkalf -819-

Inktvis en tartaar van Holsteinkalf -819-
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Inktvis en tartaar van Holsteinkalf -819-
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Ingrediënten
Mousse van Oosterscheldepaling
Basilicumolie
Jus
Afwerking
Porties: pers
Instructies
Inktvis en kalf
  1. Maak de inktvistentakels schoon, besprenkel met olijfolie, brand af met een koksbrander.
  2. Snij het kalfsvlees in tartaar, breng op smaak met peper en zout.
Palingmousse
  1. Breng de room aan de kook, giet op de paling, mix glad.
  2. Passeer door een fijne zeef, los er de gelatine in op, spatel er de halfopgeklopte room door, kruid met peper en zout.
Basilicumolie
  1. Doe het basilicum in de blender, zet onder met druivenpitolie, mix 5 minuten, zeef door een neteldoek.
Jus van tomaten en komkommer
  1. Centrifugeer de tomaten en de komkommer, zeef door een neteldoek, voeg de dashi-bouillon toe, breng op smaak met zout, peper en dashi-azijn.
Avocadocrème en gefrituteerde kappers
  1. Pel en ontpit de avocado's, mix glad met de zure room en limoensap, breng op smaak met peper en zout.
  2. Laat de kappertjes uitlekken in een zeef, frituur krokant.
Notities

Presentatie Leg de inktvis en de tartaar op het bord. Werk af met reepjes geblancheerde selderij, rolletjes van komkommer, palingmousse, uitgelekte yoghurt, basilicumolie, jus, crème van avocado en gefrituurde kappertjes.

Blini’s met auberginekaviaar -808-

Blini's met auberginekaviaar -808-
Recept Afdrukken
Porties
15
Porties
15
Blini's met auberginekaviaar -808-
Recept Afdrukken
Porties
15
Porties
15
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Halveer de aubergines in de lengte en maak met een mesje diagonale inkepingen in het vruchtvlees.
  3. Leg de aubergines op een met bakpapier beklede bakplaat en wrijf ze in met olijfolie.
  4. Kruid ze met komijnpoeder, paprikapoeder, peper en zout.
  5. Bak de aubergines gedurende 40 minuten in de oven, tot ze goed geroosterd zijn.
  6. Laat de aubergines even afkoelen en snijd ze in stukken.
  7. Doe de stukken in de blender en mix tot een smeuïge massa.
  8. Voeg limoensap en peterselie toe en mix nog eens kort.
  9. Schep op elke blini een lepeltje auberginekaviaar en een toefje zure room.
  10. Werk af met enkele granaatappelpitjes, koriander en munt.

Gressingham eend, witloof, wortel, mango. -806-

Gressingham eend, witloof, wortel, mango. -806-
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Gressingham eend, witloof, wortel, mango. -806-
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Ingrediënten
Porties: pers
Instructies
  1. -----Gressingham eendenfilet
  2. Meng de olijfolie, oestersaus, sojasaus, limoen en appelsien.
  3. Snij de eendenfilets in de velkant in en trek deze vacuüm samen met een pollepel van de marinade.
  4. Gaar minimum een uur op 58°C in de Röner en bak beide zijdes aan.
  5. ----Wortelcrème
  6. Gaar de wortelen in de kippenbouillon, hou het kookvocht bij
  7. Versnijd grof 2 sjalotten en stoof deze aan tot ze glazig zijn
  8. Mix de wortelen, sjalotten, komijn en boter samen in de thermomix op 60°C, snelheid 10. Voeg eventueel een paar lepels kookvocht toe als de crème niet glad genoeg is.
  9. -----Witloof
  10. Haal de bittere kern uit de witloofstronken, trek deze in een vacuüm samen met een scheut sinaasappelsap.
  11. Gaar het witloof 40 min in een stoomoven op 84°C. Koel deze af in ijswater. Snij het witloof in twee en bak aan, kruid af met peper en zout.
  12. -----Polenta
  13. Kook de polenta gaar in de kippenbouillon. Laat afkoelen in een diepere schaal. Eens afgekoeld, steek ronde vormen uit.
  14. Bestrooi deze met het gerookt paprikapoeder, bak aan en verwarm deze 3 min. in een oven van 180°C.
  15. -----Saus van mango
  16. Meng de kalfsfond met de mangopuree Monteer de saus op met de boter
  17. Werk het gerecht af met wat gebakken champignons en uitgestoken rondjes mango.
  18. -----Maïsflensje
  19. Meng ½ hoeveelheid flensjesbeslag met ½ hoeveelheid aardappelpuree Bak flensjes en bestrooi met maïs

Sint-Jacobsnoot,carpaccio met bouillon van soja en truffel en met gelei van mango. -796-

Sint-Jacobsnoot,carpaccio met bouillon van soja en truffel en met gelei van mango. -796-
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Sint-Jacobsnoot,carpaccio met bouillon van soja en truffel en met gelei van mango. -796-
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Ingrediënten
Porties: pers
Instructies
Bereiding coquilles
  1. Snij de coquilles in dunne plakjes
Bereiding gelei van mango
  1. Kook alle ingrediënten samen op, laat 2 minuten doorkoken, laat afkoelen, mix met de staafmixer tot een gelei.
Bereiding bouillon van soja en truffel
  1. Snij de sjalot, citroengras en look fijn. Plet het citroengras. Stoof aan in een sauspannetje.
  2. Blus met sojasaus en kippenfond, laat tot de helft inkoken. Roer er met een klopper de miso door, zeef door een fijne zeef.
  3. Breng op smaak met een truffelolie, limoenspa en eventueel wat zout.
Notities

Presentatie Leg de plakjes coquilles op het bord, besprenkel met olijfolie, kruid met peper, fleur de sel en zeste van limoen. Werk af met gelei van mango, broccoliroosjes, doperwtjes en citrusafrikaantjes. Serveer de lauwwarme bouillon aan tafel.

Tiramisu citrus -782-

Tiramisu citrus
Recept Afdrukken
Porties
6 pers
Porties
6 pers
Tiramisu citrus
Recept Afdrukken
Porties
6 pers
Porties
6 pers
Ingrediënten
Porties: pers
Instructies
  1. Kook een beetje van het Citrus sap en laat de in water geweekte en uitgeknepen gelatine blaadjes hierin smelten. Meng met de rest van het sap. Verdeel over de glaasjes en laat minstens 3u opstijven.
  2. Klop het eigeel en de poedersuiker en ruban, moet wit zijn. Meng met de mascarpone, de marsale en de sterke koffie.
  3. Klop het eiwit samen met het beetje poedersuiker stevig en spatel dit voorzichtig onder het mascarpone mengsel.
  4. Giet de tiramisu in de glaasjes en steek het, in koffie gedompeld, koekje hierin. Laat een tijdje in de koelkast.
  5. Werk af met veel cacao poeder

Haring, gerookte in een glaasje erwtenmousse. -746-

Haring, gerookte in een glaasje erwtenmousse.
Recept Afdrukken
Porties
10 glaasjes
Porties
10 glaasjes
Haring, gerookte in een glaasje erwtenmousse.
Recept Afdrukken
Porties
10 glaasjes
Porties
10 glaasjes
Ingrediënten
Porties: glaasjes
Instructies
  1. De erwtjes kort koken in kokend gezouten water en direct in ijswater laten schrikken. Deze dan met een weinig water fijn cutteren tot een mooi glad zalfje.
  2. Op smaak brengen met wat peper en paprikapoeder. Limoen zeste’s en een weinig limoensap en de zure room. Wel rekening houden dat de haring al gezouten is
  3. De haringfilet reinigen, vel en graatjes verwijderen. Deze dan in mooi reepjes snijden
  4. De mousse in de glaasjes doen met een spuitzak zodat de randen mooi zuiver blijven Daarop de reepjes vis doen
  5. En we werken af met enkele eitjes en een blaadje postelein

Goudbrasem , ceviche met guacamole. -738-

Goudbrasem , ceviche met guacamole.
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Goudbrasem , ceviche met guacamole.
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Ingrediënten
Porties: pers
Instructies
  1. Snijd de visfilets in dunne plakjes. Meng de vis met de rest van de ingrediënten en smaak af met peper en zout.
  2. Laat de ceviche een tijd marineren.
  3. Plet de avocado’s grof en meng met de rest van de ingrediënten voor de guacamole.
  4. Verdeel de ceviche en guacamole tussen stukken van van panne carasau.
  5. Garneer met de rest van de ingrediënten.

Vanille ijs, rode vruchten, brownies, amandelkoekjes, merengue en limoen-room -740-

Vanille ijs, rode vruchten, brownies, amandelkoekjes, merengue en limoen-room
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Vanille ijs, rode vruchten, brownies, amandelkoekjes, merengue en limoen-room
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Ingrediënten
Porties: pers

Visballetjes, oosterse met curry mayonaise -730-

Visballetjes, oosterse met curry mayonaise
Recept Afdrukken
Porties
6
Porties
6
Visballetjes, oosterse met curry mayonaise
Recept Afdrukken
Porties
6
Porties
6
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Het vlees van de vis en de krab fijn snijden of cutteren (niet gans fijn, geen mousse).
  2. De kruiden en het pepertje en de gember fijn snijden.
  3. Alles bij de vis doen samen met wat chilisaus en de zeste’s en wat jus van de limoen.
  4. Goed mengen en balletjes van maken deze gaar stomen of afbakken.
  5. Saus mayonaise mengen met curry en chili saus.
  6. De balletjes dippen in de saus en hot hot hot

Mango met mousse van witte chocolade en passievrucht -686-

Mango met mousse van witte chocolade en passievrucht
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Mango met mousse van witte chocolade en passievrucht
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Ingrediënten
Porties: pers
Instructies
  1. Pel de mango en snijd deze in kleine stukjes, meng hieronder wat honing, limoensap en
  2. limoenrasp,gekonfijte gember en de muntblaadjes
  3. Mousse :
  4. Gelatine blaadje weken in koud water
  5. De melk, room en vanille (zaadjes) opkoken
  6. Breek de chocolade in stukjes en giet hierop het kokende melk-roommengsel
  7. De gelatine uitknijpen en mengen onder de nog warme chocolademengeling en verder laten afkoelen tot kamertemperatuur.
  8. De resterende 400ml room half opkloppen
  9. Het chocolademengsel onder de room spatelen
  10. Verdeel de mangostukjes in grote glazen en vul aan met de chocolademousse.
Notities

Presentatie : Haal het vruchtvlees uit de passievrucht en doe het bovenop de gestolde chocomousse versier met nog enkele muntblaadjes

Bloemkool, geroosterde met tahini saus * -661-

Bloemkool, geroosterde met tahini saus *
Recept Afdrukken
Bloemkool, geroosterde met tahini saus *
Recept Afdrukken
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Verdeel de bloemkool in kleine roosjes
  2. Frituur de bloemkoolroosjes op 160°C, of bak ze goudbruin in een pan.
  3. Laten uitlekken op keukenpapier
  4. Maak de tahini saus
  5. Doe de tahini pasta in een grote kom samen met de look, de peterselie, de yoghurt en het limoensap
  6. Voeg al roeren het water bij tot honing dikte.
  7. Lepel de tahini saus op een bord met de bloemkoolroosjes boven op.
  8. Of dien apart op

Fatoush * -660-

Fatoush
Recept Afdrukken
Fatoush
Recept Afdrukken
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Verwarm de oven op 150°C
  2. Snijd de pitabroodjes in blokjes van 2 x 2 cm en zet ze in een ovenschaal.
  3. Besprenkel ze met de olijfolie en de za’atar
  4. Bak ze +/-25-30 minuten. Schud ze regelmatig door elkaar tot ze goudbruin gebakken zijn.
  5. Meng alle ingrediënten van de salade in een grote kom en roor voorzichtig om
  6. Meng alle ingrediënten van de dressing onder de salade.
  7. Voeg dit alles over de warme croutons en dien onmiddellijk op.

Skrei, met chorizo doorstoken en gebakken op zeezout met een vinaigrette -547-

Skrei, met chorizo doorstoken en gebakken op zeezout met een vinaigrette
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Skrei, met chorizo doorstoken en gebakken op zeezout met een vinaigrette
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Ingrediënten
Porties: pers
Instructies
  1. Mijn snijdt de worst in stukken van ongeveer een ½ cm op 2cm.
  2. Deze steekt men een uurtje in de diepvries zodat ze hard worden, waarna men ze in de vis steekt tot ze een beetje uit het vlees komen .
  3. De stukken vis plaatst men op een laagje zeezout, we kruiden ze met wat peper en garen ze in de oven, ervoor zorgend dat ze mooi glanzend blijven binnenin .
  4. Vinaigrette: men snijdt de tomaten in mooie blokjes, de bieslook mooi versnipperen, de kervel grof hakken en de blaadjes dragon fijn versnipperen.
  5. Olijfolie en limoensap en wat geraspte limoenschil mengen, op smaak brengen en de groene kruiden eronder mengen.
Notities

Op een lauw bord plaats men de vis en napeert deze een weinig met de vinaigrette. De rest van de saus apart opdienen met een stukje brood

Tonijn, torentje met koriander -464-

Tonijn, torentje met koriander
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Tonijn, torentje met koriander
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Ingrediënten
Porties: pers
Instructies
  1. De pastinaak snijdt men in fijne schijfjes waarna we er mooie kleine rondjes in uitsteekt, die men dan in wat water en kurkuma beetgaar kookt. Men laat ze in het vocht afkoelen en drogen ze daarna af in een handdoek.
  2. De tonijn snijden we in mooie, gelijke, kleine dobbelsteentjes die we dan afkruiden met peso, de fijn gesneden koriander, wat limoen zeste’s en sap en goede olijfolie.
  3. Koel bewaren en zo weinig mogelijk in roeren.
Notities

Op een groot bord maakt men met behulp van een ronde vorm een mooi torentje waarrond we de schijfjes pastinaak leggen. We versieren het geheel met stukjes kerstomaat. Op het torentje plaatst men een mooi plukje scheutjes en daarop een mooie bloem. Men werkt af door een draai met de pepermolen op het bord en enkele druppels olijfolie.

Kabeljauw, ceviche -452-

Kabeljauw, ceviche
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Kabeljauw, ceviche
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. De prei in mooie fijne julienne snijden vermengen met peso en een weinig citroensap en olijfolie
  2. Dit een half uurtje laten marineren
  3. De kabeljauw snijdt men in fijne sneetjes die men besprenkeld met limoensap en het zout en wat geraspte limoen schil en de fijn versnipperde chilipeper
  4. Een half uurtje laten rusten ( de limoen zal de vis garen)
  5. Bediening :
  6. Op een bordje plaats men in het midden de prei er rond de sneetjes kabeljauw afwerken met kwartjes kerstomaat en wat mais en enkele takjes bieslook

Scampi tempura met Thaise dip -428-

Scampi tempura met Thaise dip
Recept Afdrukken
Porties
10
Porties
10
Scampi tempura met Thaise dip
Recept Afdrukken
Porties
10
Porties
10
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Breng voor de dip het water aan de kook. Roer de arowroot door het water tot het water gebonden is. Neem het water van
  2. het vuur en roer de rest van de ingrediënten door het water. Laat afkoelen. Steek de garnalen op stokjes en haal ze door het
  3. tempurabeslag. Frituur ze krokant in olie op 180°C. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Serveer met de dip.

Tonijn. Tartaar van geelvin tonijn met limoen en koriander -404-

Tonijn. Tartaar van geelvin tonijn met limoen en koriander
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Tonijn. Tartaar van geelvin tonijn met limoen en koriander
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. De pastinaak snijdt men in fijne schijfjes en steken deze uit in mooie kleine rondjes die men dan in wat water en kurkuma beetgaar garen in het vocht laten afkoelen en daarna drogen in een handdoek
  2. De tonijn versnijden we in mooie gelijke kleine dobbelsteentjes die men dan afkruid met peso en de fijn gesneden koriander wat limoen zeste’s en sap en goede olijf olie
  3. Koel bewaren en zo weinig mogelijk in roeren

Sint Jacobs vruchten, carpaccio -345-

Sint Jacobs vruchten, carpaccio
Recept Afdrukken
Porties
1
Porties
1
Sint Jacobs vruchten, carpaccio
Recept Afdrukken
Porties
1
Porties
1
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Men reinigt het vlees en snijdt dit in drie à vier ronde schijfjes afhankelijk van de dikte.
  2. Men legt dit op een plaat en kruidt met peper, zout en fijn gehakte dille.
  3. Daarna laten we het dit een klein uurtje in de koelkast marineren in een mengsel van witte wijn, olijfolie en limoen sap.
  4. Ondertussen snijdt men een fijne julienne van ons witloof en legt dit onmiddellijk in koud water.
  5. We spoelen, en drogen het dan in een sla zwierder.
  6. Daarna mengen met een beetje peper, zout en de, in julienne gesneden, chorizo en tenslotte afsmaken met een weinig mayonaise.
Notities

Op een groot koud bord met in het midden een torentje van witloof en er rond de schijfjes vruchtvlees. Nog een draai van de pepermolen en men werkt af met een bosje scheutjes en wat gehakte dille. Tips van de chef: Indien mogelijk, de volledige schelpen zelf openen. Verser en lekkerder kan niet

Close encounter -295-

Close encounter
Recept Afdrukken
Porties
1
Porties
1
Close encounter
Recept Afdrukken
Porties
1
Porties
1
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Doe alle drankjes in shaker (of mengbeker), schud (of roer) kort maar krachtig.
  2. Doe enkele ijsblokjes in een glas en giet er de cocktail over.
  3. Garneer met enkele frambozen op een prikker.
Notities

Tips van de Witch : Aperitief komt van het volkslatijn ' aperire ' en betekent openen, hier het openen van de maag. Deze lekkere drank bevorderd zeker de eetlust. Met een paar hapjes erbij een tongstrelend aperitief !

Cubaanse Mojito -243-

Cubaanse Mojito
Recept Afdrukken
Porties
1
Porties
1
Cubaanse Mojito
Recept Afdrukken
Porties
1
Porties
1
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Giet de Rum en de rietsuiker in een longdrink glas en giet er het spuitwater bij.
  2. “Kwets” de limoen van binnen door er hard duwend mee over een plank te rollen.
  3. “Kwets” de munt door er met een (houten) staafje op te slaan op een plank.
  4. Meng limoensap – rum en spuitwate.r
  5. Steek het takje munt erbij en roer.
  6. Voeg nadien het ijs toe tot aan de rand van het glas en steek er 2 rietjes bij.

Zalm., gerookte met dille -213-

Zalm., gerookte met dille
Recept Afdrukken
Porties
1
Porties
1
Zalm., gerookte met dille
Recept Afdrukken
Porties
1
Porties
1
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. De chizo ontwortelen en wassen.
  2. De appelsien à vif pellen, het vlees van de vliesjes verwijderen en het sap opvangen.
  3. Vinaigrette maken van de olijfolie, limoensap, appelsiensap; peper en zout en dille.
  4. Roosjes maken van de radijsjes en op water zetten.
  5. Bediening
  6. De sneden zalm verdelen over het bord.
  7. Naperen met de vinaigrette
  8. In het midden een weinig preischeuten met daarop de radijs.
  9. Rondom de chizo.
  10. Toast dik snijden (2 cm) ontdoen van de korsten en bakken in warme oven.

Kabeljauwstukjes met grilled halloumi -196-

Kabeljauwstukjes met grilled halloumi
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Kabeljauwstukjes met grilled halloumi
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Ingrediënten