Archieven

Hindefilets Grand Veneur, fruittaartjes en pommes Macaire -720-

Afdrukken

Hindefilets Grand Veneur, fruittaartjes en pommes Macaire

Porties 8 pers

Ingredienten

  • 1 ui voor de saus
  • 1 eetlepel bloem voor de saus
  • 20 g boter voor de saus
  • 3 teentjes knoflook voor de saus
  • 60 g boter
  • 2 hindefilet gebraden
  • 50 g bloem voor de pommes Macaire
  • 3 takjes rozemarijn voor de taartjes
  • 100 g boter voor de pommes Macaire
  • 1 bussel bieslook voor de pommes Macaire
  • 1 kg zout grof, voor de pommes Macaire
  • 2 stoofperen voor de taartjes
  • 2 pakken kruimeldeeg voor de taartjes
  • 2 appels Jonagold-, voor de taartjes
  • 4 eetlepel rietsuiker voor de taartjes
  • 60 g boter voor de taartjes
  • 1,2 kg aardappelen bloemige , voor de pommes Macaire
  • 1 ei voor de pommes Macaire
  • 2 eidooiers
  • 1 eetlepel jeneverbessen voor de saus
  • 1 kruidentuiltje voor de saus
  • 7,5 dl wildfond voor de saus
  • 2,5 dl rode wijn voor de saus
  • 2 eetlepels bessengelei rode , voor de saus
  • 70 g tomatenconcentraat blikje, voor de saus
  • 3 stengels selder Groene , voor de saus
  • 3 Wortelen voor de saus
  • pezo

Instructies

  • Snijd de wortelen in schijfjes, snipper de selder fijn, pers de teentjes knoflook en hak de ui. Fruit ze 5 min. op een matig vuurtje in een grote steelpan met 20 g gesmolten boter.
  • Voeg het tomatenconcentraat toe, meng 1 min. en bestuif dan met bloem. Meng 1 min, voeg de wildfond toe, samen met de rode wijn, het kruidentuiltje, de rode bessengelei, de jeneverbessen, peper en zout.
  • Laat 1 u op een heel zacht vuurtje sudderen. Filter in een zeef met een fijn rooster.
  • Verwarm de oven voor op 200°C. Strooi een beetje grof zout in een ovenschaal, prik in de aardappelen en schik ze er bovenop.
  • Bedek met de rest van het zout en bak ± 1 u in de oven, tot ze zacht zijn. Laat lichtjes afkoelen (mag niet koud zijn) en schil ze dan.
  • Plet het vruchtvlees met de boter, het ei en de eidooiers. Breng op smaak en voeg de gehakte bieslook toe.
  • Vorm er balletjes of quenelles mee en rol ze in de bloem. Laat minstens 30 min. in de koelkast rusten.
  • Bak ze goudbruin in de frituurpan op 180°C. Laat ze op keukenpapier uitlekken en dien ze meteen op.
  • Laat de temperatuur van de oven dalen tot 190°C.
  • Schil de vruchten niet. Snijd ze in 2 en verwijder het klokhuis. Snijd de appels in dikke plakjes en snijd de peren in 6.
  • Snijd het kruimeldeeg in 4 en snijd ze nog lichtjes aan om ze ronder te maken. Verwijder het bakpapier niet.
  • Verdeel de appels, de peren en de veenbessen in het midden van het deeg. Bestuif met suiker en plooi de zijkanten van het deeg naar binnen dicht.
  • Besprenkel met gesmolten boter, voeg rozemarijn toe en bak 20 min. in de oven goudbruin.
  • Bak 60 g boter in 2 grote braadpannen goudbruin (gebruinde boter). Leg er de hindefilets in en schroei ze 3 min. dicht op een hoog vuur.
  • Draai ze om zonder erin te prikken, laat ze nog 1 min. bakken en overgiet ze intussen regelmatig met de gesmolten boter.
  • Breng op smaak, haal van het vuur en laat minstens 5 min. rusten.
  • Snijd het vlees in dikke sneetjes en dien meteen op, met de saus. Geef er de pommes Macaire en de taartjes bij.

Notities

Als je het vlees perfect wilt bakken, moet je het absoluut op kamertemperatuur brengen. Haal het minstens 1 u op voorhand uit de koelkast. Na het bakken, mag je het indien nodig tot 1 u in de oven laten rusten op 40°C. Dat geeft je tijd om je goed te organiseren voor de bediening.

Ui. Franse lente-uientaart -561-

Afdrukken

Ui. Franse lente-uientaart

Porties 1 taart

Ingredienten

  • 1 taartvorm
  • 1 kruimeldeeg kant en klare
  • 1 bos uitjes. lente uitjes gesneden in stukjes van 1 cm
  • weinig boter
  • pezo
  • cayenne peper
  • 4 eieren
  • 4 eetlepels room
  • 250 g kaas platte

Instructies

  • Een taartvorm bekleden met het kruimeldeeg en prikken.
  • De uitjes eventjes laten stoven in wat boter zonder te kleuren en daarna op de taart bodem leggen.
  • De plattekaas, room, de eieren en de kruiden mengen en over de lente uitjes verdelen.
  • Afbakken in een voorverwarmde oven van 200° gedurende een 30 à 35 minuten
  • De taart gaat goed rijzen maar zal nadien terug invallen.

Notities

Heerlijk met een slaatje. De taart warm of lauw opdienen.

Ijs, warme Breugheltaart met vanille ijs: -542-

Afdrukken

Ijs, warme Breugheltaart met vanille ijs:

Ingredienten

  • 1 vel kruimeldeeg
  • Wat abrikozen confituur
  • 720 g appel compote met stukjes
  • 4 eetlepels rozijnen
  • 1 eiwit
  • wat kaneelpoeder
  • 3 eetlepels suiker
  • 200 g amandelen schilfers
  • weinig bloemsuiker
  • vanille room

Instructies

  • Oven op 180° voor verwarmen.
  • Een gekartelde taartvorm met het deeg bekleden en instrijken met de confituur.
  • Daarop de appelcompote en daarop de rozijnen.
  • Een beetje kaneel poeder (niet te veel men kan deze weglaten ook naar smaak).
  • Het eiwit mengen met de suiker en de amandel schilfers, daarmee de taart bedekken en afbakken gedurende een 40 tal minuten op 180°.
  • Na het bakken bestrooien met de bloemsuiker

Kaastaart met ananas en speculaas -491-

Afdrukken

Kaastaart met ananas en speculaas

Porties 6 personen

Ingredienten

  • 1 rol kruimeldeeg
  • 500 g kaas halfvolle
  • 4 eieren
  • 225 g ananas stukjes op blik
  • 150 g suiker
  • 75 g speculaas
  • 30 g pudding vanille

Instructies

  • Laat de ananasstukjes goed uitlekken.
  • Verkruimel de speculaas ( in een plastiekzak en met een deegrol erover rollen),
  • het eigeel van het wit scheiden,
  • de kruimeldeeg met het bakpapier in een taartvorm leggen, goed aandrukken en met een vork in prikken.
  • Leg daarna drie vierde van de gekruimelde speculaas op de bodem en verdeel er de ananas stukjes over.
  • Klop de eidooiers los met het puddingpoeder, roer de suiker door de verse kaas
  • de eiwitten héél stijf kloppen en met de kaasbereiding mengen.
  • Dit gieten we dan over de ananas en verdelen de rest van de speculaas over de randen van de taart.
  • In een voorverwarmde oven (175°) gedurende ongeveer 45 à 55 minuten.

Notities

Op een dessertbordje eventueel met wat seizoenfruit versieren

Kaastaart, pajotse -281-

 

Afdrukken

Kaastaart, pajotse

Porties 8 porties

Ingredienten

  • 1 kruimeldeeg uitgerold
  • 500 g kaas magere verse, platte kaas
  • 150 g suiker
  • 4 eieren
  • 1 à 2 appelen
  • 6 eetlepels amandelen gemalen
  • 2 à 3 druppels amandelextract
  • 2 eetlepels maïszetmeel

Instructies

  • Leg het uitgerolde kruimeldeeg met het bakpapier in een springtaartvorm van 28 cm diameter en 4 cm hoogte.
  • Doorprik het deeg met een vork.
  • Snij de geschilde appelen in schijfjes en schik ze naast elkaar op het deeg.
  • Meng de verse kaas met de eidooiers, de suiker, de gemalen amandelen en de druppeltjes amandelextract en ten slotte het zetmeel.
  • De eiwitten zeer stijf opkloppen en voorzichtig onder het mengsel mengen.
  • Dit alles over de appelen gieten en 1 uur laten bakken in een voorverwarmde oven van 180 graden zonder de oven te openen.
  • Bediening
  • Op een klein bordje eventueel versierd met wat fruit.

Notities

Als je met een naald of vork in de taart prikt moet deze droog zijn.

Appel, suikertaart met Jonagold appeltjes -136-

Afdrukken

Appel. Suikertaart met Jonagold appeltjes

Porties 1 taart

Ingredienten

  • 2 appelen dikke jonagold
  • 300 g kruimeldeeg gereid
  • 2 eieren
  • 75 g boter
  • 200 g bloemsuiker
  • 35 g amandelpasta = marsepein of broyage
  • 1 dl room verse
  • 1 limoen
  • vanille-ijs

Instructies

  • Schil de appeltjes en snij ze in schijfjes.
  • Bak ze lichtjes aan in wat boter met wat jus van de limoen.
  • Meng de eieren met de room en roer de bloemsuiker door de amandelpasta.
  • Spreid het kruimeldeeg uit met een deegrol in cirkel vorm van ongeveer 35 cm.
  • Doe het deeg in een licht beboterde vorm en prik lichtjes in met een vork.
  • Wanneer men het kruimeldeeg zelf maakt is het raadzaam om het 1 nacht te laten rusten in de koelkast.
  • Wrijf het mengsel van suiker en pasta op het deeg.
  • Giet hierboven de room met eieren.
  • Leg hierop de appeltjes en voeg wat kleine klonters verse boter toe.
  • Zet de taart in een voorverwarmde oven van 180° en laat een half uurtje bakken.
  • Haal ze uit de oven en laat even rusten op een rooster.
  • Dien ze lauw op met een bolletje vanille-ijs.