Archieven

Asperges. Gazpacho van groene en witte asperges -816-

Asperges. Gazpacho van groene en witte asperges -816-
Recept Afdrukken
Porties
8 pers
Porties
8 pers
Asperges. Gazpacho van groene en witte asperges -816-
Recept Afdrukken
Porties
8 pers
Porties
8 pers
Ingrediënten
Porties: pers
Instructies
  1. Blancheer de groene asperges samen met de spinazie gaar in gezouten water. Laat schrikken onder koud water.
  2. Mix de asperges met de spinazie fijn en meng er de kippenbouillon het eitje, het citroensap en de melk onder. Kruid bij met peper en zout.
  3. Blancheer de witte asperges beetgaar en snijd ze in stukken.
  4. Schenk de koude soep over de kommetjes en verdeel er de stukjes asperge over.
  5. Werk af met een lepeltje room en serveer.

Tournedos met gekonfijte aardappel, wortel en een illusie van maïs -814-

Tournedos met gekonfijte aardappel, wortel en een illusie van maïs -814-
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Tournedos met gekonfijte aardappel, wortel en een illusie van maïs -814-
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Ingrediënten
Illusie van maïs:
Tache noir
Saus van zwarte look:
Gekonfijte aardappelen:
Gekonfijte uitjes:
Groenten
Porties: pers
Instructies
Illusie van maïs:
  1. Kook de wortelen gaar in de kippenbouillon.
  2. Versnijd grof de sjalotten, stoof deze tot glazig.
  3. Mix de wortelen, sjalotten, komijn met de olijfolie in de thermomix op 60°C snelheid 10 tot een gladde massa. Indien niet glad genoeg een paar lepels kookvocht toevoegen.
  4. Breng de room aan de kook. Voeg de wortelpuree toe tot de kleur van maïs is bereikt. Doe de iota bij het mengsel, breng al roerend opnieuw aan de kook. Giet de massa in een mal Plaats in de vriezer.
Tournedos:
  1. Verwarm de olijfolie met de rozemarijn zacht gedurende 60 minuten, zeven.
  2. Bestrooi het vlees met peper en zout. Aanbakken in de geklaarde boter samen met de olijfolie.
  3. Verwarm de kalfsfond, voeg de zwarte look toe. Voeg de rozemarijnolie toe aan de kalfsfond. Mix de look door de saus met behulp van een staafmixer.
  4. Plaats de tournedos in de oven op 180°C gedurende ongeveer 5 minuten. Laat onder aluminiumfolie voor 5 minuten rusten.
Gekonfijte aardappelen:
  1. Halveer de krieltjes en trek deze vacuüm met het ganzenvet en de rozemarijn. Gaar deze in de stoomoven op 100°C gedurende 25 minuten.
  2. Bak de krieltjes daarna aan in de olijfolie. Breng op smaak met de rozemarijnolie, peper en zout.
Groenten:
  1. Snijd de babymaïs in twee delen, bak deze aan in de olijfolie
  2. Snijd de bovenzijde van de worteltjes af en bak ook deze in de olijfolie.
  3. Breng de groenten op smaak met peper en zout.
  4. Laat de aardappeltjes en de groenten uitlekken op keukenpapier.
  5. Verwarm de tuinboontjes, breng op smaak met peper en zout.
  6. Haal de maïsvormpjes uit de mal.
  7. Bak de shiitakes aan in de olijfolie.
Gekonfijte uitjes:
  1. Halveer het uitje in de schil en trek deze vacuüm met het ganzenvet. Gaar deze in de stoomoven op 100°C. gedurende 15 minuten. Aanbakken in de olijfolie, op smaak brengen met peper en zout.
Notities

Afwerking:
Veeg een flinke toef wortel crème over het ronde bord.
Dresseer aan beiden zijde van de wortel crème een mooie samenstelling van de gekonfijte aardappel en diverse groenten.
Hak het citroenkruid fijn en bestrooi hiermee het vlees.
Snijd het vlees in twee delen en etaleer deze schuin tegen elkaar in het midden van het bord.
Maak het gerecht af met een bosje Rock Chives®, een takje Salad Pea en een eetlepel saus. Geef de saus mee aan tafel.

Gressingham eend, witloof, wortel, mango. -806-

Gressingham eend, witloof, wortel, mango. -806-
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Gressingham eend, witloof, wortel, mango. -806-
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Ingrediënten
Porties: pers
Instructies
  1. -----Gressingham eendenfilet
  2. Meng de olijfolie, oestersaus, sojasaus, limoen en appelsien.
  3. Snij de eendenfilets in de velkant in en trek deze vacuüm samen met een pollepel van de marinade.
  4. Gaar minimum een uur op 58°C in de Röner en bak beide zijdes aan.
  5. ----Wortelcrème
  6. Gaar de wortelen in de kippenbouillon, hou het kookvocht bij
  7. Versnijd grof 2 sjalotten en stoof deze aan tot ze glazig zijn
  8. Mix de wortelen, sjalotten, komijn en boter samen in de thermomix op 60°C, snelheid 10. Voeg eventueel een paar lepels kookvocht toe als de crème niet glad genoeg is.
  9. -----Witloof
  10. Haal de bittere kern uit de witloofstronken, trek deze in een vacuüm samen met een scheut sinaasappelsap.
  11. Gaar het witloof 40 min in een stoomoven op 84°C. Koel deze af in ijswater. Snij het witloof in twee en bak aan, kruid af met peper en zout.
  12. -----Polenta
  13. Kook de polenta gaar in de kippenbouillon. Laat afkoelen in een diepere schaal. Eens afgekoeld, steek ronde vormen uit.
  14. Bestrooi deze met het gerookt paprikapoeder, bak aan en verwarm deze 3 min. in een oven van 180°C.
  15. -----Saus van mango
  16. Meng de kalfsfond met de mangopuree Monteer de saus op met de boter
  17. Werk het gerecht af met wat gebakken champignons en uitgestoken rondjes mango.
  18. -----Maïsflensje
  19. Meng ½ hoeveelheid flensjesbeslag met ½ hoeveelheid aardappelpuree Bak flensjes en bestrooi met maïs

Erwtensoep met chorizocroutons -763-


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /data/sites/web/dekookvriendenbe/www/wp-content/plugins/wp-ultimate-recipe/helpers/models/recipe.php on line 254
Erwtensoep met chorizocroutons
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Erwtensoep met chorizocroutons
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Pel en snipper ui en 2 teentjes knoflook. Fruit glazig in olie. Blus met kippenbouillon en laat 10
  2. min koken. Doe er de erwten bij en laat nog 3 min garen.
  3. Neem van het vuur en doe er de munt bij. Mix en afsmaken en een beetje sherryazijn naar smaak.
  4. Snij de chorizo in blokjes, scheur het brood in stukjes, snipper de rest van de knoflook.
  5. Bak de chorizo en knoflook samen doe het brood er bij en bak goudbruin.
  6. Bestrooi soep met chorizomengeling en serveer.

Kippensoep, zuiderse met zoete aardappelen -734-

Kippensoep, zuiderse met zoete aardappelen
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Kippensoep, zuiderse met zoete aardappelen
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Ingrediënten
Porties: pers
Instructies
  1. De kip gaarkoken in de bouillon samen met de kruiden. De fijngesneden gewassen groenten op een zacht vuurtje garen
  2. Het vlees eruit nemen en in brokjes snijden als garnituur bij de soep
  3. De soep mixen en af smaken
  4. Indien de groenten mooi klein gesneden zijn hoeft men deze niet te mixen
Notities

Op dienen in een warme kom met als garnituur de kippenblokjes en de fijn versnipperde platte peterselie

Wortelsoep met erwtenpesto -683-

Wortelsoep met erwtenpesto
Recept Afdrukken
Wortelsoep met erwtenpesto
Recept Afdrukken
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. de wortelsoep:
  2. Ontdooi een grote portie kippen- of groentebouillon of maak verse bouillon.
  3. Spoel de groenten op voorhand.
  4. Pel de uien en snij ze in grove stukken. Zet een soepketel of een grote stoofpot op een matig vuur. Smelt er een klontje boter in. Stoof de stukjes ui. Roer regelmatig en laat ze niet kleuren. Pel de look en gooi het teentje ongesneden bij de stukjes ui.
  5. Snij het onderste deel van de selder. Snij er de bruine randjes af, verdeel het in stukken en laat deze meestoven. Dit stukje van de selder gooien we meestal weg, maar het zit boordevol smaak. Snij de selderstengels in grove stukjes.
  6. Schil de wortelen, verwijder de uiteindjes en snij ze in brede schijfjes. Laat de stukken wortel en selder meestoven. Roer regelmatig.
  7. Maak een ‘bouquet garni’ van enkele blaadjes laurier, een paar takjes tijm, peterseliestengels en een grote tak rozemarijn. Bind de kruiden tot een tuiltje met keukentouw en gooi dit in de stoofpot.
  8. Laat de groentemengeling nog even stoven en schenk er de bouillon bij. Zet het deksel op de pot en laat de soep ongeveer een uur pruttelen op een zacht vuur. (Wortelen zijn een harde groente, en dus moeten ze de tijd krijgen om volledig zacht te koken.) Verwijder het kruidentuiltje en mix de soep glad met de staafmixer. Proef de soep en kruid ze met peper van de molen en wat zout. Zet er nog even de mixer in.
  9. de erwtenpesto:
  10. Breng wat water aan de kook en gaar daarin de erwten. Kies voor diepvrieserwten, of – in het seizoen – de verse bolletjes. Controleer tijdig of ze gaar zijn.
  11. Pel de look en doe het stukje in de beker van de blender. Verbrokkel de Parmezaanse kaas erbij. Voeg er ook de aangebakken pijnboompitjes aan toe en schenk er olijfolie bij. Mix de ingrediënten tot een egale pasta.
  12. Giet de gare erwtjes af en laat ze afkoelen onder koud stromend water. Voeg een deel van de erwten toe aan de pesto. Doe er ook wat verse peterselie bij. Mix opnieuw.
  13. Controleer het resultaat en voeg naar smaak wat extra erwten toe en/of wat olijfolie. Proef en kruid de erwtenpesto met wat zout en peper van de molen.
  14. de afwerking: Schenk in elk soepbord een flinke portie warme wortelsoep en lepel er decoratief wat erwtenpesto in.
Notities

Door die kleine extra moeite verandert een ketel klassieke soep in een bijzonder gerecht. Deze keer maak je een erwtenpesto om te serveren in verse wortelsoep. Erwten en wortelen zijn sowieso een geslaagd culinair huwelijk. Wie het gerecht zuiver vegetarisch wenst te houden, vervangt de kippenbouillon door groentebouillon.

Langoustines met curry -613-


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /data/sites/web/dekookvriendenbe/www/wp-content/plugins/wp-ultimate-recipe/helpers/models/recipe.php on line 254
Langoustines met curry
Recept Afdrukken
Langoustines met curry
Recept Afdrukken
Instructies
  1. Men verwijdert de kop van de staart
  2. Met een schaar geeft men een insnijding aan de onderkant van de staart zodat men er het vlees gemakkelijk er uit kan halen
  3. De schalen en koppen bij houden
  4. Men verwijdert het darm kanaal en bewaren de startjes in de koelkast
  5. De sjalot en de in stukken gesneden karkassen stooft men aan in wat olijf olie samen met de curry
  6. We flamberen met de whisky en blussen met de kippen bouillon dit laat men een tijdje trekken
  7. Men voegt er een scheutje room aan toe en laten deze op een zacht vuur trekken . Door een chinees steken en af smaken
  8. De langoustine staarten bakt men in hete boter met een weinig olijf olie mooi goud kleurig af kruiden en op een bordje doen en naperen met de saus afwerken met fijn versnipperde bieslook

Zalm, gerookte met asperges zalm en een blanke botersaus -583-

Zalm, gerookte met asperges zalm en een blanke botersaus
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Zalm, gerookte met asperges zalm en een blanke botersaus
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Ingrediënten
Porties: pers

Eendenfilet met sinaasappel -543-


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /data/sites/web/dekookvriendenbe/www/wp-content/plugins/wp-ultimate-recipe/helpers/models/recipe.php on line 254
Eendenfilet met sinaasappel
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Eendenfilet met sinaasappel
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Ingrediënten
Porties: pers
Instructies
  1. Men reinigt de eenden filets door :
  2. 1) het vet te verwijderen
  3. 2)door inkepingen te maken in het vet.
  4. Daarna kleurt men het vlees in boter en kruidt men het met wat peper en zout. Men bakt het vlees op het laatste moment af in een warme oven ongeveer een 8 à 9 minuten, daarna laat men het vlees wat rusten alvorens te versnijden.
  5. Ondertussen laat men wat suiker en water met een weinig tomaten puree inkoken tot men bijna een karamel bekomt. Deze wordt geblust met een heel klein beetje azijn en daarna met het sinaasappel sap. Men laat dit een weinig sudderen en voegt er daarna wat vlees jus aan toe.
  6. Men smaakt af met peper, zout, een beetje kippen pasta en de Grand Marnier .
  7. De sinaasappel pelt men à vif zodat men juist het vruchtvlees overhoudt waar men dan de beentjes of maantjes uit snijdt.
  8. Met de schil maakt men een weinig zeste, die men gaarkookt in suikerwater.
  9. deze wordt dan bij de saus gedaan. Men werkt af met een weinig boter en eventueel
  10. bindt men wat met maïzena.
  11. Ondertussen bakt men de gaargekookte aardappelen in wat boter en olijfolie goudkleurig af.
Notities

Op een warm bord het vlees onderaan leggen, napperen met de saus en versieren met de sinaasappel maantjes. De aardappelen boven aan het bord en eventueel wat sla vermengt met een beetje olie en azijn.
Tips van de chef: Rood vlees altijd wat laten rusten alvorens het te snijden, zodat het bloed zich met het vlees kan vermengen en men bij het snijden niets verliest. Indien men het vet op de eenden filet laat, bakt men deze in een pan zonder vetstof.

Bananensoepje -466-


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /data/sites/web/dekookvriendenbe/www/wp-content/plugins/wp-ultimate-recipe/helpers/models/recipe.php on line 254
Bananensoepje
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Bananensoepje
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Ingrediënten
Porties: pers
Instructies
  1. Pel de tomaten, pitjes verwijderen en in stukjes snijden.
  2. 3 liter water aan de kook brengen en 6 blokjes kippenbouillon bij voegen.
  3. Als dit kookt voegt men er de stukjes banaan de tomaten en de gesneden ajuin bij.Opnieuw aan de kook brengen en er wat curry poeder aan toe voegen.
  4. Een 20 tal minuten laten sudderen en daarna mixen.
  5. Afsmaken en voor het opdienen room en gehakte peterselie aan toe voegen.

Waterkersroom met hazelnoten -418-


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /data/sites/web/dekookvriendenbe/www/wp-content/plugins/wp-ultimate-recipe/helpers/models/recipe.php on line 254
Waterkersroom met hazelnoten
Recept Afdrukken
Porties
5
Porties
5
Waterkersroom met hazelnoten
Recept Afdrukken
Porties
5
Porties
5
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Men snijdt de blaadjes van de steeltjes en bewaart deze voor het garnituur.
  2. We snijden de gewassen steeltjes en soepgroenten in stukjes en stoven deze aan in een weinig boter.
  3. Daarna bevochtigen we ze met met de kippenbouillon en laten dit een veertigtal minuten trekken.
  4. De soep mixen en daarna door een fijne zeef doen.
  5. We doen de gewassen blaadjes met een weinig water in een milkshake en malen dit heel fijn.
  6. Dit wordt, op het laatste moment, samen met de room aan de kokende soep toegevoegd.
  7. De soep afsmaken en opdienen.
  8. De noten bakt men in een pan om deze daarna fijn te breizelen.
  9. Bediening
  10. In een warm soepbord bestrooit met wat stukjes noten.
Notities

De soep niet te lang meer laten koken nadat men de gemalen blaadjes heeft toegevoegd, anders wordt ze grijs en vermindert de waterkerssmaak.

Provençaals vissoepje geparfumeerd met pistou -376-


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /data/sites/web/dekookvriendenbe/www/wp-content/plugins/wp-ultimate-recipe/helpers/models/recipe.php on line 254
Provençaals vissoepje geparfumeerd met pistou -376-
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Provençaals vissoepje geparfumeerd met pistou -376-
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. De ajuin en de venkel in dobbelsteentjes snijden van ongeveer 1 cm
  2. De look fijn hakken
  3. Dit alles in de olijfolie stoven en wanneer dit glazig is er de tomaten puree aan toe voegen wat laten mee stoven
  4. Daarna de vis en de tomaten blokjes aan toe voegen en eventjes laten stoven
  5. Een glas witte wijn er bij doen een beetje vis fumet en wat kippen bouillon en water
  6. Dit alles laat men op een zacht vuurtje gaarstoven en men smaakt af met wat peper en zout
  7. Rouille is een mengeling van paprika met brood look tomaten puree en olie en een eidooier
  8. Men kan ook een rouille maken van mayonaise met look en tomaten puree
  9. Bediening:
  10. In een warm soepbord
  11. Apart geeft men gemalen kaas rouille en gebakken stokbrood met look er bij
Notities

De Ricard kan men vervangen door pastis of pernod Tomaten puree wordt altijd meegestoofd om om de zure smaak te verwijderen Dit soepje kan men ook gebruiken als een sausje men voegt er dan minder vocht aan toe dit past uitstekend bij roggevleugels Men kan gehakte look heel lang bewaren in olijfolie Voor de look toastjes kan men stokbrood gebruiken van de dag ervoor, gewoon in sneetjes snijden en insmeren met gehakte look dat vermengd is met olijfolie en dan afbakken in de oven

Erwtjes. Espresso van erwtjes en munt -375-


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /data/sites/web/dekookvriendenbe/www/wp-content/plugins/wp-ultimate-recipe/helpers/models/recipe.php on line 254
Erwtjes. Espresso van erwtjes en munt
Recept Afdrukken
Porties
10
Porties
10
Erwtjes. Espresso van erwtjes en munt
Recept Afdrukken
Porties
10
Porties
10
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Men reinigt de ui en versnijdt deze in fijne brokjes die we wat aanstoven in boter zonder te kleuren
  2. Daar voegt men de erwtjes bij en bevochtigen met ongeveer een halve liter water het bouillon blokje er bij en op een zacht vuurtje garen
  3. Mixen met een staafmixer en daarna door een fijne zeef steken
  4. De munt blaadjes worden ontnerft en ineen fijne julienne versneden
  5. Bediening:
  6. In een warm apero tasje legt men de fijn gesneden munt de soep er op en de rest van de soep mixt men tot we een schuim bekomen en lepelen er wat schuim over

Courgette roomsoepje -356-


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /data/sites/web/dekookvriendenbe/www/wp-content/plugins/wp-ultimate-recipe/helpers/models/recipe.php on line 254
Courgette roomsoepje
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Courgette roomsoepje
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. De groentjes goed spoelen, snijden en wassen.
  2. Aanstoven in wat boter zonder te kleuren.
  3. (Van de courgette snijdt men een beetje julienne voor de garnituur, die men wat afstooft).
  4. Bevochtigen met water en wat kippenpasta aan de kook brengen en daarna op een zacht vuurtje gedurende ongeveer een 25 tal minuten laten gaar stoven.
  5. Twee maal doorsteken (mixer en zeef).
  6. Afsmaken en de soep opnieuw laten koken.
  7. Bediening
  8. In een warm soepbord legt men wat garnituur en een weinig room, de soep erop en afwerken met wat gehakte peterselie.
Notities

Deze soep moet mooi licht groen zijn van kleur.

Waterkersroom -328-


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /data/sites/web/dekookvriendenbe/www/wp-content/plugins/wp-ultimate-recipe/helpers/models/recipe.php on line 254
Waterkersroom
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Waterkersroom
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Men snijdt de blaadjes van de steeltjes en bewaart deze voor het garnituur.
  2. De gewassen steeltjes en de gewassen soepgroenten snijdt men in stukjes en dit alles wordt in een weinig boter aangestoofd, bevochtigen met de kippenbouillon en een veertigtal minuten laten trekken.
  3. De soep mixen en daarna door een fijne zeef doen.
  4. De gewassen blaadjes maalt men met een weinig water in een fijnmaler.
  5. Dit wordt op het laatste moment, samen met de room aan de kokende soep toegevoegd.
  6. Afsmaken en opdienen.
  7. Bediening
  8. In een warm soepbord.
Notities

De soep niet te lang meer laten koken na het toevoegen van de gemalen blaadjes, anders wordt ze grijs en heeft men een mindere waterkers smaak.

Ganzenlever, gebakken met een portosausje -299-

Ganzenlever, gebakken met een portosausje
Recept Afdrukken
Porties
1
Porties
1
Ganzenlever, gebakken met een portosausje
Recept Afdrukken
Porties
1
Porties
1
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. De porto bijna laten uitkoken en met vaste boter afwerken.
  2. Kruiden peper en zout.
  3. De lever in stukjes snijden die in een aperitieflepeltje passen. Bakken in een warme pan zonder vetstof, kruiden met peper en zout.
  4. Bediening
  5. In een lepeltje leggen, napperen met saus en opdienen.
Notities

Als voorgerecht, zelfde werkwijze, maar met een 60 à 80 gram lever. Men geeft dan ook één of meerdere gebakken stukken fruit zoals appel, peer, perzik, vijgen, enz……….

Poon, risotto van boschampignons en rode poon -293-


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /data/sites/web/dekookvriendenbe/www/wp-content/plugins/wp-ultimate-recipe/helpers/models/recipe.php on line 254
Poon, risotto van boschampignons en rode poon
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Poon, risotto van boschampignons en rode poon
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Men reinigt het sjalotje en het teentje look en snijdt deze in fijne blokjes.
  2. De pleurotten worden geborsteld en in reepjes versneden.
  3. Men maakt een kippenbouillon van water en blokjes pasta.
  4. De look en het sjalotje worden in olijfolie aangestoofd zonder te kleuren, waarna men er de rijst bijvoegt en deze het vet laat opslorpen zodat deze mooi blinkend wordt.
  5. Men voegt er een beetje bouillon aan toe en laat dit stoven tot het bijna is uitgekookt, waarna men er opnieuw vocht bijvoegt.
  6. Men herhaalt dit tot de rijst gaar is.
  7. De rijst mag niet droog maar moet smeuïg zijn!
  8. De pleurotten garen in boter en olijfolie, afkruiden met peper en zout en, tenslotte bij de rijst voegen en een paar minuten laten trekken zodat de smaken zich vermengen.
  9. De rode poon bakt men gaar in boter en olijfolie, waarna men hem goed kruidt want deze vis is redelijk flauw.
  10. Bediening
  11. In een diep warm bord legt men de rijst met daarop een stukje rode poon.
  12. Men maakt krullen van de parmezaan met behulp van een fijne schiller en strooit deze over de rijst.
  13. Afwerken gebeurt met een paar druppels olijfolie en een mooi plukje platte peterselie.
Notities

Risotto rijst is vooral afkomstig uit de Po vlakte in Italië. De rijst is dikker en ronder dan gewone rijst. Risotto is vooral een gerecht uit het noorden van Italië. Risotto kan men maken met verscheidene ingrediënten zoals vis, gevogelte, schaaldieren, etc…

Paprika-bloemkoolsoepje -259-


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /data/sites/web/dekookvriendenbe/www/wp-content/plugins/wp-ultimate-recipe/helpers/models/recipe.php on line 254
Paprika-bloemkoolsoepje
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Paprika-bloemkoolsoepje
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Boter smelten in een grote kookpan, gehakte ui toevoegen en eventjes aanstoven.
  2. Paprikareepjes toevoegen en even laten mee stoven.
  3. Overgieten met de bouillon, bloemkool en gesneden aardappelblokjes toevoegen, aan de kook brengen en 25 minuten laten koken.
  4. De soep fijn mixen en kleine gesneden bloemkoolroosjes toevoegen; alles nog 5 minuutjes laten koken.
  5. De mascarpone onder de soep mengen met een klopper.
  6. Bediening
  7. In een diep warm bord, garneer met gehakte peterselie.

Mechelse koekoek in een bladerdeegje. -257-


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /data/sites/web/dekookvriendenbe/www/wp-content/plugins/wp-ultimate-recipe/helpers/models/recipe.php on line 254
Mechelse koekoek in een bladerdeegje.
Recept Afdrukken
Porties
25
Porties
25
Mechelse koekoek in een bladerdeegje.
Recept Afdrukken
Porties
25
Porties
25
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. De kippenfilet in een weinig kippenbouillon gaarkoken.
  2. Laten afkoelen en versnijden in een heel fijne brunoise voor de klein pasteitjes.
  3. De champignons reinigen en deze eveneens in zeer fijne brunoise snijden.
  4. Gaarstoven in een beetje boter zonder te kleuren.
  5. Het kookvocht van de kip laten inkoken om een straffere smaak te bekomen en room toevoegen.
  6. Tenslotte bind men de fond tot een homogene massa die men dan afsmaakt met peper, zout, muskaatnoot en wat citroensap.
  7. Het vlees en de champignons toevoegen en de pasteitjes opvullen en afwerken met gemalen kaas.
  8. Voor gebruik in een warme oven afbakken.
  9. Bediening
  10. In een papieren kuipje versierd met een takje platte peterselie.
Notities

Mechelse koekoek wordt vooral gewaardeerd voor zijn buitengewone smaak en de kwaliteit van zijn vlees.

Witloofroomsoepje met garnalen -244-

Witloofroomsoepje met garnalen -244-
Recept Afdrukken
Porties
1 liter
Porties
1 liter
Witloofroomsoepje met garnalen -244-
Recept Afdrukken
Porties
1 liter
Porties
1 liter
Ingrediënten
Porties: liter
Instructies
  1. De gewassen groentjes fijn snijden en aanstoven in een weinig boter, bevochtigen met de kippenbouillon en een veertigtal minuten laten trekken.
  2. Soep mixen en door fijne zeef doen.
  3. Op het laatste moment voegt men er de room en de vers gehakte peterselie toe en afsmaken.
  4. Bediening
  5. In een warm soepbord legt men een beetje garnalen en daarover de warme soep.
Notities

Indien de soep te bitter is kan men dit verhelpen met een weinig suiker.

Asperges, duo van witte en groene. -227-


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /data/sites/web/dekookvriendenbe/www/wp-content/plugins/wp-ultimate-recipe/helpers/models/recipe.php on line 254
Asperges, duo van witte en groene.
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Asperges, duo van witte en groene.
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. De gereinigde asperges beetgaar koken in gezouten kokend water.
  2. Witte en groene asperges apart en direct in ijswater afkoelen.
  3. Daarna de asperges in grove schuine stukken snijden (ongeveer twee à drie centimeter).
  4. De fijn gesneden sjalotjes in een weinig boter blank stoven en de grof gesneden morillen aan toevoegen.
  5. De asperge stukken lichtjes aanstoven in wat boter en olie en bij de champignons voegen.
  6. Dit alles bevochtigen met de kippenbouillon en op een zacht vuurtje laten gaarstoven.
  7. Afsmaken en afwerken met boter.
  8. Op het laatste moment de grof gehakte peterselie toevoegen.
  9. Bediening
  10. Op een warm plat bord, in het midden van het bord verdeelt men alles en men werkt rondom af met enkele gewassen blaadjes platte peterselie.
Notities

Voor het schillen van de asperges worden die zo plat mogelijk gelegd en men begint van de punt naar het onderste deel. Indien mogelijk de asperges in een stomer garen. De asperges in botten doen om te koken en als het kan rechtstaand zonder de punten in het water te leggen. Gedroogde morillen kunnen aarde bevatten, leg ze in wat water om te weken Voor de meeste andere recepten worden ze veelal geweekt in rode porto. De gereinigde asperges altijd bewaren in een vochtige doek. Het houterige gedeelde wordt niet gebruikt.

Breydelham met artisjokmousse -187-


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /data/sites/web/dekookvriendenbe/www/wp-content/plugins/wp-ultimate-recipe/helpers/models/recipe.php on line 254
Breydelham met artisjokmousse
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Breydelham met artisjokmousse
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. De gelatineblaadjes laten weken in koud water.
  2. De artisjokken afgieten, begieten met bouillon en tot puree mixen.
  3. De room opkloppen en bij het afgekoelde mengsel omroeren.
  4. Op smaak brengen en goed laten doorkoelen.
  5. De schijven ham in de lengte schikken op alufolie of gladpackpapier.
  6. Insmeren met het artisjokmengsel, oprollen en in de diepvries goed laten opstijven.
  7. Van het witbrood rondjes uitsteken, bakken in olijfolie, en daarop rondjes van de ham met de artisjokmousse op schikken.

Gebakken ganzenlever met gecarameliseerde appeltjes -183-


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /data/sites/web/dekookvriendenbe/www/wp-content/plugins/wp-ultimate-recipe/helpers/models/recipe.php on line 254