Archieven

Havermoutkoekjes met tomaten chutney en kruidenkaas -695-

Afdrukken

Havermoutkoekjes met tomaten chutney en kruidenkaas

Porties 30 koekjes

Ingredienten

  • _____Voor de koekjes
  • 650 g havervlokken
  • 125 g suiker bruine
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 snuifje kaneelpoeder
  • 1 snuifje vanille zaadjes
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 50 g boter gesmolten
  • 1 ei
  • _____Voor de chutney:
  • 8 tomaten
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 eetlepels azijn wijn , rode
  • 2 eetlepels suiker bruine
  • wat chili poeder
  • ____De platte kaas:
  • 200 g plattekaas
  • 5 cl room
  • 1 eetlepel rozemarijn fijngehakte

Instructies

  • De oven voorverwarmen op 220°.
  • Een bakplaat bekleden met een bakpapier.
  • Voor de koekjes alle ingrediënten mengen maar op het laatste moment de boter en het ei.
  • Een 10 tal min laten rusten, daarna met behulp van 2 thee lepeltjes kleine bolletjes maken niet te dicht tegen elkaar daar de koekjes bij het bakken uit zetten.
  • Een vijftal minuten afbakken en daarna op de bakplaat wat laten rusten en als deze bijna koud zijn op taartringen plaatsen.
  • Ondertussen pellen we de tomaten en verwijderen de pitjes waarna we ze in stukjes snijden.
  • We leggen de tomaten blokjes met de puree, de azijn, de chili en de suiker in een kom en laten een 20 tal min op een zacht vuurtje trekken en dikken.
  • Af en toe roeren en afsmaken. Men bestrijkt de koekjes met de chutney en versiert met punten kaas .

Ijs, warme Breugheltaart met vanille ijs: -542-

Afdrukken

Ijs, warme Breugheltaart met vanille ijs:

Ingredienten

  • 1 vel kruimeldeeg
  • Wat abrikozen confituur
  • 720 g appel compote met stukjes
  • 4 eetlepels rozijnen
  • 1 eiwit
  • wat kaneelpoeder
  • 3 eetlepels suiker
  • 200 g amandelen schilfers
  • weinig bloemsuiker
  • vanille room

Instructies

  • Oven op 180° voor verwarmen.
  • Een gekartelde taartvorm met het deeg bekleden en instrijken met de confituur.
  • Daarop de appelcompote en daarop de rozijnen.
  • Een beetje kaneel poeder (niet te veel men kan deze weglaten ook naar smaak).
  • Het eiwit mengen met de suiker en de amandel schilfers, daarmee de taart bedekken en afbakken gedurende een 40 tal minuten op 180°.
  • Na het bakken bestrooien met de bloemsuiker

Ananas met kokosroom -437-

Afdrukken

Ananas met kokosroom

Porties 6

Ingredienten

  • 1 ananas kleine
  • 2 eetlepels suiker
  • 4 eetlepels Kokosnoot geraspte
  • 1 stukje kaneel
  • 2 dl slagroom
  • weinig kaneelpoeder als garnituur

Instructies

  • Snij de ananas in 4, verwijder de schil en de doornachtige ingroeisels.
  • Daarna verwijderen we harde midden kern.
  • Men snijdt de ananas in fijne blokjes (redelijk fijn) en bewaart deze daarna in de koelkast met een plastic folie er over.
  • Breng 1 dl water aan de kook, los de suiker er in op en voeg daarna er de geraspte kokos en de stukjes pijpkaneel aan toe.
  • Dit alles laat men een tiental minuten trekken waarna men het steekt door een zeef die bedekt is met een zeefdoek .
  • Men knijpt de in het doek achtergebleven massa goed uit en doet deze bij het overige vocht. Dit brengt men terug aan de kook en laat hetvoor de helft inkoken.
  • Laat de nu verkregen stroperige massa goed koud worden.
  • Klop de slagroom stijf op en voeg er tijdens het kloppen de ingekookte koude massa aan toe, spatel vlak voor het opdienen de room zo luchtig mogelijk door de ananas blokjes .
  • Bediening:
  • In wijde glazen versierd met een beetje kaneel poeder.

Notities

Voor een grote hoeveelheid gebruikt men enkele gelatine blaadjes.

Appel, bladerdeegje met verse karamel -147-

Afdrukken

Appel. Bladerdeegje van Jonagold appel met verse karamel

Porties 6

Ingredienten

  • 6 plakjes bladerdeeg 12 op 12
  • 3 appelen Jonagold-
  • 1 eigeel
  • kristalsuiker
  • kaneelpoeder
  • ______Voor de karamel:
  • 200 g kristalsuiker
  • 50 g boter
  • 3 dl room culinaire

Instructies

  • Schil de appels en snij ze in brunoise van 1 cm.
  • Bak ze aan in wat boter met kristalsuiker en een snuifje kaneel.
  • Zorg dat ze niet te plat worden.
  • Laat afkoelen in de koelkast.
  • Laat de suiker voor de karamel in een vuurvaste kom lichtjes bruinen met wat water.
  • Voeg daarna de boter toe.
  • Blussen met de room.
  • Opletten voor de dampen die vrijkomen, ze zijn zeer warm.
  • Leg nu een 2-tal soeplepels van de appels op de bladerdeegjes en vouw in driehoek toe.
  • Doreer met het eigeel en doe nog wat kristalsuiker erop.
  • Bak af in de oven gedurende een 12 minuten op 185°C.
  • Haal uit de oven, schik op een bord en werk af met de karamelsaus.
  • Eventueel is een bolletje ijs hierbij zeer passend.

Geitekaas, torentje -046-

Afdrukken

Geitekaas, torentje

Porties 20

Ingredienten

  • 2 geitenkaas cilindervormige geitekaasjes van het Saint-Maure type
  • 5 appelen jonagolden
  • 300 g hazelnoten
  • 150 g rozijnen
  • 1 stukje gember
  • 1 snuifje kaneelpoeder
  • 100 g suiker
  • 60 g boter
  • 6 eetlepels frambozengelei
  • 10 sneden notenbrood. dikke

Instructies

  • De appelen schillen en in brunoise snijden.
  • De walnoten en de gember hakken.
  • De stukjes appel met de gember, de walnoten, de rozijnen, het kaneelpoeder en de suiker vermengen.
  • Stoof dit mengsel heel even op in boter.
  • Snijd een rondje uit elke snede notenbrood en rooster elk rondje in een broodrooster of onder de grill.
  • Versnijdt het geitekaasje in sneden en kruid met zwarte peper.
  • Leg de schijfjes in de warme oven tot ze een beetje smeuïg zijn.

Notities

Onderaan leg je een laag van het appelmengsel, daarop het geroosterd notenbrood en tot slot de lauwe geitekaas. Versier elk bord met enkele traantjes opgewarmde frambozengelei. Tip : Gebruik eventueel een ring.