Archieven

Zeebaars, ceviche van -832-

De zeebaars behoort tot de orde van baarsachtigen. De volwassen vis is gemiddeld 50 cm, maar kan een lengte bereiken van 103 cm en een gewicht van 12 kg. De hoogst geregistreerde leeftijd is 15 jaar.
Zeebaars wordt voornamelijk gevangen met behulp van midwatertrawlers
maar ook lijngevangen. Bij lijngevangen zeebaars worden lijnen gebruikt met wel 100-1000 haken. Aan die haken zit aas zoals inktvis, zandspiering of sardine die twee uur in zee hangen voordat ze opgehaald worden.
Veel van de lijngevangen zeebaars komt uit Bretagne.

Zeebaars fileren en ontvellen kun je hier zien.

Zeebaars, ceviche van
Recept Afdrukken
Porties
4 personen
Porties
4 personen
Zeebaars, ceviche van
Recept Afdrukken
Porties
4 personen
Porties
4 personen
Instructies
Zeebaars:
  1. Fileer de zeebaars en ontvel hem. Snij daarna de baars in zeer fijne plakjes. Leg op een koude gn-plaat ingestreken met een beetje olijfolie.
Dressing:
  1. Dressing : limoensap, rijstazijn, olijfolie en geraspte gember. Eventueel beetje zoet maken met honing. ( kan ook met suchi azijn ipv rijst azijn, is dan al wat zoeter). Een deel van de dressing aanbrengen op de zeebaars, zo begint de koude garing.
  2. Andere garnituur die dan in de overige dressing mag: -Chili peper ontdaan van zaadjes en zeer fijn gesneden. -Granaatappel klaarmaken. -Komkommer in brunoise. -Tomaat emonderen en in brunoise snijden. -Lente ui zeer fijn snijden. -Avocado in blokjes snijden, 1 cm om 1 cm. Van de parures kunnen we een puree maken met zure room of yoghurt of opgeklopte room, limoensap, pezo.
Afwerking
  1. Alles dresseren en afwerken met wat koriander blaadjes, grof zeezout en cress.

Asperges. Tagliatelle van rauwe asperges met gerookte zalm -815-

Asperges. Tagliatelle van rauwe asperges met gerookte zalm -815-
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Asperges. Tagliatelle van rauwe asperges met gerookte zalm -815-
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Ingrediënten
Porties: pers
Instructies
  1. Schil de asperges zodat de harde schil en de onderkant verwijderd zijn. Snij ze in lange slierten (tagliatelle) met de mandoline of met de dunschiller.
  2. Maak de dressing met de olijfolie, de chardonnayazijn, de mosterd, de honing, de dille, peper en zout en wat citroensap.
  3. Roer de aspergeslierten onder de dressing, laat een tiental minuutjes marineren.
  4. Snij de plakjes gerookte zalm in lange slierten en meng ze onder de aspergeslierten en de dressing.
Notities

Dresseren
Serveer in martiniglazen.
Kneus de roze peperbolletjes en strooi over de glaasjes.
Werk af met een takje dille.

Filo deeg rol met appel rozijnen en peperkoek en kaneelroom -745-

Filo deeg rol met appel rozijnen en peperkoek en kaneelroom
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Filo deeg rol met appel rozijnen en peperkoek en kaneelroom
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Ingrediënten
Porties: pers
Instructies
  1. De oven voorverwarmen op 180°
  2. De appeltjes schillen en in dobbelsteentjes snijden. De rozijntjes in wat rum weken De peperkoek eveneens in dobbelsteentjes snijden
  3. Een pan warmen. Wat boter smelten en daarin de appel stukjes stoven de suiker erbij en wat laten stoven. De rozijnen en de peperkoek toevoegen en een weinig stoven. Uit de pan halen zodat deze niet verder garen
  4. Een ovenplaat met bakpapier bekleden
  5. De filo deeg in vierkanten versnijden. Inborstelen met wat lopende honing, daarop de mengeling van de appels en mooi toe rollen Ervoor zorgend dat alles mooi dicht is
  6. Afbakken in de oven tot deze mooi goudbruin en krokant zijn
  7. De room opkloppen met wat kaneelpoeder naar smaak
  8. Op een bord schikt men twee rolletjes en doen er een lepeltje room op men kan deze ook apart bij serveren

Lamskoteletjes met groentjes en gratin aardappelen -719-


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /data/sites/web/dekookvriendenbe/www/wp-content/plugins/wp-ultimate-recipe/helpers/models/recipe.php on line 254
Lamskoteletjes met groentjes en gratin aardappelen
Recept Afdrukken
Lamskoteletjes met groentjes en gratin aardappelen
Recept Afdrukken
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Men reinigt het vlees door de vliezen en wat vet te verwijderen en men bakt het vlees op zijn geheel . Of men snijdt al de koteletjes en men bakt het vlees voor het opdienen . Het vlees kruidt men met peper zout en wat look.
  2. De saus bereidt men als volgt: men reinigt de sjalot en de look en snijdt deze in kleine stukjes die men in wat boter aanstooft. Als deze een beetje gekleurd zijn, wat honing erbij en daarna blussen met de witte wijn. Voeg er de kruiden aan toe en laat dit alles een weinig stoven. Men bevochtigt met de fond en laat dit een tijdje trekken. Daarna steekt men dit door een zeef, men brengt op smaak en werkt af met een klontje boter.
  3. De aardappelen kookt men, na ze gewassen te hebben, in de schil af in gezouten water. Als ze drie vierde gaar zijn giet men ze af en pelt men de aardappelen, waarna men ze in schijven van een halve centimeter snijdt. Men botert een vuurvaste oven schotel in en legt er een beetje gehakte look in, daarop een laagje aardappelen dat men kruidt met peper, zout, muskaat, wat gruyère en een weinig look. Zo maakt men enkele lagen, die men overgiet met wat room. Afbakken in een voorverwarmde oven .
  4. Groentjes maakt men naar keuze klaar en men zorgt ervoor dat ze goed afgesmaakt zijn voor het opdienen.
Notities

Als groenten kan men verscheidene soorten gebruiken zoals boontjes eventueel met wat spek omwikkeld, bloemkool en broccoli, worteltjes witloof een tomaatje in de oven gebakken of opgevuld met bv courgettes of een savooi kool enz. …
Indien men het vlees in zijn geheel laat, dan bakt men dit af in een hete oven 180 graden(na eerst aangekleurd te hebben) een tiental minuten, naargelang de dikte van het vlees. Het resultaat moet mooi rosé zijn. Het vlees heeft ook een betere smaak als men het na het bakken wat laat rusten zodat de sappen terug in het vlees trekken en niet op uw snijplank liggen.

 

Filohapjes met spinazie en geitenkaas -687-


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /data/sites/web/dekookvriendenbe/www/wp-content/plugins/wp-ultimate-recipe/helpers/models/recipe.php on line 254
Filohapjes met spinazie en geitenkaas
Recept Afdrukken
Porties
20 hapjes
Porties
20 hapjes
Filohapjes met spinazie en geitenkaas
Recept Afdrukken
Porties
20 hapjes
Porties
20 hapjes
Ingrediënten
Porties: hapjes
Instructies
  1. Verwarm de olijfolie, fruit er het fijngesneden knoflookteentje in en voeg er de spinazie aan toe tot deze geslonken is.
  2. Kruid met peper en zout.
  3. Snij de aubergine in fijne reepjes, bak deze goudbruin in een anti-aanbakpan en kruid met peper en zout en een snuif nootmuskaat.
  4. Ze mogen nog beetgaar zijn. Laat beide groenten afkoelen.
  5. Eerst en vooral, maak een papje van bloem met een beetje water. Dit is onze ‘lijm’ om de pakjes mee af te werken.
  6. Als je rechthoekig filodeeg hebt, snij je het filodeeg in repen van ongeveer 6x24 cm.
  7. Maak hiermee telkens een kruis. Heb je rond filodeeg, dan snij je dit best in kwartcirkels.
  8. [Let op: filodeeg droogt snel uit. Ik doe het dus als volgt: ik snij mijn repen klaar, neem genoeg voor ongeveer 6 hapjes en leg een vochtige handdoek over het resterende deeg.
  9. Maak nu je hapjes: leg in het midden van het kruisje eerst een hoopje uitgeknepen spinazie, vervolgens enkele staafjes aubergine.
  10. Hierop doe je een lepeltje kaas, vervolgens een lepeltje pijnboompitten. Daarop komt een beetje honing en tenslotte een gedroogd tomaatje. Nu vouw je het linkse lapje over de vulling. Maak een streepje met het bloempapje op het rechtse lapje en kleef dit over het pakketje. Kleef je het bovenste en het onderste lapje over het pakje heen. Nu is alles normaal gezien netjes ingepakt, zoniet vouw je er gewoon nog een lapje filodeeg over. Heb je driehoekige lapjes: vouw de punt over de vulling, vervolgens de basis over de punt. Draai om en vouw de vleugeltjes links en rechts dicht. Kleef waar nodig vast met onze ‘lijm’. Herhaal tot de ingrediënten op zijn.
  11. Leg de pakketjes op een bakplaat, al dan niet met bakpapier eronder.
  12. Strijk de hapjes vervolgens in met een beetje olie van de gedroogde tomaatjes.
  13. Bak zo’n 15 min in een voorverwarmde oven van 200 °C tot de hapjes goudbruin zien.
  14. Je kan dit gerust op voorhand maken en afbakken op het moment zelf. Ook zeer lekker als voorgerecht, dan moet je gewoon grotere pakketjes maken en een slaatje erbij!
  15. Afwerken met een streepje balsamicosiroop… yum yum

Mango met mousse van witte chocolade en passievrucht -686-

Mango met mousse van witte chocolade en passievrucht
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Mango met mousse van witte chocolade en passievrucht
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Ingrediënten
Porties: pers
Instructies
  1. Pel de mango en snijd deze in kleine stukjes, meng hieronder wat honing, limoensap en
  2. limoenrasp,gekonfijte gember en de muntblaadjes
  3. Mousse :
  4. Gelatine blaadje weken in koud water
  5. De melk, room en vanille (zaadjes) opkoken
  6. Breek de chocolade in stukjes en giet hierop het kokende melk-roommengsel
  7. De gelatine uitknijpen en mengen onder de nog warme chocolademengeling en verder laten afkoelen tot kamertemperatuur.
  8. De resterende 400ml room half opkloppen
  9. Het chocolademengsel onder de room spatelen
  10. Verdeel de mangostukjes in grote glazen en vul aan met de chocolademousse.
Notities

Presentatie : Haal het vruchtvlees uit de passievrucht en doe het bovenop de gestolde chocomousse versier met nog enkele muntblaadjes

Noorse skrei, geroosterde met uienkrokantje -648-

Noorse skrei, geroosterde met uienkrokantje
Recept Afdrukken
Noorse skrei, geroosterde met uienkrokantje
Recept Afdrukken
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Hak de uien fijn, laat ze zweten in olijfolie.
  2. Voeg de rode wijn toe en laat tot 3/4 inkoken.
  3. Voeg de rode wijnazijn toe en breng opnieuw aan de kook.
  4. Voeg de honing toe en laat gedurende 1/2 uur op zacht vuur koken.
  5. Rasp de aardappelen, maak twee platte koeken van ongeveer 7 cm diameter en bak ze in een goed warme pan. Ze moeten zacht zijn vanbinnen en krokant aan de buitenkant.
  6. Spreid de uienconfituur over een koek en sluit af met de tweede.
  7. Kruid de vis en bak in een warme pan.
  8. Bediening
  9. Serveer de stukken skrei met een vierde van de knapperige aardappelkoek met de gekonfijte uien.

Appel, samosa met geitenkaas -622-


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /data/sites/web/dekookvriendenbe/www/wp-content/plugins/wp-ultimate-recipe/helpers/models/recipe.php on line 254
Appel, samosa met geitenkaas
Recept Afdrukken
Porties
2 stuks
Porties
2 stuks
Appel, samosa met geitenkaas
Recept Afdrukken
Porties
2 stuks
Porties
2 stuks
Ingrediënten
Porties: stuks
Instructies
  1. Men schilt de appel en snijdt deze in mooie dobbelsteentjes, die we in wat boter aanstoven (geen puree).
  2. De vijgen en de pruimen snijdt men ook in dobbelsteentjes en voegt deze bij de appels en de honing
  3. Even laten stoven
  4. Dit alles afkoelen en mengen met de kaas, eventueel een draai van de peper molen.
  5. Men neemt het deeg en snijdt deze in lange banden met een breedte van een 5 cm.
  6. Doe er een lepeltje van onze mengeling bij en opvouwen in driehoeken .
  7. Op een ovenplaat met bak papier leggen en met een borsteltje inwrijven met gesmolten boter.
  8. Afbakken in een voor verwarmde oven op 220°

Aardbeien met vanillemousse -599-


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /data/sites/web/dekookvriendenbe/www/wp-content/plugins/wp-ultimate-recipe/helpers/models/recipe.php on line 254
Aardbeien met vanillemousse
Recept Afdrukken
Porties
6 porties
Porties
6 porties
Aardbeien met vanillemousse
Recept Afdrukken
Porties
6 porties
Porties
6 porties
Ingrediënten
Porties: porties
Instructies
  1. Klop de eiwitten stijf. Voeg lepel per lepel de suiker toe. Wacht telkens tot de vorige lepel opgenomen werd. Klop het eiwit tot het glanst. Klop in een andere kom de room stijf met daarin het vanillemerg. Spatel voorzichtig de room onder het eiwit.
Notities

Verdeel de mousse over 6 glazen en laat 2 uur opstijven in de koelkast. Snijdt net voor het opdienen de aardbeien in 4 en leg op de mousse. Werk af naar smaak met honing en chocoladeschilfers. Tip: Probeer geen calorieën te tellen. Je raakt toch de tel kwijt.

Ham. Passievrucht met zwarte woud ham -555-


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /data/sites/web/dekookvriendenbe/www/wp-content/plugins/wp-ultimate-recipe/helpers/models/recipe.php on line 254
Ham. Passievrucht met zwarte woud ham
Recept Afdrukken
Porties
4 hapjes
Porties
4 hapjes
Ham. Passievrucht met zwarte woud ham
Recept Afdrukken
Porties
4 hapjes
Porties
4 hapjes
Ingrediënten
Porties: hapjes
Instructies
  1. De passievruchten doormidden snijden en uitlepelen.
  2. Onderaan de helften snijdt men een fijn sneetje af zodanig dat de vruchten mooi recht kunnen blijven staan.
  3. Met het vruchtvlees, de honing en wat olijfolie maakt men een vinaigrette, afkruiden met peso en een weinig citroen en tijm.
  4. De notensla versnijden zodat deze in de vruchtenschalen past.
  5. De sla mengen met een weinig vinaigrette en op het laatste ogenblik de sneetjes zwarte woud ham in julienne snijden .
Notities

De sla in de schalen doen met daarop de versnipperde eend. Smakelijk!

Garnalen. Glaasje gemarineerde meloen met sherry, honing en garnalen -508-


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /data/sites/web/dekookvriendenbe/www/wp-content/plugins/wp-ultimate-recipe/helpers/models/recipe.php on line 254
Garnalen. Glaasje gemarineerde meloen met sherry, honing en garnalen
Recept Afdrukken
Porties
20 hapjes
Porties
20 hapjes
Garnalen. Glaasje gemarineerde meloen met sherry, honing en garnalen
Recept Afdrukken
Porties
20 hapjes
Porties
20 hapjes
Ingrediënten
Porties: hapjes
Instructies
  1. Men schilt de meloen ,snijdt deze in de lengte in twee en verwijderen de pitjes
  2. Daarna snijden we deze in een mooie niet te grote en gelijke brunoise
  3. Dan marineren we de meloen blokjes met de honing een beetje sherry, we smaken af met peper zout en een weinig cayenne peper en als laatste de versnipperde koriander blaadjes
  4. Men laat dit een tijdje marineren en op het einde (voor gebruik) mengt men en de garnalen onder
Notities

In een glaasje met een klein amuse lepeltje men kan deze eventueel versieren met een weinig scheutjes

Zalm. Crostini van gemarineerde komkommer en gerookte zalm -478-


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /data/sites/web/dekookvriendenbe/www/wp-content/plugins/wp-ultimate-recipe/helpers/models/recipe.php on line 254
Zalm. Crostini van gemarineerde komkommer en gerookte zalm
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Zalm. Crostini van gemarineerde komkommer en gerookte zalm
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. De komkommer wassen, in de lengte doorsnijden en de pitjes verwijderen.
  2. De radijsjes wassen en van hun loof ontdoen.
  3. De beide groenten in een mooie fijne brunoise snijden .
  4. De citroen in 2 snijden en in een warm pan bakken tot deze gekarameliseerd is,
  5. Daarna pressen en mengen met olijfolie, de gekneusde venkel zaadjes, de gehakte kappers en een weinig honing, afsmaken met peso. Hierin worden dan de gesneden komkommer en de radijzen gemarineerd.
  6. De ricotta mengen met een lepel mosterd en wat gehakte marjolein.
  7. Het stokbrood in schijven van een duimdikte snijden en deze in de oven toasten.
  8. Daarna beleggen met de kaas, wat in julienne gesneden gerookte zalm erop en daarop de uitgelekte brunoise van de groentjes . Afwerken met een takje marjolein.
  9. Bediening
  10. Op een bordje met een dentelle .

Eendenborst, gerookte met passievruchten -477-


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /data/sites/web/dekookvriendenbe/www/wp-content/plugins/wp-ultimate-recipe/helpers/models/recipe.php on line 254
Eendenborst, gerookte met passievruchten
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Eendenborst, gerookte met passievruchten
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. De passievruchten doormidden snijden en uitlepelen. Onderaan de helften snijdt men een fijn sneetje af zodanig dat de vruchten mooi recht kunnen blijven staan.
  2. Met het vruchtvlees, de honing en wat olijfolie maakt men een vinaigrette, afkruiden met peso en een weinig citroen en tijm.
  3. De notensla versnijden zodat deze in de vruchtenschalen past.
  4. De sla mengen met een weinig vinaigrette en op het laatste ogenblik de sneetjes eendenborst in julienne snijden .
  5. De sla in de schalen doen met daarop de versnipperde eend.
  6. Smakelijk!

Pannacotta van yoghurt met ananas en amandelen -427-


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /data/sites/web/dekookvriendenbe/www/wp-content/plugins/wp-ultimate-recipe/helpers/models/recipe.php on line 254
Pannacotta van yoghurt met ananas en amandelen
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Pannacotta van yoghurt met ananas en amandelen
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Men verwarmt de Amaretto en mengt er de geweekte en goed uitgeknepen gelatine blaadjes bij.
  2. De rest in een kom doen en goed mengen, daarna de Amaretto bijvoegen.
  3. In porties verdelen en laten op stijven in de koelkast.
  4. Afwerken met wat amandelschijfjes en de munt.

Bosvruchten, trifle -386-


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /data/sites/web/dekookvriendenbe/www/wp-content/plugins/wp-ultimate-recipe/helpers/models/recipe.php on line 254
Trifle van bosvruchten
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Trifle van bosvruchten
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. De bosvruchten diep gevroren mengen met de honing en het sinaas sap
  2. Laten ontdooien
  3. In een glas 3 koekjes verkruimelen en opvullen met de vruchten
  4. De slagroom opkloppen en vermengen met de crème anglaise
  5. Op de vruchten doen en afwerken met de chocolade
  6. Bediening
  7. Op een bordje met een dentelle papier

Peer. Cake met fourme d’ambert -366-


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /data/sites/web/dekookvriendenbe/www/wp-content/plugins/wp-ultimate-recipe/helpers/models/recipe.php on line 254
Peer. Cake met fourme d’ambert
Recept Afdrukken
Porties
8
Porties
8
Peer. Cake met fourme d’ambert
Recept Afdrukken
Porties
8
Porties
8
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Men schilt de peren en ontdoen deze van hun klokhuis met een parisienne lepeltje.
  2. Daarna doet men deze in het kokend vocht en laten deze garen.
  3. Het is beter als men dat de dag voordien doet en de peren in hun kookvocht laten afkoelen en trekken dan is hun kleur veel intensiever.
  4. Van de kaas maakt men ronde schijven indien nodig, dit kan met behulp van een porte piece of een glas.
  5. Bediening
  6. Op een mooi plat bord plaatst men het schijfje cake en daarop de kaas.
  7. De halve peren snijdt men in waaier vorm en men versiert er de snede kaas mee.
  8. Het bord werkt men af met enkele balsamiek punten.
  9. Eventueel verder versieren met de steranijs en de kaneelstok.

Eendenlever, gebakken met verloren peperkoek -327-


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /data/sites/web/dekookvriendenbe/www/wp-content/plugins/wp-ultimate-recipe/helpers/models/recipe.php on line 254
Eendenlever, gebakken met verloren peperkoek
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Eendenlever, gebakken met verloren peperkoek
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Men portioneert de lever en houden deze fris in de koelkast.
  2. Men verwarmt de honing en laat deze lichtjes kleuren waarna men er de azijn en de kalfsfond bij voegt.
  3. Dit alles laat men op een klein vuurtje sudderen en uitkoken, daarna voegt men er de kaneel bij en brengen de saus op smaak en afwerken met een klontje boter.
  4. Men wikkelt de peperkoek in de mengeling van de melk en de losgeklopte eieren en doen deze dan in de bruine suiker.
  5. Dit wordt dan in een pan met boter gebakken en warm gehouden.
  6. Op het einde bakt men de lever in een antikleefpan die goed warm is en zonder vetstof, goed afkruiden met peper en zout.
  7. Men legt de gebakken lever op een keukenpapier om het vet te verwijderen.
  8. Bediening
  9. Op een warm bord plaatst men de peperkoek met daarop de lever.
  10. De karamel errond en versieren met wat airellen en een bosje scheutjes.
Notities

Opletten met de kaneel want peperkoek bevat ook reeds kaneel.

Bloedpens met geglaceerde appeltjes -306-


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /data/sites/web/dekookvriendenbe/www/wp-content/plugins/wp-ultimate-recipe/helpers/models/recipe.php on line 254
Bloedpens met geglaceerde appeltjes -306-
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Bloedpens met geglaceerde appeltjes -306-
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. De appel schillen en in partjes verdelen.
  2. Mooi goudkleurig afbakken in een weinig boter, honing en suiker bijvoegen, en mooi laten glaceren.
  3. De pens in schijven van 1 cm snijden, en eveneens afbakken in een weinig boter.
  4. Bediening
  5. In een aperitiefschaaltje schikt men een tweetal appelschijfjes met daarop een stukje pens.
  6. Het geheel bestrooien met een beetje gehakte bieslook en warm opdienen.
Notities

Glaceren is iets bakken met suiker zodat het mooi blinkt, en tevens een bewerking in de oven, die ervoor zorgt dat het gerecht een mooi korstje krijgt.

Sinaasappel, carpaccio met framboosje en honing -305-


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /data/sites/web/dekookvriendenbe/www/wp-content/plugins/wp-ultimate-recipe/helpers/models/recipe.php on line 254
Sinaasappel, carpaccio met framboosje en honing
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Sinaasappel, carpaccio met framboosje en honing
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Schil de sinaasappel à vif en snij deze in dunne schijfjes.
  2. Verwijder de pitjes.
  3. Men maakt een vinaigrette van de honing en de olijfolie en parfumeert deze met een scheutje cassis.
  4. Men pureert 50g frambozen en voegt deze aan de dressing toe.
  5. Bediening
  6. Men schikt de schijfjes sinaasappel op een koud bord en napeert deze met de dressing.
  7. Men versiert met de rest van de frambozen en enkele stukjes muntblaadje.
Notities

Men kan er altijd een bolletje vanille ijs bijvoegen maar dit is geen absolute must. Dranktip: een likeur op basis van sinaasappel.

Wild, stoofpotje met boschampignons -215-

Wild, stoofpotje met boschampignons
Recept Afdrukken
Porties
1
Porties
1
Wild, stoofpotje met boschampignons
Recept Afdrukken
Porties
1
Porties
1
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Het stoofvlees bereiden (ongeveer 200g per persoon): de 2 soorten vlees apart bereiden want everzwijn is sneller gaar dan hert.
  2. Het vlees in blokjes snijden van 3 cm op 3 cm.
  3. Kleuren in boter en kruiden met peper en zout.
  4. Geëmenceerde ui stoven en bij het vlees voegen.
  5. Bevochtigen met rode wijn, eventjes laten stoven en dan de wild fond toevoegen.
  6. Tijm, laurier, jeneverbessen en airellengelei toevoegen.
  7. Dit alles laten gaarstoven en binden met maïzena, afsmaken en een weinig cognac toevoegen.
  8. Het vlees van het everzwijn en het hert mengen met elkaar en warm houden.
  9. Eventueel per persoon een fazanten pilon gaarbakken en er bovenop leggen of het vlees van de bout laten gaarstoven en bij het andere vlees mengen.
  10. De aardappelen schillen, wassen en in blokjes snijden van 1 cm.
  11. ¾ gaar koken in gezouten water.
  12. Champignons in blokjes snijden.
  13. Spek in fijne reepjes snijden zonder kraakbeen.
  14. Dit alles bakken in olijfolie en boter, kruiden met peper en zout.
  15. Bij bediening de gehakte bieslook toevoegen.
  16. Wanneer men spek gebruikt, steeds opletten met zout.
  17. De boschampignons borstelen, snijden en gaar bakken in boter met wat gehakte sjalotten en peper en zout.
  18. Opdienen met vijg besprenkelt met honing.

Geitenkaasje, gelakeerd met acacia honing -178-


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /data/sites/web/dekookvriendenbe/www/wp-content/plugins/wp-ultimate-recipe/helpers/models/recipe.php on line 254
Geitenkaasje, gelakeerd met acacia honing
Recept Afdrukken
Porties
10
Porties
10
Geitenkaasje, gelakeerd met acacia honing
Recept Afdrukken
Porties
10
Porties
10
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Bladerdeeg uitrollen.
  2. Op het bladerdeeg wat honing en het geitenkaasje en deeg toedoen.
  3. Afbakken op 180 °C.
  4. Rockette sla mengen met de olie’s en de azijnen.
  5. Op bord schikken met het gebakken geitenkaasje.

Geitenkaasje, warm met sabayon van graanjenever -155-


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /data/sites/web/dekookvriendenbe/www/wp-content/plugins/wp-ultimate-recipe/helpers/models/recipe.php on line 254
Geitenkaasje, warm met sabayon van graanjenever
Recept Afdrukken
Porties
6
Porties
6
Geitenkaasje, warm met sabayon van graanjenever
Recept Afdrukken
Porties
6
Porties
6
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Schil de peren en verwijder het klokhuis.
  2. Maak een brunoise van de peertjes en stoof ze kort aan in wat boter.
  3. Hou dit warm.
  4. Bak de schilfers in een pan goudbruin met wat bloemsuiker.
  5. Leg de geitenkaasjes op een schotel en plaats ze even in de oven met wat honing.
  6. Klop een sabayon van de eigelen, suiker en graanjenever.
  7. Op een warm diep bord dresseer je een lepel van de warme brunoise van peren, het warme geitenkaasje en daarop de sabayon gieten.
  8. Werk af met wat amandelschilfers.

Eendenborst zoet zuur gebakken -071-


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /data/sites/web/dekookvriendenbe/www/wp-content/plugins/wp-ultimate-recipe/helpers/models/recipe.php on line 254
Eendenborst zoet zuur gebakken
Recept Afdrukken
Porties
6
Porties
6
Eendenborst zoet zuur gebakken
Recept Afdrukken
Porties
6
Porties
6
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Maak aan de vetkant van de eendenborst ruitvormige insnijdingen met een scherp mesje. Kleur dan de filets goudkleurig aan beide zijden.
  2. Giet het gesmolten vet door een zeefje, het kan altijd in de koelkast bewaard worden om eventueel een pastei mee te beschermen, of laat het opstijven en leg het buiten tijdens de winter, de vogels zullen u dankbaar zijn !
  3. Bak de filets 10 minuten verder in oven aan 190°
  4. Kuis de raapjes en snij ze in staafjes van 4 mm.
  5. Blancheer deze dan evenals de spruitjes. Schrik ze in koud water.
  6. Doe de pepers in de pan en laat ze even mee aanbakken, flambeer met de grand Marnier en blus met de room.
  7. Voeg dit toe aan de wildfond en laat even doorkoken.
  8. Snij het hoedje van de vijg en maak een kruisinsnijding aan de bovenzijde, leg ze in een hoge pan en gaar ze in wat sinaasappelsap met 2 lepel honing.
  9. Schil de aardappelen en maak er een fijne julienne van met de keukenrobot.
  10. Voeg hier de 2 eieren aan toe en kruid flink met peper, zout en muskaatnoot.
  11. Bak deze in olijfolie in een steelpan aan beide zijden en laat even doorbakken in oven van 190° gedurende een 10 tal minuten.
  12. Glaceer de raapjes in wat boter met de honing en warm de spruitjes in wat olijfolie.
  13. Snij de filets in schijfjes en schik op het bord, voeg de vijg, het aardappelkoekje , de raapjes en de spruitjes toe.
  14. Monteer de saus nog even voeg de zestes toe en napeer het vlees.

Kippevleugeltje -017-


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /data/sites/web/dekookvriendenbe/www/wp-content/plugins/wp-ultimate-recipe/helpers/models/recipe.php on line 254
Kippevleugeltje
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Kippevleugeltje
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Bak de kippevleugeltjes knapperig in de olijfolie met fijngehakte rozemarijn en overgiet op het einde van de bereiding met de honing.