Archieven

Spiegeltaart van frambozen -803-

Afdrukken

Spiegeltaart van frambozen -803-

Porties 8 pers

Ingredienten

  • ---Biscuit
  • 4 eieren
  • 125 g suiker
  • 125 g bloem
  • ----Mousse van frambozen
  • 400 g frambozen puree
  • 1 citroensap
  • 6,5 dl room
  • 100 g suiker
  • 0,5 dl kirsch
  • 7 blaadjes gelatine
  • ----Duits schuim
  • 100 g eiwit
  • 200 g bloemsuiker
  • ----Sauseerstroop
  • 100 g suiker
  • 100 g water
  • 0,5 dl kirsch
  • ----Spiegel van frambozen
  • 125 g water
  • 125 g suiker
  • 4 blaadjes gelatine
  • 250 g frambozen sap van

Instructies

  • ----Biscuit
  • De eieren samen met de suiker en de bloem stevig opkloppen. eventueel verwarmen met de brander Uitstorten op een diepe bakplaat en afbakken, 180° +/- 15'
  • ----Mousse van frambozen
  • Duits schuim. Het eiwit machinaal stevig opkloppen en beetje bij beetje de bloemsuiker onderkloppen.
  • De frambozenpuree met het Duits schuim en het citroensap vermengen.
  • De room met de suiker half opkloppen en onder het mengsel spatelen.
  • De geweekte gelatine blaadjes laten smelten in de kirsch (37°C) en eronder mengen.
  • ----Sauseerstroop
  • De suiker met het water laten koken en afkoelen, parfumeren met de kirsch.
  • ----Spiegel van frambozen
  • De suiker met het water laten koken en de geweekte gelatine blaadjes onder roeren. De suikerstroop laten afkoelen (37°C) en het sap van frambozen toevoegen.
  • ----Opbouw van de taart
  • De biscuit versnijden in lagen van 1 cm dikte, verkleinen zodat deze +/- 1 cm kleiner is dan de diameter van de inox-ring.
  • Onderaan 1 laag biscuit aanbrengen en half opvullen met de mousse.
  • Nog een laag biscuit aanbrengen en sausen met sauseerstroop.
  • Aanvullen met de mousse tot +/- 3 mm van de bovenrand van de inox-ring.
  • Laten opstijven in de koelkast.
  • De taart bedekken met de spiegel van frambozen en laten opstijven.
  • Ontvormen met een gasbrander.

Tiramisu met framboos en verse frambozencoulis -743-

Afdrukken

Tiramisu met framboos en verse frambozencoulis -743-

Porties 8 pers

Ingredienten

  • frambozencoulis AANKOOP*, of zelf maken: water,frambozen, suiker, steranijs** //
  • 130 ml water of frambozencoulis kopen
  • 50 g Poedersuiker of frambozencoulis kopen
  • 350 g frambozen of frambozencoulis kopen
  • 1 steranijs of frambozencoulis kopen
  • ----Tiramisu
  • 250 g mascarpone
  • 150 ml slagroom 40 % vetgehalte
  • 100 g frambozenconfituur Potje SO fruit van Materne frambozen te vinden in de koelafdeling Delhaize
  • ----Afwerking
  • 8 frambozenmeringue te vinden bij Delhaize ( bakkerij )
  • 8 blaadjes verse munt
  • 100 g amandelschilfertjes roosteren in een antikleefpan zonder vetstof

Instructies

  • Frambozencoulis : Kook de frambozen, water, suiker, en steranijs 20 min zachtjes tot een compote. Zeef door een mousselinezeef tot een homogene coulis. laten afkoelen.
  • Tiramisu : Klop de room op - Meng de mascarpone met de frambozenconfituur en meng er daarna de room zachtjes onder.
  • Opbouw van het glas : verkruimel de meringue en giet er wat coulis over. Schep er een sl mascarpone mengsel over en daarna wat coulis langs het glas over dit mengsel. Zet 2 uren koel in de koelkast .
  • Afwerking: Versier met wat amandelschilfertjes een framboos en een vers muntblaadje.

Amandel parfait -737-

Afdrukken

Amandel parfait

Porties 8 pers

Ingredienten

  • 200 g amandelen gehele
  • 4 soeplepels amandelschilfers
  • 100 g frambozen
  • 4 eieren
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 theelepel appelsien geraspte schil ( seste )
  • 100 g Poedersuiker
  • 2 à 3 soeplepels Amaretto
  • 2,5 dl slagroom

Instructies

  • De gehele amandelen droog bakken zodat deze al hun geur en smaak (olie) afgeven
  • Daarna idem met de amandelschilfers
  • De eieren samen met de suiker de appelsienschil de vanille suiker met een roermixer opkloppen
  • De amaretto bij doen na geproefd te hebben
  • De room drie vierde opkloppen
  • De gehele amandelen bij de opgeklopte eieren doen mengen en daarna de room toevoegen en dit alles met een spatel mengen
  • Men doet dit of in individuele glaasjes of ij een rechthoekige vorm die we met plastiekfolie bekleed hebben
  • Dit alles in een freezer laten opstijven
  • Voor het opdienen afwerken met de amandelschijfjes en de frambozen

Citroen pudding ( piccoli a limone) -600-

Afdrukken

Citroen pudding ( piccoli a limone)

Porties 4 pers

Ingredienten

  • 120 g brood wit
  • 65 ml melk
  • 40 g amandelen gemalen en een weinig amandel schilfers
  • 40 g suiker
  • 40 g boter op kamer temperatuur
  • 4 eidooiers
  • 1 à 2 citroenen
  • ____Voor de garnituur
  • 2 appels
  • boter
  • suiker
  • 1 scheut balsamico azijn
  • frambozen coulis

Instructies

  • Week het brood in de melk en meng er de amandelen en de suiker onder
  • Maak zestes van de citroen en wat sap
  • Meng de malse boter en de eidooiers en de citroen zestes met een weinig citroen sap eronder
  • Smeer inox ringen in met boter en doe er een laagje suiker op
  • Vul de ringen bestrooi met wat amandel schilfers
  • Bak af gedurende een 20 à 25 minuten in een voor verwarmde oven van 170° af
  • Garnituur appelschijfjes gekarameliseerd en geblust met een weinig balsamiek azijn en een
  • Traan van frambozencoulis

Rhum. Femkes Cocktail -554-

Afdrukken

Rhum. Femkes Cocktail

Porties 12 apero"s

Ingredienten

  • 500 cl rhum witte
  • 1 l spuitwater
  • suiker
  • 4 limoenen
  • 500 g frambozen diepvries
  • Munt

Instructies

  • De diepvries frambozen mixen en sap van limoen toevoegen tesamen met wat suiker. Mengen met witte rhum en spuitwater
  • Garnituur : volledige frambozen, munt, enkele partjes limoen
  • Opdienen met ijs

Frambozen. Charlotte met frambozen -549-

Afdrukken

Frambozen. Charlotte met frambozen

Porties 6 pers

Ingredienten

  • 250 g frambozen diepvries
  • 200 ml frambozenbier
  • 8 bladeren gelatine
  • 250 ml griekse yoghurt
  • 4 eetlepels suiker fijne
  • 1 pakje vanille suiker
  • 25 cl room opklop
  • Lange vingers:
  • frambozen verse
  • Poedersuiker
  • 4 Amaretto koekjes

Instructies

  • Men laat het fruit ontdooien. We weken de gelatine en warmen het bier.
  • Als het warm is doet men er de uitgeknepen gelatine bij en mengen dit goed.
  • De yoghurt met de suiker en vanille loskloppen en er het bier (niet te warm) aan toevoegen, daarna mengen met de ontdooide frambozen.
  • De slagroom opkloppen en deze voorzichtig bij de rest spatelen.
  • Men bekleedt een springvorm met plastiek folie, men bedekt de bodem met de koekjes, de gesuikerde kant naar boven, de rest van de koekjes zet men recht tegen de zijkant met de gesuikerde kant naar buiten.
  • Daarna voorzicht de farce erin gieten en in een koelkast laten opstijven.

Notities

Voor het opdienen neemt men de Charlotte uit de vorm, versiert deze met wat frambozen en bloemsuiker, presenteren en versnijden.

Bosvruchten, soepje met sabayon -544-

Afdrukken

Bosvruchten, soepje met sabayon

Porties 4 porties

Ingredienten

  • bessen rode
  • Aardbeien en bosaardbeien
  • frambozen rood en zwarte
  • bessen cassis
  • 1 bol Vanille room per persoon
  • _______Voor de sabayon
  • 4 eidooiers
  • wat suiker
  • witte wijn
  • 1 scheutje grand marnier

Instructies

  • Het fruit reinigen en verdelen over de vier soepborden.
  • Men strooit er een weinig suiker over en laat deze een tijdje in het fruit trekken .
  • Op het laatste ogenblik, doet men er een bol ijs bij en napeert men met de opgeklopte sabayon.

Notities

Indien men een degelijke oven bezit of een salamander, dan kan men deze bereiding laten glaceren. anders gewoon met een bunzen brander.

Peer. Cake met fourme d’ambert -366-

Afdrukken

Peer. Cake met fourme d’ambert

Porties 8

Ingredienten

  • 4 peren
  • 8 vanille cake sneden gewone
  • 8 x 50 g kaas in 1 ronde schijf als mogelijk
  • balsamico azijn
  • frambozen
  • room
  • _____Kookvocht voor de peren : 1/2 liter
  • 2 steranijs
  • 1/2 vanille stok"
  • 1 kaneelstok
  • 3 soeplepels suiker bruine
  • 1 soeplepels honing

Instructies

  • Men schilt de peren en ontdoen deze van hun klokhuis met een parisienne lepeltje.
  • Daarna doet men deze in het kokend vocht en laten deze garen.
  • Het is beter als men dat de dag voordien doet en de peren in hun kookvocht laten afkoelen en trekken dan is hun kleur veel intensiever.
  • Van de kaas maakt men ronde schijven indien nodig, dit kan met behulp van een porte piece of een glas.
  • Bediening
  • Op een mooi plat bord plaatst men het schijfje cake en daarop de kaas.
  • De halve peren snijdt men in waaier vorm en men versiert er de snede kaas mee.
  • Het bord werkt men af met enkele balsamiek punten.
  • Eventueel verder versieren met de steranijs en de kaneelstok.

Perzik op de wijze van de kardinaal -357-

Afdrukken

Perzik op de wijze van de kardinaal

Porties 4

Ingredienten

  • 1/2 perzik per persoon, redelijk hard
  • frambozen Coulis van
  • 4 bollen vanille-ijs
  • 1/2 l witte wijn
  • 250 g suiker fijne
  • weinig pistache noten ongezouten en gehakte
  • blaadjes munt

Instructies

  • Men schilt de perziken door deze een tijdje in heet water te dompelen.
  • Daarna snijdt men deze in twee en verwijderen we de pit.
  • Deze 2 helften worden dan gaargekookt in de siroop van witte wijn en de suiker.
  • Indien men niet over de coulis beschikt, maken we deze zelf door de frambozen met een weinig water en suiker eens te laten opkoken, daarna mixen en door een fijne zeef steken.
  • De pistache nootjes hakt men fijn.
  • Bediening
  • In een ijscoupe of een klein soepbordje.
  • Legt men de halve perzik met daarop de bol ijs die men rijkelijk met de coulis overgiet.
  • Men werkt af met de gehakte pistache nootjes en een munt blaadje.

Fruitcoupe met Mascarponevla -321-

Afdrukken

Fruitcoupe met Mascarponevla

Porties 4

Ingredienten

  • 2 perzik
  • 2 nectarines
  • pruimen
  • druiven
  • frambozen
  • 250 g mascarpone
  • 2 dl room
  • 3 eetlepels Poedersuiker
  • citroensap
  • chocolade geraspte fondant

Instructies

  • Snij de perzikken, nectarines, pruimen in partjes en halveer de druiven.
  • Klop de mascarpone los en klop er de suiker en het citroensap door.
  • Klop de room bijna stijf en schep die onder de mascarpone.
  • Vul de coupes.
  • Begin met een laagje fruitsla, vervolgens een laagje vla met de frambozen.
  • Terug een laagje vla met fruit ....
  • Afwerken met chocoladeschilfers.
  • In koelkast zetten en versieren met blaadje citroenmelisse en een fijn koekje.

Sinaasappel, carpaccio met framboosje en honing -305-

Afdrukken

Sinaasappel, carpaccio met framboosje en honing

Porties 4

Ingredienten

  • 2 sinaasappels
  • 100 g frambozen
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel honing vloeibare
  • 1 scheutje cassis

Instructies

  • Schil de sinaasappel à vif en snij deze in dunne schijfjes.
  • Verwijder de pitjes.
  • Men maakt een vinaigrette van de honing en de olijfolie en parfumeert deze met een scheutje cassis.
  • Men pureert 50g frambozen en voegt deze aan de dressing toe.
  • Bediening
  • Men schikt de schijfjes sinaasappel op een koud bord en napeert deze met de dressing.
  • Men versiert met de rest van de frambozen en enkele stukjes muntblaadje.

Notities

Men kan er altijd een bolletje vanille ijs bijvoegen maar dit is geen absolute must. Dranktip: een likeur op basis van sinaasappel.

Eetfestijn 2005 -226-

Afdrukken

Eetfestijn 2005

Porties 10

Ingredienten

  • 75 g griessuiker
  • 10 frambozen tot 12
  • 4 dl mineraalwater
  • 3 citroenen
  • 4 dl jenever jonge
  • 10 blaatjes munt tot 12

Instructies

  • Draai de rand van 10 tot 12 champagneglazen even op een halve citroen en duw vervolgens in de griessuiker op een bordje.
  • Leg in elk glas een framboos en overgiet met een bodempje water of neem een bakje om ijsbokjes te maken.
  • Leg er de framboosjes in en vul deze met water.
  • Plaats de glazen of het bakje 2 uren in de vriezer.
  • Verwarm het mineraalwater en los er de suiker in op. Laat deze suikerstroop afkoelen.
  • Was 1 citroen grondig, schil hem fijn en snij de schil in reepjes.
  • Pers de citroenen en zeef het sap.
  • Meng de jenever, het citroensap en de suikerstroop. Laat goed afkoelen en schenk in de ondergekoelde glazen.
  • Versier met een muntblaatje en een reepje citroenschil.

Citroenjenever Maison -232-

Afdrukken

Citroenjenever Maison

Porties 10

Ingredienten

  • 75 g griessuiker
  • 10 frambozen
  • 4 dl mineraalwater
  • 3 citroenen
  • 4 dl jenever jonge
  • 10 blaadjes munt

Instructies

  • Draai de rand van 10 champagne glazen even op een halve citroen en duw vervolgens in de griessuiker op een bordje.
  • Leg in elk glas een framboos en overgiet met een bodempje water of neem een bakje om ijsblokjes te maken.
  • Leg er de framboosjes in en vul deze met water.
  • Plaats de glazen of bakje 2 uren in de vriezer.
  • Verwarm het mineraalwater en los er de suiker in op.
  • Laat deze suikerstroop afkoelen.
  • Was 1 citroen grondig, schil hem fijn en snij de schil in reepjes (= zeste).
  • Pers de citroenen en zeef het sap.
  • Meng de jenever, het citroensap en suikerstroop.
  • Laat goed afkoelen en schenk in de gekoelde glazen.
  • Versier met een muntblaadje en een citroenzeste.

Konijn. Filets van jong konijn in lentetooi -151-

Afdrukken

Konijn. Filets van jong konijn in lentetooi

Porties 6

Ingredienten

  • 6 konijn mooie filets van jong konijn
  • 300 g mange tous
  • aardappeltjes nieuwe
  • 12 worteltjes jonge
  • 1 ijspegel grote
  • botje pijpajuintjes fijne
  • 4 sjalotjes
  • 5 dl bruine fond
  • 1 flesje framboosbier Timmermans
  • enkele frambozen verse

Instructies

  • Kleur de filets goudbruin in wat olijfolie.
  • Kruid ze flink met peper en zout.
  • Bak ze verder af in de oven gedurende een 10 minuten op middelmatige temperatuur.
  • Reinig al de groentjes.
  • Snij de worteltjes, de ijspegel en de aardappeltjes in kasteelvorm en kook ze allemaal beetgaar.
  • Schrik ze in ijswater.
  • Snij de sjalotjes fijn en hou de helft voor de groentjes te sauteren.
  • Voor de saus: de andere helft sjalotjes wat aankleuren in olijfolie, het bier toevoegen en blussen met de fond. Laten reduceren. Doorzeven en monteren met boter. Op smaak brengen.
  • De groentjes sauteren in wat olijfolie.
  • Bij de mangetout en de worteltjes wat fijne sjalot toevoegen.
  • Schik de groentjes rondom het bord.
  • Leg de filets in het midden en oversaus.
  • Werk af met een paar verse frambozen.

Citroenvlaai met frambozen en thee van citroenmelisse -107-

Afdrukken

Citroenvlaai met frambozen en thee van citroenmelisse

Porties 6

Ingredienten

  • 1 taartbodem
  • 350 g suiker kristalsuiker S1
  • 8 eieren
  • 3 dl slagroom
  • 2 limoenen om te raspen
  • 2 dl limoensap
  • 1 dl citroensap
  • 300 g frambozen verse
  • 1 bot Munt
  • 1 bot citroenmelisse

Instructies

  • Bak de taartbodem blind in een oven van 175°C gedurende 15 minuten.
  • Wrijf hem in met een beetje eiwit en plaats hem nog een 2-tal minuten in de oven.
  • Dit zal een laagje maken zodat de korst niet dadelijk plat wordt in de koelkast.
  • Klop de eieren en de suiker in een kom en voeg er de sappen aan toe.
  • Zet de taartbodem terug in de oven en giet er het mengsel op.
  • Bak ze in ongeveer 45 min op 180 °C
  • Haal ze uit de oven en laat afkoelen in de koelkast.
  • Klop de room op met wat suiker.
  • Schik de taart op het bord met wat frambozen en een soeplepel verse room.
  • Rasp hierover wat limoen en serveer bij voorkeur met een Wortegemse jenever.

Fruit. Millenium piramide van vers fruit -003-

Afdrukken

Millenium piramide van vers fruit

Porties 10

Ingredienten

  • 8 eierdooiers
  • 150 g suiker
  • 2 vanillestokje
  • 40 g Maïzena
  • 30 g bloemsuiker
  • fruit naargelang marktaanbod
  • 2 peren
  • 2 kiwi's
  • 2 steranijs
  • 5 manderijntjes
  • 2 mango
  • 1/2 ananas
  • 1 doosje ananaskers
  • 1/2 botje Munt
  • ____Fruitcoulis :
  • 200 g frambozen diepvries
  • 3 mango
  • 50 g suiker
  • 50 g water
  • bladerdeeg voor 10 piramides
  • 2 eieren

Instructies

  • Melk aan de kook brengen met doormidden gesneden vanillestokjes.
  • Eieren opkloppen met suiker en maïzena.
  • Melk op de eieren gieten en 30 sec. Laten koken.
  • Op ovenplaat uitgieten en bestrooien met bloemsuiker (om verdroging te voorkomen).
  • Bladerdeeg in piramidevorm versnijden, invrijwen met eigeel en afbakken in de oven.
  • Coulis klaarmaken.

Notities

De verschillende fruitsoorten versnijden : de kiwi's en stervruchten in schijfjes; de peren, mango's en de ananas in blokjes en de manderijntjes in partjes. Een bladerdeeg middendoor snijden en op het bord leggen, laagje banketbakkersroom en vervolgens versneden vruchten. Dit alles afdekken met het tweede deel van de piramide en plukje munt. Enerzijds eetlepel mangocoulis en aan de andere zijde een eetlepel frambozencoulis.