Archieven

Bananenmousse met speculaas -704-

Afdrukken

Bananenmousse met speculaas

Ingredienten

  • 4 bananen rijpe
  • 1 lepel citroen sap
  • 25 cl slagroom
  • 10 g gelatine
  • 2 eieren
  • 3 à 4 eetlepels advocaat
  • 80 g suiker fijne
  • 1 pakje vanillesuiker
  • 1 pakje speculaas

Instructies

  • De gelatineblaadjes in koud water laten weken.
  • De bananen prakken en deze goed fijn mixen.
  • Eidooiers met de fijne suiker opkloppen en het eiwit stijf kloppen.
  • Een weinig room warmen om met de uitgelekte gelatine te mengen, de rest van de room met de vanillesuiker eveneens opkloppen.
  • De gemixte bananen, de advocaat, de gelatine en de opgeklopte eidooiers mengen
  • Daarna het opgeklopte eiwit en als laatste de room toevoegen en voorzichtig mengen en afsmaken (met advocaat).
  • Bediening:
  • In glaasjes legt men een bodem van fijn verkruimelde speculaas en daarop ¾ bananenmousse.
  • Laten opstijven in de koelkast.
  • Voor het opdienen nog wat verkruimelde speculaas er over doen.

Notities

De geprakte bananen mengen met wat citroensap om de kleur te behouden. Geen uur op voorhand doen want dan helpt het citroensap niet meer!

Banaan met chocolade en dulche de leche -490-

Afdrukken

Banaan met chocolade en dulche de leche

Ingredienten

  • 4 bananen
  • chocoladesaus
  • 1 blikje melk zoete gecondenseerde
  • room

Instructies

  • Kook het blik melk 4 uur en zorg dat het blik altijd onder water staat.
  • Laat de blik afkoelen in ijskoud water, minstens een half uur.
  • Meng de inhoud met wat room tot een dikke karamelsaus.
  • Klop een beetje room lobbig met wat suiker.
  • Grilleer de bananen tot de schil zwart ziet en de banaan zacht is.
  • Opdienen met dulche, chocoladesaus en room.

Bananensoepje -466-

Afdrukken

Bananensoepje

Porties 4 pers

Ingredienten

  • 3 liter Kippenbouillon
  • 2 kg tomaten dikke of 2 blikken blokjes van 800 g
  • 10 bananen rijpe
  • 2 uien dikke
  • 50 g margarine
  • 1 dl room
  • peterselie Gehakte
  • Curry poeder

Instructies

  • Pel de tomaten, pitjes verwijderen en in stukjes snijden.
  • 3 liter water aan de kook brengen en 6 blokjes kippenbouillon bij voegen.
  • Als dit kookt voegt men er de stukjes banaan de tomaten en de gesneden ajuin bij.Opnieuw aan de kook brengen en er wat curry poeder aan toe voegen.
  • Een 20 tal minuten laten sudderen en daarna mixen.
  • Afsmaken en voor het opdienen room en gehakte peterselie aan toe voegen.

Banaan. Japanse “banana split” -349-

Afdrukken

Banaan. Japanse “banana split” -349-

Porties 8

Ingredienten

  • 8 bananen mini
  • 8 stokjes saté
  • Olie om te frituren
  • bloemsuiker
  • 8 passievruchten
  • vanille-ijs
  • 150 g chocolade donkere
  • 1 dl room
  • 1 dl cola
  • ___Tempuradeeg:
  • 1,5 dl bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1,5 dl bier licht
  • 2 ijsklontjes of ijskoud water

Instructies

  • Breng voor de chocoladesaus de room aan de kook en smelt hierin de chocolade. Smaak de saus af met cola.
  • Meng alle ingrediënten voor de tempuradeeg.
  • Steek de mini bananen op stokjes en rol ze eerst in bloem en daarna in het tempurabeslag.
  • Frituur ze op 180°C gedurende 3 minuutjes en laat ze uitlekken.
  • Bepoeder de bananen met bloemsuiker.
  • Serveer met uitgeperste passievruchten, chocoladesaus en vanille ijs.

Notities

Men kan het tempuradeeg ook maken met volgende ingrediënten : 200 ml ijskoud water, 1 ei, 100g bloem, 50g maïzena en ½ theelepel zout.

Banana split met een wolkje slagroom -256-

Afdrukken

Banana split met een wolkje slagroom

Porties 4

Ingredienten

  • 2 bananen
  • 12 bollen vanille roomijs
  • 150 g chocolade bittere
  • 200 cl slagroom
  • bloemsuiker

Instructies

  • De chocolade met een weinig room op een zacht vuurtje of in de Bain-Marie laten smelten.
  • De rest van de slagroom met een beetje bloemsuiker opkloppen.
  • In een spuitzak steken met een gekartelde spuitmond.
  • De banaan op het laatste moment pellen en in schijfjes snijden.
  • Men vormt de bollen ijsroom, en er rest alleen nog te dresseren.
  • Bediening
  • Op een koud bord of in een speciaal glazen vorm.
  • Men plaats er de ijsroom in en verdeelt er de bananenschijfjes over die men dan rijkelijk met warme chocolade overgiet.
  • Men werkt af met een wolkje slagroom

Banaan in een jasje van kokosnoot -234-

Afdrukken

Banaan in een jasje van kokosnoot

Porties 4

Ingredienten

  • 4 bananen
  • 4 bolletjes vanille-ijs
  • 1 scheut Mandarin Napoleon
  • 1 lepel boter
  • 50 g amandelen schilfers
  • 50 g Kokosnoot gemalen
  • 50 g suiker s2
  • beetje bloemsuiker
  • beetje eiwit
  • ___________als garnituur :
  • blaadjes Munt

Instructies

  • Van het bladerdeeg maakt men vier rechthoekige vormen van drie op tien centimeter.
  • Deze vormen bestrijkt men met een weinig eigeel gemengd met een beetje koffie.
  • Afbakken in een voorverwarmde oven op 180 graden gedurende ongeveer 18 minuten.
  • Wanneer dit terug koud is snijdt men er het hoedje af.
  • De slakken stooft men tezamen met het fijn gehakte sjalotje en het sap tot ongeveer een derde van het vocht verdampt is.
  • Men voegt er de fijn gehakte look en de room aan toe en laat dit alles een weinig inkoken, afsmaken met peper en zout.
  • Ondertussen bakt men de champignons in boter en kruiden met peper en zout.
  • Dit voegt men bij de slakken en men laat dit alles nog eens doorkoken.
  • Men hakt de gewassen kervel heel fijn.
  • Op het laatste moment worden de gepelde scampi’s in wat boter gebakken gekruid met peper en zout en een beetje look.
  • De gehakte kervel voegt men op het laatst aan de saus toe.
  • Bediening
  • Op een voorverwarmd bord plaatst men het onderste deel van de millefeuille in het midden van het bord, daar doet men de vier slakken met de saus op met de gebakken scampi’s een takje platte peterselie, en het dekseltje legt men er schuins op.
  • Tip van de chef:
  • Verse groene kruiden voegt men altijd op het laatste toe zo behoudt men de natuurlijke kleur en smaak.
  • Bereiding
  • Men ontdoet de banaan van zijn jasje en snijd hem in vier gelijke stukken, men klopt een beetje eiwit los en men rolt er de banaan doorheen.
  • Daarna de stukjes banaan door de gemalen kokosnoot rollen en goudbruin afbakken in wat boter.
  • Alvorens te flamberen met Mandarine Napoleon voegt men er een beetje fijne suiker aan toe
  • De amandelschilfers kleurt men zonder vetstof in de oven of in een pan, na het kleuren vermengt men de schilfers met de bloemsuiker.

Notities

Bediening Op een plat bord plaatst men in het midden het bolletje ijs, er rond de stukjes banaan. Men doet er wat braadvocht rond en men werkt af met de amandelschilfers en de takjes munt. Tips van de chef: Men kan ook een andere zoete likeur gebruiken zoals grand marnier, cointreau.

Bananen, geflambeerd met sinaas en vanille-ijs -092-

Afdrukken

Bananen, geflambeerd met sinaas en vanille-ijs

Porties 10

Ingredienten

  • 10 bananen
  • 5 sinaasappelen
  • 3 dl sinaasappelsap
  • munt verse
  • 100 g boter
  • vanille-ijs
  • Grand Marnier
  • 100 g suiker

Instructies

  • Snij de sinaasappelen à vief en in partjes.
  • Wring het sap uit de overgebleven vruchtvlees.
  • Snij de bananen in schijfjes van 1,5 cm..
  • Laat de boter smelten en doe hierin de banaan en de partjes sinaas en de suiker op een hevig vuur.
  • Laat even smelten en flambeer met de Grand Marnier.
  • Voeg het sap toe en laat even doorkoken.
  • Maak een fijne julienne van de munt en voeg toe.
  • Verdeel in diepe borden met een quenelle van vanille-ijs.

Fruitgratin met peperkoekijs -028-

Afdrukken

Fruitgratin met peperkoekijs

Porties 10

Ingredienten

  • 2 kiwi's
  • 1/2 ananas
  • 2 appelen
  • 1 meloen
  • 2 sinaasappelen
  • 2 bananen
  • ijs
  • 1 l melk
  • 2 vanillestokken
  • 8 eieren
  • 150 g suiker
  • 6 sneden peperkoek
  • ________sabayon
  • 4 eigelen
  • 8 eierdoppen witte wijn
  • 4 eierdoppen suiker
  • 0,5 l room opgeklopte

Instructies

  • De eigelen opkloppen met de suiker, ondertussen de melk met de vanillestokken aan de kook brengen.
  • De kokende melk over de eiermassa gieten en het geheel binden op het vuur onder een temperatuur van 70°C.
  • Het geheel laten afkoelen met de peperkoeksneetjes en afdraaien in een roomijsmachine.
  • Sabayon
  • Al de ingrediënten behalve de halfopgeklopte room samen vermengen en tot een luchtige massa op het vuur opkloppen.
  • Al roerend afkoelen en bij afkoeling de opgeklopte room onderroeren.
  • Afwerking
  • Het versneden fruit op de bodem van het bord leggen en napperen met de gekoelde sabayon.
  • Met behulp van een bunsenbrandertje de volledige oppervlakte gratineren en afwerken met een bolletje peperkoekijs.