Archieven

Kreeft, gebakken met lookboter -721-

Afdrukken

Kreeft. Gebakken kreeft met lookboter

Porties 4 pers

Ingredienten

  • 2 baby kreeftjes
  • boter
  • look
  • peper, zout
  • peterselie
  • wat cayenne peper

Instructies

  • Men reinigt de look en hakken deze fijn
  • De peterselie ondergaat het zelfde lot
  • Daarna mengt men de boter met de look en de peterselie en brengen deze op smaak
  • De kreeften snijdt men levend in twee in de lengte en bestrijken deze met de lookboter de scharen kapt men open en bestrijken deze eveneens met de boter en dit alles bakt men gaar in een warme oven ongeveer een 5 tal minuten de baktijd hangt af van het gewicht van de kreeft

Notities

Op een warm bord eventueel met rijst of een pelle patat men geeft wel een finger boll per persoon
Finger boll is een potje met lauw water en een schijfje citoen

Kreeft à la nage -396-

Afdrukken

Kreeft à la nage

Porties 4

Ingredienten

  • 2 baby kreeftjes
  • wat witte wijn
  • 25 cl room
  • bieslook gehakte
  • peterselie
  • 1 prei
  • 1 wortel
  • 1 ui
  • 120 g mange tous
  • pezo
  • Kippenpasta
  • thijm
  • cayenne poeder
  • laurier

Instructies

  • men maakt een court bouillon van de witte wijn , water en een wat groenten thijm en laurier wat peso en cayenne (niet te veel) deze laat men wat trekken op een zacht vuurtje waarna men de kreeften een 4 tal mimuten laat koken . men verwijderen de kreeft en de jus laat men dan mooi inkoken
  • voegen er de room aan toe en laten terug zachtjes trekken en brengen op smaak met wat kippenpasta
  • de rest van de groentjes snijdt men in gelijke julienne die men in gezouten kokend water gaar pocheren soort per soort en dierkt in ijswater afkoelen
  • deze groentjes voegt men op het laatste ogenblik bij de saus laten eens koken dr groene kruiden erbij afsmaken en opdienen
  • Bediening
  • in een warm diep bord plaatst men de versneden kreeft en deze wordt dan rijkelijk genapeerd met de saus

Notities

het versnijden van de kreeft in de lengte midden door en de rest is praktijk

Kreeft. Babykreeft -032-

Afdrukken

Kreeft. Babykreeft

Porties 10

Ingredienten

  • 5 baby kreeftjes
  • 3 l groentebouillon
  • 1 kg tagliatelli fijne
  • 700 g shitakee
  • 2 botjes rucola
  • 1 teentje look
  • 6 soeplepels olijfolie extra vierge
  • 3 soeplepels balsamico azijn
  • 10 plukjes basilicum

Instructies

  • Gaar de kreeften in de kokende groentebouillon gedurende 4 à 5 minuten.
  • Kook de tagliatelli al dente in veel water met zout en olijfolie.
  • Koel ze vervolgens onder koud stromend water.
  • Kleur de shitakees en de fijn versneden rucola in olijfolie en voeg vervolgens de pasta’s aan toe.
  • Ontpantser de kreeften en hou ze warm.
  • Verbrijzel deze pantser en laat deze nog wat smaak afgeven in de olijfolie.
  • Afwerking
  • Leg de pasta’s centraal op het bord met de shitaké en de rucola en leg de kreeft hier schuin over.
  • Werk af met een scheutje olijfolie en enkele druppels balsamico.