Archieven

Valentijns gebak -728-

Afdrukken

Valentijns gebak

Porties 8 pers

Ingredienten

  • 130 g suiker
  • 4 eieren
  • 1 pakje vanille suiker
  • 120 g bloem zelfrijzende
  • weinig vetstof om de bakvorm, hartvorm, te smeren
  • 1 blikje ananas
  • 2 eetlepels rhum of amaretto
  • 3 à 4 dl room opklop
  • 100 g suiker
  • beetje chocolade schilfers

Instructies

  • _________Voor de biscuit
  • De eieren samen met de suiker en vanille opkloppen tot we een witgele brij bekomen
  • De gezeefde bloem er beetje bij beetje voorzichtig onder spatelen
  • Dit in de geboterde vorm doen en afbakken in een voor verwarmde oven op 2oo ° gedurende een 30 tal minuten
  • _______Voor de afwerking
  • De ananas in stukjes snijden en het sap wat inkoken en mengen met de gekozen drank
  • De slagroom met de suiker opkloppen
  • De koek in 2 snijden en de onderste laag besprenkelen met de jus. De stukjes ananas verdelen en bestrijken met de room
  • Het bovenste gedeelte eveneens besprenkelen en terug op de onderste plaatsen
  • De koek in smeren met de room en afwerken met schilfers chocolade en hartjes

Kaastaart met ananas en speculaas -491-

Afdrukken

Kaastaart met ananas en speculaas

Porties 6 personen

Ingredienten

  • 1 rol kruimeldeeg
  • 500 g kaas halfvolle
  • 4 eieren
  • 225 g ananas stukjes op blik
  • 150 g suiker
  • 75 g speculaas
  • 30 g pudding vanille

Instructies

  • Laat de ananasstukjes goed uitlekken.
  • Verkruimel de speculaas ( in een plastiekzak en met een deegrol erover rollen),
  • het eigeel van het wit scheiden,
  • de kruimeldeeg met het bakpapier in een taartvorm leggen, goed aandrukken en met een vork in prikken.
  • Leg daarna drie vierde van de gekruimelde speculaas op de bodem en verdeel er de ananas stukjes over.
  • Klop de eidooiers los met het puddingpoeder, roer de suiker door de verse kaas
  • de eiwitten héél stijf kloppen en met de kaasbereiding mengen.
  • Dit gieten we dan over de ananas en verdelen de rest van de speculaas over de randen van de taart.
  • In een voorverwarmde oven (175°) gedurende ongeveer 45 à 55 minuten.

Notities

Op een dessertbordje eventueel met wat seizoenfruit versieren

Ananas met kokosroom -437-

Afdrukken

Ananas met kokosroom

Porties 6

Ingredienten

  • 1 ananas kleine
  • 2 eetlepels suiker
  • 4 eetlepels Kokosnoot geraspte
  • 1 stukje kaneel
  • 2 dl slagroom
  • weinig kaneelpoeder als garnituur

Instructies

  • Snij de ananas in 4, verwijder de schil en de doornachtige ingroeisels.
  • Daarna verwijderen we harde midden kern.
  • Men snijdt de ananas in fijne blokjes (redelijk fijn) en bewaart deze daarna in de koelkast met een plastic folie er over.
  • Breng 1 dl water aan de kook, los de suiker er in op en voeg daarna er de geraspte kokos en de stukjes pijpkaneel aan toe.
  • Dit alles laat men een tiental minuten trekken waarna men het steekt door een zeef die bedekt is met een zeefdoek .
  • Men knijpt de in het doek achtergebleven massa goed uit en doet deze bij het overige vocht. Dit brengt men terug aan de kook en laat hetvoor de helft inkoken.
  • Laat de nu verkregen stroperige massa goed koud worden.
  • Klop de slagroom stijf op en voeg er tijdens het kloppen de ingekookte koude massa aan toe, spatel vlak voor het opdienen de room zo luchtig mogelijk door de ananas blokjes .
  • Bediening:
  • In wijde glazen versierd met een beetje kaneel poeder.

Notities

Voor een grote hoeveelheid gebruikt men enkele gelatine blaadjes.

Pannacotta van yoghurt met ananas en amandelen -427-

Afdrukken

Pannacotta van yoghurt met ananas en amandelen

Porties 4

Ingredienten

  • 4 blaadjes gelatine
  • 3 eetlepels Amaretto
  • 2 dl room
  • 2 dl yoghurt
  • 6 eetlepels honing
  • 1 vanille stok in 2 gesneden all1 de zaadjes gebruiken
  • ananas Verse stukjes
  • gember geraspte
  • _____Garnituur
  • amandelschijfjes gebakken
  • 1 takje munt

Instructies

  • Men verwarmt de Amaretto en mengt er de geweekte en goed uitgeknepen gelatine blaadjes bij.
  • De rest in een kom doen en goed mengen, daarna de Amaretto bijvoegen.
  • In porties verdelen en laten op stijven in de koelkast.
  • Afwerken met wat amandelschijfjes en de munt.

Ananas en mango, gebakken met tijm en rozemarijn -341-

Afdrukken

Met tijm en rozemarijn gebakken ananas en mango

Porties 15

Ingredienten

  • 1 of 2 ananas
  • 4 mango rijpe
  • 1 eetlepel vanille room voor ieder
  • olijfolie
  • kristalsuiker
  • tijm
  • rozemarijn
  • 2 botten Munt
  • boter

Instructies

  • Men reinigt de ananas en verwijderen alle zwarte punten, het merg mag men verwijderen maar dit hoeft niet.
  • De helft van de mango’s schillen we en verwijderen de pit.
  • Daarna snijdt men dit alles in dobbelstenen van ongeveer 1,5 cm op 1,5 cm.
  • De twee andere mango’s schilt men en deze mixen we dan in een blender zodat we een mango jus bekomen.
  • Men warmt een beetje olijfolie op en doen er de munt bij.
  • We laten afkoelen en passeren dit ook door de blender zodat men een mooie groene coulis bekomen.
  • Daarna bakt men de stukken fruit in olijfolie samen met de tijm en de rozemarijn, proeven en indien nodig een weinig suiker aan toevoegen.
  • Bediening
  • Op een mooi diepbord plaatst men het fruit mooi in het midden daarrond de mangocoulis.
  • Het ijs erop en overgieten met de muntolijfolie.
  • We werken af met een blaadje munt en eventueel een ijskoekje.

Notities

Zo zie je maar dat fruit en kruiden een mooie combinatie zijn (in sommige gevallen).

Ananas, carpaccio van baby ananas met limoncello -290-

Afdrukken

Ananas. Carpaccio van baby ananas met limoncello

Porties 4

Ingredienten

  • 1 ananas baby
  • suiker s2
  • bloemsuiker
  • amandelen schijfjes
  • Limoncello
  • blaadjes munt

Instructies

  • De ananas schillen en in fijne plakjes snijden.
  • Een siroop maken van de fijne suiker met een weinig water, op het laatste voegt men er een scheut Limoncello toe.
  • De amandelschijfjes in de oven een weinig aankleuren en deze vermengen met een weinig bloemsuiker.
  • De munt snijdt men grof.
  • Bediening
  • Op een koud plat bord.
  • De schijven ananas erop de siroop erover, en nogmaals een weinig besprenkelen met wat Limoncello.
  • Versieren met de amandelschijfjes en de gesneden munt.
  • Heel fris opdiene

Ananas, geparfumeerd met vanille ijs -269-

Afdrukken

Ananas, geparfumeerd met vanille ijs -269-

Porties 8

Ingredienten

  • 1 ananas verse rijpe
  • scheutje grand marnier of andere zoete drank om te parfumeren
  • 2 à 3 bollen vanille roomijs per persoon
  • slagroom
  • 1 blaadje Munt als versiering (men kan ook 1 ananasblad als versiering

Instructies

  • De ananas goed schillen en deze dan in vier snijden.
  • Het harde gedeelte wordt verwijderd.
  • Het ananasvlees in mooie dobbelsteentjes snijden en besprenkelen met Grand Marnier.
  • Een uurtje in de koelkast laat trekken.
  • Bediening
  • In een diep bord of een mooie ijscoupe legt men stukjes ananas met bollen ijs erop.
  • Hierop opnieuw wat ananas en afwerken met een toefje slagroom en een blaadje munt.

Notities

Het ijs kan men vervangen door een sorbet

Fruitsla, verse geparfumeerd met Grand Marnier -245-

Afdrukken

Fruitsla, verse geparfumeerd met Grand Marnier

Porties 4

Ingredienten

  • 1 appel
  • 1 peer
  • 1/2 ananas
  • 1/2 meloen
  • 2 appelsien
  • 10 druiven blauwe
  • 1 kiwi
  • beetje witte wijn
  • suiker fijne
  • 1 scheut grand marnier
  • beetje room
  • blaadjes munt

Instructies

  • De witte wijn (een glas) en de suiker mengen, de sinaasappel à vif pellen en het sap bij de wijn doen.
  • Het andere fruit schillen en in blokjes snijden van een centimeter op een centimeter.
  • Dit alles bij de jus voegen en men doet er wat grand marnier bij.
  • In de koelkast zetten en een uurtje laten trekken.
  • Ondertussen klopt men de room op met een weinig suiker.
  • Bediening
  • Men doet de fruitsla in een glas of op een bordje en versiert met een rosasje room en een blaadje munt.

Ananas, gemarineerd met ijsroom -197-

Afdrukken

Ananas, gemarineerd met ijsroom

Porties 1

Ingredienten

  • ananas 1 snede per persoon
  • siroop
  • 1 liter water
  • 700 g suiker S2
  • 1 steranijs

Instructies

  • nij de ananas in dikke schijven, afkoken in de siroop
  • De ananas laten afkoelen in de jus.
  • Bak de ananas in een pan met wat boter en suiker, laat een weinig kleuren.
  • Bij het opdienen wat jus en ijsroom toevoegen.
  • Eventueel afwerken met een blaadje munt en wat bloemsuiker.

Spek met ananas en Cointreau -172-

Afdrukken

Spek met ananas en Cointreau

Porties 10

Ingredienten

  • 1/2 ananas
  • spek reepjes
  • cointreau

Instructies

  • Ontdoe de ananas van de schil.
  • Haal het harde kernstuk weg.
  • Snij in kleine stukken van 2 à 3 cm.
  • Laat even trekken in de Cointreau.
  • Wikkel ze in het spek en bak ze in wat boter goudbruin.
  • Serveer onmiddellijk.

Varkenshaasje met zoete aardappel en ananasparfum -066-

Afdrukken

Varkenshaasje met zoete aardappel en ananasparfum

Porties 8

Ingredienten

  • 2 kg varkenshaasje
  • 3 aardappelen grote zoete
  • 1 ananas
  • 1 limoen
  • 2 courgette gele en groene
  • ____Saus:
  • 1/2 l bruine fond
  • 1 dl room
  • 100 g boter
  • 50 g suiker

Instructies

  • Kuis de varkensfilet op en kleur hem in wat olijfolie, kruid met peper en zout.
  • Bak hem vervolgens verder af in de oven op 180°C gedurende een 12-tal minuten.
  • Draai de courgettes in vormen van 4 cm. en pocheer ze even (2min.) in kokend gezouten water. Schrik ze dan in ijswater.
  • Schil de zoete aardappelen en snijdt ze in schijfjes van 0.5 cm.
  • Laat deze ook 2 minuten garen in kokend water en schrik ze eveneens in ijswater.
  • Snij de ananas zonder schil in plakken van 1 cm. (8x).
  • Bak ze even aan in wat boter en karameliseer ze.
  • Laat de fond opkoken en voeg de room toe.
  • Doe er de rest van de ananas bij en mix even de saus, monteer daarna met boter.

Notities

Leg de ananasschijf in het midden van het bord en schik er de zoete aardappel op. Leg hierop 3 stukjes vlees. Leg de gedraaide courgettes in wat boter, peper en zout en schik ze in waaiervorm rond het vlees. Napeer met de saus rondom. Rasp nog even de limoen hierop.

Fruitgratin met peperkoekijs -028-

Afdrukken

Fruitgratin met peperkoekijs

Porties 10

Ingredienten

  • 2 kiwi's
  • 1/2 ananas
  • 2 appelen
  • 1 meloen
  • 2 sinaasappelen
  • 2 bananen
  • ijs
  • 1 l melk
  • 2 vanillestokken
  • 8 eieren
  • 150 g suiker
  • 6 sneden peperkoek
  • ________sabayon
  • 4 eigelen
  • 8 eierdoppen witte wijn
  • 4 eierdoppen suiker
  • 0,5 l room opgeklopte

Instructies

  • De eigelen opkloppen met de suiker, ondertussen de melk met de vanillestokken aan de kook brengen.
  • De kokende melk over de eiermassa gieten en het geheel binden op het vuur onder een temperatuur van 70°C.
  • Het geheel laten afkoelen met de peperkoeksneetjes en afdraaien in een roomijsmachine.
  • Sabayon
  • Al de ingrediënten behalve de halfopgeklopte room samen vermengen en tot een luchtige massa op het vuur opkloppen.
  • Al roerend afkoelen en bij afkoeling de opgeklopte room onderroeren.
  • Afwerking
  • Het versneden fruit op de bodem van het bord leggen en napperen met de gekoelde sabayon.
  • Met behulp van een bunsenbrandertje de volledige oppervlakte gratineren en afwerken met een bolletje peperkoekijs.

Undercover -013-

Afdrukken

Undercover

Porties 1

Ingredienten

  • 2 cl vodka
  • 1 cl Grand Marnier
  • 3 cl sinaasappelsap
  • 3 cl ananassap
  • 2 Ijsblokjes
  • druppels grenadine
  • 1 stukje ananas
  • 1 cocktailkersjes
  • 1 cocktail prikkers

Instructies

  • Doe de vodka, de Grand Marnier, het sinaasappelsap en het ananassap in een mengglas met de ijsblokjes.
  • Meng met een roerstokje tot het drankje door en door gekoeld is.
  • Zeef het in een wijnglas en giet er een scheutje grenadine bij.
  • Steek 2 korte rietjes in het glas en garneer met een stukje ananas en een cocktailkersje aan een prikker.

Fruit. Millenium piramide van vers fruit -003-

Afdrukken

Millenium piramide van vers fruit

Porties 10

Ingredienten

  • 8 eierdooiers
  • 150 g suiker
  • 2 vanillestokje
  • 40 g Maïzena
  • 30 g bloemsuiker
  • fruit naargelang marktaanbod
  • 2 peren
  • 2 kiwi's
  • 2 steranijs
  • 5 manderijntjes
  • 2 mango
  • 1/2 ananas
  • 1 doosje ananaskers
  • 1/2 botje Munt
  • ____Fruitcoulis :
  • 200 g frambozen diepvries
  • 3 mango
  • 50 g suiker
  • 50 g water
  • bladerdeeg voor 10 piramides
  • 2 eieren

Instructies

  • Melk aan de kook brengen met doormidden gesneden vanillestokjes.
  • Eieren opkloppen met suiker en maïzena.
  • Melk op de eieren gieten en 30 sec. Laten koken.
  • Op ovenplaat uitgieten en bestrooien met bloemsuiker (om verdroging te voorkomen).
  • Bladerdeeg in piramidevorm versnijden, invrijwen met eigeel en afbakken in de oven.
  • Coulis klaarmaken.

Notities

De verschillende fruitsoorten versnijden : de kiwi's en stervruchten in schijfjes; de peren, mango's en de ananas in blokjes en de manderijntjes in partjes. Een bladerdeeg middendoor snijden en op het bord leggen, laagje banketbakkersroom en vervolgens versneden vruchten. Dit alles afdekken met het tweede deel van de piramide en plukje munt. Enerzijds eetlepel mangocoulis en aan de andere zijde een eetlepel frambozencoulis.