Rijst

Print Friendly, PDF & Email

Is het angst voor het klonteren, kleven of aanbakken, die zoveel huisvrouwen en hobbykoks met een grote boog om rijst heen doet lopen? Toch kan er niets misgaan als U zich strikt aan de basisregels houdt. Het koken van rijst is makkelijker dan het bakken van aardappelen! En voor de angstige is er nog altijd snelkookrijst. Maar, alvorens de rijst te gaan koken is het prettig ook nog iets te weten over de verschillende soorten en hun eigenschappen.

Rijstkorrels zijn met een hard vlies, het kaf, omgeven. Het zachtere vlies daaronder, dat uit meerdere lagen bestaat, wordt het zilvervlies genoemd. Dit vlies beschermt de korrel en daarin zitten bovendien de meest vitamines, eiwitten en vet.

Rijst kan in 2 soorten worden onderscheiden :

  • Langkorrelrijst : ook wel patnarijst genoemd, heeft lange, slanke korrels die na het koken mooi wit worden. Deze rijst is het best geschikt om te eten bij vlees-, vis-, of groentegerechten, of om er speciale rijstgerechten mee te bereiden.
  • Rondkorrelrijst : ook wel melkrijst genoemd, heeft tamelijk kleine, ronde en dikke korrels, die na het koken tamelijk zacht worden.

Wat de bewerking betreft onderscheidt men 4 soorten :

  • Bruine rijst : Korrels waar niet alleen het zilvervlies, maar ook het kiempje nog van intact is, zijn te koop als bruine rijst. Dergelijke rijst is niet zolang houdbaar. Zilvervliesrijst, waarbij het kiempje ontbreekt, kan langer worden bewaard.
  • Witte rijst : De gladde, gepolijste korrels van witte rijst zijn jarenlang te bewaren. De meest waardevolle voedingsstoffen zijn echter uit deze rijst verdwenen.
  • Parboiled rijst : Voorgekookte, of liever, voorgestoomde rijst. De korrels met het kaf er nog om worden onder druk met stoom behandeld, waardoor veel waardevolle stoffen behouden blijven. Pas na de behandeling worden de korrels geslepen. Dergelijke rijst heeft een gelige kleur, maar wordt na het koken mooi wit, met een losse, korrelige structuur.
  • Snelkookrijst : Een op een speciale manier behandelde witte rijst die industrieel al gedeeltelijk gaar is gemaakt en daarna wordt gedroogd. Hierdoor kan de rijst in 5 minuten worden gaar gekookt.