Boodschappenlijstje

  • 400 g verse zalm (filet of haasje)
  • 1 sjalot
  • 2 eetlepels fijngehakte bieslook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • sojasaus
  • graanmosterd
  • 1 citroen
  • 1 bakje tuinkers
  • 1 bussel wilde waterkers
  • 1 appel (bv. Jonagold)
  • 1 daikon (of enkele radijsjes)
  • 30 g walnoten
  • notenolie
  • ciderazijn
  • 2 eetlepels yoghurt
  • 2 eetlepels zure room
  • 1 koffielepel mierikswortel (in bokaaltje)
  • 4 sneetjes brood (bv. toastbrood)
  • zwarte peper - zout

Wijntip

  • Maak de waterkers en de tuinkers schoon in koud water. Zorg ervoor dat er geen zand of aarde in achterblijft. Laat de sla goed uitlekken.
    Gebruik ontvelde zalmfilet voor dit gerecht. Versnij de zalm zeer fijn met een vlijmscherp mes.
    Let op: Doe de zalm niet in een blender of hakmolen, want dan krijg je puree.
    Techniek: Snij de zalm eerst in repen. Snij deze repen op hun beurt nog eens in reepjes, en snij die tenslotte in hele kleine stukjes.
    Tip: Voor een licht gerookte toets in dit gerecht, kan je een klein beetje gerookte zalm fijnsnijden en mengen onder de verse zalm.
    Doe de vis in een mengschaal en voeg er zeer fijn gesnipperde sjalot en bieslook aan toe.
    Voeg een beetje graanmosterd toe, een scheutje olijfolie en enkele druppels sojasaus. (De sojasaus zorgt voor een lichte zoute toets, dus gebruik geen extra zout.)
    Meng alle ingrediënten en voeg een scheutje vers citroensap toe.
    Proef en voeg naar smaak wat peper toe. Meng de tartaar en zet opzij.
    Voor het sausje voeg je een schep pittige mierikswortel (gepureerd), de zure room, een beetje verse yoghurt en vers citroensap samen. Meng alles met wat peper van de molen en een snuifje zout.
    Snij een stuk van de daikon in flinterdunne schijfjes. Snij deze op hun beurt in heel fijne reepjes julienne.
    Schil de appel en snipper ook deze in heel fijne reepjes.
    Hak enkele walnoten fijn.
    Doe de waterkers, de tuinkers, de daikon (of radijs), de appel en de stukjes walnoot in een slakom. Meng de sla voorzichtig met de hand, zodat je de slablaadjes niet beschadigt.
    Verwarm de oven voor op 160°C.
    Druk met een brede dresseerring rondjes uit het brood (1 per persoon).
    Leg de sneetjes brood op een ovenschaal met een vel bakpapier of een siliconenmatje.
    Sprenkel over elk broodje enkele druppels olijfolie en toast ze gedurende enkele minuten in de oven (160°C).
    Druppel wat ciderazijn en notenolie over de sla. Voeg wat peper van de molen toe en meng de sla zorgvuldig met de hand.
    De afwerking:
    Plaats op elk bord een warme toast. Plaats de dresseerring over de toast en schep hierin wat zalmtartaar. Druk het mengsel voorzichtig aan met de bolle kant van de lepel.
    Werk het voorgerechtje af met een toefje sla bovenop de tartaar.
    Verwijder de ring en druppel een lepeltje van de saus rond het gerechtje.