Boodschappenlijstje

  • Bulle, Zweeds voor kadetje, bolletje:
  • 3,4 dl lauwe melk
  • 50g gesmolten boter
  • 16g droge gist
  • 100g suiker
  • 1 snuif kardemon
  • Snuif zout
  • 600g zelfrijzende bloem
  • Amandel boter:
  • 50g boter op kamertemperatuur
  • 20g marsepein
  • Citroen crème:
  • 1 dl citroensap, opkoken
  • Schil van twee citroenen, geraspt
  • 130g boter
  • 4 eieren
  • 100g suiker
  • 0,5 dl room
  • 2 bakjes frambozen
  • Poedersuiker
  • Groen kruiden, citroen verbena, melisse…

Wijntip

  • Bulle, Zweeds voor kadetje, bolletje:
    Voeg bij de melk kardemon en kaneel.
    Meng melk, bloem en gist in de keukenrobot (of manueel).
    Bewerk gedurende een 10-tal minuten. De boter en suiker toevoegen achter een 5-tal minuten en nog later het zout.
    Neem het deeg eruit en bewerk het nog een paar minuten op de tafel.
    Laat een 10-tal minuten rusten.
    Rol kleine platte balletjes van 45g, en laat ze rijzen gedurende een 15-tal minuten. Het rijzen zo mogelijk in een voorverwarmde oven van +/-45°
    Meng boter met marsepein en smeer dit over de deegballetjes duw er een putje in.
    Laat nogmaals 12′ rijzen. De bulles moeten in volume +/- verdubbeld zijn.
    Bak de bulles af in een voorverwarmde oven van 220° op warme lucht, gedurende een 11-tal minuten tot ze lichtbruin zijn

    Citroencrème:

    Meng citroensap, schil, boter, suiker en eieren. Breng het tot bijna aan het kookpunt ( van het vuur nemen bij het eerste belletje). Giet het door een zeef en laat het koud worden.
    Klop de room stijf en meng voorzichtig door de citroen crème.
    Verdeel de citroen crème op de warme gebakjes.
    bovenop veel frambozen. Werk af met poedersuiker en garneer met kruiden.

    Christer Elfving voor Deldiche