Boodschappenlijstje

  • 200 gram ajuin een beetje tijm en laurier
  • Een flesje chimay en een beetje demi glace
  • Een 20 tal fijne worteltjes met hun groen
  • Een weinig boter en een beetje suiker
  • 1 kg aardappelen en 1 prei stengel
  • Wat olijfolie
  • Kurkuma peper en zout
  • Een beetje gehakte peterselie

Wijntip

  • We kleuren de billen in wat vetstof mooi bruin en kruiden deze met peper en zout.
    De gereinigde uien snijdt men in schijfjes en kleurt deze eveneens aan, daarna legt men deze samen met de billen in een stoofpot en laat deze in de Chimay met wat tijm en laurier gaar stoven. Als de billen gaar zijn bindt men de saus met wat demi glace poeder en laat deze nog eventjes stoven, men smaakt af en voor het opdienen giet men er nog wat Chimay bij en laat nogmaals doorkoken.
    De worteltjes worden gereinigd en goed gewassen en daarna gaar gestoofd in wat boter, suiker, water en een blaadje laurier (men laat er een weinig groen aan).
    De aardappelen worden in de schil in kokend gezouten water bijna gans gaar gekookt, waarna men deze dan pelt en in schijven snijdt van ongeveer 1 cm.
    De prei wordt gewassen en in rondellen gesneden.
    Men kleurt de aardappelen aan in wat boter en olijfolie, men kruidt deze dan met wat peper en zout en voegt er de rauwe prei aan toe. Men bakt alles gaar, er op lettend dat men de aardappelen in mooie schijven behoudt en er geen puree van maakt. Op het laatste voegt men er een beetje kurkuma aan toe en dit laat men dan eens mee bakken.

    Bediening:
    Op een warm plat bord.
    Bovenaan legt men de aardappelen, met ernaast de worteltjes in de vorm van een bussel.
    De konijnen bil onderaan het bord en rijkelijk overgoten met de saus. Men werkt af met een beetje gehakte peterselie.

    Tips van de chef:
    Een stoofpotje komt altijd beter tot zijn recht als het een nachtje gerust heeft.
    De Chimay kan vervangen worden door een andere trappist of een ander bier van een betere kwaliteit.