Kruidentips

Print Friendly, PDF & Email
  • Verse fijne kruiden zoals kervel, basilicum en bieslook pas op het allerlaatst aan een gerecht toevoegen, omdat de smaak door koken verloren gaat.
  • Gedroogde kruiden moeten een tijdje meekoken om hun geuren tot ontwikkeling te laten komen.
  • Uitgesproken smakende kruiden zoals tijm of rosmarijn kunnen met steel en al worden meegekookt. Voor het serveren moeten ze ui het gerecht verwijderd worden.
  • In een doekje gebonden kunnen allerlei kruiden in een vloeistof worden gehangen (een kruidenbuiltje of bouquet garni). Ze zijn zo weer gemakkelijk uit soep of saus te verwijderen.
  • Gebruik niet alleen peterselie als garnituur.
  • Verse kruiden kunnen worden gedroogd, ingelegd in olie of azijn of ingevroren.
  • Gedroogde kruiden moeten in een goed gesloten bewaard worden en nooit langer dan 1 jaar.
  • Gedroogde kruiden hebben een minder intensieve smaak dan verse. Er kan dan ook een wat grotere hoeveelheid van worden gebruik dan in de recepten is aangegeven.
  • Gedroogde kruiden hebben vaak een wat andere smaak dan verse.
  • Gedroogde kruiden zijn ideaal om bij de barbecue te gebruiken. Ze kunnen zowel over het vlees, als direct in de vuurgloed worden gestrooid.
  • De smaak van fijngemalen gedroogde kruiden gaat heel snel verloren. Koop daarom liever minder fijn verdeelde.
  • Voor alle tuinkruiden geldt hetzelfde als voor specerijen : ze moeten de smaak van het gerecht ondersteunen en nooit maskeren!