Archieven

Toastje met pasta van zwarte olijven en ricotta -790-

Toastje met pasta van zwarte en ricotta -790-
Recept Afdrukken
Porties
6
Porties
6
Toastje met pasta van zwarte en ricotta -790-
Recept Afdrukken
Porties
6
Porties
6
Ingrediënten
Instructies
  1. De zwarte ontpitte olijven in blender fijnhakken met een scheutje olijfolie, zwarte peper en snuifje zout
  2. De ricottakaas ondermengen tot homogene pasta
  3. Stukje bagette of iets dergelijks er royaal mee besmeren

Zalmterrine met gepeperde crème fraiche. -787-

Zalmterrine met gepeperde crème fraiche. -787-
Recept Afdrukken
Porties
12 pers
Porties
12 pers
Zalmterrine met gepeperde crème fraiche. -787-
Recept Afdrukken
Porties
12 pers
Porties
12 pers
Ingrediënten
Instructies
  1. Voorverwarm de oven 180°C en bekleed een cakevorm met rechte randen met bakpapier.
  2. Reserveer 1 takje dille om af te werken. Plaats resterende dille in de mengbeker en hak 15 sec. / snelheid 8. Doe over in een kom en zet opzij.
  3. Plaats zalm in de mengbeker en hak 5 sec. / snelheid 5.
  4. Voeg forel toe en hak 5 sec. / snelheid 5
  5. Voeg roomkaas, slagroom, eieren, zout en peper toe en mix 40 sec. / snelheid 4.
  6. Voeg opzij gezette gehakte dille toe in de mengbeker en mix 10 sec. / snelheid 3.
  7. Giet de helft van deze bereiding in de voorbereide bakvorm en maak glad met behulp van de spatel. Bedek met een laag van ong. 80 g gepelde rauwe scampi’s. Giet de bereiding over de scampi’s in de bakvorm en maak glad.
  8. Bedek de bakvorm met folie en bak gedurende 1 uur (180°C).
  9. Ondertussen, bak resterende 20 g scampi’s in wat olie op een matig vuur tot deze mooie roze kleuren. Zet vervolgens op om af te koelen.
  10. Laat de terrine in de bakvorm gedurende 10 minuten afkoelen en draai vervolgens om op een serveerschaal.
  11. Laat volledig afkoelen versier met de gebakken scampi’s en opzij gehouden dille.
  12. Reinig droog de mengbeker uit om de crème fraiche te maken.
  13. Gepeperde crème fraiche
  14. Plaats zure room, crème fraiche, groene peperkorrels, zout, citroensap en peper in de mengbeker en mix 20 sec./snelheid 4.
  15. Doe over in een sauskom en dien op samen met een sneetje van de zalmterrine.
  16. De instructies met tijd en snelheid zijn voor de gebruikers van een thermomix. Het mixen kan ook met een blender, de tijd van het blenden zal afhangen van het type toestel.

Iberico secreto -781-

Iberico secreto
Recept Afdrukken
Porties
5 pers
Porties
5 pers
Iberico secreto
Recept Afdrukken
Porties
5 pers
Porties
5 pers
Ingrediënten
Instructies
  1. Iberico vlees lang bakken, moet krokant zijn.
  2. Kook de bloemkool met een paar gesneden aardappelen gaar in de melk. Laat heel goed uitlekken, moet droog zijn. Mix heel fijn met de zure room. Afsmaken met pezo
  3. Stoof de sjalotjes glazig. Voeg er de erwten aan toe. Laat een beetje uitlekken en smaak af met pezo.
  4. Kook de kalfsfond samen met tijm, laurier en look. Giet door een zeef. Smaak af met de sherry azijn
  5. Schik alles op een bord. Iberico spek, in reepjes gesneden, op de bloemkool crème. Werk af met een paar druppels olie, truffel en olijf olie, en tijm blaadjes.

Ganzenlever met mango -778-

Ganzenlever met mango
Recept Afdrukken
Porties
10 hapjes
Porties
10 hapjes
Ganzenlever met mango
Recept Afdrukken
Porties
10 hapjes
Porties
10 hapjes
Ingrediënten
Instructies
  1. Snijd de ganzenlever in niet te dikke plakken.
  2. Schil de mango en snijd deze in heel dunne plakjes. Rasp het overschot grof
  3. Plaats een beetje geraspte mango op de ganzenlever en bedekt verder met een plakje mango. Werk af met bieslook, peper, zout, sesam zaad en een paar druppels sesam olie.

Goudbrasem , ceviche met guacamole. -738-

Goudbrasem , ceviche met guacamole.
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Goudbrasem , ceviche met guacamole.
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Ingrediënten
Instructies
  1. Snijd de visfilets in dunne plakjes. Meng de vis met de rest van de ingrediënten en smaak af met peper en zout.
  2. Laat de ceviche een tijd marineren.
  3. Plet de avocado’s grof en meng met de rest van de ingrediënten voor de guacamole.
  4. Verdeel de ceviche en guacamole tussen stukken van van panne carasau.
  5. Garneer met de rest van de ingrediënten.

Fatoush * -660-

Fatoush
Recept Afdrukken
Fatoush
Recept Afdrukken
Ingrediënten
Instructies
  1. Verwarm de oven op 150°C
  2. Snijd de pitabroodjes in blokjes van 2 x 2 cm en zet ze in een ovenschaal.
  3. Besprenkel ze met de olijfolie en de za’atar
  4. Bak ze +/-25-30 minuten. Schud ze regelmatig door elkaar tot ze goudbruin gebakken zijn.
  5. Meng alle ingrediënten van de salade in een grote kom en roor voorzichtig om
  6. Meng alle ingrediënten van de dressing onder de salade.
  7. Voeg dit alles over de warme croutons en dien onmiddellijk op.

Clili con carne met humus -656-

Clili con carne met humus
Recept Afdrukken
Clili con carne met humus
Recept Afdrukken
Ingrediënten
Instructies
  1. Olie verhitten
  2. Ui bakken +/- 5 minuten lichtjes bruin
  3. vlees bijvoegen en aanbakken, 20min al roerend en uit elkaar halen.
  4. Look, pepers, wortel, specerijen, suiker, pezo 1-2 minl
  5. Voeg tomaten, bonen, suiker en bouillon toe
  6. Deksel op de pan en +/- 40 minuten laten pruttelen op een zacht vuur
  7. Serveer, verdeel de humus, de zure room en de guacamole boven op.

Paddenstoelen met humus * -652-

Paddenstoelen met humus *
Recept Afdrukken
Porties
4 personen
Porties
4 personen
Paddenstoelen met humus *
Recept Afdrukken
Porties
4 personen
Porties
4 personen
Ingrediënten

Gehaktballetjes, Marokaanse met humus * -651-

Gehaktballetjes, Marokaanse met humus
Recept Afdrukken
Porties
4 personen
Porties
4 personen
Gehaktballetjes, Marokaanse met humus
Recept Afdrukken
Porties
4 personen
Porties
4 personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Maak het gehakt op met de eieren, broodkruim, chilipoeder, pezo en kaneel.
  2. Rol de balletjes, +/- bodem grootte van een dessert lepel
  3. Saus
  4. Onder deksel
  5. Verhit de olie en voeg er de selder en de ajuin aan toe. Bak licht bruin gedurende 5 minuten
  6. Voeg look, chilipoeder, tomaten en suiker toe
  7. Kruid met pezo en laat 5 minuten pruttelen
  8. Voeg de balletjes toe. Laat +/- 15 koken onder deksel op laag vuur
  9. Haal het deksel er af, draai de balletjes
  10. Laat nog 5 minuten doorkoken tot de saus aangedikt is
  11. Controleer of de balletjes genoeg gekookt zijn.
  12. Lepel de humus op de borden. Schep balletjes met saus er op.
  13. Werk af met peterselie en/of basilicum

Paling, gerookte. Op zijn Zweeds met bietjes, aardappelen, mierikswortel, room en notenboter -501-

Paling, gerookte. Op zijn Zweeds met bietjes, aardappelen, mierikswortel, room en notenboter
Recept Afdrukken
Paling, gerookte. Op zijn Zweeds met bietjes, aardappelen, mierikswortel, room en notenboter
Recept Afdrukken
Ingrediënten
Instructies
  1. Plaats de appel in een diepvriezer een paar uur. Meng zure room met mierikswortel en smaak af met peper en zout. Kook
  2. de aardappelen gaar. Schil en snijd de aardappelen in 1 cm dikke schijven. Breng water, suiker en azijn naar de kook en
  3. laat de marinade koud worden. Kook de tapioca in rode biet sap en water. Vang het op in een zeef en laat koud worden.
  4. Breng de tapioca caviaar op smaak met citroensap en suiker. Strijk met een lepel de zure roomsaus uit in een 8cm cirkel
  5. in het midden van de borden. Plaats hierop de aardappelen en haring mooi op. Bestrooi met zilver ui. Verdeel de caviaar
  6. mooi op het gerecht. Meng de rode ui met de marinade en verdeel een beetje over de gerechten. Rasp de appel grof en verdeel
  7. over de gerechten. Smelt en bak de boter noten bruin. Giet boter over en rond het gerecht. Versier met dille takjes en smaak
  8. af met zwarte peper. Serveer onmiddellijk!

Aspergetaart -483-

Aspergetaart
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Aspergetaart
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Ingrediënten
Instructies
  1. Verwarm de oven voor tot 210°C.
  2. Breng een grote pan gezouten water aan de kook.
  3. Snijd het harde deel van de asperges en schil ze 2 cm van het kopje.
  4. Doe ze in de pan, breng opnieuw aan de kook en blancheer de asperges 4 minuten.
  5. Giet ze af en spoel ze na met koud water.
  6. Droog ze af met een schone theedoek.
  7. Rol het bladerdeeg uit tot een lap van 30 bij 20 cm en leg het op een passende bakplaat.
  8. Leg de asperges in een rij op het deeg, laat een rand van ongeveer 2 cm.
  9. Kluts de eierdooiers en bestrijk de randjes van de taart ermee.
  10. Bak de taart 15 minuten in de oven.
  11. Meng de room met de mosterd, Parmezaanse kaas, de resterende eierdooiers, zout en peper in een kom.
  12. Schep dit mengsel over de asperges en zet de bakplaat terug in de oven.
  13. Bak nog eens 15 minuten tot de taart goudkleurig is aan de bovenkant.
Notities

Serveer direct uit de oven, lauwwarm of koud.

Entrecote, Ierse met gebakken asperges -429-

Entrecote, Ierse met gebakken asperges
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Entrecote, Ierse met gebakken asperges
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Ingrediënten
Instructies
  1. Bestrijk het vlees met olijfolie en kruid met peper en zeezout. Bak het vlees rondom mooi bruin. Bak het vlees verder in een oven op 150°C tot gewenste gaarheid.
  2. Kook de asperges 4-5 min in gezouten water. Laat ze afkoelen in ijskoud water.
  3. Droog de asperges af en bestrijk ze met de marinade van de Pomamore-basilicum. Bak of gril de asperges kort.
  4. Klop ondertussen het eigeel met de gastrique en een scheutje water over een matig vuur schuimig. Voeg de geklaarde boter in een fijn straaltje al kloppend toe.
  5. Smaak af met dragon, tabasco, peper en zout.
  6. Snij het vlees in schijven en serveer met een
  7. aantal Pomamore-basilicum, asperges en béarnaise.

Aardbeien, in de wok gesauteerd en geflambeerd met Pastis -173-

Aardbeien. In de wok gesauteerde aardbeien, geflambeerd met Pastis
Recept Afdrukken
Porties
6
Porties
6
Aardbeien. In de wok gesauteerde aardbeien, geflambeerd met Pastis
Recept Afdrukken
Porties
6
Porties
6
Ingrediënten
Instructies
  1. Reinig zorgvuldig de aardbeien en was ze onder ruim water.
  2. Droog ze af op een keukenhanddoek.
  3. Ontdoe ze van de steeltjes.
  4. Snij ze door indien ze te groot zijn.
  5. Het best is ze op hun geheel te houden; dus koop ze niet te groot.
  6. Smelt een klontje boter in de wok en voeg de aardbeien toe.
  7. Sauteer ze even goed aan.
  8. Voeg een klein beetje kristalsuiker toe.
  9. Flambeer met de Pernod en kruid flink met de zwarte peper uit de molen.
  10. Voeg de coulis toe en serveer in een diep bordje met een bolletje vanille-ijs of amandelijs.
  11. Versier eventueel met wat verse pepermuntblaadjes.