Archieven

Asperges. Tagliatelle van rauwe asperges met gerookte zalm -815-

Afdrukken

Asperges. Tagliatelle van rauwe asperges met gerookte zalm -815-

Porties 4 pers

Ingredienten

  • 4 asperges witte
  • 4 sneetjes zalm gerookte
  • 2 eetlepels chardonnayazijn
  • 1 eetlepel dijonmosterd
  • 1 eetlepel honing lopende
  • 4 takjes Dille
  • enkele druppels citroensap
  • Roze peperbolletjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • pezo

Instructies

  • Schil de asperges zodat de harde schil en de onderkant verwijderd zijn. Snij ze in lange slierten (tagliatelle) met de mandoline of met de dunschiller.
  • Maak de dressing met de olijfolie, de chardonnayazijn, de mosterd, de honing, de dille, peper en zout en wat citroensap.
  • Roer de aspergeslierten onder de dressing, laat een tiental minuutjes marineren.
  • Snij de plakjes gerookte zalm in lange slierten en meng ze onder de aspergeslierten en de dressing.

Notities

Dresseren
Serveer in martiniglazen.
Kneus de roze peperbolletjes en strooi over de glaasjes.
Werk af met een takje dille.

Zalm en avocado spread als toast -700-

Afdrukken

Zalm en avocado spread als toast

Ingredienten

  • ½ avocado
  • 60 g roomkaas
  • 1 eetlepel citroensap
  • 6 g bieslook
  • pezo
  • 3 plakjes zalm
  • 3 radijsjes
  • komkommer lange plakken
  • 3 sneetjes brood getoast
  • tuinkers

Instructies

  • Meng in een kom de roomkaas en het citroensap met de avocado en prak dit tot een spread.
  • Breng op smaak met pezo en bieslook.
  • Snijd dunne plakjes van de radijzen en halveer de lange plakken komkommer.
  • Rol nu rolletjes van de komkommer.
  • Neem een snede getoast brood
  • Verdeel een derde van de avocado spread er over, een plakje zalm, een paar plakjes radijs en twee rolletjes komkommer.
  • Werk af met een beetje tuinkers.
  • Maak zo ook twee andere toasten.

Notities

Met een mandoline of een kaasschaaf kun je lange plakken van de komkommer afschaven.

Zalmkroket podjolski zachte currysaus -696-

Afdrukken

Zalmkroket podjolski zachte currysaus

Porties 10 stuks

Ingredienten

  • _______Saus:
  • 1 ui
  • 1 appel
  • curry
  • room
  • 2 sjalotten
  • 150 g champignons witte
  • 400 g zalm verse
  • 75 cl room
  • 100 g gruyère gemalen
  • curry
  • kurkuma
  • pezo
  • wat kippenpasta
  • enkele eieren
  • chapelure
  • wat bloem
  • Blanke roux
  • olie
  • stukje citroen als garnituur.
  • azijn
  • sla op smaak gebrachte jonge scheutjes

Instructies

  • De sjalotten en de champignons in een mooie julienne snijden en aanstoven in wat olijfolie.
  • Daarna curry en kurkuma toe voegen en laten mee stoven (beter voor de smaak), de room erbij doen en wat laten koken, kruiden met wat kippenpasta, peper en zout.
  • Ondertussen de zalm kruiden en in de oven gaar steamen en daarna in stukken trekken.
  • De saus binden met de blanke roux (redelijk dik), de kaas en de zalm erbij en op smaak brengen.
  • Op een geoliede en met cellofaan papier beklede schotel verdelen (1à2 cm dik) en laten koud worden.
  • Daarna verdelen in porties en dan paneren. Met een weinig bloem, in de losgeklopte en gekruide eieren rollen en daarna in de chapelure .
  • Afbakken voor gebruik.
  • Bediening:
  • Op een bord schikken samen met de sla, het stukje citroen en wat saus (niet op de kroket).

Zalmtartaar met waterkers -684-

Afdrukken

Zalmtartaar met waterkers -684-

Porties 4 pers

Ingredienten

  • 400 g zalm verse, filet of haasje
  • 1 sjalot
  • 2 eetlepels bieslook fijngehakte
  • 2 eetlepels olijfolie
  • sojasaus
  • graanmosterd
  • 1 Citroen
  • 1 bakje tuinkers
  • 1 bussel waterkers wilde
  • 1 appel bv. Jonagold
  • 1 daikon of enkele radijsjes
  • 30 g walnoten
  • notenolie
  • ciderazijn
  • 2 eetlepels yoghurt
  • 2 eetlepels zure room
  • 1 koffielepel mierikswortel in bokaaltje
  • 4 sneetjes Brood bv. toastbrood
  • zwarte peper - zout

Instructies

  • Maak de waterkers en de tuinkers schoon in koud water. Zorg ervoor dat er geen zand of aarde in achterblijft. Laat de sla goed uitlekken.
  • Gebruik ontvelde zalmfilet voor dit gerecht. Versnij de zalm zeer fijn met een vlijmscherp mes.
  • Let op: Doe de zalm niet in een blender of hakmolen, want dan krijg je puree.
  • Techniek: Snij de zalm eerst in repen. Snij deze repen op hun beurt nog eens in reepjes, en snij die tenslotte in hele kleine stukjes.
  • Tip: Voor een licht gerookte toets in dit gerecht, kan je een klein beetje gerookte zalm fijnsnijden en mengen onder de verse zalm.
  • Doe de vis in een mengschaal en voeg er zeer fijn gesnipperde sjalot en bieslook aan toe.
  • Voeg een beetje graanmosterd toe, een scheutje olijfolie en enkele druppels sojasaus. (De sojasaus zorgt voor een lichte zoute toets, dus gebruik geen extra zout.)
  • Meng alle ingrediënten en voeg een scheutje vers citroensap toe.
  • Proef en voeg naar smaak wat peper toe. Meng de tartaar en zet opzij.
  • Voor het sausje voeg je een schep pittige mierikswortel (gepureerd), de zure room, een beetje verse yoghurt en vers citroensap samen. Meng alles met wat peper van de molen en een snuifje zout.
  • Snij een stuk van de daikon in flinterdunne schijfjes. Snij deze op hun beurt in heel fijne reepjes julienne.
  • Schil de appel en snipper ook deze in heel fijne reepjes.
  • Hak enkele walnoten fijn.
  • Doe de waterkers, de tuinkers, de daikon (of radijs), de appel en de stukjes walnoot in een slakom. Meng de sla voorzichtig met de hand, zodat je de slablaadjes niet beschadigt.
  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Druk met een brede dresseerring rondjes uit het brood (1 per persoon).
  • Leg de sneetjes brood op een ovenschaal met een vel bakpapier of een siliconenmatje.
  • Sprenkel over elk broodje enkele druppels olijfolie en toast ze gedurende enkele minuten in de oven (160°C).
  • Druppel wat ciderazijn en notenolie over de sla. Voeg wat peper van de molen toe en meng de sla zorgvuldig met de hand.
  • De afwerking:
  • Plaats op elk bord een warme toast. Plaats de dresseerring over de toast en schep hierin wat zalmtartaar. Druk het mengsel voorzichtig aan met de bolle kant van de lepel.
  • Werk het voorgerechtje af met een toefje sla bovenop de tartaar.
  • Verwijder de ring en druppel een lepeltje van de saus rond het gerechtje.

Pizza, mini met zalm en pesto van rucola -681-

Afdrukken

Pizza, mini met zalm en pesto van rucola -681-

Porties 10 hapjes

Ingredienten

  • 1 rol pizzadeeg
  • 2 eetlepel mascarpone
  • 75 g zalm gerookte in snippers
  • olijfolie
  • 2 eetlepels pijnboompitten grofgehakt en geroosterd
  • mascarpone
  • rucola
  • pesto van rucola
  • 2 tenen knoflook gepeld
  • 70 g pijnboompitten
  • 70 rucola verse, gewassen en goed gedroogd (of 1 zak)
  • 100 Parmezan versgemalen of grana padano kaas
  • 1/2 Citroen sap
  • 500 ml olijfolie virgine of extra virgine
  • snufje zout naar smaak
  • 2 eieren

Instructies

  • Verwarm de oven op 220°C.
  • Steek met een vormpje verschillende rondjes van 4 à 5 cm doorsnee uit het pizzadeeg (kant-en-klaar).
  • Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak ze in de oven in 10 tot 15 minuten goudbruin.
  • Verdeel de rucolapesto en gerookte zalmsnippers over de minipizza's. Kruid met peper en zout.
  • Besprenkel met olijfolie. Werk af met de pijnboompitten, toefjes mascarpone en plukjes rucola.

Sushi met tonijn en zalm -675-

Afdrukken

Sushi met tonijn en zalm

Porties 25 porties

Ingredienten

  • 200 g tonijn verse
  • 200 g zalm verse
  • 4 uitjes. lente
  • 3 eetlepels suiker
  • 1 dl azijn rijst
  • 400 g sushirijst
  • pezo
  • gember
  • 8 blaadjes nori
  • sojasaus
  • koriander
  • wasabi

Instructies

  • Kook de rijst gaar en meng er de azijn, de suiker, peper en zout door.
  • Hak de lente uitjes, gember en de koriander en meng door de rijst.
  • De vissen versnijden we in lange repen.
  • De nori blaadjes beleggen met de rijst, daarop de vis en met behulp van een bamboe matje strak op rollen.
  • In de koelkast laten afkoelen, snijden .
  • Serveren met wat wasabi en apart soja saus.

Zalm, gebakken met erwten risotto en gekonfijte tomaten -589-

 

Afdrukken

Gebakken zalm met erwten risotto en gekonfijte tomaten

Porties 4 pers

Ingredienten

  • ui fijn gesneden
  • olijfolie
  • 1 dl witte wijn
  • 1,5 l fond gevogelte
  • 200 g erwten diepvries of indien mogelijk verse
  • 500 g zalm stukken
  • boter
  • pezo
  • 1,5 dl room
  • 60 g Parmezan gemalen
  • 2 koppen rijst risotto

Instructies

  • Enkele gekonfijte tomaten op olie en wat platte peterselie.
    De zalm kruiden met peper en zout en aan kleuren in een pan met boter en wat olie
    Verder laten garen in een hete oven (roze)
    De fijn gehakte ui in olijfolie aan stoven en en de rijst toevoegen.
    Laten stoven totdat de rijst vettig wordt
    Daarna voegt men er de witte wijn bij
    Wanneer deze kookt voegt men er wat fond toe en laat deze op een zacht vuurtje garen. Als de fond bijna ingekookt is doet men er terug fond bij tot de rijst gaar is maar niet droog.
    De erwtjes stoven in wat boter en de helft fijn mixen
    Op het laatste voegt men er de erwten puree en de ganse erwtjes bij de rijst
    Wat room erbij en de gemalen kaas eronder mengen ,alles af smaken
    Bediening :
    In een warm diep bord plaatst men de rijst
    Errond de grof gehakte tomaten en de peterselie
    Op de rijst de zalm en afwerken met een mooi takje platte peterselie

Zalm, hapje met gerookte zalm -586-

Afdrukken

Zalm, hapje met gerookte zalm

Porties 5 hapjes

Ingredienten

  • 150 g zalm gerookte
  • 100 g plattekaas
  • citroensap
  • bieslook
  • 2 lente uitjes
  • 20 sneetjes toastjes of frans brood

Instructies

  • De zalm in fijne julienne snijden
  • De bieslook fijn versnipperen
  • De lente uitjes fijn snijden
  • Beide kruiden mengen met de uitgelekte kaas wat citroensap erbij en wat peper en cayenne.
  • De zalm er onder spatelen en af smaken

Notities

Opgelet sommige gerookte producten kunnen goed gezouten zijn dus altijd opletten met het op smaak brengen van de gerechten Op toastjes verdelen en afwerken met een takje bieslook

Zalm, wilde zalm in rode wijnsaus met puree van rode biet -597-

Afdrukken

Zalm, wilde zalm in rode wijnsaus met puree van rode biet

Porties 4 pers

Ingredienten

  • 4 stukken zalm van 120 g
  • 4 sneden spek ontbijtspek, gerookt
  • uien verse kleine
  • kervel
  • rode wijn
  • kalfsfond
  • aardappelen
  • rode biet
  • boter
  • room
  • pezo
  • nootmuskaat

Instructies

  • We kuisen de stukken zalm op en wikkelen er een sneetje gerookt spek rond. Kruiden met peper en zout en daarna mooi aan kleuren in een pan, om voor gebruik verder te garen in een warme oven (200°). De zalm moet mooi roze zijn als deze gebakken is anders is deze veel te droog.
  • De saus: de uitjes pellen en lichtjes bruinen. In een kom bevochtigen met de rode wijn, wat laten inkoken, daarna de fond toevoegen en op een zacht vuurtje stoven tot de uitjes gaar zijn.
  • Op het allerlaatste moment voegen we er de fijn gehakte kervel aan toe en smaken we de saus af.
  • Van de aardappelen maken we een mooi gladde puree. De rode bieten fijn cutteren en bij de puree voegen, alles op smaak brengen.

Visschelpje, gegratineerd. -563-

Afdrukken

Visschelpje, gegratineerd.

Porties 4 pers

Ingredienten

  • 4 scampi
  • 4 St Jacobs vruchten
  • 4 zeetong filet
  • 200 g zalm verse filet
  • Wat garnalen
  • enige champignons
  • gruyère gemalen
  • 1 sjalot
  • witte wijn
  • visfumet
  • 1 scheutje room
  • citroensap

Instructies

  • De vissen opkuisen en garen
  • De scampi en de nootjes opbakken
  • Een witte wijn saus maken met het sjalotje en de wijn vis fumet en de room door een zeef steken en afmaken peper en zout en een scheutje citroensap
  • De vis in een vuurvaste schotel schikken (of een diep bord ) de garnaaltjes en de gebakken champignons er op mooi naperen met de saus wat kaas erover en in een voorverwarmde oven gratineren
  • Opdienen op een bordje met een dentelle papier

Blini parmaham en gerookte zalm -534-

Afdrukken

Blini parmaham en gerookte zalm

Porties 40 blinis

Ingredienten

  • 40 blinis
  • 85 g bloem patisserie
  • 85 g boekweitmeel
  • 10 g gist verse
  • 25 cl melk
  • 2 eieren wit en geel apart
  • Snuifje zout
  • boter
  • sneetjes parmaham
  • 1 mango
  • room opklop
  • sneetjes zalm gerookte
  • wat zure room
  • 1 soeplepel mierikswortel

Instructies

  • Men zeeft de beide meelsoorten boven een mengkom , men warmt een beetje melk juist om de gist te smelten (niet te warm daar anders de gist niet werkt) , mengen met de bloem de rest van de melk, de eidooiers en een snuifje zout . Dit alles een ½ uurtje laten rusten en dan mengen met het opgeklopt eiwit.
  • In een anti kleef pan mooie rondjes bakken met een doorsnee van ongeveer een 5 cm (naargelang de grote van onze mond). Op een rooster laten afkoelen.
  • .
  • Eerste beleg
  • De mango schillen en ontdoen van zijn pit. De helft pureren en de andere helft in dobbelsteentjes snijden.
  • Room opkloppen, mengen met de puree, op een blini smeren, daar wat mango blokjes op en daarop een roosje van de parmaham.
  • Tweede beleg
  • De zure room mengen met de merikswortel, op de blini strijken, een sneetje zalm erop en afwerken met een blaadje waterkers.

Zalm, witloofrolletjes -488-

Afdrukken

Zalm, witloofrolletjes

Porties 4

Ingredienten

  • 8 stronken witloof.
  • 8 sneden zalm gerookte
  • sjalotjes
  • 1 glas witte wijn
  • 220 cl room
  • 1 beetje visfumet
  • 1 150 g gruyère gemalen
  • aardappelen
  • boter
  • eigeel
  • pezo
  • muskaatnoot.
  • bloem
  • margarine

Instructies

  • Men reinigt de witloof stronken en wast deze zorgvuldig.
  • Deze worden dan gaar gestoofd in wat boter en een weinig water met een beetje suiker peper, zout en muskaatnoot.
  • Eens ze gaar zijn, ze vooral goed laten uitlekken, omdat deze anders te veel vocht zouden afgeven in de saus.
  • Men wikkelt het witloof in een snede gerookte zalm en plaatst deze in een geboterde, vuurvaste schotel.
  • De saus bereiden we als volgt:
  • Men stooft een weinig gehakte sjalotjes in wat boter zonder te kleuren, men voegt er de witte wijn aan toe en laat deze wat inkoken, we voegen er het kookvocht en de visfumet aan toe en laten deze een weinig trekken.
  • De room voegen we als laatste toe , we brengen alles aan de kook en binden met blanke roux .
  • Tenslotte afsmaken en de saus een beetje zachtjes laten trekken zodanig dat de bloemsmaak verdwijnt
  • Dit alles wordt door een chinees gestoken, waarna we er de gemalen kaas aan toevoegen. Men napeert de stronken met de saus en strooit er nog wat gemalen kaas over waarna men dit afbakt in een voorverwarmde oven tot ze goudbruin zijn.
  • .

Notities

Op een warm bord, samen met de hertoginnen aardappelen. Tip van de chef: De saus goed laten koken om de bloemsmaak te verwijderen. Indien men deze bereiding een dag er voor gemaakt heeft let men er op dat de oven in het begin niet te hard staat omdat anders het gerecht snel mooi gegratineerd is terwijl het eigenlijk nog koud is .

Zalm. Crostini van gemarineerde komkommer en gerookte zalm -478-

Afdrukken

Zalm. Crostini van gemarineerde komkommer en gerookte zalm

Porties 4

Ingredienten

  • 1 komkommer
  • 1 bosje radijsjes
  • 1 citroen
  • olijfolie
  • pezo
  • venkel zaadjes
  • wat marjolein verse
  • 1 soeplepel kappertjes
  • mosterd
  • honing
  • 1 stokbrood vers
  • 200 g ricotta kaas
  • 100 g zalm gerookte

Instructies

  • De komkommer wassen, in de lengte doorsnijden en de pitjes verwijderen.
  • De radijsjes wassen en van hun loof ontdoen.
  • De beide groenten in een mooie fijne brunoise snijden .
  • De citroen in 2 snijden en in een warm pan bakken tot deze gekarameliseerd is,
  • Daarna pressen en mengen met olijfolie, de gekneusde venkel zaadjes, de gehakte kappers en een weinig honing, afsmaken met peso. Hierin worden dan de gesneden komkommer en de radijzen gemarineerd.
  • De ricotta mengen met een lepel mosterd en wat gehakte marjolein.
  • Het stokbrood in schijven van een duimdikte snijden en deze in de oven toasten.
  • Daarna beleggen met de kaas, wat in julienne gesneden gerookte zalm erop en daarop de uitgelekte brunoise van de groentjes . Afwerken met een takje marjolein.
  • Bediening
  • Op een bordje met een dentelle .

Vislasagne -459-

Afdrukken

Vislasagne

Porties 4

Ingredienten

  • bladeren lasagne
  • zalm verse
  • witvis roodbaars of tong filets
  • spinazie verse
  • 1 courgette
  • kaas gemalen
  • sjalotje
  • witte wijn
  • room
  • visfumet
  • ui
  • 1 teentje look
  • tomaten gepelde
  • enkele champignons
  • pezo
  • paprikapoeder.

Instructies

  • Men maakt een witte wijn saus met als garnituur wat gemalen kaas
  • Een tomaten saus maken met champignons
  • De spinazie goed wassen en drogen
  • De courgettes in fijne lamellen snijden
  • De lasagne bladeren pocheren en direct koud maken
  • Een oven schotel inboteren en er een lasagneblad inleggen dit bedekken met spinazie daarop enkele fijne sneden verse zalm daarop de witte wijn saus.
  • Dan een laag courgettes en de stukjes witte vis naperen met de tomatensaus.
  • Terug herbeginnen met de spinazie enz.………. dit tot de oven schotel bijna vol is
  • Afwerken met wat gemalen kaas en een scheutje room in de koelkast laten op stijven en voor gebruik porties versnijden en deze in een voor verwarmde oven afbakken

Notities

men kan dit direct afbakken ook Het beste is van individuele schoteltjes Als men een grote schotel maakt en men laat deze een nacht in de koelkast opstijven dan kan men deze met een mes in porties versnijden en deze porties verpakken en in de freezer bewaren

Zalm. Eggs Benedict met gerookte zalm -457-

Afdrukken

Zalm. Eggs Benedict met gerookte zalm

Porties 4

Ingredienten

  • 4 eieren
  • 4 sneetjes zalm gerookte
  • 4 sneden brood dikke
  • azijn
  • 2 eidooiers
  • citroensap
  • pezo
  • 100 g boter geklaarde
  • bieslook Fijn versnipperde

Instructies

  • Uit de sneden brood snijdt men mooie rondes met behulp van een glas of een ronde vorm
  • Deze bakt men zachtjes in een warme oven
  • Men pocheert de eieren in 2/3 water en 1/3 azijn
  • Houd deze warm op een warme vochtige handdoek
  • Het eiwit moet gestold zijn en de dooier zacht
  • Onder tussen klopt men een hollandaise met de eidooiers wat water en citroensap op het einde de boter erbij afsmaken peper en zout
  • Bediending
  • Op een warm bordje plaats men de toast daarop het sneetje gerookte zalm daarop het eitje die men met de saus mooi napeert.
  • We werken af met een draai van de pepermolen en bieslook

Kabeljauw, gekonfijte met artisjokcrème -424-

Afdrukken

Kabeljauw, gekonfijte met artisjokcrème

Porties 10

Ingredienten

  • 1 kg kabeljauw filets van 100g
  • Zeezout grof
  • olijfolie
  • __________voor de artisjokkencrème:
  • 400 g slagroom
  • 100 g prei wit, in stukjes gesneden
  • 200 g artisjokken bodems, in stukjes gesneden
  • 200 g aardappelen geschild en in stukjes gesneden, bintjes
  • peper witte
  • zout
  • _____voor de waterkerscoulis:
  • 1-2 bundels waterkers gewassen
  • 2 dl olijfolie
  • Zeezout
  • ______voor de Zweedse garnituur:
  • 1 ei gekookt, fijngehakt
  • 2 eetlepels broodkorstjes grof gehakt
  • 2 eetlepels tomaat blokjes gesneden
  • 2 eetlepels komkommer blokjes gesneden
  • 1 eetlepels rode ui blokjes gesneden
  • 2 eetlepels zalm gerookte reepjes
  • 1 eetlepels zalmeitjes
  • 1 eetlepels bieslook fijngesneden
  • 1 eetlepels Dille fijngesneden
  • peper witte
  • Zeezout

Instructies

  • Bestrijk de vis royaal met olijfolie. Kruid met zeezout. Laat de vis een uur op kamertemperatuur marineren.
  • Kook voor de crème de prei, artisjokken en aardappelen gaar in de room. Mix alles met een staafmixer tot een gladde crème. Giet de crème door een zeef en smaak af met peper en zout. Hou het geheel warm.
  • Blancheer voor de coulis de waterkers 15sec in kokend water. Giet het water weg en voeg de olie aan toe. Mix alles met een snuif zout in een blender tot coulis.
  • Meng de ingrediënten voor de Zweedse garnituur. Smaak af met peper en zout.
  • Verwarm de oven op 80°C.
  • Laat de kabeljauw +/- 20min konfijten in de oven.
  • Verdeel de crème over de voorverwarmde borden. Giet een beetje coulis rondom. Plaats de vis in het midden en verdeel de garnituur over de vis.
  • Serveer onmiddellijk

Zalmvingers in filo deeg en wasabi -402-

Afdrukken

Zalmvingers in filo deeg en wasabi

Porties 4

Ingredienten

  • 120 g zalm verse, filet zonder vel
  • filodeeg
  • olijfolie
  • wasabi

Instructies

  • Men snijdt de zalm in repen van een vinger dik lengte ongeveer een 5 cm
  • We bakken de zalm mooi goudkleurig maar zorgen er voor dat deze nog mooi rood is aan de binnenkant daar we deze verder garen in de oven nadien
  • We plaatsen de zalm op een schotel en laten deze afkoelen
  • Daarna gaan we de zalm bestrijken met wat wasabi pasta
  • We leggen een schijfje filio deeg en smeren deze heel goed in met olijf olie
  • Waarna we er de zalm op plaatsen en deze dan oprollen , de kantjes goed toe plooien , en de rest van het deeg verwijderen
  • Dit word dan afgebakken in een voor verwarmde oven op 220 gr
  • Opdienen als aperitief hapjes

Zalm, gerookte op een toast met bloemkool -388-

Afdrukken

Zalm, gerookte op een toast met bloemkool

Ingredienten

  • 1 à 2 baguette
  • 1 bloemkool mooie dikke
  • 1 zalm gerookte filet niet gesneden
  • wat olijfolie
  • 25 cl room opklop
  • kappertjes
  • 2 eieren
  • 1 à2 citroenen zestes
  • 1 soeplepel estragon fijn gesneden

Instructies

  • De bloemkool reinigen goed wassen en in kokend gezouten water garen afgieten en in een robocoup fijn mixen
  • Afkruiden peper en zout
  • De room ¾ opkloppen en bij de bloemkool voegen samen met de fijngesneden zeste’s de estragon en de karpertjes en het gehakte hard gekookte eieren mengen en afsmaken
  • Het brood in rondjes snijden besprenkelen met wat olijf olie en in een voorverwarmde oven afbakken
  • Bediening
  • Op een bordje met een dentelle plaatst men de toast daarop de bloemkool mousse en daarop een in bloemvorm sneetje gerookte zalm

Zalm. Lauwe tomaat gevuld met eidooier en gerookte zalm -373-

Afdrukken

Zalm. Lauwe tomaat gevuld met eidooier en gerookte zalm

Porties 4

Ingredienten

  • 4 tomaten
  • 4 eidooiers
  • 240 g zalm gerookte
  • weinig room
  • weinig kippenpasta
  • 100 g boter hoeve
  • bieslook
  • pezo
  • cayenne peper

Instructies

  • Men wast de tomaten en snijden er het hoedje af als het kan met het kroontje waarna men deze met behulp van een lepeltje uithaalt er op lettend dat men geen gaten in de tomaat steekt
  • Men kruid de binnenkant van de tomaat met peso en leg deze omgekeerd zodat ze goed kan uitlekken
  • Daarna vult men de tomaat met een eidooier en de in grove julienne gesneden gerookte zalm hoedje erop en in een warme oven worden deze op een zacht vuurtje tot lauwheid gebracht
  • Onder tussen maakt men een reductie van de kippenfond en de room die men op het laatste opwerkt met de hoeve boter
  • Afsmaken peso en cayenne peper de fijn gesneden bieslook voegt men er op het einde bij
  • Bediending
  • Op een warm bord plaatst men een beetje van de saus de tomaat erop en men werkt af met enkele steeltjes bieslook

Notities

Men moet er op letten dat de eidooier nog lopend is zodat deze zich met de saus kan vermengen

Zalm. Florentijnse toast voor Inneken -355-

Afdrukken

Zalm. Florentijnse toast voor Inneken

Porties 4

Ingredienten

  • 4 sneden brood dikke, wit vierkantig
  • 4 eieren
  • 1/2 kg spinazie verse jonge
  • 4 sneetjes zalm gerookte
  • weinig boter
  • 1 dl room
  • pezo
  • muskaatnoot.
  • olijfolie

Instructies

  • Van het brood snijdt men mooie vierkante dikke toasten die men een inkeping geeft zodat er een dekseltje verschijnt , daarna bakt men ze mooi goud bruin in boter en olijfolie.
  • Wanneer gebakken legt men deze op keukenpapier zodat het vet er kan intrekken.
  • We verwijderen het dekseltje en het broodkruim.
  • De eieren klopt men los en kruiden deze met de room en peper en zout.
  • De spinazie wast men en stooft deze snel gaar in boter, kruiden met peper, zout en muskaat.
  • Men vult de toast met de spinazie.
  • Van de eieren maakt men roereieren (niet te droog).
  • Men napeert de spinazie met de roereieren, werken af met het sneetje zalm, dekseltje erop en men dient dit alles warm op
  • Bediening
  • Op een warm bord die men met wat paprika poeder versiert.

Zalm, lekstok van gerookte zalm en kruiden boursin -325-

Afdrukken

Zalm. Lekstok van gerookte zalm en kruiden boursin

Porties 30

Ingredienten

  • 300 g boursin vaste kruiden kaas
  • 500 g zalm gerookte
  • 1 botje bieslook
  • 20 cocktail prikkers lange
  • 1 meloen
  • aluminiumfolie.

Instructies

  • Men maakt mooi ronde vormen van de kaas van elk ongeveer een 200 gram.
  • Men snijdt cirkels van de gerookte zalm en leggen deze over de kaasbol.
  • Of
  • Men rolt de kaasbol in de gerookte zalm.
  • Dit steekt men dan op de prikkers en men bestrooit met wat zeer fijne bieslook ringen.
  • De prikkers steekt men op een halve meloen die men in aluminiumfolie gewikkeld heeft.
  • Bediening
  • Op een bordje met een dentelle.

Notities

Men kan de kaas vervangen door meloenbolletjes

Vis, waterzooi -323-

Afdrukken

Vis, waterzooi

Porties 1

Ingredienten

  • 60 g tilapia filet
  • 60 g zalm filet
  • 1 rolletje melktong zeebrugse
  • enkele garnalen
  • witte wijn
  • visfumet
  • sjalotje
  • room
  • aardappelen
  • _groenten
  • 1 wortel
  • beetje prei
  • selder
  • bieslook fijn gesnipperde
  • 1 takje peterselie Platte
  • enkele mange tous

Instructies

  • Men schikt de vis in een ovenplaat met gaatjes.
  • Tracht de 3 vissoorten bij elkaar te zetten zodat bij gaarheid deze tegelijkertijd kunnen genomen worden om op te dienen.
  • De vis kruiden met peper en zout en lichtjes in boteren.
  • Tot op het laatste moment in de koelkast plaatsen, en daarna garen in de steamer.
  • Ondertussen heeft men de aardappelen geschild en gekookt.
  • De groenten worden gereinigd en in mooie julienne gesneden, die men dan in kokend gezouten water pocheert en direct in ijswater schrikt om hun kleur te behouden.
  • Opgelet : de groentjes soort per soort pocheren!!!!!!
  • De saus is een ongebonden witte wijn saus met minder room.
  • De groentjes mengt men voorzichtig met wat gesmolten boter, peper, zout en muskaatnoot.
  • Bediening
  • In een warm soepbord legt men onderaan de gegaarde vis, er rond enkele aardappelen en boven op de vis warme groentjes en enkele garnaaltjes.
  • Men napeert dit alles met de saus, bestrooien met een weinig bieslook en afwerken met een takje platte peterselie.

Notities

Men kan ook andere vissoorten nemen zoals staartvis, rog, kabeljauw, enz… Dit is ongeveer dezelfde bereiding als Gentse waterzooi(kip).

Zalm, gerookte op een toastje met boursin -303-

Afdrukken

Zalm. Toastje met een rolletje gerookte zalm en boursin

Porties 4

Ingredienten

  • 1 snede zalm gerookte
  • beetje boursin kruiden
  • 4 toastjes fijne
  • takje dille of verse koriander

Instructies

  • De snede gerookte zalm bestrijken met de boursin en deze voorzichtig oprollen.
  • In de koelkast plaatsen om wat vast te worden.
  • In mooie ringen snijden en op een toastje leggen.
  • Bediening
  • Op een bordje met een dentelle, het toastje er op versierd met een blaadje groen.

Zalm, tournedos op een torentje van zurkel puree -312-

Afdrukken

Zalm, tournedos van zalm op een torentje van zurkel puree

Porties 4

Ingredienten

  • 480 g zalm mooi filets van ongeveer 120g
  • 4 sneden spek
  • 1/2 kg aardappelen gerookt ontbijt
  • 300 g zurkel
  • boter
  • wat olijfolie
  • 2 sjalotten
  • weinig rode wijn
  • beetje demiglace
  • pezo
  • weinig room
  • takjes bieslook
  • muskaatnoot
  • kippenkruiden

Instructies

  • Men maakt een sausje door de fijn gesneden sjalotten aan te stoven in wat boter en deze een weinig te laten kleuren.
  • Déglaceren met de rode wijn en 2/3 laten inkoken.
  • Demi-glace toevoegen en zachtjes aanstoven, door een zeef steken, afsmaken en warm houden.
  • Ondertussen maakt men een droge puree met een weinig room die men goed afgesmaakt heeft.
  • Men wast de zurkel en verwijdert de steeltjes.
  • De blaadjes in reepjes (cisseler) snijden en aanstoven in wat boter en daarna met de puree vermengen.
  • Men maakt een tournedosvorm van de zalm met een schijfje gerookt spek rond.
  • De vis kruiden met een beetje kippenkruiden en deze goudbruin bakken in boter met een beetje olijfolie.
  • Verder garen in een voorverwarmde oven.
  • De bieslook fijnhakken en op het laatste ogenblik bij de saus voegen.
  • Men kan enkele mooie blaadjes zurkel frituren als garnituur.
  • Bediening
  • Op een warm bord, in het midden een torentje puree daarop de gebakken zalm met een gefrituurd blaadje zurkel.
  • Errond een beetje saus die men op het laatste ogenblik met wat boter heeft afgewerkt.

Notities

De zalm kruiden met kippenkruiden, geeft een zeer goede smaak. De zalm niet gans garen anders wordt deze te droog en is niet smakelijk.

Zeebaarsfilet met gerookte zalm en Riesling -300-

Afdrukken

Zeebaarsfilet met gerookte zalm en Riesling

Porties 4

Ingredienten

  • 320 g zeebaars zuivere filet
  • 60 g zalm gerookte
  • beetje broodkruim vers
  • 1 prei grote
  • 4 eidooiers
  • boter
  • olijfolie
  • 2 tomaten
  • Riesling
  • weinig Noilly Prat
  • pezo

Instructies

  • De vis verdelen, aan beide kanten kruiden en op een beboterde ovenschaal plaatsen (opgepast met het zout, de gerookte zalm is reeds gezouten).
  • De gereinigde prei in mooie fijne gelijke reepjes snijden, koken in gezouten water en onmiddellijk in ijswater afkoelen.
  • Wanneer men de prei nodig heeft, opwarmen in boter en afsmaken met peper en zout.
  • De tomaten pellen, van de pitjes ontdoen en in heel fijne dobbelsteentjes snijden.
  • De gerookte zalm eveneens in fijne dobbelsteentjes snijden en samen mengen met de tomaten.
  • Beetje bij beetje de verse broodkruimels toevoegen, zodat men een vastere massa bekomt die men dan over de visfilets strijkt.
  • Garen in een voorverwarmde oven.
  • Sabayon
  • - eidooiers mengen met ¾ riesling en ¼ noilly prat
  • - kruiden peper en zout
  • - opkloppen en afwerken met gesmolten boter
  • Bediening
  • Op een warm bord maakt men in het midden een sokkel van de prei met daarop de vis.
  • De sabayon giet men rond de sokkel en eventueel met een takje groen afwerken.

Notities

De pasta mag niet te droog zijn anders kan men deze niet mooi over de vis uitstrijken. Als men werkt met gerookte vis of vlees altijd oppassen met het zout.

Vispannetje, gegratineerd Oostends vispannetje -284-

Afdrukken

Vispannetje. Gegratineerd Oostends vispannetje

Porties 4

Ingredienten

  • 200 g zalm filet
  • 200 g visfilet witte (kabeljauwzonnevis, koolvis………………)
  • 80 g garnalen
  • 200 g champignons
  • _____Voor de saus
  • 1 sjalotje
  • beetje boter
  • 1 dl witte wijn
  • 3 dl room
  • 1 beetje visfumet
  • wat kaas geraspte
  • weinig roux
  • 1 eidooier;
  • pezo
  • muskaatnoot.

Instructies

  • Men kookt de visfilets gaar in kokend gezouten water en legt deze dan in een geboterde vuurvaste schotel.
  • Ondertussen reinigt men de champignons en snijdt deze in gelijke delen die men dan in een weinig boter en water gaarstooft.
  • Men verdeelt de garnalen en de champignons over de vis.
  • De saus:
  • Laat een gesneden sjalotje zonder te kleuren stoven in een weinig boter, blussen met de witte wijn en laat dit dan een beetje stoven.
  • De visfumet en de room toevoegen en op een zacht vuurtje een tiental minuten stoven.
  • De saus afsmaken en binden met de roux, daarna steekt men deze door een zeef.
  • De vis wordt nu met de saus overgoten, een beetje gemalen kaas erop en afbakken in een warme oven tot men een goud bruin kleurtje bekomt.
  • Bediening
  • Op een warm bord, men kan eventueel afwerken met een stukje citroen en gehakte peterselie.
  • Men kan er ook een rivierkreeftje op leggen.

Notities

Naast de vernoemde vis kan men ook mosseltjes, scampi’s of Sint-Jacobsvruchten gebruiken. Het is aangeraden om een vaste vissoort te gebruiken. Dit gerecht kan men de dag voordien klaarmaken, men let er dan wel op dat de oven in het begin wat zachter staat zodat alles warm is en daarna zet men de oven wat hoger om te kleuren.

Zalmreepjes, quiche met prei en gerookte zalmreepjes -248-

Afdrukken

Zalmreepjes, quiche met prei en gerookte zalmreepjes -248-

Porties 80

Ingredienten

  • 1 vel bladerdeeg rechthoekig
  • 1 kg prei zonder het donker groen
  • 600 g zalm gerookte
  • 1 1/2 l room
  • 12 eieren volledige
  • 12 eidooiers
  • 200 g gruyère gemalen
  • pezo
  • beetje boter
  • weinig Kippenpasta
  • 1 blad bakpapier
  • muskaatnoot.

Instructies

  • De prei wassen en in fijne gelijkmatige blokjes van een ½ cm snijden. Gaarstoven in een weinig boter met een beetje kippenpasta.
  • Een rechthoekige bakplaat met een weinig boter inwrijven en bedekken met bakpapier. Hierop legt men het bladerdeeg en drukt deze aan de kanten en de bovenkant van de bakplaat goed aan.
  • Ondertussen de room met de eieren, de kruiden en de gemalen kaas mengen.
  • De gerookte zalm in fijne julienne snijden.
  • De bladerdeeg wordt met een vork doorprikt zodat het deeg niet op komt.
  • De gestoofde prei en de reepjes zalm verdelen en de room overgieten.
  • Dit alles afbakken in een warme oven van 180 graden.
  • De quiche is gaar wanneer er niets vloeibaar meer is.
  • Laten afkoelen en verdelen in gelijke stukken van 2 op 2cm.
  • Bediening
  • Indien nodig kan men de stukken opwarmen in de oven.
  • Opdienen in een papieren vormpje op een porseleinen lepeltje of gewoon op een bordje.

Notities

Indien de bladerdeeg niet hard genoeg gebakken is aan de onderkant dan draait men de quiche om (na afkoeling) op de onderkant van de bakplaat en bakt men de quiche nog een weinig af onder de salamander ( grill om te gratineren).

Zalmmousje op een lepeltje. -235-

Afdrukken

Zalmmousje. Lepeltje met fijn zalmmousje

Porties 20

Ingredienten

  • 100 g zalm gereinigde verse
  • 50 g zalm gerookte
  • 2 dl room opklop
  • takjes dille
  • pezo
  • paprika poeder

Instructies

  • De verse zalmfilet wordt gaar gekookt in wat gezouten water, daarna laat men die afkoelen en wordt dan fijn gecutterd.
  • De room klopt men ongeveer drievierde op te samen met de kruiden, men voegt er de fijn gemalen zalm aan toe en klopt verder op tot een vaste massa.
  • Dit alles doet men in een spuitzak en men spuit mooie niet te hoge torentjes op een lepel.
  • De gerookte zalm snijdt men in zeer fijne reepjes en dit wordt dan over de torentjes gestrooid en men werkt alles af met een mooi takje dille.
  • Bediening
  • Op een bordje met kantpapier.

Notities

Als men hapjes maakt die zonder bestek genuttigd worden moet men er voor zorgen dat het gerecht niet te hoog gemaakt wordt daar men anders een gescheurde mond kan krijgen.

Zeetong rolletje met gerookte zalm en spinazie -221-

Afdrukken

Zeetongrolletje met gerookte zalm en spinazie

Porties 4

Ingredienten

  • 12 zeetong filets
  • 200 g zalm gerookte
  • 100 g spinazie verse
  • weinig sjalotten gehakte
  • beetje witte wijn
  • beetje visfumet
  • wat bladerdeeg
  • bieslook
  • pezo
  • boter hoeve
  • room

Instructies

  • Plaats de tongfilet met de velzijde naar boven op een plank en kruid met een weinig peper.
  • Plaats hierop de gerookte zalm zodat de ganse filet bedekt is en er niets uitsteekt.
  • Hierop doe je de spinazie.
  • Dit alles met behulp van een keuken vleesvork oprollen en op beboterde ovenplaat plaatsen.
  • Bestrooien met wat gehakte sjalotten en bevochtigen met de witte wijn.
  • Bedekken met folie en gaarstoven in een warme oven.
  • Ondertussen maakt men met het bladerdeeg vormen van vissen en bestrijkt deze met wat eigeel.
  • Afbakken in een voorverwarmde oven
  • Als de rolletjes gaar zijn houdt men deze warm en doe je het kookvocht door een chinees in een kookpot en laat inkoken.
  • Een weinig room toevoegen, inkoken en afwerken met de boter.
  • De saus afsmaken en het gehakte bieslook op het laatste toevoegen.
  • Bediening
  • Op een warm bord plaatst men de drie filets die men met de saus overgiet en afwerkt met een stengel bieslook en het gebakken bladerdeegje.

Notities

Zorg ervoor dat de kant van de graat altijd de buitenkant vormt, deze oogt het mooist. Als men vis oprolt heeft deze meer tijd nodig om te garen dan als men deze gebruikt in filet. Indien men een grote massa saus moet maken, is het aangeraden om de room een weinig te binden

Zalm., gerookte met dille -213-

Afdrukken

Zalm., gerookte met dille

Porties 1

Ingredienten

  • 1 à 2 schijfjes zalm
  • dille
  • 1 appelsien
  • radijsjes
  • 3/4 olijfolie
  • 1/8 limoen
  • 1/8 pezo
  • 1 toast
  • chizo = gekleurde cressonnette
  • prei scheuten

Instructies

  • De chizo ontwortelen en wassen.
  • De appelsien à vif pellen, het vlees van de vliesjes verwijderen en het sap opvangen.
  • Vinaigrette maken van de olijfolie, limoensap, appelsiensap; peper en zout en dille.
  • Roosjes maken van de radijsjes en op water zetten.
  • Bediening
  • De sneden zalm verdelen over het bord.
  • Naperen met de vinaigrette
  • In het midden een weinig preischeuten met daarop de radijs.
  • Rondom de chizo.
  • Toast dik snijden (2 cm) ontdoen van de korsten en bakken in warme oven.

Zalm. Beursje van gerookte zalm met garnalen -209-

Afdrukken

Zalm. Beursje van gerookte zalm met garnalen

Porties 4

Ingredienten

  • 4 sneden zalm gerookte
  • 200 g garnalen grijze
  • 1 meloen kleine
  • bieslook
  • wijnazijn
  • olijfolie
  • Dille
  • pezo
  • Mosterd
  • Sla gemengde
  • radijsjes 1 per persoon
  • 1 keizergarnaal per persoon

Instructies

  • De meloen schillen en van zijn pitten ontdoen, het sap opvangen !!
  • ¾ van de meloen in kleine dobbelsteentjes snijden, de rest ( ¼ ) in kleine bolletjes.
  • De overschot van de meloen + het sap fijn pureren in de milkshake (blender) en door een fijne zeef doen.
  • De vinaigrette maken : wat mosterd, wijnazijn, olijfolie, het sap van de meloen, peper en zout en de dille in de blender goed mengen.
  • De D's van de meloen, de garnalen alsook de fijngesneden bieslook met een weinig vinaigrette mengen.
  • Dit alles verdelen in de snede gerookte zalm en op een bord schikken.
  • Aan de onderzijde doet men een weinig vinaigrette en de bolletjes meloen
  • Afwerken met een weinig gemengde sla (pezo + wat olijfolie).
  • Roosje van radijs en de keizergarnaal toevoegen.
  • Roosje van radijs : 4 x 2 inkepingen
  • in koud water in frigo laten open komen.

Zalm. Gebakken wilde zalm in een Bordelaise saus -194-

Afdrukken

Zalm. Gebakken wilde zalm in een Bordelaise saus

Porties 1

Ingredienten

  • 80 à 100g zalm filet, per persoon, zonder vel
  • 1 snede spek fijne en gerookt
  • 6 zilveruitjes verse, per persoon
  • 1 weinig kervel
  • _____Voor de saus
  • rode wijn
  • kalfsfond poeder en water
  • boter
  • pezo
  • _____Garnituur
  • dille
  • bladerdeeg in maanvorm, fleuron
  • courgette d’s van gebakken
  • weinig look

Instructies

  • De zalm fileren en ontvellen en in moten verdelen van 80 à 100g.
  • Het sneetje spek erom heen doen.
  • De zalm afbakken in boter en olijfolie, kruiden met peper en een weinig zout.
  • (de zalm niet gans doorbakken, is anders veel te droog)
  • Voor de saus:
  • De uitjes pellen en in boter gaarstoven.
  • Deglaceren met rode wijn en een weinig laten inkoken.
  • Bevochtigen met de kalfsfond en wat laten trekken.
  • Afsmaken met peper en zout en verse boter.
  • Op einde afwerken met verse afgewerkte kervelpluksels.
  • De courgettes in D’s (dobbelsteentjes) snijden en bakken zonder kleuren in olijfolie, look en peper en zout.
  • Afwerking:
  • Wat courgettes in het midden van het bord schikken, de zalm erop en naperen met de saus. Garneren met dille en fleuron

Notities

Bladerdeeg steeds bestrijken met eigeel en koffie, geeft mooiere kleur. Alle graten steeds van de filets verwijderen, door met een mes van staart naar kop te wrijven. Hierdoor komen de graten bloot te liggen, waardoor ze gemakkelijk kunnen worden verwijderd. Zilveruitjes pellen makkelijker als men ze in water legt.

Zalm, mini bouché Podjolski -175-

Afdrukken

Zalm, mini bouché Podjolski

Porties 6

Ingredienten

  • 100 g zalm gekookte
  • 12 bouchés mini
  • 50 g sjalotten
  • 100 g champignons
  • 1 dl room
  • olijfolie
  • Blanke roux
  • 50 g kaas gemalen
  • pezo
  • kurkuma
  • curry

Instructies

  • De sjalotten en champignons in julienne snijden en stoven in olijfolie.
  • Bij het stoven de curry en kurkuma toevoegen.
  • Bevochtigen met room en wat laten inkoken.
  • Bijkruiden, binden en de gekookte zalm en gemalen kaas toevoegen.
  • Bouchées opvullen, wat kaas erop en afbakken in de oven.

Zalmtartaar met appeltjes en dilleroom -174-

Afdrukken

Zalmtartaar met appeltjes en dilleroom

Porties 6

Ingredienten

  • 600 g zalm verse
  • 2 appels Jonagold-
  • 50 g veldsla
  • 1 limoen
  • 6 bloemen. eetbare
  • 1 bakje prei scheuten
  • 1 botje bieslook
  • 1 botje dille
  • mayonaise
  • peper
  • zout

Instructies

  • Snij de verse zalm en appels in dobbelsteentjes.
  • Hak de bieslook en de dille fijn.
  • Dit alles mengen limoen, mayonaise, peper en zout.
  • Het mengsel afwerken op een schijfje appel met de preischeuten en de bloem erop.
  • Oversaus met de dilleroom.
  • Rondom 5 à 6 blaadjes veldsla schikken.
  • Voor de saus:
  • De room half opkloppen en bijkruiden met peper en zout.
  • Afwerken met dille en limoensap.

Zalm, ceviche met avocado’s -161-

Afdrukken

Zalm. Ceviche van zalm met avocado’s

Porties 6

Ingredienten

  • 350 g zalm verse zonder vel
  • 2 a 3 limoenen
  • 2 rode paprika’s
  • 3 tomaten vaste
  • koriander verse
  • 1 avocado rijpe
  • olijfolie

Instructies

  • Emondeer de paprika’s en de tomaten.
  • Snij beiden in een fijne brunoise van een halve centimeter.
  • Schil de avocado en snij deze even dik.
  • Snij de zalm in blokjes van 2 op 2 cm.
  • Leg deze in een schaal en besprenkel ze met het sap van 2 limoenen.
  • Laat een uurtje trekken in de koelkast.
  • Breng dan de vis op smaak met peper en zout.
  • Doe de mengeling van brunoise hierop en voeg 2 soeplepels fijn gehakte koriander toe.
  • Giet een goede scheut olijfolie hierop.
  • Dek af en laat nog een 15 minuten in de koelkast marineren.
  • Serveer met prikkers.

Zalm. Beursje van gerookte zalm met zeevruchtjes -158-

Afdrukken

Beursje van gerookte zalm met zeevruchtjes

Porties 10

Ingredienten

  • 10 plakjes zalm gerookte
  • 350 g rivierkreeften staartjes
  • 350 g paling gerookte filets
  • 350 g garnalen gepelde
  • 10 rivierkreeftjes gekookte
  • broodkorstjes liefst pikant
  • bot dragon
  • bot bieslook
  • 10 soeplepels yoghurt
  • balsamico oude
  • notenolie

Instructies

  • Leg de plakjes gerookte zalm open.
  • Meng de staartjes met de fijn gesneden rivierpaling en de garnaaltjes.
  • Snipper bieslook en dragon fijn.
  • Voeg de yoghurt en de kruiden toe.
  • Als laatste de broodkorstjes en dan eventueel wat bijkruiden.
  • Leg op elke snede gerookte zalm twee soeplepels vis.
  • Dek voorzichtig toe zodat je een pakketje vormt.
  • Leg in het midden van het bord.
  • Voeg wat Balsamico en notenolie toe als garnering en om de smaak te verhogen.
  • Het is wel raadzaam om een oude Balsamico te gebruiken daar die veel zachter zijn.

Schartongfilets in filodeeg met spinazie -135-

Afdrukken

Schartongfilets in filodeeg met spinazie

Porties 10

Ingredienten

  • 2 kg schartong mooie van circa 400 g stuk
  • 10 plakjes zalm gerookte
  • 1 kg spinazie verse jonge
  • 10 blaadjes Filodeeg
  • 4 sjalotten
  • 5 dl witte wijn droge
  • 5 dl visfumet
  • 100 g boter verse
  • 2 waterkers botten

Instructies

  • Fileer zorgvuldig de tongfilets.
  • Reinig de spinazie en ontdoe ze eventueel van de harde nerven.
  • Blancheer de spinazie.
  • Beleg 2 tongfilets met een plakje gerookte zalm en daarop de koude geblancheerde spinazie.
  • Rol ze op in een cilindervorm en verpak ze in de filodeeg.
  • Zorg met behulp van wat water dat de pakjes goed gesloten zijn.
  • Bak de rolletjes in de oven op een geoliede plaat gedurende een tiental minuten op 200 °C.
  • Stoof de fijngehakte sjalotten aan in wat olie.
  • Blus met de witte wijn, de fumet en de room.
  • Laat inkoken tot de helft.
  • Voeg de gekuiste en van de stelen ontdane waterkers toe.
  • Mix dadelijk het geheel voor het behouden van de mooie groene kleur.
  • Monteer met de boter en breng op smaak met peper en zout.
  • Dresseer de schuingesneden rolletjes op de warme borden en napeer de saus er rond.
  • Versier eventueel met enkele takjes waterkers.
  • Men kan de schartongen vervangen door een andere vaste vis zoals griet, snoekbaars,.. maar dit drijft de prijs enorm de hoogte in!

Zalmroyal, gebakken op aardappelbedje -125-

Afdrukken

Gebakken zalmroyal op aardappelbedje

Porties 6

Ingredienten

  • 1100 g zalm filets, royal is enkel de bovenzijde van de zalm
  • 4 aardappelen Niclolas
  • 2 botten asperges witte
  • 2 botten asperges groene
  • 1 flesje witbier Hoegaerden
  • 6 eieren
  • 250 g boter
  • sesamolie
  • sesamzaadjes

Instructies

  • Schil de asperges en kook ze gaar in ruim kokend gezouten water.
  • Hou ze daarna warm onder een vochtige warme handdoek.
  • Snij de zalmroyal in stukken van 4 cm.
  • Kruid en bak lichtjes krokant in de sesamolie.
  • Was de aardappelen en snij ze in ronde schijven van max. 3 mm. dik.
  • Fruit aan in de boter tot ze goudbruin zijn.
  • Wanneer alles gaar is de mousseline opkloppen.
  • Warm het bier lichtjes in een steelpan en voeg er de dooiers aan toe.
  • Klop stelselmatig op zoals een sabayon.
  • Schik nu op warme borden de aardappelen in rosace in het midden en daarop de zalmstukjes.
  • Versier met de asperges in kleurverschil rondom de zalm en oversaus met de mousseline.

Zalm. Quiche met blauwe kaas en gerookte zalm -121-

Afdrukken

Zalm. Quiche met blauwe kaas en gerookte zalm

Porties 8

Ingredienten

  • 250 g bladerdeeg vers of diepvries
  • 150 g zalm gerookte
  • 150 g kaas blauwschimmel, genre Auvergne
  • 100 g kaas gemalen
  • 4 eieren
  • 1/2 l melk volle
  • nootmuskaat
  • peper
  • 1 beetje bloem
  • boter

Instructies

  • Strijk een taartvorm met een beetje boter en bloem (30cm. op 4cm. h).
  • Leg het uitgerolde deeg in de taartvorm en doorprik het met een vork.
  • Breek de blauwe kaas over het deeg.
  • Snij de gerookte zalm in flinters en verdeel ook over het deeg.
  • Kluts de eieren en de gemalen kaas met de melk.
  • Kruiden met peper en muskaatnoot.
  • Giet over het deeg en plaats in voorverwarmende oven van 200°C gedurende 20 min..
  • Leg er dan een aluminiumfolie over verbrande korst te vermijden en bak verder nog af gedurende 25 min. of tot het deeg droog toont.
  • Haal uit de vorm en serveer lauw.
  • Hak de dille fijn en voeg toe aan de mayonaise en breng op smaak met peper en zout.

Zalm. Kruidenflensjes met gerookte zalm -119-

Afdrukken

Zalm. Kruidenflensjes met gerookte zalm

Porties 10

Ingredienten

  • 500 g bloem
  • 1 l melk
  • 4 eieren
  • Dille
  • dragon
  • kervel
  • 500 g zalm gerookte gesneden
  • 1/2 room opgeklopte

Instructies

  • Maak een pannenkoekenbeslag met de bloem, eitjes en melk.
  • Kruid met peper en zout, en voeg de helft van de kruiden toe.
  • Bak enkele pannenkoekjes en laat ze afkoelen.
  • Doe de opgeklopte room met de rest van de kruiden gelijkmatig op de pannenkoeken en leg hierop een sneetje gerookte zalm.
  • Rol het op en laat even opstijven in de koelkast.
  • Snij daarna in stukjes van 3 cm en warm even op in hete oven en serveer met houtprikker

Vissoep -081-

Afdrukken

Vissoep

Porties 10

Ingredienten

  • 1/2 bot prei
  • 1/2 selder witte
  • 300 g wortelen
  • 300 g uien
  • 2 dopjes saffraan
  • 2 teentjes look
  • 4 l visfumet
  • 200 g lotte
  • 200 g garnalen grijze
  • 200 g zalm
  • 5 tomaten stooftomaten
  • 1/2 stokbrood
  • 2 dl witte wijn
  • 2 dl olijfolie extra vierge

Instructies

  • Snijd de prei, de selder, de wortelen en de uien in julienne.
  • Stoof deze aan in olijfolie en voeg er het dopje saffraan en de fijngesnipperde look aan toe.
  • Emondeer de tomaten, verwijder de pitten en hak zeer fijn.
  • Voeg dit aan de groenten toe en bevochtig vervolgens met de visfumet en de witte wijn. Laat gedurende 30 minuten sudderen.
  • Bereid ondertussen de rouille: snipper de look zeer fijn en vermeng met broodkruim, olijfolie, saffraan en een beetje soepvocht.
  • Rooster de sneetjes stokbrood.
  • Versnijd de zalm en de lotte in 10 kleine stukjes en gaar deze eventjes in de soep.
  • Leg de zalm en de lotte, samen met de garnalen per portie in een bord en overgiet met soep.

Zalm in papillot met zuiderse groenten. Bbq -084-

Afdrukken

Zalm in papillot met Zuiderse groenten

Porties 10

Ingredienten

  • 1 kg zalm
  • 1/2 gele paprika
  • 1/2 groene paprika
  • 1/2 rode paprika
  • 1/2 courgette
  • 2 teentjes look
  • 1 bot basilicum
  • 10 vellen zilverpapier
  • 10 koffielepels olijfolie extra vierge

Instructies

  • Ontvet en ontgraat de zalm en snijd in 10 gelijke stukken. Bewaar in de frigo. Versnijd de groenten in zeer fijne julienne en kleur even aan met fijngesnipperde look en enkele blaadjes basilicum.
  • Afwerking: Leg op een velletje zilverpapier 1 stuk zalm, hierop een torentje groenten, een blaadje basilicum en 1 koffielepel olijfolie. Sluit de aluminiumpakjes en deze zijn klaar voor de barbecue.

Zalm, lauw slaatje met bloedzurkel -074-

Afdrukken

Zalm. Lauw slaatje van zalm met bloedzurkel

Porties 6

Ingredienten

  • 1 salade goene frisé
  • 1 krulsla rode
  • 200 g bloedzurkel of andere zurkel
  • 700 g zalm gefileerde zonder vel
  • olijfolie
  • balsamico azijn
  • 1 botje bieslook
  • 1/2 l fruitsap
  • 100 g rode biet scheutjes.

Instructies

  • Was de salades zorgvuldig en laat ze uitlekken. Was de bloedzurkel.
  • Verdeel de zalm in 18 gelijke stukken.
  • Bak de zalm aan in olijfolie met peper, zout en wat cayennepeper op een zacht vuurtje gedurende een vijftal minuten.
  • Neem van het vuur en hou de zalm warm.
  • Meng de salade en verdeel ze in het midden van elk bord.
  • Leg hieronder 3 blaadjes bloedzurkel.
  • Breng het fruitsap aan de kook (ev. Maïzena toevoegen) en voeg hierbij wat olijfolie (niet laten meekoken) en een beetje balsamicoazijn.
  • Leg de lauwe stukjes zalm (3 per persoon) rond de salade.
  • Werk af met de lauwe vinaigrette en wat peper van de molen.
  • Versier met wat scheutjes

Zalm, gerookte in ballotine met platte kaas en radijsjes -072-

Afdrukken

Zalm. Ballotine van gerookte zalm, platte kaas en radijsjes

Porties 10

Ingredienten

  • 200 g zalm gerookte
  • bot radijsjes
  • 100 g kaas platte kaas

Instructies

  • Plastic huishoudfolie openleggen op tafel.
  • Voorgesneden zalmschijfjes openleggen op de folie zonder overlappen.
  • Intussen platte kaas, peper, zout en brunoise van radijzen samen mengen.
  • Uitsmeren op de zalm en voorzichtig oprollen in de lengte.
  • Even in de diepvries leggen en snijden in schijfjes van ongeveer 1 cm

Zalm. Tartaar van rauwe en gerookte zalm in kerrie -019-

Afdrukken

Zalm. Tartaar van rauwe en gerookte zalm in kerrie

Porties 4

Ingredienten

  • 8 plakjes zalm gerookte
  • 300 g zalm verse filets
  • 2 appelen boscoop
  • 1 sjalot
  • 1 bot bieslook
  • 10 g prei scheuten
  • 1 dl olijfolie extra vierge
  • 1/2 limoen
  • ____Saus:
  • 1 dl mayonaise
  • 1 dl yoghurt magere
  • 1 koffielepel kerriepoeder
  • 1 koffielepel citroensap
  • 1 soeplepel peperbollen roze

Instructies

  • Kuis de zalmfilet volledig op.
  • Verwijder de bruine vetlaag en spoel in ijswater.
  • Hak de filet met behulp van een scherp mes in kleine dobbelsteentjes van maximaal 3 mm³.
  • Bewaar de gesneden filet in de koelkast.
  • Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snij deze eveneens in dobbelsteentjes.
  • Besprenkel met citroensap om de witte kleur te behouden.
  • Snipper de sjalotten en de bieslook fijn en meng deze met de gesneden zalmfilet.
  • Voeg vervolgens de appeltjes en de olijfolie toe en kruid het geheel met limoensap, grof zeezout en pepermolen.
  • Snijd 8 ronde vormen uit de gerookte zalm en bekleed 5 ervan met de gemaakte mengeling.
  • Dek af met de overige plakjes gerookte zalm en versier het bekomen kroontje met de jonge preischeuten.
  • Saus
  • Vermeng de mayonaise met de magere yoghurt en breng op smaak met kerriepoeder, peper en zout.

Zalm. Mousse van gerookte zalm -016-

Afdrukken

Mousse van gerookte zalm

Porties 4

Ingredienten

  • 2 dl room
  • 60 g zalm gerookte
  • citroensap
  • pepermolen
  • zeezout grof

Instructies

  • Hak de zalm zeer fijn en meng deze met de half opgeklopte room, het citroensap, pepermolen en grof zeezout.
  • Laat gedurende 30 minuten opstijven in de koelcel.
  • Afwerking: plukje roomse kervel.