Archieven

Visballetjes, oosterse met curry mayonaise -730-

Visballetjes, oosterse met curry mayonaise
Recept Afdrukken
Porties
6
Porties
6
Visballetjes, oosterse met curry mayonaise
Recept Afdrukken
Porties
6
Porties
6
Ingrediënten
Instructies
  1. Het vlees van de vis en de krab fijn snijden of cutteren (niet gans fijn, geen mousse).
  2. De kruiden en het pepertje en de gember fijn snijden.
  3. Alles bij de vis doen samen met wat chilisaus en de zeste’s en wat jus van de limoen.
  4. Goed mengen en balletjes van maken deze gaar stomen of afbakken.
  5. Saus mayonaise mengen met curry en chili saus.
  6. De balletjes dippen in de saus en hot hot hot

Viskoekjes. Thaise tod man pla -729-

Viskoekjes. Thaise tod man pla
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Viskoekjes. Thaise tod man pla
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Ingrediënten
Instructies
  1. Pureer de vis en garnalen in de keukenmachine.
  2. Voeg djeroek peroet, basilicum, currypasta vissaus, suiker en limoensap toe en draai nog even.
  3. Kook de boontjes ca. 1 minuut in ruim kokend water. Spoel ze dan direct koud af.
  4. Meng de boontjes, de lente-ui en het vismengsel
  5. Maak met natte handen platte koekjes, haal ze door de bloem.
  6. Bak ze in veel olie aan beide kanten goudbruin.
  7. Dipsaus
  8. Meng suiker, water, olie, azijn, vissaus en peper in een pannetje.
  9. Breng het aan de kook en laat het onafgedekt 5 minuten zachtjes koken.
  10. Haal van het vuur en laat wat afkoelen. Voeg dan komkommer en sesamzaad toe.
  11. Proeven! (zout, knoflook, peper, suiker?)
  12. Eventueel dikken met een beetje maizena en opnieuw laten koken.
Notities

Djeroek Poeroet (limoenblaadjes),Limoenblad, kafferlimoen blaadje, citroenblad, lime leaf, daun djeroek poeroet (Indonesië), bai makrut (Thailand)
Wat is het?
Het donkergroene, glanzende blad van de Kaffir limoen, een struik uit zuidoost Azië. De blaadjes groeien altijd met zijn tweetjes, als een tandem aan de takken. (foto). De blaadjes ruiken en smaken heel duidelijk naar frisse limoen.
Hoe te gebruiken?
Een of meer blaadjes in hun geheel meestoven in curries en soepen. Je eet ze daarna meestal niet op, kan wel, maar is niet gebruikelijk. In reepjes gesneden (zonder de nerf) in soepen of ter garnering op curries, salades, noem maar op. Verse blaadjes zijn het lekkerst, invriezen kan wel, maar eenmaal ontdooid verliezen ze snel hun aroma. Bovendien zijn ingevroren blaadjes meestal een beetje hard & taaiïg, geen probleem voor een curry.
Tips, weetjes & recepten
j
e kunt djeruk perut ook als kamer- of terrasplant houden
Gebruik diepvries limoenblaadjes
Land van herkomst: Thailand, etiket: Frozen Lime Leaves (citrus hystrix DC)

Vislasagne -459-

Vislasagne
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Vislasagne
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Ingrediënten
Instructies
  1. Men maakt een witte wijn saus met als garnituur wat gemalen kaas
  2. Een tomaten saus maken met champignons
  3. De spinazie goed wassen en drogen
  4. De courgettes in fijne lamellen snijden
  5. De lasagne bladeren pocheren en direct koud maken
  6. Een oven schotel inboteren en er een lasagneblad inleggen dit bedekken met spinazie daarop enkele fijne sneden verse zalm daarop de witte wijn saus.
  7. Dan een laag courgettes en de stukjes witte vis naperen met de tomatensaus.
  8. Terug herbeginnen met de spinazie enz.………. dit tot de oven schotel bijna vol is
  9. Afwerken met wat gemalen kaas en een scheutje room in de koelkast laten op stijven en voor gebruik porties versnijden en deze in een voor verwarmde oven afbakken
Notities

men kan dit direct afbakken ook Het beste is van individuele schoteltjes Als men een grote schotel maakt en men laat deze een nacht in de koelkast opstijven dan kan men deze met een mes in porties versnijden en deze porties verpakken en in de freezer bewaren

Provençaals vissoepje geparfumeerd met ricard -376-

Vissoepje. Provençaals vissoepje geparfumeerd met ricard
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Vissoepje. Provençaals vissoepje geparfumeerd met ricard
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Ingrediënten
Instructies
  1. De ajuin en de venkel in dobbelsteentjes snijden van ongeveer 1 cm
  2. De look fijn hakken
  3. Dit alles in de olijfolie stoven en wanneer dit glazig is er de tomaten puree aan toe voegen wat laten mee stoven
  4. Daarna de vis en de tomaten blokjes aan toe voegen en eventjes laten stoven
  5. Een glas witte wijn er bij doen een beetje vis fumet en wat kippen bouillon en water
  6. Dit alles laat men op een zacht vuurtje gaarstoven en men smaakt af met wat peper en zout
  7. Rouille is een mengeling van paprika met brood look tomaten puree en olie en een eidooier
  8. Men kan ook een rouille maken van mayonaise met look en tomaten puree
  9. Bediening:
  10. In een warm soepbord
  11. Apart geeft men gemalen kaas rouille en gebakken stokbrood met look er bij
Notities

De Ricard kan men vervangen door pastis of pernod Tomaten puree wordt altijd meegestoofd om om de zure smaak te verwijderen Dit soepje kan men ook gebruiken als een sausje men voegt er dan minder vocht aan toe dit past uitstekend bij roggevleugels Men kan gehakte look heel lang bewaren in olijfolie Voor de look toastjes kan men stokbrood gebruiken van de dag ervoor, gewoon in sneetjes snijden en insmeren met gehakte look dat vermengd is met olijfolie en dan afbakken in de oven