Archieven

Sint-Jacobsnoot met ganzenlever, witte kool en Porto -699-

Afdrukken

Sint-Jacobsnoot met ganzenlever, witte kool en Porto

Porties 10 hapjes

Ingredienten

  • 10 coquilles
  • 10 stukjes ganzenleverpastei
  • 1/8 witte kool
  • 6 dadels gedroogde
  • 1 dl gevogeltebouillon
  • 1 dl porto witte
  • 1 nootje boter boeren
  • beetje olijfolie
  • beetje balsamico azijn

Instructies

  • Men snijdt de witte kool in een fijne julienne en mengen deze met wat olijfolie en de balsamiek azijn.
  • Kruiden met peper en zout en bewaren in de koelkast.
  • De dadels in stukken snijden.
  • Bouillon en de Porto laat men ¾ inkoken en werken deze af met een nootje boter en peper en zout.
  • De coquille bakt men in wat boter en olie en kruiden deze met peper en zout.
  • Mooi kleuren en niet te lang bakken, anders wordt deze droog en smaakloos.
  • Bediening:
  • Men plaatst de coquille op een apero bordje en daarop een stukje foie gras, weinig witte kool en stukjes dadels.

Zalm, gerookte met garnalen en meloen -632-

Afdrukken

Zalm, gerookte met garnalen en meloen

Porties 4 personen

Ingredienten

  • 120 g garnalen vers gepelde
  • 1/4 meloen
  • 4 radijsjes
  • _____vinaigrette
  • olijfolie
  • balsamico azijn
  • azijn xeres
  • bieslook fijn versnipperde
  • room zure
  • __________wittekoolsla
  • witte kool
  • Olie
  • azijn
  • kurkuma
  • suiker
  • pezo

Instructies

  • De garnaaltjes pellen en koel bewaren.
  • De meloen schillen en van de pitjes ontdoen.
  • Met een parisienne lepeltje maakt men mooie bolletjes, die men koel bewaart.
  • Men maakt een dikke vinaigrette van de olijf olie en de 2 soorten azijn, op smaak brengen en afwerken met de bieslook en de zure room.
  • De garnalen en de meloen mengen met een weinig vinaigrette.
  • De gerookte zalm in een vormpje doen en opvullen met de farce van de garnaaltjes, mooi toevouwen en afwerken met enkele takjes bieslook.
  • Bediening
  • Op een bordje schikken en versieren met wat witte koolsla en een radijsje dat in een bloem versneden is.
  • Rond de zalm doet men een weinig saus.

Gyros, witte koolsla en hand gesneden frietjes -484-

Afdrukken

Gyros, witte koolsla en hand gesneden frietjes

Porties 4 pers

Ingredienten

  • 800 g varken schouder gebraad
  • Gyros kruiden
  • 2 uien
  • 2 paprika rood en goen
  • 500 g witte kool gesneden
  • kurkuma
  • olie
  • azijn
  • suiker fijne
  • aardappelen
  • friteuse

Instructies

  • Men reinigt het vlees en versnijdt het in blokjes van 1cm op 1 cm.
  • De paprika’s worden eveneens in fijne blokjes gesneden .
  • 2/3 van de ui snijdt men in blokjes, de rest in ringen en deze bewaren we voor de garnituur.
  • Men mengt dit alles met peso en de gyros kruiden, doen er olijfolie bij en laten dit dan een tijdje marineren (liefst een drietal uren).
  • Ondertussen pocheert men de frietjes.
  • De witte koolsla maakt men klaar als volgt:
  • men mengt met wat peso, suiker en kurkuma, olie en azijn en laat deze een weinig trekken. Voor het bedienen nogmaals afsmaken.
  • Voor het opdienen bakt men het vlees in een hete pan gaar. Niet in roeren daar anders het vleesvocht vrij komt en het vlees niet bakt maar kookt.

Notities

Op een warm bord. Het slaatje dient men apart op. Over het vlees strooit men wat ui ringen.

Kool. Witte koolsoep met spekjes -310-

Afdrukken

Kool. Witte koolsoep met spekjes

Porties 4

Ingredienten

  • 1 stengel selder
  • 2 prei witten
  • 3 ajuinen
  • 1/4 witte kool
  • wat margarine
  • pezo
  • spek fijne reepjes, gekookt of gezouten
  • peterselie Gehakte
  • bouillon

Instructies

  • De soepgroenten wassen, snijden in niet te dikke stukken en deze dan in wat vetstof stoven zonder te kleuren.
  • Bevochtigen met de bouillon(kip) en een 25 tal minuten laten koken op een zacht vuurtje.
  • Daarna mixen met een staafmixer, om vervolgens door een puntzeef te steken.
  • Afsmaken.
  • Het spek gaarbakken in een weinig boter.
  • Indien men gerookt of gezouten spek gebruikt, opletten bij het afsmaken van het gerecht daar dit redelijk zout kunnen zijn.
  • Bediening
  • In een warm soepbord.
  • Een beetje spek, de soep erover en garneren met wat gehakte peterselie.

Kreeft. Gemengde koolsalade met halve kreeft -130-

Afdrukken

Kreeft. Gemengde koolsalade met halve kreeft

Porties 6

Ingredienten

  • 3 kreeften
  • 1/2 rode kool
  • 1/2 witte kool
  • 1/2 groene kool
  • 300 g kokkelvlees
  • 1 soeplepel mosterd
  • 1 eigeel
  • 5 dl mangojus
  • olijfolie
  • Dille

Instructies

  • Kook de kreeften in een court-bouillon gedurende 2 minuten per 100g.
  • Laat in de jus 1 nacht afkoelen.
  • Versnijd de kolen zo fijn mogelijk en meng ze.
  • Voeg het kokkelvlees toe.
  • Maak een dressing met de mosterd, het eigeel, wat kreeftenjus en de mangojus.
  • Binden met wat olijfolie.
  • Doe de kool op een bolletje in het midden van het bord.
  • Haal het kreeftenvlees uit de jus.
  • Leg een halve staart rond de kool en de poot bovenop.
  • Napeer de kool met wat dressing en een beetje errond.
  • Versier met de kleine kreeftenpootjes en een takje verse dille.