Archieven

Chocolademousse met whisky geparfumeerd -711-

Afdrukken

Chocolademousse, met whisky geparfumeerd

Porties 4 pers

Ingredienten

  • 4 eieren
  • 200 g fondant chocolade
  • 250 cl room Opklop
  • scheut Whisky
  • 100 g bloemsuiker

Instructies

  • De chocolade smelten au bain Marie.
  • De eidooiers samen met de bloemsuiker wit opkloppen tot men een witte massa heeft.
  • De room ¾ opkloppen.
  • De eiwitten opkloppen.
  • De gesmolten chocolade mengen met de eiwitten, de room en de whisky.
  • In de koelkast in glaasjes laten opstijven.

Notities

Op een klein bord met een dentelle en eventueel met een toefje room afwerken.

Irish Coffee taart -692-

Afdrukken

Irish Coffee taart

Ingredienten

  • 175 g café noir koekjes
  • 100 g boter gesmolten
  • 6 blaadjes gelatine
  • 1 dl Koffie sterke
  • 100 g suiker
  • 3 eetlepels whisky
  • 1/4 liter slagroom
  • 200 g kaas verse
  • 2 dl vanille vla
  • koffieboontjes of chocolaatjes ter versiering
  • toefjes slagroom

Instructies

  • Verkruimel de koekjes en roer de gesmolten boter erdoor. Verdeel het mengsel over de bodem van een springvorm (20 cm) Druk het mengsel met de bolle kant van een lepel glad. Plaats de bodem 30 minuten in de koelkast.
  • Week de gelatine enkele minuten in ruim koud water tot de blaadjes soepel zijn. Los eerst de uitgeknepen gelatine in de hete koffie op en voeg dan 50 g van de suiker toe.
  • Voeg de whiskey toe en laat het mengsel afkoelen. Klop 11/2 dl slagroom met twee eetlepels suiker lobbig. Klop de verse kaas met een mixer glad. Voeg de vla toe en klop tot het mengsel glad is.
  • Klop het koffie mengsel erdoor en laat het mengsel lobbig worden. Spatel de geslagen slagroom erdoor. Verdeel het mengsel over de taartbodem
  • Laat de taart in de koelkast in ca. 3 uur opstijven. Verwijder de rand van de springvorm. Klop de rest van deslagroom met 1 volle eetlepel suiker stijf en spuit toeven op de taart.
  • Versier elke toef met een moccaboon of chocolaatje.

Langoustines met curry -613-

Afdrukken

Langoustines met curry

Ingredienten

  • 24 langoustines
  • boter
  • 1 sjalot
  • bieslook
  • kippenbouillon
  • room
  • Whisky
  • Currypoeder
  • pezo
  • olijfolie

Instructies

  • Men verwijdert de kop van de staart
  • Met een schaar geeft men een insnijding aan de onderkant van de staart zodat men er het vlees gemakkelijk er uit kan halen
  • De schalen en koppen bij houden
  • Men verwijdert het darm kanaal en bewaren de startjes in de koelkast
  • De sjalot en de in stukken gesneden karkassen stooft men aan in wat olijf olie samen met de curry
  • We flamberen met de whisky en blussen met de kippen bouillon dit laat men een tijdje trekken
  • Men voegt er een scheutje room aan toe en laten deze op een zacht vuur trekken . Door een chinees steken en af smaken
  • De langoustine staarten bakt men in hete boter met een weinig olijf olie mooi goud kleurig af kruiden en op een bordje doen en naperen met de saus afwerken met fijn versnipperde bieslook

Kreeftencocktail in een glaasje -564-

Afdrukken

Kreeftencocktail in een glaasje

Porties 6 glaasjes

Ingredienten

  • 1 kreeft verse
  • Whisky
  • ketchup
  • 12 kerstomaat
  • room opklop
  • citroen sap
  • ijsbergsla
  • 6 kwarteleitjes

Instructies

  • De kreeft koken in courtbouillon. Cocktailsaus maken met opgeklopte room, scheut whisky(eerst proeven), citroen, ketchup en afsmaken met cayennepeper.
  • Glaasje opvullen met gesnipperde ijsbergsla, gekookt kwarteleitje en kerstomaatje.
  • Afwerken met blaadje bladpeterselie en kreeftpootje

Garnalen, cocktail met grijze noordzeegarnalen -517-

Afdrukken

Garnalen. Cocktail met grijze noordzeegarnalen

Porties 4 hapjes

Ingredienten

  • 1/4 sla naargelang de dikte
  • 1 tomaat dikke
  • 2 eieren
  • 20 cl room opklop en ongesuikerd
  • ketchup
  • pezo
  • cayenne peper
  • takje peterselie
  • 1/2 citroen
  • scheut whisky

Instructies

  • 300 g gepelde garnalen
  • 1/4 sla (naargelang de dikte)
  • 1 dikke tomaat
  • 2 eieren
  • 20 cl opkloproom ongesuikerd
  • Tomaten ketchup
  • Peper zout
  • cayenne peper
  • Takje peterselie
  • 1/2 citroen
  • 1 scheut whisky

Pla sam rot ( ปลาสามรส) -448-

Afdrukken

Pla sam rot ( ปลาสามรส)

Porties 4

Ingredienten

  • 2 kg wijting filet
  • 2 koffielepels kruidenmix Rosdee
  • 1 koffielepel Whisky
  • 2 soeplepels sojasaus
  • Tamarind paste seedless
  • 6 soeplepels suiker
  • 3 soeplepels Oestersaus
  • 3 ajuinen groot
  • 2 Paprika rood
  • koriander
  • 2 koffielepels Sambaloelek
  • 1 koffielepel maggi

Instructies

  • Tamarind in lauw water oplossen
  • Vis in stukjes snijden en in kom leggen(marineren) met sojasaus – Maggi – kruidenmix – oestersaus – whisky (alles mengen en 10 min laten marineren.
  • Ajuin in ringen snijden – paprika in repen snijden .
  • Pan met zonnebloemolie Ajuin stoven – suiker – oestersaus – sambal oelek – sojasaus – Maggi goed roeren stroperige saus – tamarind toevoegen goed mengen.
  • Vis in bloem en bakken in de frituur (afdeppen op keukenpapier dan in schotel en overgieten met saus.

Gai pad med ma muang ( ไก่ผัดเม็ดมะม่วง ) -454-

Afdrukken

Gai pad med ma muang ( ไก่ผัดเม็ดมะม่วง )

Ingredienten

  • 2 kg kip filet
  • 1 koffielepel kipkruiden
  • 1 koffielepel curry Gele
  • 1 koffielepel Whisky
  • 1 soeplepel suiker
  • kruidenmix rosdee
  • zonnebloemolie
  • 2 ajuinen groot
  • 500 g cashewnoten
  • 2 soeplepels sojasaus
  • champignons bruin
  • 1 l room
  • ui lente
  • selder Thai
  • 2 soeplepels oestersaus
  • 1 koffielepel kruidenmix
  • 1 koffielepel maggi

Instructies

  • Kipfilet in stukjes snijden in een kom mengen met –whisky- kipkruiden –oestersaus -Maggi – suiker –en gele curry.
  • De Cashewnoten bakken in de frituur en laten drogen op keukenpapier.
  • Champignons snijden –Ajuin snijden (niet te klein)–lente ui snijden – selder snijden.
  • Wok of pan met zonnebloemolie opwarmen kip roerbakken samen met de ajuin – Champignons toevoegen- sojasaus –suiker- curry –maggi dit alles mengen. Room bijvoegen en proeven. Als laatste lente ui - selder en cashewnoten toevoegen.

Kip Saté (ไก่สะเต๊ะ) -443-

Afdrukken

Kip Saté (ไก่สะเต๊ะ)

Porties 4

Ingredienten

  • 2 kg kip filet
  • 1/2 kofielepel Curry poeder gele
  • 1/2 kurkuma
  • 3 soeplepels suiker kristal
  • 1 kofielepel Kruidenmix rosdee Ch W
  • 1 blik kokosnootmelk koken
  • 1 soeplepel Oestersaus
  • 1 soeplepel maggi
  • 1 soeplepel sojasaus
  • 1 fles room
  • 1 koffielepel Whisky
  • satéstokjes

Instructies

  • Kipfilet in reepjes snijden en in een kom leggen;
  • Whisky – curry poeder –kurkuma poeder –suiker -soja en oestersaus – kokosmelk mengen en laten marineren 10 min (room later toevoegen en nog eens 5 min wachten)
  • Kip op de saté stokjes steken.

Brownie en amandelcrunch met aardbeiencoulis en whiskyroom -425-

Afdrukken

Brownie en amandelcrunch met aardbeiencoulis en whiskyroom

Porties 10

Ingredienten

  • 20 brownies kleine
  • 30 amandelkoekjes kleine
  • 30 Aardbeien gewassen en in stukjes gesneden
  • 5 dl aardbeiencoulis
  • 10 eetlepels vanille-ijs
  • 5 dl slagroom
  • Whisky

Instructies

  • Snij de brownies in stukjes. Breek de koekjes in stukjes. Verdeel de brownies, koekjes en aardbeien over 10 wijnglazen. Giet
  • een beetje coulis over het geheel. Verdeel het vanille-ijs over de glazen. Klop de room luchtig op en smaak af met whisky.
  • Giet wat room over het vanille-ijs. Serveer.

Garnalen. Cocktail met grijze Noordzee garnalen -337-

Afdrukken

Garnalen. Cocktail met grijze Noordzee garnalen

Porties 4

Ingredienten

  • 300 g garnalen gepelde
  • 1/4 Sla gewone , naargelang de dikte
  • 1 tomaat dikke
  • 2 eieren
  • 20 cl room opklop, ongesuiker
  • ketchup
  • pezo
  • cayennepeper
  • Takje peterselie
  • 1/2 citroen
  • 1 scheut Whisky

Instructies

  • De eieren gedurende een 8-tal minuten koken, pellen en in vier snijden.
  • De tomaat pellen en in acht “ kwartjes” snijden.
  • De sla reinigen door deze te ontnerfen, te wassen en te drogen en op het laatste ogenblik in julienne snijden.
  • Voor de saus klopt men de room half op, waarna men deze afsmaakt met een weinig citroensap, peper en zout en wat gemalen cayennepeper.
  • Men voegt er tomatenketchup bij tot men de roze kleur bekomt.
  • Op het laatste de whisky erbij voegen en afsmaken.
  • Bediening
  • Men neemt een breed glas en bedekt de bodem met de julienne van sla.
  • Daarop een beetje van de saus, dan de garnalen erop, en daarna opnieuw napperen met saus (niet te veel, men kan beter wat saus apart opdienen).
  • Tenslotte versieren met de kwartjes ei en tomaat om dit alles dan af te werken met een mooi takje krulpeterselie.
  • Het geheel plaatsen op een bordje met een dentelle.

Notities

Indien men verse, ongepelde garnalen gebruikt en deze op het laatste ogenblik pelt dan hebben we een geheel andere smaak van de garnalen. Als de cocktail saus klaar is, er niet te veel in roeren, daar de room altijd maar dikker wordt om dan uiteindelijk te schiften.

Eendenborst, gerookte met kruidig slaatje -002-

Afdrukken

Eendenborst, gerookte met kruidig slaatje

Porties 10 pers

Ingredienten

  • 1/2 bot koriander
  • 1/2 bot peterselie platte
  • 1/2 bot Dille
  • 30 g prei scheuten
  • 2 bakjes rode biet scheuten
  • shizo purper de blaadjes
  • 1/4 ijsbergsla
  • 4 kweeperen
  • 50 g suiker
  • 1 sinaasappel
  • 1/3 ciderazijn
  • 1/3 sojasaus
  • 1/3 olijfolie extra vierge
  • 1 scheut Whisky
  • 1 sjalot gesnipperde
  • 700 g eenden borst, gerookte

Instructies

  • De kweeperen schillen en in brunoise snijden en vervolgens aanstoven in hete boter, bestrooien met suiker en blussen met sinaasappelsap.
  • De kruiden allemaal wassen, plukken en samen vermengen met de overige ingrediënten van de salade.
  • Voor de turfvinaigrette moet men alle benodigdheden samen vermengen.
  • De eendenborst zeer dun snijden.