Archieven

Paprika rolletjes, gegrilde met pesto -802-

Afdrukken

Paprika rolletjes, gegrilde met pesto -802-

Porties 4 pers

Ingredienten

  • 2 paprika's
  • handje rucola
  • 8 theelepels ricotta
  • 2 eetlepels walnoten
  • 8 theelepels pesto
  • Olie
  • prikkers

Instructies

  • Leg de paprika’s op een bakplaat of in een ovenschaal en verwarm de oven op 230 graden, het liefst met grillstand.
  • Besprenkel de paprika’s met een beetje olie. Rooster ze tot ze zwart blakeren en draai ze halverwege een keer om. Dit duurt ongeveer 30 minuten. Haal ze daarna uit de oven en doe de paprika’s in een afgesloten zak of dek de ovenschaal af met folie zodat ze gaan ‘zweten’.
  • Je kunt ze ook roosteren op een gaspitje van het fornuis in het vuur, dit gaat wat sneller.
  • Na 20 minuten laat het velletje makkelijk los van de paprika’s en verwijder deze helemaal.
  • Snijd de paprika in 4 stukken. Besmeer de binnenzijde met een beetje pesto en leg hier een schepje ricotta op. Kruimel hier wat walnoten over en leg een paar blaadjes rucola erop.
  • Rol of vouw de gegrilde paprika dubbel en steek hier een prikker doorheen zodat hij vast blijft zitten

Visfilets met zeekraal en aardpeer. 780-

Afdrukken

Visfilets met zeekraal en aardpeer.

Porties 10 pers

Ingredienten

  • 10 visfilets Kleine. Pieterman, goudbrasem of zeebaars
  • 1 zakje mesclun sla
  • zeekraal of lamsoortjes
  • 5 aardperen
  • hazelnoten
  • walnoten
  • boter
  • pezo
  • ---vinaigrette
  • 2 dl olijfolie
  • 0,5 dl noten olie
  • 2 cl sherry azijn;
  • citroen sap
  • pezo

Instructies

  • Kuis de vis, midden graad uitsnijden.
  • Zeekraal of lamsoortjes bakken in boter
  • Vinaigrette aanmaken. Aardperen schillen en in flinterdunne plakjes snijden met de mandoline en marineren in de vinaigrette..
  • Hazelnoten en de walnoten met een beetje boter roosteren in de oven en achteraf grof hakken.
  • Salade, de warm gehouden zeekraal, lamsoortjes en noten op bord schikken.
  • Vis kruiden met pezo en bakken op de vel kant. Moet praktisch volledig wit zijn. Op de groenmengeling plaatsen, vel kant boven. Afwerken met de aardperen vinaigrette.

Zalmtartaar met waterkers -684-

Afdrukken

Zalmtartaar met waterkers -684-

Porties 4 pers

Ingredienten

  • 400 g zalm verse, filet of haasje
  • 1 sjalot
  • 2 eetlepels bieslook fijngehakte
  • 2 eetlepels olijfolie
  • sojasaus
  • graanmosterd
  • 1 Citroen
  • 1 bakje tuinkers
  • 1 bussel waterkers wilde
  • 1 appel bv. Jonagold
  • 1 daikon of enkele radijsjes
  • 30 g walnoten
  • notenolie
  • ciderazijn
  • 2 eetlepels yoghurt
  • 2 eetlepels zure room
  • 1 koffielepel mierikswortel in bokaaltje
  • 4 sneetjes Brood bv. toastbrood
  • zwarte peper - zout

Instructies

  • Maak de waterkers en de tuinkers schoon in koud water. Zorg ervoor dat er geen zand of aarde in achterblijft. Laat de sla goed uitlekken.
  • Gebruik ontvelde zalmfilet voor dit gerecht. Versnij de zalm zeer fijn met een vlijmscherp mes.
  • Let op: Doe de zalm niet in een blender of hakmolen, want dan krijg je puree.
  • Techniek: Snij de zalm eerst in repen. Snij deze repen op hun beurt nog eens in reepjes, en snij die tenslotte in hele kleine stukjes.
  • Tip: Voor een licht gerookte toets in dit gerecht, kan je een klein beetje gerookte zalm fijnsnijden en mengen onder de verse zalm.
  • Doe de vis in een mengschaal en voeg er zeer fijn gesnipperde sjalot en bieslook aan toe.
  • Voeg een beetje graanmosterd toe, een scheutje olijfolie en enkele druppels sojasaus. (De sojasaus zorgt voor een lichte zoute toets, dus gebruik geen extra zout.)
  • Meng alle ingrediënten en voeg een scheutje vers citroensap toe.
  • Proef en voeg naar smaak wat peper toe. Meng de tartaar en zet opzij.
  • Voor het sausje voeg je een schep pittige mierikswortel (gepureerd), de zure room, een beetje verse yoghurt en vers citroensap samen. Meng alles met wat peper van de molen en een snuifje zout.
  • Snij een stuk van de daikon in flinterdunne schijfjes. Snij deze op hun beurt in heel fijne reepjes julienne.
  • Schil de appel en snipper ook deze in heel fijne reepjes.
  • Hak enkele walnoten fijn.
  • Doe de waterkers, de tuinkers, de daikon (of radijs), de appel en de stukjes walnoot in een slakom. Meng de sla voorzichtig met de hand, zodat je de slablaadjes niet beschadigt.
  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Druk met een brede dresseerring rondjes uit het brood (1 per persoon).
  • Leg de sneetjes brood op een ovenschaal met een vel bakpapier of een siliconenmatje.
  • Sprenkel over elk broodje enkele druppels olijfolie en toast ze gedurende enkele minuten in de oven (160°C).
  • Druppel wat ciderazijn en notenolie over de sla. Voeg wat peper van de molen toe en meng de sla zorgvuldig met de hand.
  • De afwerking:
  • Plaats op elk bord een warme toast. Plaats de dresseerring over de toast en schep hierin wat zalmtartaar. Druk het mengsel voorzichtig aan met de bolle kant van de lepel.
  • Werk het voorgerechtje af met een toefje sla bovenop de tartaar.
  • Verwijder de ring en druppel een lepeltje van de saus rond het gerechtje.

Uientaart met gekarameliseerde peren, brie en walnoten -581-

Afdrukken

Uientaart met gekarameliseerde peren, brie en walnoten

Porties 4 pers

Ingredienten

  • 4 uien middel grote
  • 2 peren niet te rijp en goed vast
  • 1 Franse brie mooi spie van
  • Enkele walnoten
  • notensla
  • takjes rozemarijn verse
  • Wat boter ,
  • pezo
  • 1 ei
  • olijfolie
  • suiker fijne
  • azijn rode wijn (of een andere naar smaak)

Instructies

  • De uien schillen, in twee snijden en er fijne lamellen van snijden. Deze stoven in boter en een weinig olijfolie tot ze gaar zijn en lichtjes goudkleurig. Afkruiden en mengen met wat rozemarijn.
  • De peertjes pellen, het klokhuis verwijderen, in schijfjes snijden en in boter en suiker garen en karamelliseren. De noten grof hakken en bakken in een pan zonder vet.
  • Op een oven schotel plaatst men bakpapier en daarop het bladerdeeg dat men met losgeklopt eigeel insmeert. Een cm van de randen word niet belegd daar deze
  • mooi moet opkrullen (is toch de bedoeling).
  • Men verdeelt de uien, daarop de peertjes en daarop de brie. Afbakken op 180°

Notities

Wat noten erover doen en opdienen met notensla gemengd met olie en azijn en op smaak gebracht

Rundstartaar met oesters en waterkers -575-

Afdrukken

Rundstartaar met oesters en waterkers

Porties 4 pers

Ingredienten

  • 240 g rundsvlees mager
  • 4 oesters mooie
  • beetje Knolselder
  • waterkers mooie vaste fijne
  • 1 walnoten
  • pezo
  • olijfolie
  • mayonaise
  • wasabi
  • puree
  • beetje citroensap
  • sneden Brood grof

Instructies

  • De knolselder schillen en in zeer fijne julienne versnijden. Mengen met wat citroensap mayonaise en wasabi pasta.
  • Afsmaken en koel bewaren.
  • De blaadjes waterkers wassen en koel bewaren.
  • Het vlees in zeer fijne blokjes snijden en kruiden met peper en zout.
  • De oesters openen en in 4 snijden. Alles bij het vlees voegen en kruiden met peper en zout, wat gezeefd oester sap en een goede olijf olie. Afsmaken en koel bewaren.

Notities

Voor het opdienen het vlees in een platte ring verdelen, niet te dik, is maar een voorgerecht. Daarop de blaadjes waterkers en daarop een mooi toefje knolselder salade. Op dienen met grof brood.

Notentaart -526-

Afdrukken

Notentaart

Porties 8 stuks

Ingredienten

  • 1 rol bladerdeeg
  • 3 eieren
  • 225 g suiker s2
  • 2 pakjes vanille suiker
  • 200 g walnoten zuivere
  • 75 g bloem zelfrijzende
  • 2 lepels Amaretto

Instructies

  • De noten fijn malen,
  • Een taartvorm bekleden met het bladerdeeg en het boterpapier,
  • Prikken met een vork ook de rand,
  • de eidooiers en het wit apart doen,
  • de dooiers mengen met de suiker en de vanille suiker, goed mengen en daarna de boter toevoegen, (kamer temperatuur) mengen.
  • Daarna de bloem toevoegen en de fijn gestampte noten.
  • Het eiwit stijf kloppen en bij de rest voorzichtig doormengen .
  • het mengsel op de bladerdeeg doen en afdekken met aluminiumfolie.
  • Afbakken gedurende 30 min op 220°,
  • de folie verwijderen en nog eens afbakken gedurende een 10 min op 220°

Eendenfilet met een notenkorstje -385-

Afdrukken

Eendenfilet met een notenkorstje

Porties 4

Ingredienten

  • 2 eenden filets
  • walnoten
  • chapelure
  • peterselie
  • look
  • boter
  • walnoot olie
  • balsamico azijn
  • aardappelen
  • boter
  • takjes peterselie platte
  • broodkruim vers

Instructies

  • Men schilt de aardappelen en versnijden deze in fijne rondjes (chips) deze plaatsen we op een met eenden vet ingewreven bakpapier in een waaiervorm wat eendenvet erover en kruiden met wat kippenkruiden afbakken in de oven (180 gr)
  • De noten hakt men fijn en mengen deze met het vers broodkruim wat chapelure en de malse boter dit plaatst men dan op een bakpapier in de vorm van een eendenborst en laat dit in de diepvriezer hard worden
  • Men reinigt de cepes en snijden deze in lamellen deze worden dan in boter aan gebakken kruiden peso op t’ eind voegt men en de gehakte peterselie en look aan toe en voor het opdienen een scheutje noten olie
  • De magrets worden gereinigd en het vet ingesneden aan gebakken en gekruid om dan verder te garen in de oven na een 4 tal minuten legt men er het korstje van de noten op en laten verder garen
  • Saus reductie van balsamico azijn opgewerkt met harde boter en afgesmaakt met peper
  • Bediening
  • Op een warm bord
  • Plaats men een waaier aardappelen daaronder het vlees in fijne sneetjes gesneden
  • De groentjes er naast en onder aan een fijn streepje saus afwerken met een blaadje platte peterselie