Archieven

Zucotto

Zucotto
Recept Afdrukken
Zucotto
Recept Afdrukken
Ingrediënten
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 180 ºC. Klop de eiwitten en suiker tot stijve pieken.
  2. Meng het amandelpoeder met de poedersuiker. Halveer het vanillestokje in de lengte, schraap het merg eruit en meng door de bloem.
  3. Spatel het amandel-poedersuikermengsel door het eiwit en zeef het bloem-vanillemengsel erboven.
  4. Spatel voorzichtig door elkaar en schep het beslag in een spuitzak met glad spuitmondje.
  5. Spuit lange vingers op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrooi ze met amandelen.
  6. Bak de lange vingers circa 15 minuten in de oven en laat ze afkoelen
  7. Rooster de noten in de oven, laat ze afkoelen en hak ze grof.
  8. Snij de chocolade fijn en smelt 100 g chocolade.
  9. Klop de slagroom met de poedersuiker stijf en spatel de noten, de gesneden chocolade en de sinaasappelsnippers door de slagroom.
  10. Bekleed een kom met plasticfolie en meng de espresso en likeur met elkaar.
  11. Dompel de lange vingers in het espressomengsel zodat ze zich volzuigen en zet ze tegen de rand en de bodem van de kom.
  12. Vul de kom met de helft van de vulling.
  13. Spatel de gesmolten chocolade door de rest van de vulling en schep de vulling in de kom. Vouw de folie dicht en druk goed aan.
  14. Laat de zucotto minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.
  15. Haal de zucotto uit de vorm en de folie en bestuif met cacaopoeder.

Bokkenpootje

Bokkenpootje
Recept Afdrukken
Porties
35 stuks
Porties
35 stuks
Bokkenpootje
Recept Afdrukken
Porties
35 stuks
Porties
35 stuks
Ingrediënten
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Klop de eiwitten op in de keukenrobot en voeg in delen de suiker en een snuifje zout toe.
  3. Spatel het amandelpoeder en de gezeefde bloemsuiker onder het eiwitmengsel.
  4. Zeef de bloem boven het beslag en meng goed.
  5. Schep het beslag in een spuitzak, zorg dat alle lucht uit de zak is.
  6. Leg het bakpapier met de ruwe kant naar beneden op de bakplaat.
  7. Spuit er de koekjes op (zorg dat je telkens gelijke vormpjes hebt), werk af met geschaafde amandelen.
  8. Bak de koekjes in 15-20 minuten (probeer er eerst een stuk of 4, wij hielden het bij 15/16 minuutjes) af in de voorverwarmde oven. Schuif het bakpapier van de plaat op het moment dat de biscuit uit de oven komt. Zo voorkom je dat hij verder gaart.
  9. Maak de crème au beurre:
  10. Breng de melk, suiker, vanillemerg en -stokje aan de kook.
  11. Klop de suiker met de room, eidooiers en crèmepoeder op.
  12. Verwijder de vanillestokjes uit de melk en giet dan wat kokende melk op de koude massa.
  13. Shenk dit terug bij de kokende melk en blijf kloppen tot een dikke banketbakkersroom. Pas op dat dit niet begint aan te branden!
  14. Giet onmiddellijk in een koude kom en dek af met plasticfolie (op de creme zodat zich geen velletje vormt). Laat de banketbakkersroom afkoelen in de koelkast. Eens dat ze afgekoeld is en je ze wilt vermengen met de boter, laat beide op kamertemperatuur komen (anders schift alles) – als het toch zou schiften, kan je beide samen even verwarmen en gladmengen ( nog niet getest, maar vond deze info op internet)
  15. Draai de boter (op kamer temperatuur!)luchtig in de keukenrobot.
  16. Voeg geleidelijk de banketbakkersroom toe.
  17. Schep het beslag in een spuitzak en spuit laagjes tussen de biscuit vanille.
  18. Maak de krokante chocoladevoetjes:
  19. Smelt je chocolade (kies voor goede kwaliteit) in een pan au bain-marie OF op een heel zacht voer. Blijf roeren zodat deze niet begint aan te branden.
  20. De chocolade moet 32° zijn.
  21. Dop de koekjes erin en schud de overtollige chocolade zorgvuldig af.
  22. Leg je bokkenpootjes op een schaal met bakpapier of aluminiumfolie zodat de chocolade kan opstijven.

Miserable met botercrème

Miserable met botercrème
Recept Afdrukken
Miserable met botercrème
Recept Afdrukken
Ingrediënten
Instructies
  1. De biscuit: Klop het eiwit stijf. Voeg wanneer het eiwit begint op te stijven langzaam 100 g suiker toe. Blijf kloppen tot het eiwit rechtop blijft staan.
  2. Meng de rest van de suiker met het amandelpoeder en schep deeltje per deeltje onder het opgeklopte eiwit. Roer er tot slot de bloem en het zetmeel onder.
  3. Verwarm de oven voor op 170°C.
  4. Bedek de bodem van een bakplaat met bakpapier en stort het beslag erop uit. Strijk uit zodat het beslag gelijkmatig verdeeld is over de bakplaat.
  5. Bak goudbruin in 15 à 20 minuten. Haal uit de oven en laat afkoelen op de bakplaat.
  6. De botercrème: Breng de melk met het vanillemerg en –stokje langzaam aan de kook op een zacht vuur. Meng ondertussen de suiker met de room en voeg het puddingpoeder toe. Doe de eierdooiers erbij en meng rustig.
  7. Doe een scheutje warme melk bij het roommengsel en roer goed door. Zet de melk terug op het vuur en roer het roommengsel erdoor. Blijf roeren tot je dikke pudding hebt. Giet over in een koude kom, dek af met plasticfolie en laat afkoelen in de koelkast.
  8. Klop de afgekoelde pudding glad. Draai de boter luchtig in de keukenrobot en voeg beetje bij beetje de pudding toe. Schep de gladde boterroom in een spuitzak.
  9. Afwerking: Neem de afgekoelde biscuit, snijd de randen los en haal uit de bakplaat.
  10. Snijd de biscuit doormidden en bedek met de botercrème.
  11. Bedek met de tweede helft biscuit en druk goed aan.
  12. Snijd de miserable in vier. Werk af met toefjes boterroom, rood fruit en enkele blaadjes munt.
Notities

Misérable-gebak kan je perfect enkele dagen bewaren in de koelkast. In de koelkast wordt het gebak trouwens aangenaam malser.

Fruitsla, exotische met mascarponecrème

Exotische fruitsla met mascarponecrème
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Exotische fruitsla met mascarponecrème
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Ingrediënten
Instructies
  1. Halveer het vanillestokje in de lengte. Schraap er de zaadjes uit. Voeg ze samen met 3 el suiker toe aan de mascarpone en klop los. Klop de slagroom stijf en schep door de kaascrème. Zet koel weg.
  2. Schil de sinaasappelen à vif met een scherp mes en snij de partjes tussen de vliesjes uit. Vang het sap op. Schil de mango, verwijder de pit en snij het vruchtvlees in blokjes. Halveer de granaatappel, breek in stukken en maak de pitjes los. Meng al het fruit in een kom.
  3. Meng het opgevangen sinaasappelsap met 1 el suiker en het citroensap. Schenk bij de fruitsalade.
  4. Verkruimel de koekjes. Spoel de vijg en snij ze in vieren.
Notities

Schep de fruitsalade in hoge glazen. Lepel de mascarponecrème erover en werk af met verkruimelde koekjes, vijg en munt.

Kalfsvlees. Spiesje van rauw kalfsvlees

Kalfsvlees. Spiesje van rauw kalfsvlees
Recept Afdrukken
Porties
6
Porties
6
Kalfsvlees. Spiesje van rauw kalfsvlees
Recept Afdrukken
Porties
6
Porties
6
Ingrediënten
Instructies
  1. Snij het kalfsvlees in gelijke dobbelsteentjes van een drietal centimeters.
  2. Ciseleer de muntblaadjes en voeg toe aan de olie.
  3. Maal de pistachenoten fijn en voeg deze toe aan de olie.
  4. Halveer de vanillestok en schraap het merg eruit en voeg ook bij de olie.
  5. Prik een tandenstoker in de stukjes vlees en leg ze in de olie.
  6. Kruid met peper en zout en zet het geheel gedurende een uurtje in de koelkast om te marineren.
  7. Haal uit de koelkast en rasp er de limoen over.
  8. Serveer op een bordje.

Jubileumaperitief

Jubileumaperitief
Recept Afdrukken
Porties
6
Porties
6
Jubileumaperitief
Recept Afdrukken
Porties
6
Porties
6
Ingrediënten
Instructies
  1. De vlierbessenbloesem, het vanillestokje, de kamillebloesem en het kaneelstokje bij elkaar voegen.
  2. Dit mengsel enkele weken (min.3) laten trekken en dan doorzeven.
  3. 3 cl per glas en aanvullen met Crémant en een suikerviooltje.

Fruit. Millenium piramide van vers fruit

Millenium piramide van vers fruit
Recept Afdrukken
Porties
10
Porties
10
Millenium piramide van vers fruit
Recept Afdrukken
Porties
10
Porties
10
Ingrediënten
Instructies
  1. Melk aan de kook brengen met doormidden gesneden vanillestokjes.
  2. Eieren opkloppen met suiker en maïzena.
  3. Melk op de eieren gieten en 30 sec. Laten koken.
  4. Op ovenplaat uitgieten en bestrooien met bloemsuiker (om verdroging te voorkomen).
  5. Bladerdeeg in piramidevorm versnijden, invrijwen met eigeel en afbakken in de oven.
  6. Coulis klaarmaken.
Notities

De verschillende fruitsoorten versnijden : de kiwi's en stervruchten in schijfjes; de peren, mango's en de ananas in blokjes en de manderijntjes in partjes. Een bladerdeeg middendoor snijden en op het bord leggen, laagje banketbakkersroom en vervolgens versneden vruchten. Dit alles afdekken met het tweede deel van de piramide en plukje munt. Enerzijds eetlepel mangocoulis en aan de andere zijde een eetlepel frambozencoulis.