Crème brulée
Ingredienten
- 100 g suiker
- 2,5 dl melk
- 2,5 dl room
- 2 vanille stok of poeder
- 12 eierdooiers
- 1 Citroen Sap van
- 1 thee lepel kaneel
- 4 thee lepels kardemon
- 1 thee lepel rozenwater
- 2 eetlepels bruine suiker
- 2 eetlepels kristalsuiker
Instructies
- Giet de room en de melk in een kookpot.
- Voeg de vanille zaadjes of het vanille poeder toe
- Voeg ook het citroensap, kaneel, kardemon en het rozenwater aan toe tot gewenste smaak.
- Verwarm al roerend het mengsel op een matig vuur.
- Niet tot kookpunt brengen
- Gebruik alleen het eigeel. Klop het los
- Voeg er de suiker aan toe en meng alles. Moet geel blijven en niet schuimen
- Giet het warme mengsel van melk en room al roerend bij het mengsel van eigeel en suiker.
- Verwijder de peulen van de vanillestokken.
- Laat dat mengsel nu rusten tot het beetje schuim op het mengsel verdwenen is (ongeveer 20 tot 30 minuten).
- Verwarm de oven voor op 90°C.
- Vul de schaaltjes met het eiermengsel en plaats ze op de ovenschaal.
- Bak de crèmes brûlée gedurende minstens 1 uur in de oven van 90°C.
- Door even met de schaaltjes te schudden kan je de stevigheid van de crème testen.
- Laat de schaaltjes goed afkoelen. Serveer een crème brûlée niet koelkastkoud.
- Kristal en bruine suiker heel, heel fijn malen
- Strooi dit suiker mengsel heel fijn, met zeefje, over de schaaltjes
- Smelt, caramiliseer, met een brander tot een mooie spigel