Archieven

Crème brulée* -655-

Afdrukken

Crème brulée

Ingredienten

  • 100 g suiker
  • 2,5 dl melk
  • 2,5 dl room
  • 2 vanille stok of poeder
  • 12 eierdooiers
  • 1 Citroen Sap van
  • 1 thee lepel kaneel
  • 4 thee lepels kardemon
  • 1 thee lepel rozenwater
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 2 eetlepels kristalsuiker

Instructies

  • Giet de room en de melk in een kookpot.
  • Voeg de vanille zaadjes of het vanille poeder toe
  • Voeg ook het citroensap, kaneel, kardemon en het rozenwater aan toe tot gewenste smaak.
  • Verwarm al roerend het mengsel op een matig vuur.
  • Niet tot kookpunt brengen
  • Gebruik alleen het eigeel. Klop het los
  • Voeg er de suiker aan toe en meng alles. Moet geel blijven en niet schuimen
  • Giet het warme mengsel van melk en room al roerend bij het mengsel van eigeel en suiker.
  • Verwijder de peulen van de vanillestokken.
  • Laat dat mengsel nu rusten tot het beetje schuim op het mengsel verdwenen is (ongeveer 20 tot 30 minuten).
  • Verwarm de oven voor op 90°C.
  • Vul de schaaltjes met het eiermengsel en plaats ze op de ovenschaal.
  • Bak de crèmes brûlée gedurende minstens 1 uur in de oven van 90°C.
  • Door even met de schaaltjes te schudden kan je de stevigheid van de crème testen.
  • Laat de schaaltjes goed afkoelen. Serveer een crème brûlée niet koelkastkoud.
  • Kristal en bruine suiker heel, heel fijn malen
  • Strooi dit suiker mengsel heel fijn, met zeefje, over de schaaltjes
  • Smelt, caramiliseer, met een brander tot een mooie spigel

Cappichino cakes in a cup -595-

Afdrukken

Cappichino cakes in a cup

Porties 4 porties

Ingredienten

  • 125 g bloem patisserie
  • 125 g suiker fijne
  • 125 g boter" malse
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels melk"
  • 1/2 vanille stok"
  • 1 koffielepel koffie "oploskoffie
  • boter "een beetje extra
  • 1 dl room volle
  • wat bloemsuiker"
  • bloem

Instructies

  • De boter mals kloppen met een keuken mixer, daarna de suiker er doorheen roeren en vervolgens de eieren.De gezeefde bloem er voorzichtig onder spatelen. De melk een weinig warmen en daarin de oploskoffie smelten samen met de geschraapte vanille stok. De oven verwarmen op 180°
  • De cups of tassen insmeren met wat boter, bloem erin, eens goed draaien en daarna overtollige bloem verwijderen. De potjes ¾ opvullen en op een oven plaat afbakken gedurende een 20 minuten.

Notities

Koud of lauw opdienen, overgieten met wat half opgeklopte room en afwerken met bloemsuiker en wat fijne oploskoffie.

Pannacotta van yoghurt met ananas en amandelen -427-

Afdrukken

Pannacotta van yoghurt met ananas en amandelen

Porties 4

Ingredienten

  • 4 blaadjes gelatine
  • 3 eetlepels Amaretto
  • 2 dl room
  • 2 dl yoghurt
  • 6 eetlepels honing
  • 1 vanille stok in 2 gesneden all1 de zaadjes gebruiken
  • ananas Verse stukjes
  • gember geraspte
  • _____Garnituur
  • amandelschijfjes gebakken
  • 1 takje munt

Instructies

  • Men verwarmt de Amaretto en mengt er de geweekte en goed uitgeknepen gelatine blaadjes bij.
  • De rest in een kom doen en goed mengen, daarna de Amaretto bijvoegen.
  • In porties verdelen en laten op stijven in de koelkast.
  • Afwerken met wat amandelschijfjes en de munt.

Peer. Cake met fourme d’ambert -366-

Afdrukken

Peer. Cake met fourme d’ambert

Porties 8

Ingredienten

  • 4 peren
  • 8 vanille cake sneden gewone
  • 8 x 50 g kaas in 1 ronde schijf als mogelijk
  • balsamico azijn
  • frambozen
  • room
  • _____Kookvocht voor de peren : 1/2 liter
  • 2 steranijs
  • 1/2 vanille stok"
  • 1 kaneelstok
  • 3 soeplepels suiker bruine
  • 1 soeplepels honing

Instructies

  • Men schilt de peren en ontdoen deze van hun klokhuis met een parisienne lepeltje.
  • Daarna doet men deze in het kokend vocht en laten deze garen.
  • Het is beter als men dat de dag voordien doet en de peren in hun kookvocht laten afkoelen en trekken dan is hun kleur veel intensiever.
  • Van de kaas maakt men ronde schijven indien nodig, dit kan met behulp van een porte piece of een glas.
  • Bediening
  • Op een mooi plat bord plaatst men het schijfje cake en daarop de kaas.
  • De halve peren snijdt men in waaier vorm en men versiert er de snede kaas mee.
  • Het bord werkt men af met enkele balsamiek punten.
  • Eventueel verder versieren met de steranijs en de kaneelstok.