Archieven

Kaastaart met cuberdons -461-

Afdrukken

Kaastaart met cuberdons

Ingredienten

  • springvorm
  • 350 g kaas volle platte
  • 3 eieren wit en geel apart
  • 100 g suiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • 2 dl slagroom
  • 16 g gelatine blaadjes geweekt in water en opgelost in 2 eetlepelsepels warm water.
  • 200 g cuberdons
  • 1,5 dl water
  • ______Voor de taartbodem
  • 75 g boter
  • 100 g chocoladekoekjes
  • 100 g koekjes volkoren

Instructies

  • Eerste werk: de rode neuzen fijn hakken en smelten in 1,5 dl water.
  • De taartbodem bedekken met boterpapier,
  • De boter smelten en de fijn gestampte koekjes aan toevoegen. De bodem bedekken en goed aandrukken.
  • Eidooiers en de suiker goed mengen. De platte kaas en de room en het vanille extract mengen en de room met de gesmolten gelatine erbij doen, goed mengen.
  • De eiwitten tot sneeuw kloppen en mengen au ruban.
  • Op de koekjes bodem verdelen en besprenkelen met de afgekoelde rode neuzen.

Amerikaanse koekjes -420-

Afdrukken

Amerikaanse koekjes

Porties 20

Ingredienten

  • 130 g boter ongezouten
  • 190 g suiker bruine
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 ei losgeklopt
  • 1 eetlepel melk
  • 220 g bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 250 g chocolade stukjes pure

Instructies

  • Boter en suiker in een kom mixen.
  • De vanille-essence en het losgeklopt ei al roerend toevoegen.
  • De melk er door roeren.
  • Daarna de gezeefde bloem en bakpoeder doorroeren en dan de stukjes chocolade.
  • Men neemt een bakplaat en bekleed deze indien nodig met bakpapier.
  • Men plaatst er een afgestreken eetlepel op en duw een beetje plat.
  • Men laat altijd een 4 cm ruimte tussen het deeg.
  • Een 15tal minuten bakken en daarna op een rooster laten afkoelen.
  • Bediening
  • Op een bordje bekleed met een dentelle papier.

Sint-Jacobsnootjes op een bedje van groentenoedels -191-

Afdrukken

Sint-Jacobsnootjes op een bedje van groentenoedels

Porties 1

Ingredienten

  • 6 St Jacobs vruchten
  • 50 g courgette
  • 50 g wortel
  • peterselie Platte
  • _____Voor de saus
  • witte wijn
  • sjalotje
  • 1/4 l room
  • 150 g boter
  • safraan
  • vanille extract
  • pezo
  • weinig wijnazijn

Instructies

  • Men maakt een reductie van fijn gesneden sjalotten, witte wijn (1 glaasje), 1 koffielepel rode wijnazijn.
  • Na het inkoken de room toevoegen en opnieuw laten inkoken.
  • “ Monter au beurre”, een weinig vanille extract aan toevoegen en afsmaken met safraan.
  • De groentjes in lange julienne snijden en apart in gezouten kokend water laten gaar blancheren.
  • Daarna onmiddellijk in ijswater leggen voor behoud van de kleur.
  • Indien nodig snel opwarmen in boter en peper en zout.
  • De St Jacobsnootjes in geklaarde boter kleuren, bestrooien met wat zout en pepermolen.
  • Een St Jacobsnoot is snel gaar, langs beide kanten kleuren is voldoende.

Notities

De groentjes in het midden van het bord; de St Jacobsnootjes rondom en naperen. Werk af met de platte peterselie.