Archieven

Vissoepje op zuiderse wijze met rouille “Bouillabaisse” -115-

Afdrukken

Vissoepje op zuiderse wijze met rouille "Bouillabaisse"

Porties 10

Ingredienten

  • 2 kg vis gemengde soorten zoals roodbaarsdorade, rode poon,wijting enz. en
  • 1 kg scampi
  • 700 g lotte filet
  • 700 g kabeljauw filet
  • 70 g victoriabaars
  • 3 kg strandkrabben verse, of 500 g krabsoep
  • 150 g ui
  • 6 teentjes look
  • 7 tomaten dikke rijpe
  • wat peterselie
  • tijm
  • laurier
  • 50 cl olijfolie
  • 10 g saffraan
  • 2 stukken prei
  • 2 selder groene
  • 5 Wortelen
  • 100 g tomatenpuree
  • 1 l witte wijn
  • 5 cl Ricard
  • 2 stokbroden
  • 1/2 kg gruyère kaas.

Instructies

  • Schil de ui en de wortelen met de teentjes look.
  • Snij de prei en selder in een dikke brunoise.
  • Sauteer deze groentjes in olijfolie.
  • Voeg er nu de krabben aan toe tot ze rood zien.
  • Reinig zorgvuldig de vis.
  • Voeg er dan de vis aan toe en laat een beetje aanstoven.
  • Doe daarna de witte wijn in de kookpot met de saffraan en voeg water toe tot de vis onder water staat.
  • Voeg tijm, laurier, peterseliestengels en tomatenpuree toe.
  • Laat dit geheel circa 30 minuten op zacht vuur sudderen.
  • Mix dit geheel en laat nog even doorkoken al roerend .
  • Zeef alles en voeg de Ricard toe aan de soep en kijk of er moet bijgekruid worden.
  • Pocheer hierin de overige vis.
  • Haal hem met een net uit en hou even warm.
  • Schik hem dan in de diepe warme borden en giet er de hete soep over.
  • Rooster de stukjes Frans brood met wat gemalen kaas.
  • Voor de rouille :
  • Stamp 2 knoflookteentjes samen met een chilipeper fijn.
  • Voeg een gekookte aardappel bij en plet hem tot u een zachte pasta bekomt.
  • Roer geleidelijk 1 dl olijfolie door het mengsel tot er een emulsie ontstaat zoals een mayonaise.
  • Voeg eventueel wat tomatenpuree toe.

Ui. Franse uiensoep -022-

Afdrukken

Ui. Franse uiensoep

Porties 12

Ingredienten

  • 110 g boter
  • 900 g ui Spaanse in ringen
  • 2.5 l runderbouillon
  • 5 takjes venkel groen
  • 2 kruidnagels
  • 50 g suiker
  • 2 stokbroden in schuine plakjes
  • cognac
  • 250 g gruyère

Instructies

  • Smelt de boter in een grote pan, voeg de uien toe en fruit ze zeer zacht, goudgeel en transparant zijn.
  • Breng de bouillon in een andere panaan de kook en schenk hem bij de uien.
  • Voeg venteltakjes, kruidnagel , peper en zout naar smaak bij.
  • Verhit de suiker op een metalen lepel met lang handvat onder de grill of boven de gasvlam tot hij carameliseert en donkerbruin wordt.
  • Roer dit door de soep, die hierdoor een diepe volle kleur krijgt.
  • Laat 30 min. Sudderen.
  • Verwijder de venteltakjes.
  • Rooster de stukjes stokbrood aan beide zijden goudbruin.
  • Voeg de Cognac bij de soep.

Notities

Beleg de stukjes stokbrood dik met gruyère en laat grilleren tot de kaas gaat borrelen.