Archieven

Tiramisu met framboos en verse frambozencoulis

Tiramisu met framboos en verse frambozencoulis
Recept Afdrukken
Porties
8 pers
Porties
8 pers
Tiramisu met framboos en verse frambozencoulis
Recept Afdrukken
Porties
8 pers
Porties
8 pers
Ingrediënten
Instructies
  1. Frambozencoulis : Kook de frambozen, water, suiker, en steranijs 20 min zachtjes tot een compote. Zeef door een mousselinezeef tot een homogene coulis. laten afkoelen.
  2. Tiramisu : Klop de room op - Meng de mascarpone met de frambozenconfituur en meng er daarna de room zachtjes onder.
  3. Opbouw van het glas : verkruimel de meringue en giet er wat coulis over. Schep er een sl mascarpone mengsel over en daarna wat coulis langs het glas over dit mengsel. Zet 2 uren koel in de koelkast .
  4. Afwerking: Versier met wat amandelschilfertjes een framboos en een vers muntblaadje.

Vanille ijs, rode vruchten, brownies, amandelkoekjes, merengue en limoen-room

Vanille ijs, rode vruchten, brownies, amandelkoekjes, merengue en limoen-room
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Vanille ijs, rode vruchten, brownies, amandelkoekjes, merengue en limoen-room
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Ingrediënten

Amandel parfait

Amandel parfait
Recept Afdrukken
Porties
8 pers
Porties
8 pers
Amandel parfait
Recept Afdrukken
Porties
8 pers
Porties
8 pers
Ingrediënten
Instructies
  1. De gehele amandelen droog bakken zodat deze al hun geur en smaak (olie) afgeven
  2. Daarna idem met de amandelschilfers
  3. De eieren samen met de suiker de appelsienschil de vanille suiker met een roermixer opkloppen
  4. De amaretto bij doen na geproefd te hebben
  5. De room drie vierde opkloppen
  6. De gehele amandelen bij de opgeklopte eieren doen mengen en daarna de room toevoegen en dit alles met een spatel mengen
  7. Men doet dit of in individuele glaasjes of ij een rechthoekige vorm die we met plastiekfolie bekleed hebben
  8. Dit alles in een freezer laten opstijven
  9. Voor het opdienen afwerken met de amandelschijfjes en de frambozen

Bananenmousse met speculaas

Bananenmousse met speculaas
Recept Afdrukken
Bananenmousse met speculaas
Recept Afdrukken
Ingrediënten
Instructies
  1. De gelatineblaadjes in koud water laten weken.
  2. De bananen prakken en deze goed fijn mixen.
  3. Eidooiers met de fijne suiker opkloppen en het eiwit stijf kloppen.
  4. Een weinig room warmen om met de uitgelekte gelatine te mengen, de rest van de room met de vanillesuiker eveneens opkloppen.
  5. De gemixte bananen, de advocaat, de gelatine en de opgeklopte eidooiers mengen
  6. Daarna het opgeklopte eiwit en als laatste de room toevoegen en voorzichtig mengen en afsmaken (met advocaat).
  7. Bediening:
  8. In glaasjes legt men een bodem van fijn verkruimelde speculaas en daarop ¾ bananenmousse.
  9. Laten opstijven in de koelkast.
  10. Voor het opdienen nog wat verkruimelde speculaas er over doen.
Notities

De geprakte bananen mengen met wat citroensap om de kleur te behouden. Geen uur op voorhand doen want dan helpt het citroensap niet meer!

Irish Coffee taart

Irish Coffee taart
Recept Afdrukken
Irish Coffee taart
Recept Afdrukken
Ingrediënten
Instructies
  1. Verkruimel de koekjes en roer de gesmolten boter erdoor. Verdeel het mengsel over de bodem van een springvorm (20 cm) Druk het mengsel met de bolle kant van een lepel glad. Plaats de bodem 30 minuten in de koelkast.
  2. Week de gelatine enkele minuten in ruim koud water tot de blaadjes soepel zijn. Los eerst de uitgeknepen gelatine in de hete koffie op en voeg dan 50 g van de suiker toe.
  3. Voeg de whiskey toe en laat het mengsel afkoelen. Klop 11/2 dl slagroom met twee eetlepels suiker lobbig. Klop de verse kaas met een mixer glad. Voeg de vla toe en klop tot het mengsel glad is.
  4. Klop het koffie mengsel erdoor en laat het mengsel lobbig worden. Spatel de geslagen slagroom erdoor. Verdeel het mengsel over de taartbodem
  5. Laat de taart in de koelkast in ca. 3 uur opstijven. Verwijder de rand van de springvorm. Klop de rest van deslagroom met 1 volle eetlepel suiker stijf en spuit toeven op de taart.
  6. Versier elke toef met een moccaboon of chocolaatje.

Zucotto

Zucotto
Recept Afdrukken
Zucotto
Recept Afdrukken
Ingrediënten
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 180 ºC. Klop de eiwitten en suiker tot stijve pieken.
  2. Meng het amandelpoeder met de poedersuiker. Halveer het vanillestokje in de lengte, schraap het merg eruit en meng door de bloem.
  3. Spatel het amandel-poedersuikermengsel door het eiwit en zeef het bloem-vanillemengsel erboven.
  4. Spatel voorzichtig door elkaar en schep het beslag in een spuitzak met glad spuitmondje.
  5. Spuit lange vingers op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrooi ze met amandelen.
  6. Bak de lange vingers circa 15 minuten in de oven en laat ze afkoelen
  7. Rooster de noten in de oven, laat ze afkoelen en hak ze grof.
  8. Snij de chocolade fijn en smelt 100 g chocolade.
  9. Klop de slagroom met de poedersuiker stijf en spatel de noten, de gesneden chocolade en de sinaasappelsnippers door de slagroom.
  10. Bekleed een kom met plasticfolie en meng de espresso en likeur met elkaar.
  11. Dompel de lange vingers in het espressomengsel zodat ze zich volzuigen en zet ze tegen de rand en de bodem van de kom.
  12. Vul de kom met de helft van de vulling.
  13. Spatel de gesmolten chocolade door de rest van de vulling en schep de vulling in de kom. Vouw de folie dicht en druk goed aan.
  14. Laat de zucotto minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.
  15. Haal de zucotto uit de vorm en de folie en bestuif met cacaopoeder.

Aardbeientaart

Aardbeientaart
Recept Afdrukken
Aardbeientaart
Recept Afdrukken
Ingrediënten
Instructies
  1. Alles in een keuken robot mengen, 1 kg bloem toevoegen, mengen en een nacht in de koelkast laten rusten. Dit is voor 6 kleine taarten of 4 grote.
  2. De taartbodems invetten, het deeg uitrollen, prikken en afbakken in een voorverwarmde oven van 180 ° gedurende 20 min. daarna laten afkoelen
  3. De patisserie room erop, de aardbeien mooi schikken en afwerken met de opgeklopte slagroom .

Fruitsla, exotische met mascarponecrème

Exotische fruitsla met mascarponecrème
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Exotische fruitsla met mascarponecrème
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Ingrediënten
Instructies
  1. Halveer het vanillestokje in de lengte. Schraap er de zaadjes uit. Voeg ze samen met 3 el suiker toe aan de mascarpone en klop los. Klop de slagroom stijf en schep door de kaascrème. Zet koel weg.
  2. Schil de sinaasappelen à vif met een scherp mes en snij de partjes tussen de vliesjes uit. Vang het sap op. Schil de mango, verwijder de pit en snij het vruchtvlees in blokjes. Halveer de granaatappel, breek in stukken en maak de pitjes los. Meng al het fruit in een kom.
  3. Meng het opgevangen sinaasappelsap met 1 el suiker en het citroensap. Schenk bij de fruitsalade.
  4. Verkruimel de koekjes. Spoel de vijg en snij ze in vieren.
Notities

Schep de fruitsalade in hoge glazen. Lepel de mascarponecrème erover en werk af met verkruimelde koekjes, vijg en munt.

Fruit. Pavlova met rood fruit.

Fruit. Pavlova met rood fruit.
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Fruit. Pavlova met rood fruit.
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Ingrediënten
Instructies
  1. Klop de eiwitten bijna stijf in de keukenrobot. Doe er dan de suiker, wijnazijn en de maizena bij. De azijn zorgt ervoor dat de meringes stijf zullen blijven.
  2. Als de eiwitten stijf zijn en mooi glanzen smeer je ze uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg ervoor dat je goede verhouding hoogte x diameter hebt.
  3. Bak af in een oven van 130 graden gedurende 1 à 1 ½ uur. Dit al naar geleng de dikte. Laat daarna de meringue in de oven afkoelen tot kamertemperatuur.
  4. Klop de slagroom op met de vanillesuiker. Verdeel deze over de taart en versier met het fruit.
Notities

Snijd de taart in stukken en verdeel op koude borden.

Vanille bavarois

Vanille bavarois
Recept Afdrukken
Porties
6 porties
Porties
6 porties
Vanille bavarois
Recept Afdrukken
Porties
6 porties
Porties
6 porties
Ingrediënten
Instructies
  1. Men snijdt de vanille stok doormidden en brengt die samen met de melk aan de kook.
  2. Ondertussen mengt men de eidooiers en de suiker tot men een witte luchtige massa bekomt.
  3. De gelatine blaadjes laat men in koud water weken.
  4. Men perst de gelatine blaadjes goed uit en voegt het bij de melk
  5. Dit alles doet men door een zeef en laat het een weinig afkoelen, waarnamen dit alles mengt met de eidooiers en suiker.
  6. Ondertussen heeft men de room bijna volledig opgeklopt en vermengd men dit heel voorzichtig met de reeds bekomen massa .
  7. Men laat de bavaroise opstijven in een rechthoekige vorm of in ringen
  8. De bavaroise versnijdt men in dikke schijven van ongeveer een centimeter en dit plaatst men in het midden van een bord. Men kan dan versieren met fruit en een toefje slagroom en eventueel met wat fruit coctail in een porseleinen vormpje met een apero vorkje.
  9. Als men gelatine gebruikt, de blaadjes altijd in koud water laten weken, dan goed uitknijpen, om vervolgens in een warme bereiding te gebruiken.
  10. Dit recept is een basis recept, men kan verscheidene smaken aan toevoegen om een andere soort bavaroise te bekomen

Chocolademousse. Mont-Royal au griottines

Chocolademousse. Mont-Royal au griottines
Recept Afdrukken
Chocolademousse. Mont-Royal au griottines
Recept Afdrukken
Instructies
  1. Voor het chocoladebeslag, de eieren en suiker luchtig opkloppen.
  2. De bloem, cacao en het aardappelzetmeel afwegen en zeven om geen klonters te hebben.
  3. Een bakplaat invetten, bedekken met bakpapier en nogmaals invetten.
  4. Het gezeefde mengsel kort onder het eimengsel mengen met een spatel en onmiddellijk gelijkmatig op de bakplaat verdelen. 5 minuten afbakken in een oven van 250 graden.
  5. Voor de witte chocolademousse, de gelatine weken in koud water. De slagroom voor ¾ opkloppen en in de koelkast zetten
  6. De chocolade en de room samen verwarmen in een warm waterbad tot 45 graden.
  7. De eidooiers en de bloemsuiker opkloppen tot een schuimig, luchtig geheel.
  8. De gelatine smelten en onder de opgeklopte eidooiers mengen met de klopper.
  9. De chocolade eveneens onder het voorgaande mengsel kloppen en tot slot de voor ¾ opgeklopte room met een spatel tot een homogeen en klonter loos geheel mengen.
  10. Opbouw van de taart;
  11. Het chocoladebeslag in 2 gelijke delen verdelen (29 x 39 cm)
  12. Plaats een kader van 29 x 39 cm op een met papier voorziene plaat. Plaats op de bodem een deel beslag en sauceer.
  13. Vul vervolgens met witte chocolade mousse en breng de griottines aan op de snijlijnen op een onderlinge afstand van 2 cm.
  14. Plaats nu de plank en kader in de diepvries zodat het geheel kan opstijven.
  15. Breng nadien de 2e laag beslag aan en druk aan met een aandrukplank.
  16. Sauceer opnieuw en doe de rest van de vulling op het net gesauceerde beslag. Maskeer de bovenzijde met een plastiek lat zodat je een egaal vlak verkrijgt.
  17. Laat dan volledig verharden in de diepvries. Na verharding het kader uit de vriezer halen, het overtollige papier wegsnijden en met een brander het kader losbranden.
  18. De losgekomen taart in 6 gelijke delen snijden (13 x 14.5 cm)
  19. Op de goed verharde taarten een motief spuiten met een sjabloon (vb. een gekarteld taartkarton) en spuitmassa (cacao en cacaoboter)
  20. De taarten verder afwerken met slagroom en chocolade versieringen en enkele griottines.

Kaastaart met cuberdons

Kaastaart met cuberdons
Recept Afdrukken
Kaastaart met cuberdons
Recept Afdrukken
Ingrediënten
Instructies
  1. Eerste werk: de rode neuzen fijn hakken en smelten in 1,5 dl water.
  2. De taartbodem bedekken met boterpapier,
  3. De boter smelten en de fijn gestampte koekjes aan toevoegen. De bodem bedekken en goed aandrukken.
  4. Eidooiers en de suiker goed mengen. De platte kaas en de room en het vanille extract mengen en de room met de gesmolten gelatine erbij doen, goed mengen.
  5. De eiwitten tot sneeuw kloppen en mengen au ruban.
  6. Op de koekjes bodem verdelen en besprenkelen met de afgekoelde rode neuzen.

Ananas met kokosroom

Ananas met kokosroom
Recept Afdrukken
Porties
6
Porties
6
Ananas met kokosroom
Recept Afdrukken
Porties
6
Porties
6
Ingrediënten
Instructies
  1. Snij de ananas in 4, verwijder de schil en de doornachtige ingroeisels.
  2. Daarna verwijderen we harde midden kern.
  3. Men snijdt de ananas in fijne blokjes (redelijk fijn) en bewaart deze daarna in de koelkast met een plastic folie er over.
  4. Breng 1 dl water aan de kook, los de suiker er in op en voeg daarna er de geraspte kokos en de stukjes pijpkaneel aan toe.
  5. Dit alles laat men een tiental minuten trekken waarna men het steekt door een zeef die bedekt is met een zeefdoek .
  6. Men knijpt de in het doek achtergebleven massa goed uit en doet deze bij het overige vocht. Dit brengt men terug aan de kook en laat hetvoor de helft inkoken.
  7. Laat de nu verkregen stroperige massa goed koud worden.
  8. Klop de slagroom stijf op en voeg er tijdens het kloppen de ingekookte koude massa aan toe, spatel vlak voor het opdienen de room zo luchtig mogelijk door de ananas blokjes .
  9. Bediening:
  10. In wijde glazen versierd met een beetje kaneel poeder.
Notities

Voor een grote hoeveelheid gebruikt men enkele gelatine blaadjes.

Brownie en amandelcrunch met aardbeiencoulis en whiskyroom

Brownie en amandelcrunch met aardbeiencoulis en whiskyroom
Recept Afdrukken
Porties
10
Porties
10
Brownie en amandelcrunch met aardbeiencoulis en whiskyroom
Recept Afdrukken
Porties
10
Porties
10
Ingrediënten
Instructies
  1. Snij de brownies in stukjes. Breek de koekjes in stukjes. Verdeel de brownies, koekjes en aardbeien over 10 wijnglazen. Giet
  2. een beetje coulis over het geheel. Verdeel het vanille-ijs over de glazen. Klop de room luchtig op en smaak af met whisky.
  3. Giet wat room over het vanille-ijs. Serveer.

Kabeljauw, gekonfijte met artisjokcrème

Kabeljauw, gekonfijte met artisjokcrème
Recept Afdrukken
Porties
10
Porties
10
Kabeljauw, gekonfijte met artisjokcrème
Recept Afdrukken
Porties
10
Porties
10
Ingrediënten
Instructies
  1. Bestrijk de vis royaal met olijfolie. Kruid met zeezout. Laat de vis een uur op kamertemperatuur marineren.
  2. Kook voor de crème de prei, artisjokken en aardappelen gaar in de room. Mix alles met een staafmixer tot een gladde crème. Giet de crème door een zeef en smaak af met peper en zout. Hou het geheel warm.
  3. Blancheer voor de coulis de waterkers 15sec in kokend water. Giet het water weg en voeg de olie aan toe. Mix alles met een snuif zout in een blender tot coulis.
  4. Meng de ingrediënten voor de Zweedse garnituur. Smaak af met peper en zout.
  5. Verwarm de oven op 80°C.
  6. Laat de kabeljauw +/- 20min konfijten in de oven.
  7. Verdeel de crème over de voorverwarmde borden. Giet een beetje coulis rondom. Plaats de vis in het midden en verdeel de garnituur over de vis.
  8. Serveer onmiddellijk

Roomijs met aardbeien Romanoff

Roomijs met aardbeien Romanoff
Recept Afdrukken
Porties
6
Porties
6
Roomijs met aardbeien Romanoff
Recept Afdrukken
Porties
6
Porties
6
Ingrediënten
Instructies
  1. Los een soeplepel fijne suiker op in het sinaasappelsap en het citroensap.
  2. Prak de helft van de aardbeien door het sap.
  3. Voeg er de grand marnier aan toe.
  4. Klop de slagroom half op en werk deze ook onder het vocht.
  5. Voeg de overige aardbeien toe en laat deze in de saus een tijdje marineren.
  6. Men snijdt 1 aardbei per persoon in waaiers als garnituur.
  7. Bediening
  8. Op een koud bord schikt men in het midden twee bolletjes ijs, leg er de gemarineerde aardbeien rond en daarna naperen met de saus.
  9. Men werkt af met een aardbei in waaiervorm.
Notities

De aardbeien na het wassen zo snel mogelijk uit het water halen en op een doek laten drogen. Eventueel kan men de grand marnier vervangen door wodka.

Chocolademousse, witte

Chocolademousse, witte
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Chocolademousse, witte
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Ingrediënten
Instructies
  1. Breek de chocolade in stukjes en laat deze op een zacht vuurtje samen met de room en de likeur smelten.
  2. Doe in een pot met plastiek folie over en laat deze een nacht in de koelkast afkoelen.
  3. Voor gebruik eenvoudig weg opkloppen.
  4. Opgelet de room mag niet koken!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  5. Bediening
  6. In een glas met behulp van een spuitzak of op een bordje in ovale vorm (quenelle).
Notities

bevat per persoon: 438 calorieen en 32 gram vet.

Ananas, geparfumeerd met vanille ijs

Ananas, geparfumeerd met vanille ijs
Recept Afdrukken
Porties
8
Porties
8
Ananas, geparfumeerd met vanille ijs
Recept Afdrukken
Porties
8
Porties
8
Ingrediënten
Instructies
  1. De ananas goed schillen en deze dan in vier snijden.
  2. Het harde gedeelte wordt verwijderd.
  3. Het ananasvlees in mooie dobbelsteentjes snijden en besprenkelen met Grand Marnier.
  4. Een uurtje in de koelkast laat trekken.
  5. Bediening
  6. In een diep bord of een mooie ijscoupe legt men stukjes ananas met bollen ijs erop.
  7. Hierop opnieuw wat ananas en afwerken met een toefje slagroom en een blaadje munt.
Notities

Het ijs kan men vervangen door een sorbet

Banana split met een wolkje slagroom

Banana split met een wolkje slagroom
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Banana split met een wolkje slagroom
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Ingrediënten
Instructies
  1. De chocolade met een weinig room op een zacht vuurtje of in de Bain-Marie laten smelten.
  2. De rest van de slagroom met een beetje bloemsuiker opkloppen.
  3. In een spuitzak steken met een gekartelde spuitmond.
  4. De banaan op het laatste moment pellen en in schijfjes snijden.
  5. Men vormt de bollen ijsroom, en er rest alleen nog te dresseren.
  6. Bediening
  7. Op een koud bord of in een speciaal glazen vorm.
  8. Men plaats er de ijsroom in en verdeelt er de bananenschijfjes over die men dan rijkelijk met warme chocolade overgiet.
  9. Men werkt af met een wolkje slagroom

Dame Blanche

Dame Blanche
Recept Afdrukken
Dame Blanche
Recept Afdrukken
Ingrediënten
Instructies
  1. Men warmt een beetje room op en laat er de bittere chocolade in smelten.
  2. De slagroom met de bloemsuiker stijf opkloppen (1liter room ongeveer 150 gram bloemsuiker).
  3. Bediening
  4. In een glas of in een diepbord.
  5. Men doet er de ijsbollen in en men werkt af met de chocolade schilvers.
  6. De warme chocolade en de slagroom worden apart opgediend.

Citroenvlaai met frambozen en thee van citroenmelisse

Citroenvlaai met frambozen en thee van citroenmelisse
Recept Afdrukken
Porties
6
Porties
6
Citroenvlaai met frambozen en thee van citroenmelisse
Recept Afdrukken
Porties
6
Porties
6
Ingrediënten
Instructies
  1. Bak de taartbodem blind in een oven van 175°C gedurende 15 minuten.
  2. Wrijf hem in met een beetje eiwit en plaats hem nog een 2-tal minuten in de oven.
  3. Dit zal een laagje maken zodat de korst niet dadelijk plat wordt in de koelkast.
  4. Klop de eieren en de suiker in een kom en voeg er de sappen aan toe.
  5. Zet de taartbodem terug in de oven en giet er het mengsel op.
  6. Bak ze in ongeveer 45 min op 180 °C
  7. Haal ze uit de oven en laat afkoelen in de koelkast.
  8. Klop de room op met wat suiker.
  9. Schik de taart op het bord met wat frambozen en een soeplepel verse room.
  10. Rasp hierover wat limoen en serveer bij voorkeur met een Wortegemse jenever.