Archieven

Grietfilet, gebakken op een bedje van witloofsliertjes met puree met notensla en gedroogde tomaten -703-

Afdrukken

Grietfilet, gebakken op een bedje van witloofsliertjes met puree met notensla en gedroogde tomaten -703-

Porties 4 personen

Ingredienten

  • 600 à 700 g visfilet zuivere
  • 4 stronken witloof.
  • 250 g tomaten gedroogde in olijfolie.
  • 1 bot notensla
  • aardappelen
  • boter
  • peterselie
  • citroensap
  • weinig room
  • pezo
  • muskaatnoot.
  • scheutje olijfolie

Instructies

  • Men schilt de aardappelen en koken die in kokend gezouten water gaar, afgieten, bloemen en door een passe-vitte steken.
  • Afwerken met pezo en nootmuskaat, de olie van de gedroogde tomaten plus de in stukken gesneden tomaten en de grof gesneden notensla en een weinig room.
  • Dit alles warm houden voor gebruik.
  • De vis wentelen in een weinig bloem, kruiden met pezo en kleuren in een pan met wat boter en olijfolie.
  • Verder garen in de oven.
  • De jus deglaceert men met een weinig citroensap
  • Voor het opdienen een beetje gehakte peterselie aan toe voegen.

Notities

Men schikt de puree in een ronde vorm op een warm plat bord, de vis er mooi naast en naperen met een beetje bakjus.

Uientaart met gekarameliseerde peren, brie en walnoten -581-

Afdrukken

Uientaart met gekarameliseerde peren, brie en walnoten

Porties 4 pers

Ingredienten

  • 4 uien middel grote
  • 2 peren niet te rijp en goed vast
  • 1 Franse brie mooi spie van
  • Enkele walnoten
  • notensla
  • takjes rozemarijn verse
  • Wat boter ,
  • pezo
  • 1 ei
  • olijfolie
  • suiker fijne
  • azijn rode wijn (of een andere naar smaak)

Instructies

  • De uien schillen, in twee snijden en er fijne lamellen van snijden. Deze stoven in boter en een weinig olijfolie tot ze gaar zijn en lichtjes goudkleurig. Afkruiden en mengen met wat rozemarijn.
  • De peertjes pellen, het klokhuis verwijderen, in schijfjes snijden en in boter en suiker garen en karamelliseren. De noten grof hakken en bakken in een pan zonder vet.
  • Op een oven schotel plaatst men bakpapier en daarop het bladerdeeg dat men met losgeklopt eigeel insmeert. Een cm van de randen word niet belegd daar deze
  • mooi moet opkrullen (is toch de bedoeling).
  • Men verdeelt de uien, daarop de peertjes en daarop de brie. Afbakken op 180°

Notities

Wat noten erover doen en opdienen met notensla gemengd met olie en azijn en op smaak gebracht

Ham. Passievrucht met zwarte woud ham -555-

Afdrukken

Ham. Passievrucht met zwarte woud ham

Porties 4 hapjes

Ingredienten

  • 2 passievruchten
  • 4 sneetjes ham zwarte woud
  • olijfolie
  • honing
  • notensla
  • pezo
  • weinig citroen
  • tijm

Instructies

  • De passievruchten doormidden snijden en uitlepelen.
  • Onderaan de helften snijdt men een fijn sneetje af zodanig dat de vruchten mooi recht kunnen blijven staan.
  • Met het vruchtvlees, de honing en wat olijfolie maakt men een vinaigrette, afkruiden met peso en een weinig citroen en tijm.
  • De notensla versnijden zodat deze in de vruchtenschalen past.
  • De sla mengen met een weinig vinaigrette en op het laatste ogenblik de sneetjes zwarte woud ham in julienne snijden .

Notities

De sla in de schalen doen met daarop de versnipperde eend. Smakelijk!

Eendenborst, gerookte met passievruchten -477-

Afdrukken

Eendenborst, gerookte met passievruchten

Porties 4

Ingredienten

  • 2 passievruchten
  • 1 sneetjes eendenborst Gerookte
  • olijfolie
  • honing
  • notensla
  • peper
  • zout
  • weinig citroen
  • tijm

Instructies

  • De passievruchten doormidden snijden en uitlepelen. Onderaan de helften snijdt men een fijn sneetje af zodanig dat de vruchten mooi recht kunnen blijven staan.
  • Met het vruchtvlees, de honing en wat olijfolie maakt men een vinaigrette, afkruiden met peso en een weinig citroen en tijm.
  • De notensla versnijden zodat deze in de vruchtenschalen past.
  • De sla mengen met een weinig vinaigrette en op het laatste ogenblik de sneetjes eendenborst in julienne snijden .
  • De sla in de schalen doen met daarop de versnipperde eend.
  • Smakelijk!

Spek, gek slaatje met roquefort en noten -403-

Afdrukken

Spek, gek slaatje met roquefort en noten

Porties 4

Ingredienten

  • 1/2 lolo rode
  • 1/2 lolo witte , sla
  • Wat notensla
  • enkele kerstomaten stevige
  • 200 g spek reepjes, fijne gerookte
  • stukje roquefort kaas
  • enkele okkernoten gepeld
  • pijpajuin
  • enkele radijsjes
  • olijfolie
  • azijn rode wijn
  • pezo
  • notenolie

Instructies

  • De salades zorgvuldig kuisen en wassen
  • Van de radijsjes maakt men roosjes
  • De pijp ajuin fijn versnijden
  • De tomaten pellen de zaadjes verwijderen en in mooie vierkantjes snijden
  • De kaas versnijdt men in blokjes en bewaren deze in de koelkast
  • Het spek aan kleuren in weinig vetstof
  • Voor het opdienen mengt men de sla met de ui en tomaten kruiden af met peper en zout??? (spek) en de olie’s en de azijn héél voorzichtig mengen en afsmaken
  • Op een diep bord plaatsen wat stukje kaas erop daarover de spekreepjes en afwerken met de stukjes noten en het radijsje

Mini pizza met bresse bleu en noten -401-

Afdrukken

Mini pizza met bresse bleu en noten

Porties 20

Ingredienten

  • 1 rol pizzadeeg
  • 205 g bresse bleu
  • Enkele okkernoten gepelde
  • weinig notensla
  • 1 peper molen

Instructies

  • Men rolt de pizza uit en snijden er ronde vormen uit met behulp van een ronde
  • Uit steker
  • Men bedekt de bodem met enkele stukjes of sneetjes kaas er wel op lettend dat de rand niet bedekt is daar de kaas gaat smelten en er anders gaat aflopen
  • Men kruid met een goede draai van een pepermolen en leggen er enkele stukjes grof gehakte okkernoot op
  • Dit bakken we dan af in een /n tot de pizza wat kleur heeft
  • Na het bakken versieren we deze met een paar fijne takjes noten sla
  • Dit word dan opgediend als een aperitief hapje op een bordje met een dentelle

Grietfilet, gebakken -336-

Afdrukken

Grietfilet, gebakken

Porties 4

Ingredienten

  • 700 g vis filet
  • 4 stronken witloof.
  • boter
  • pezo
  • muskaat
  • suiker
  • 250 g tomaten gedroogde in olijfolie
  • 1 botje notensla
  • aardappelen
  • boter
  • peterselie
  • citroensap
  • weinig room
  • muskaatnoot.

Instructies

  • Men schilt de aardappelen en kookt deze in gezouten water gaar, afgieten, bloemen en door een passe-vite steken, afwerken met peper, zout en muskaatnoot.
  • De olie van de gedroogde tomaten plus de in stukken gesneden tomaten en de grof gesneden notensla en een weinig room toevoegen.
  • Dit alles warm houden voor gebruik.
  • De vis wentelt men in een weinig bloem, kruiden met peso en kleuren in een pan met wat boter en olijfolie.
  • Verder garen in de oven.
  • De jus deglaceert men met een weinig citroensap en men voegt er voor het opdienen een beetje gehakte peterselie aan toe.
  • Bediening
  • Op een warm plat bord.
  • Men schikt de puree in een ronde vorm legt de vis er mooi naast en napeert met een beetje bakjus.

Gegratineerde vijg met Gorgonzola -297-

Afdrukken

Gegratineerde vijg met Gorgonzola

Porties 4

Ingredienten

  • 8 vijgen vaste
  • 200 g notensla
  • 120 g Gorgonzola
  • 1 glas sherry
  • suiker witte fijne
  • pezo
  • olijfolie
  • 2 soorten azijn

Instructies

  • We snijden de vijgen driekwart door, in vier, kruiden deze met peper uit de molen en vullen deze daarna op met kaas.
  • Daarna plaatsen we ze in een beboterde, vuurvaste schotel en bakken ze in een voorverwarmde oven.
  • Men smelt een viertal soeplepels suiker met een weinig sherry en brengt deze aan het koken zonder te roeren!
  • Eens siroop, voegt men er nog een scheut sherry bij, laat nog eens koken om daarna te laten afkoelen.
  • Zout, olie en de twee soorten azijn.
  • Bediening
  • Op een groot bord plaatst men de gekruide noten sla, daarop de gebakken vijgen en napperen met de sherrysiroop.

Notities

De kaas die is achtergebleven in de schotel, lepelt men over de vijgen.