Archieven

Zalmtartaar met waterkers -684-

Afdrukken

Zalmtartaar met waterkers -684-

Porties 4 pers

Ingredienten

  • 400 g zalm verse, filet of haasje
  • 1 sjalot
  • 2 eetlepels bieslook fijngehakte
  • 2 eetlepels olijfolie
  • sojasaus
  • graanmosterd
  • 1 Citroen
  • 1 bakje tuinkers
  • 1 bussel waterkers wilde
  • 1 appel bv. Jonagold
  • 1 daikon of enkele radijsjes
  • 30 g walnoten
  • notenolie
  • ciderazijn
  • 2 eetlepels yoghurt
  • 2 eetlepels zure room
  • 1 koffielepel mierikswortel in bokaaltje
  • 4 sneetjes Brood bv. toastbrood
  • zwarte peper - zout

Instructies

  • Maak de waterkers en de tuinkers schoon in koud water. Zorg ervoor dat er geen zand of aarde in achterblijft. Laat de sla goed uitlekken.
  • Gebruik ontvelde zalmfilet voor dit gerecht. Versnij de zalm zeer fijn met een vlijmscherp mes.
  • Let op: Doe de zalm niet in een blender of hakmolen, want dan krijg je puree.
  • Techniek: Snij de zalm eerst in repen. Snij deze repen op hun beurt nog eens in reepjes, en snij die tenslotte in hele kleine stukjes.
  • Tip: Voor een licht gerookte toets in dit gerecht, kan je een klein beetje gerookte zalm fijnsnijden en mengen onder de verse zalm.
  • Doe de vis in een mengschaal en voeg er zeer fijn gesnipperde sjalot en bieslook aan toe.
  • Voeg een beetje graanmosterd toe, een scheutje olijfolie en enkele druppels sojasaus. (De sojasaus zorgt voor een lichte zoute toets, dus gebruik geen extra zout.)
  • Meng alle ingrediënten en voeg een scheutje vers citroensap toe.
  • Proef en voeg naar smaak wat peper toe. Meng de tartaar en zet opzij.
  • Voor het sausje voeg je een schep pittige mierikswortel (gepureerd), de zure room, een beetje verse yoghurt en vers citroensap samen. Meng alles met wat peper van de molen en een snuifje zout.
  • Snij een stuk van de daikon in flinterdunne schijfjes. Snij deze op hun beurt in heel fijne reepjes julienne.
  • Schil de appel en snipper ook deze in heel fijne reepjes.
  • Hak enkele walnoten fijn.
  • Doe de waterkers, de tuinkers, de daikon (of radijs), de appel en de stukjes walnoot in een slakom. Meng de sla voorzichtig met de hand, zodat je de slablaadjes niet beschadigt.
  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Druk met een brede dresseerring rondjes uit het brood (1 per persoon).
  • Leg de sneetjes brood op een ovenschaal met een vel bakpapier of een siliconenmatje.
  • Sprenkel over elk broodje enkele druppels olijfolie en toast ze gedurende enkele minuten in de oven (160°C).
  • Druppel wat ciderazijn en notenolie over de sla. Voeg wat peper van de molen toe en meng de sla zorgvuldig met de hand.
  • De afwerking:
  • Plaats op elk bord een warme toast. Plaats de dresseerring over de toast en schep hierin wat zalmtartaar. Druk het mengsel voorzichtig aan met de bolle kant van de lepel.
  • Werk het voorgerechtje af met een toefje sla bovenop de tartaar.
  • Verwijder de ring en druppel een lepeltje van de saus rond het gerechtje.

Konijnfilets, lauw slaatje -502-

Afdrukken

Konijnfilets. Lauw slaatje van konijnfilets

Porties 4 pers

Ingredienten

  • 200 g konijn filet, in reepjes
  • 4 eetlepels pijnboompitten geroosterd
  • 8 kolfjes babymaïs
  • 100 sneetjes spek gerookt
  • 250 g Sla gemengde
  • 150 g boschampignons
  • 100 g oesterzwammen
  • 50 g boter room
  • 10 cl arachideolie
  • 2 cl notenolie
  • 2 sjalotten gehakt
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1/4 eetlepel mosterd
  • 1 dl cider
  • pezo

Instructies

  • Snij de konijnenfilets in dunne reepjes.
  • Hak de sjalotten fijn.
  • Rooster de pijnboompitten.
  • Bak de spekreepjes, bak de reepjes konijn kort mee
  • Schik de gemengde sla op de borden en overgiet met de helft van de vinaigrette. Garneer met spek en konijn
  • Bestrooi met geroosterde pijnboompitten.
  • Halveer de maïskolfjes en bak aan in een beetje boter. Fruit de paddenstoelen aan in de rest van de boter.
  • Voeg maïs en paddenstoelen bij het slaatje, overgiet met de rest van de vinaigrette en serveer lauw.
  • Vinaigrette:
  • Meng de arachideolie met de notenolie, de sjalotten, de mayonaise, de mosterd, de cider, peper en zout. Klop op met de garde of met de staafmixer. Giet door een fijne zeef

Spek, gek slaatje met roquefort en noten -403-

Afdrukken

Spek, gek slaatje met roquefort en noten

Porties 4

Ingredienten

  • 1/2 lolo rode
  • 1/2 lolo witte , sla
  • Wat notensla
  • enkele kerstomaten stevige
  • 200 g spek reepjes, fijne gerookte
  • stukje roquefort kaas
  • enkele okkernoten gepeld
  • pijpajuin
  • enkele radijsjes
  • olijfolie
  • azijn rode wijn
  • pezo
  • notenolie

Instructies

  • De salades zorgvuldig kuisen en wassen
  • Van de radijsjes maakt men roosjes
  • De pijp ajuin fijn versnijden
  • De tomaten pellen de zaadjes verwijderen en in mooie vierkantjes snijden
  • De kaas versnijdt men in blokjes en bewaren deze in de koelkast
  • Het spek aan kleuren in weinig vetstof
  • Voor het opdienen mengt men de sla met de ui en tomaten kruiden af met peper en zout??? (spek) en de olie’s en de azijn héél voorzichtig mengen en afsmaken
  • Op een diep bord plaatsen wat stukje kaas erop daarover de spekreepjes en afwerken met de stukjes noten en het radijsje

Slaatje van sinaasappel met chili -195-

Afdrukken

Slaatje van sinaasappel met chili

Porties 4

Ingredienten

  • olijvenpesto
  • 2 sinaasappelen
  • Sla gemengde
  • 50 g pijnboompitten
  • olijfolie
  • notenolie
  • balsamico azijn
  • parmezaan
  • chili

Instructies

  • Sinaasappelen peler à vif en in schijfjes snijden.
  • Schikken op een bord met de salade en de gemarineerde parmesan en de olijven.
  • Bestrooien met de gekleurde pijnboompitten.
  • Bedruppelen met de vinaigretten en eventueel wat balsamicostroop.

Geitenkaasje, gelakeerd met acacia honing -178-

Afdrukken

Geitenkaasje, gelakeerd met acacia honing

Porties 10

Ingredienten

  • honing Acacia
  • 1 kg suiker s2
  • 1,5 kg geitenkaas diameter ongeveer stuk 2 euro
  • 100 g okkernoten
  • 1 kg bladerdeeg
  • sla rockette
  • olijfolie
  • azijn wijn
  • azijn sherry
  • notenolie

Instructies

  • Bladerdeeg uitrollen.
  • Op het bladerdeeg wat honing en het geitenkaasje en deeg toedoen.
  • Afbakken op 180 °C.
  • Rockette sla mengen met de olie’s en de azijnen.
  • Op bord schikken met het gebakken geitenkaasje.

Zalm. Beursje van gerookte zalm met zeevruchtjes -158-

Afdrukken

Beursje van gerookte zalm met zeevruchtjes

Porties 10

Ingredienten

  • 10 plakjes zalm gerookte
  • 350 g rivierkreeften staartjes
  • 350 g paling gerookte filets
  • 350 g garnalen gepelde
  • 10 rivierkreeftjes gekookte
  • broodkorstjes liefst pikant
  • bot dragon
  • bot bieslook
  • 10 soeplepels yoghurt
  • balsamico oude
  • notenolie

Instructies

  • Leg de plakjes gerookte zalm open.
  • Meng de staartjes met de fijn gesneden rivierpaling en de garnaaltjes.
  • Snipper bieslook en dragon fijn.
  • Voeg de yoghurt en de kruiden toe.
  • Als laatste de broodkorstjes en dan eventueel wat bijkruiden.
  • Leg op elke snede gerookte zalm twee soeplepels vis.
  • Dek voorzichtig toe zodat je een pakketje vormt.
  • Leg in het midden van het bord.
  • Voeg wat Balsamico en notenolie toe als garnering en om de smaak te verhogen.
  • Het is wel raadzaam om een oude Balsamico te gebruiken daar die veel zachter zijn.