Archieven

Bloemkoolmousse met krokante serranoham -800-

Afdrukken

Bloemkoolmousse met krokante serranoham -800-

Porties 4 pers

Ingredienten

  • 750 g bloemkool in roosjes
  • 75 ml room
  • 4 plakjes serranoham
  • pezo
  • nootmuskaat

Instructies

  • Snijd de bloemkool in roosjes en kook ze gaar in gezouten water. Giet af en doe de roosjes in de blender samen met de room en een klontje boter.
  • Kruid royaal met peper, zout en nootmuskaat en mix glad.
  • Verdeel de bloemkoolmousse over verschillende glaasjes.
  • Bak de serranoham krokant in een pan zonder vetstof of in de oven.
  • Hak fijn en strooi over de bloemkoolmousse.
  • Werk af met een takje groen.

Aardappelkoekjes met gerookte zalm -748-

Afdrukken

Aardappelkoekjes met gerookte zalm -748-

Porties 10 koekjes

Ingredienten

  • 500 g aardappelen
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 ei dooier
  • nootmuskaat naar smaak
  • wat koolzaadolie voor het bakken van de koekjes
  • 150 g platte kaas
  • 1 eetlepel zure room
  • 200 g gerookte zalm
  • wat bieslook
  • blaadjes waterkers enkele als versiering

Instructies

  • De aardappelen wassen. Fijn schillen. Raspen. Uitknijpen zodat zoveel mogelijk vocht verwijderd wordt. Niet meer wassen voor het zetmeel
  • Mengen met de bloem de eidooier muskaatnoot en peso Kleine platte koekjes van maken, wat groter dan een stuk van 2 euro
  • Mooi kleuren in een warme pan met de koolzaadolie. Bij gaarheid op een keukenpapier laten ontvetten
  • Ondertussen hebben we de plattekaas met de zure room wat peper en de fijn versnipperde bieslook gemengd
  • De gerookte zalm hebben we in mooie fijne sliertjes versneden
  • Afwerking Men plaats het koekje (niet te warm voor de kaas) op een aperitief bordje. Doen er een goeie schep kaas op en werken af met de gerookte zalm en enkele blaadjes waterkers

Filohapjes met spinazie en geitenkaas -687-

Afdrukken

Filohapjes met spinazie en geitenkaas

Porties 20 hapjes

Ingredienten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje look fijngesneden
  • 500 g spinazie verse , ijngesneden
  • 1/2 aubergine
  • 50 g boter zachte
  • Filodeeg
  • 100 g geitenkaas natuur, of Philadelphia voor diegene die geen geitenkaas lusten
  • honing
  • 100 g pijnboompitten geroosterde
  • 1 doosje tomaten halfgedroogde
  • pezo
  • balsamicosiroop
  • nootmuskaat

Instructies

  • Verwarm de olijfolie, fruit er het fijngesneden knoflookteentje in en voeg er de spinazie aan toe tot deze geslonken is.
  • Kruid met peper en zout.
  • Snij de aubergine in fijne reepjes, bak deze goudbruin in een anti-aanbakpan en kruid met peper en zout en een snuif nootmuskaat.
  • Ze mogen nog beetgaar zijn. Laat beide groenten afkoelen.
  • Eerst en vooral, maak een papje van bloem met een beetje water. Dit is onze ‘lijm’ om de pakjes mee af te werken.
  • Als je rechthoekig filodeeg hebt, snij je het filodeeg in repen van ongeveer 6x24 cm.
  • Maak hiermee telkens een kruis. Heb je rond filodeeg, dan snij je dit best in kwartcirkels.
  • [Let op: filodeeg droogt snel uit. Ik doe het dus als volgt: ik snij mijn repen klaar, neem genoeg voor ongeveer 6 hapjes en leg een vochtige handdoek over het resterende deeg.
  • Maak nu je hapjes: leg in het midden van het kruisje eerst een hoopje uitgeknepen spinazie, vervolgens enkele staafjes aubergine.
  • Hierop doe je een lepeltje kaas, vervolgens een lepeltje pijnboompitten. Daarop komt een beetje honing en tenslotte een gedroogd tomaatje. Nu vouw je het linkse lapje over de vulling. Maak een streepje met het bloempapje op het rechtse lapje en kleef dit over het pakketje. Kleef je het bovenste en het onderste lapje over het pakje heen. Nu is alles normaal gezien netjes ingepakt, zoniet vouw je er gewoon nog een lapje filodeeg over. Heb je driehoekige lapjes: vouw de punt over de vulling, vervolgens de basis over de punt. Draai om en vouw de vleugeltjes links en rechts dicht. Kleef waar nodig vast met onze ‘lijm’. Herhaal tot de ingrediënten op zijn.
  • Leg de pakketjes op een bakplaat, al dan niet met bakpapier eronder.
  • Strijk de hapjes vervolgens in met een beetje olie van de gedroogde tomaatjes.
  • Bak zo’n 15 min in een voorverwarmde oven van 200 °C tot de hapjes goudbruin zien.
  • Je kan dit gerust op voorhand maken en afbakken op het moment zelf. Ook zeer lekker als voorgerecht, dan moet je gewoon grotere pakketjes maken en een slaatje erbij!
  • Afwerken met een streepje balsamicosiroop… yum yum

Zalm, wilde zalm in rode wijnsaus met puree van rode biet -597-

Afdrukken

Zalm, wilde zalm in rode wijnsaus met puree van rode biet

Porties 4 pers

Ingredienten

  • 4 stukken zalm van 120 g
  • 4 sneden spek ontbijtspek, gerookt
  • uien verse kleine
  • kervel
  • rode wijn
  • kalfsfond
  • aardappelen
  • rode biet
  • boter
  • room
  • pezo
  • nootmuskaat

Instructies

  • We kuisen de stukken zalm op en wikkelen er een sneetje gerookt spek rond. Kruiden met peper en zout en daarna mooi aan kleuren in een pan, om voor gebruik verder te garen in een warme oven (200°). De zalm moet mooi roze zijn als deze gebakken is anders is deze veel te droog.
  • De saus: de uitjes pellen en lichtjes bruinen. In een kom bevochtigen met de rode wijn, wat laten inkoken, daarna de fond toevoegen en op een zacht vuurtje stoven tot de uitjes gaar zijn.
  • Op het allerlaatste moment voegen we er de fijn gehakte kervel aan toe en smaken we de saus af.
  • Van de aardappelen maken we een mooi gladde puree. De rode bieten fijn cutteren en bij de puree voegen, alles op smaak brengen.

Zalm. Quiche met blauwe kaas en gerookte zalm -121-

Afdrukken

Zalm. Quiche met blauwe kaas en gerookte zalm

Porties 8

Ingredienten

  • 250 g bladerdeeg vers of diepvries
  • 150 g zalm gerookte
  • 150 g kaas blauwschimmel, genre Auvergne
  • 100 g kaas gemalen
  • 4 eieren
  • 1/2 l melk volle
  • nootmuskaat
  • peper
  • 1 beetje bloem
  • boter

Instructies

  • Strijk een taartvorm met een beetje boter en bloem (30cm. op 4cm. h).
  • Leg het uitgerolde deeg in de taartvorm en doorprik het met een vork.
  • Breek de blauwe kaas over het deeg.
  • Snij de gerookte zalm in flinters en verdeel ook over het deeg.
  • Kluts de eieren en de gemalen kaas met de melk.
  • Kruiden met peper en muskaatnoot.
  • Giet over het deeg en plaats in voorverwarmende oven van 200°C gedurende 20 min..
  • Leg er dan een aluminiumfolie over verbrande korst te vermijden en bak verder nog af gedurende 25 min. of tot het deeg droog toont.
  • Haal uit de vorm en serveer lauw.
  • Hak de dille fijn en voeg toe aan de mayonaise en breng op smaak met peper en zout.

Scampi op een bedje van jonge spinazie en Mascarponesaus -105-

Afdrukken

Scampi op een bedje van jonge spinazie en Mascarponesaus

Porties 6

Ingredienten

  • 36 scampi 16/20
  • 3 kg spinazie verse
  • 2 sjalotten
  • 200 g boter verse
  • 4 dl witte wijn
  • 2 eigeel
  • 150 g Mascarpone
  • pezo
  • nootmuskaat
  • olijfolie

Instructies

  • Ontdooi de scampi en pel ze volledig.
  • Kuis de spinazie en reinig hem grondig.
  • Laat de boter smelten en voeg de spinazie toe.
  • Laat hem op een zacht vuur smelten.
  • Kruid hem op het einde met peper en zout en nootmuskaat.
  • Bak de scampi goudbruin in olijfolie en hou ze warm.
  • Snij de sjalotten in brunoise en stoof ze aan in wat olijfolie met de scampipellen.
  • Blus met de witte wijn.
  • Giet door een zeef en voeg de mascarpone toe.
  • Bind met de eierdooiers en breng op smaak qua kruiding.
  • Leg de spinazie in het midden van het bord, schik hierop de scampi en napeer vervolgens met de saus.

Lime ’n gin -005-

Afdrukken

Lime ’n gin

Porties 1

Ingredienten

  • 1 bol limoensorbet
  • 4 cl Gin
  • nootmuskaat

Instructies

  • Schep een bolletje limoensorbet in een longdrinkglas.
  • Giet er gin in en rasp er een beetje nootmuskaat bij.
  • Giet er goed gevulde tonic op en vul telkens bij, als het schuim weggetrokken is, tot het glas vol is.