Archieven

Erwtensoep met chorizocroutons

Erwtensoep met chorizocroutons
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Erwtensoep met chorizocroutons
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Ingrediënten
Instructies
  1. Pel en snipper ui en 2 teentjes knoflook. Fruit glazig in olie. Blus met kippenbouillon en laat 10
  2. min koken. Doe er de erwten bij en laat nog 3 min garen.
  3. Neem van het vuur en doe er de munt bij. Mix en afsmaken en een beetje sherryazijn naar smaak.
  4. Snij de chorizo in blokjes, scheur het brood in stukjes, snipper de rest van de knoflook.
  5. Bak de chorizo en knoflook samen doe het brood er bij en bak goudbruin.
  6. Bestrooi soep met chorizomengeling en serveer.

Goudbrasem , ceviche met guacamole.

Goudbrasem , ceviche met guacamole.
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Goudbrasem , ceviche met guacamole.
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Ingrediënten
Instructies
  1. Snijd de visfilets in dunne plakjes. Meng de vis met de rest van de ingrediënten en smaak af met peper en zout.
  2. Laat de ceviche een tijd marineren.
  3. Plet de avocado’s grof en meng met de rest van de ingrediënten voor de guacamole.
  4. Verdeel de ceviche en guacamole tussen stukken van van panne carasau.
  5. Garneer met de rest van de ingrediënten.

Erwtenmousse met gerookt spek

Erwtenmousse met gerookt spek
Recept Afdrukken
Porties
8 lepeltjes
Porties
8 lepeltjes
Erwtenmousse met gerookt spek
Recept Afdrukken
Porties
8 lepeltjes
Porties
8 lepeltjes
Ingrediënten
Instructies
  1. Laat de erwtjes enkele minuten koken in gezouten water.
  2. Dompel ze onmiddellijk in ijskoud water om ze een mooie groene kleur te laten houden
  3. Laat goed uitlekken.
  4. Doe de erwtjes met de room en de muntblaadjes in de blender en pureer ze.
  5. Kruid af naar wens met pezo.
  6. Het fijn gerookt ontbijtspek in de oven laten drogen en dan verkruimelen
  7. Serveer de erwtenmousse op een hapjeslepel. voeg de crumble van gerookt spek aan toe en wek af met een blaadje munt.

Mango met mousse van witte chocolade en passievrucht

Mango met mousse van witte chocolade en passievrucht
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Mango met mousse van witte chocolade en passievrucht
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Ingrediënten
Instructies
  1. Pel de mango en snijd deze in kleine stukjes, meng hieronder wat honing, limoensap en
  2. limoenrasp,gekonfijte gember en de muntblaadjes
  3. Mousse :
  4. Gelatine blaadje weken in koud water
  5. De melk, room en vanille (zaadjes) opkoken
  6. Breek de chocolade in stukjes en giet hierop het kokende melk-roommengsel
  7. De gelatine uitknijpen en mengen onder de nog warme chocolademengeling en verder laten afkoelen tot kamertemperatuur.
  8. De resterende 400ml room half opkloppen
  9. Het chocolademengsel onder de room spatelen
  10. Verdeel de mangostukjes in grote glazen en vul aan met de chocolademousse.
Notities

Presentatie : Haal het vruchtvlees uit de passievrucht en doe het bovenop de gestolde chocomousse versier met nog enkele muntblaadjes

Aspergesalade, glaasje met garnalen en munt

Aspergesalade, glaasje met garnalen en munt
Recept Afdrukken
Porties
10 glaasjes
Porties
10 glaasjes
Aspergesalade, glaasje met garnalen en munt
Recept Afdrukken
Porties
10 glaasjes
Porties
10 glaasjes
Ingrediënten
Instructies
  1. Indien nodig de garnalen pellen .
  2. De asperges schillen en van hun houterig gedeelte ontdoen en snijden op de hoogte van de glaasjes plus 1 cm.
  3. Deze beetgaar koken en laten afkoelen.
  4. De rest van de asperges in fijne lamellen snijden en in het kokend kookvocht van de asperge punten leggen
  5. Direct in koud water laten schrikken.
  6. De citroen raspen, het sap eruit persen en dit dan samen met wat walnoot olie en fijn versneden munt mengen.
  7. Op smaak brengen met peso.
  8. De asperge lamellen eronder roeren en een tiental minuten laten trekken.
  9. In de glaasjes doen, de garnaaltjes erop en versieren met de asperge punten en een mooi takje munt.

Fatoush *

Fatoush
Recept Afdrukken
Fatoush
Recept Afdrukken
Ingrediënten
Instructies
  1. Verwarm de oven op 150°C
  2. Snijd de pitabroodjes in blokjes van 2 x 2 cm en zet ze in een ovenschaal.
  3. Besprenkel ze met de olijfolie en de za’atar
  4. Bak ze +/-25-30 minuten. Schud ze regelmatig door elkaar tot ze goudbruin gebakken zijn.
  5. Meng alle ingrediënten van de salade in een grote kom en roor voorzichtig om
  6. Meng alle ingrediënten van de dressing onder de salade.
  7. Voeg dit alles over de warme croutons en dien onmiddellijk op.

Mangosoepje

Mangosoepje
Recept Afdrukken
Mangosoepje
Recept Afdrukken
Ingrediënten
Instructies
  1. Maak de mangosoep
  2. Schil de mango, verwijder de pit en mix de mango fijn. Voeg eventueel wat water toe als het soepje te dik is. Verdeel over de glaasjes en snij de lychees in stukjes. Verdeel over de glazen en werk af met een takje munt.
  3. Maak de fruitsla
  4. Snij het fruit in kleine stukjes, meng en verdeel over glaasjes
  5. Doe in elk glaasje een bolletje ijs en werk af met de pulp van de 2 passievruchten

Filet pur in zoutkorst, bearnaise saus, gebakken aardappelen en groentjes

Filet pur in zoutkorst bearnaise saus gebakken aardappelen en groentjes
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Filet pur in zoutkorst bearnaise saus gebakken aardappelen en groentjes
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Ingrediënten
Instructies
  1. De verse kruiden voorzien voor het vlees grof hakken en het zout mengen met enkele eiwitten (bearn)
  2. Het vlees kruiden enkel met peper en in een zeer hete pan aan kleuren
  3. Op een oven plaat de helft van het zout plaatsen en daarop een deel van de kruidengoed plat drukken daarop het vlees de rest van de kruiden en dan het zout goed aandrukken en een 30 minuten bakken in een voor verwarmde oven op 180°
  4. Uit de oven nemen en een paar minuten laten rusten zout korst verwijderen en terug laten rusten versnijden en opdienen
  5. Witloof stoven en bakken
  6. Paarse wortel wassen in de oven met olijf olie en de schil eraan garen op 180 °
  7. Afwerken voor het opdienen met verse munt en cider azijn
  8. De prei reinigen en in stukken van 10 cm snijden gaarkoken
  9. En nadien afwerken met wat peper en fleur de sel
  10. Aardappel rauw afbakken in de oven kruiden en afwerken bieslook
  11. Bearnaise (praktijk)

Rhum. Femkes Cocktail

Rhum. Femkes Cocktail
Recept Afdrukken
Porties
12 apero"s
Porties
12 apero"s
Rhum. Femkes Cocktail
Recept Afdrukken
Porties
12 apero"s
Porties
12 apero"s
Ingrediënten
Instructies
  1. De diepvries frambozen mixen en sap van limoen toevoegen tesamen met wat suiker. Mengen met witte rhum en spuitwater
  2. Garnituur : volledige frambozen, munt, enkele partjes limoen
  3. Opdienen met ijs

Chocolade. Bieramisu van witte chocolade en Lindemans framboise

Bieramisu van witte chocolade en Lindemans framboise
Recept Afdrukken
Porties
6 porties
Porties
6 porties
Bieramisu van witte chocolade en Lindemans framboise
Recept Afdrukken
Porties
6 porties
Porties
6 porties
Ingrediënten
Instructies
  1. Laat de chocolade met de melk op lage temperatuur smelten en roer en de mascarpone onder (van het vuur af
  2. Dit alles goed opkloppen
  3. Dan de eidooiers en de suiker wit kloppen en mengen met de mascarpone
  4. Daarna de eiwitten stijf kloppen en onder dit alles voorzichtig spatelen
  5. De coulis en het bier mengen in een diep bord doen en er de lange vingers indompelen
  6. Op een bord of in een breed glas plaatst men enige lange vingers daarop de kaas en enkele verse frambozen terug een laag koekjes en dan kaas tot alles mooi verdeeld is
  7. In de koelkast laten opstijven
  8. Voor verbruik afwerken met de amandel schilfers en een mooi takje munt

Quinoa, glaasje met scampi en limoen

Quinoa, glaasje met scampi en limoen
Recept Afdrukken
Porties
15 hapjes
Porties
15 hapjes
Quinoa, glaasje met scampi en limoen
Recept Afdrukken
Porties
15 hapjes
Porties
15 hapjes
Ingrediënten
Instructies
  1. De quinoa goed wassen en spoelen om de bitterheid te verminderen. Goed laten uitlekken, in een pot doen en 2 maal het volume water toevoegen met een beetje zout.
  2. Aan de kook brengen, afdekken en 12 minuten laten koken. De quinoa is gaar als de kiem tevoorschijn komt. Laten uitlekken en afkoelen.
  3. De scampi’s reinigen en in de breedte in 2 verdelen, bakken in olijfolie en kruiden met peso en paprika.
  4. Ondertussen maakt men een vinaigrette van olijfolie met limoensap en wat geraspte schil.
  5. Op smaak brengen met peper en koriander poeder, daarna de verse, gehakte koriander en munt erbij doen.
Notities

Afwerking:
Op de bodem van ons glaasje legt men de quinoa, daarop de stukjes scampi, naperen met de vinaigrette en afwerken met een blaadje munt .

Meloenmedley met feta en munt

Meloenmedley met feta en munt
Recept Afdrukken
Porties
20 hapjes
Porties
20 hapjes
Meloenmedley met feta en munt
Recept Afdrukken
Porties
20 hapjes
Porties
20 hapjes
Ingrediënten
Instructies
  1. De meloenen halveren , de pitjes verwijderen en met een parisienne lepel mooie bolletjes maken van het vruchtvlees
  2. De muntblaadjes in een fijne julienne snijden
  3. De fata versnijden in niet te dikke blokjes
  4. Men doet alles in een mengkom en smaken dit af met de olijfolie en de balsamiek azijn
  5. Een draai van de peper molen
  6. Alles goed fris zetten in de koelkast
Notities

Voor het opdienen in glaasjes doen eventueel afwerken met een blaadje munt

Peer . Flensje opgevuld met doyennepeer, fondantchocolade op een spiegel van Engelse room, geparfumeerd met Poire Williams

Peer. Flensje opgevuld met doyennepeer, fondantchocolade op een spiegel van Engelse room, geparfumeerd met Poire Williams
Recept Afdrukken
Peer. Flensje opgevuld met doyennepeer, fondantchocolade op een spiegel van Engelse room, geparfumeerd met Poire Williams
Recept Afdrukken
Ingrediënten
Instructies
  1. Zeef de bloem, maak een kuiltje, giet hier rond de suiker, klop de eieren los in dit kuiltje en voeg stelselmatig de melk toe. Bak de pannenkoeken in een flensjespan.
  2. Bereiding vulling:
  3. Snijd de peren in grove brunoise en bak ze heel even in de boter. Haal van het vuur en vermeng ze met fijngehakte chocolade. Vul hiermee de flensjes.
  4. Bereiding saus:
  5. Melk aan de kook brengen met vanillestok en roer ondertussen de suiker en de dooiers met de Poire Williams wit. Giet de kokende melk op de eimassa en bind op het vuur zonder te koken.
Notities

Warm het flensje in de oven en leg centraal op het bord. Giet de room rondom het flensje en werk af met munt, physalis en ander fruit naar believen

Tzatziki met feta en spinazie

Tzatziki met feta en spinazie
Recept Afdrukken
Porties
10
Porties
10
Tzatziki met feta en spinazie
Recept Afdrukken
Porties
10
Porties
10
Ingrediënten

Pannacotta van yoghurt met ananas en amandelen

Pannacotta van yoghurt met ananas en amandelen
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Pannacotta van yoghurt met ananas en amandelen
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Ingrediënten
Instructies
  1. Men verwarmt de Amaretto en mengt er de geweekte en goed uitgeknepen gelatine blaadjes bij.
  2. De rest in een kom doen en goed mengen, daarna de Amaretto bijvoegen.
  3. In porties verdelen en laten op stijven in de koelkast.
  4. Afwerken met wat amandelschijfjes en de munt.

Meloen. Soepje van meloen parels met munt

Soepje van meloen parels met munt
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Soepje van meloen parels met munt
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Ingrediënten
Instructies
  1. Men maakt een siroop van de wijn en de suiker en voeg er de munt steeltjes aan toe
  2. Aan de kook brengen en na het kookpunt door een zeef gieten
  3. Van de meloen maakt men parels met behulp van een parisienne lepel
  4. Deze parels doet men bij de kokende siroop men voegt er de in fijne julienne gesneden munt bij en laat deze trekken tot deze goed gekoeld zijn
  5. Bediening :
  6. In een koud soepbord versierd met een mooi blaadje munt
Notities

Men kan eventueel een lepeltje meloen sorbet bij geven

Erwtjes. Espresso van erwtjes en munt

Erwtjes. Espresso van erwtjes en munt
Recept Afdrukken
Porties
10
Porties
10
Erwtjes. Espresso van erwtjes en munt
Recept Afdrukken
Porties
10
Porties
10
Ingrediënten
Instructies
  1. Men reinigt de ui en versnijdt deze in fijne brokjes die we wat aanstoven in boter zonder te kleuren
  2. Daar voegt men de erwtjes bij en bevochtigen met ongeveer een halve liter water het bouillon blokje er bij en op een zacht vuurtje garen
  3. Mixen met een staafmixer en daarna door een fijne zeef steken
  4. De munt blaadjes worden ontnerft en ineen fijne julienne versneden
  5. Bediening:
  6. In een warm apero tasje legt men de fijn gesneden munt de soep er op en de rest van de soep mixt men tot we een schuim bekomen en lepelen er wat schuim over

Perzik op de wijze van de kardinaal

Perzik op de wijze van de kardinaal
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Perzik op de wijze van de kardinaal
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Ingrediënten
Instructies
  1. Men schilt de perziken door deze een tijdje in heet water te dompelen.
  2. Daarna snijdt men deze in twee en verwijderen we de pit.
  3. Deze 2 helften worden dan gaargekookt in de siroop van witte wijn en de suiker.
  4. Indien men niet over de coulis beschikt, maken we deze zelf door de frambozen met een weinig water en suiker eens te laten opkoken, daarna mixen en door een fijne zeef steken.
  5. De pistache nootjes hakt men fijn.
  6. Bediening
  7. In een ijscoupe of een klein soepbordje.
  8. Legt men de halve perzik met daarop de bol ijs die men rijkelijk met de coulis overgiet.
  9. Men werkt af met de gehakte pistache nootjes en een munt blaadje.

Ananas en mango, gebakken met tijm en rozemarijn

Met tijm en rozemarijn gebakken ananas en mango
Recept Afdrukken
Porties
15
Porties
15
Met tijm en rozemarijn gebakken ananas en mango
Recept Afdrukken
Porties
15
Porties
15
Ingrediënten
Instructies
  1. Men reinigt de ananas en verwijderen alle zwarte punten, het merg mag men verwijderen maar dit hoeft niet.
  2. De helft van de mango’s schillen we en verwijderen de pit.
  3. Daarna snijdt men dit alles in dobbelstenen van ongeveer 1,5 cm op 1,5 cm.
  4. De twee andere mango’s schilt men en deze mixen we dan in een blender zodat we een mango jus bekomen.
  5. Men warmt een beetje olijfolie op en doen er de munt bij.
  6. We laten afkoelen en passeren dit ook door de blender zodat men een mooie groene coulis bekomen.
  7. Daarna bakt men de stukken fruit in olijfolie samen met de tijm en de rozemarijn, proeven en indien nodig een weinig suiker aan toevoegen.
  8. Bediening
  9. Op een mooi diepbord plaatst men het fruit mooi in het midden daarrond de mangocoulis.
  10. Het ijs erop en overgieten met de muntolijfolie.
  11. We werken af met een blaadje munt en eventueel een ijskoekje.
Notities

Zo zie je maar dat fruit en kruiden een mooie combinatie zijn (in sommige gevallen).

Lamsspiesjes op zijn Marokkaans met saffraan rijst

Lamsspiesjes op zijn Marokkaans met saffraan rijst
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Lamsspiesjes op zijn Marokkaans met saffraan rijst
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Ingrediënten
Instructies
  1. Men snijdt het vlees in blokken van 2 cm op 2 cm en laten deze een paar uur in de marinade marineren.
  2. Daarna steekt men deze op de spiesjes met tussen het vlees een dikke schijf courgette en een kerstomaat.
  3. Gewoon bakken naar gewenste gaarheid een paar minuten voor het opdienen.
  4. De rijst mengt men met de ingrediënten en het water (100gr rijst is 200gr water).
  5. De saus mengt men de yoghurt met de kruiden en de koriander.
  6. Bediening
  7. Op een warmbord schikt men de rijst en de brochette en men napeert een weinig het vlees gedeeltelijk, de rest van de saus en de rijst dient men apart op.
Notities

Als men de spiesjes wat in lauw water weekt splitsen deze niet. Indien men beschikt over een struik rozemarijn kan men de dikkere takjes gebruiken als spiesje, deze geven een heel fijne smaak af.

Kippenborst, lepeltje met sinaasappel en munt

Kippenborst, lepeltje met sinaasappel en munt
Recept Afdrukken
Porties
20
Porties
20
Kippenborst, lepeltje met sinaasappel en munt
Recept Afdrukken
Porties
20
Porties
20
Ingrediënten
Instructies
  1. Men pelt de sinaasappel à vif en snijdt deze dan in kwartjes, daarna versnijdt men de kwartjes in 3 à 4 stukjes naargelang de grote en dikte.
  2. De kippenfilet snijdt men in blokjes van 1 cm op 1 cm, waarna men deze, met de kippenkruiden en een weinig olijfolie, een tijdje laat marineren.
  3. De munt blaadjes versnijdt men in een mooie julienne.
  4. Op het laatste ogenblik bakt men de kip in een weinig boter goudbruin.
  5. Eens gaar, doet men er de stukjes sinaasappel en de munt bij.
  6. Eventjes laten opstoven en, na een goede draai van de pepermolen, opdienen .
  7. Bediening
  8. Op een porseleinen lepeltje of in een porseleinen potje.
Notities

De kip niet te taai laten worden . Munt op het laatste moment bijvoegen voor het behoud van de kleur.

Aardbeiengratin met amandelen

Aardbeiengratin met amandelen
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Aardbeiengratin met amandelen
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Ingrediënten
Instructies
  1. De eieren en de dooiers met de suiker mooi wit en schuimig kloppen.
  2. Het amandelpoeder en de half opgeklopte room bijvoegen.
  3. De gewassen en gereinigde aardbeien snijdt men in niet te grote stukken en verdeelt deze over de vuurvaste schotels, waarna men ze overgiet met de romige amandelsaus.
  4. Bestrooien met amandelschilfers en laten kleuren onder de ovengrill.
  5. Bediening
  6. Op een bordje met een kantpapier, waarop men de gratinschotel plaatst.
  7. Afwerken met een muntblaadje en eventueel een bolletje vanille ijs.
Notities

Zeer vaste aardbeien gebruiken!

Peertje, in porto gepocheerd met sabayon

Peertje, in porto gepocheerd met sabayon
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Peertje, in porto gepocheerd met sabayon
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Ingrediënten
Instructies
  1. De peertjes van hun klokhuis ontdoen en fijn schillen, waarna we ze in de porto en de suiker gaar pocheren.
  2. De eidooiers mengen we met wat ingekookt kookvocht en smaken dit af tot het zoet genoeg is.
  3. Daarna klopt men het op zoals een sabayon.
  4. Men snijdt het peertje in twee en snijdt deze dan in een waaiervorm.
  5. Bediening
  6. Men plaatst de twee helften van de peertjes en een bolletje ijs op een koud bord en napeert met de sabayon.
  7. De afwerking gebeurt met een mooi muntblaadje.
Notities

De steranijs is niet noodzakelijk daar niet iedereen voor deze smaak is. Men gebruikt minder suiker dan in een andere siroop daar de porto reeds zoet is.

Ananas, carpaccio van baby ananas met limoncello

Ananas. Carpaccio van baby ananas met limoncello
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Ananas. Carpaccio van baby ananas met limoncello
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Ingrediënten
Instructies
  1. De ananas schillen en in fijne plakjes snijden.
  2. Een siroop maken van de fijne suiker met een weinig water, op het laatste voegt men er een scheut Limoncello toe.
  3. De amandelschijfjes in de oven een weinig aankleuren en deze vermengen met een weinig bloemsuiker.
  4. De munt snijdt men grof.
  5. Bediening
  6. Op een koud plat bord.
  7. De schijven ananas erop de siroop erover, en nogmaals een weinig besprenkelen met wat Limoncello.
  8. Versieren met de amandelschijfjes en de gesneden munt.
  9. Heel fris opdiene

Kaasflapjes met sesamzaadjes

Kaasflapjes met sesamzaadjes
Recept Afdrukken
Porties
16
Porties
16
Kaasflapjes met sesamzaadjes
Recept Afdrukken
Porties
16
Porties
16
Ingrediënten
Instructies
  1. De munt en het groene uitje heel fijn snijden.
  2. De kazen mengen en wat peper en een weinig zout toevoegen.
  3. Een eidooier en een weinig broodkruim toevoegen.
  4. Dit alles samen mengen met de munt en het uitje.
  5. Men maakt rondjes van het bladerdeeg, bestrijkt het met een beetje eigeel en verdeel er de farce onder.
  6. Dichtplooien en de buitenkant eveneens met wat eigeel bestrijken.
  7. Wat maanzaadjes overstrooien en afbakken in een voor verwarmde oven.
  8. Bediening
  9. Op een bordje met een dentelle papier.
Notities

De zijkanten goed aandrukken zodat deze tijdens het bakken niet opengaan. Men kan een tekening maken met een mespunt op het deeg alvorens het af te bakken.

Ananas, geparfumeerd met vanille ijs

Ananas, geparfumeerd met vanille ijs
Recept Afdrukken
Porties
8