Archieven

Kippenfilet, gerookt met fijn herfstslaatje. -264-

Afdrukken

Kippenfilet, gerookt met fijn herfstslaatje.

Porties 4

Ingredienten

  • 1 kip filet, gerookte in fijne in plakjes gesneden
  • beetje krulsla
  • 1 appel
  • 1 mandarijn
  • 20 g okkernoten
  • 20 g dennenpitten
  • 20 rozijnen
  • 1 takje selder witte
  • olijfolie
  • wat kervel
  • pezo
  • 4 radijsjes als garnituu
  • bieslook
  • azijn xeres
  • azijn balsamico

Instructies

  • Men maakt een vinaigrette van de olie en de azijn en kruiden af met peper en zout.
  • Men voegt er de gehakte kervel en de versnipperde bieslook aan toe.
  • Men schilt de selder met een fijnschiller zodat alle vezels verwijderd zijn en snijdt deze in fijne lamellen.
  • Men reinigt het fruit en snijdt de appel in julienne en men behoudt de kwartjes van de manderijnen.
  • Van de radijzen maakt men bloemen en leggen deze in koud water.
  • Men vermengt de noten met de selder en het fruit erop.
  • Op het laatste moment voegt men er de sla aan toe.
  • Afkruiden met wat peper en vermeng er heel voorzichtig de vinaigrette bij zonder afsmaken en direct opdienen.
  • Bediening
  • Op een plat bord maakt men in het midden een sokkel van de gemngde sla, errond enige schijfjes gerookte kipe, wat rozijnen erover en afwerken met een radijs

Notities

Men kan ook nog vlindertjes maken van wat mandarijnen. Het is aangeraden van de sla op het laatste moment te vermengen daar dit alles plat wordt.

Zalm, lauw slaatje met bloedzurkel -074-

Afdrukken

Zalm. Lauw slaatje van zalm met bloedzurkel

Porties 6

Ingredienten

  • 1 salade goene frisé
  • 1 krulsla rode
  • 200 g bloedzurkel of andere zurkel
  • 700 g zalm gefileerde zonder vel
  • olijfolie
  • balsamico azijn
  • 1 botje bieslook
  • 1/2 l fruitsap
  • 100 g rode biet scheutjes.

Instructies

  • Was de salades zorgvuldig en laat ze uitlekken. Was de bloedzurkel.
  • Verdeel de zalm in 18 gelijke stukken.
  • Bak de zalm aan in olijfolie met peper, zout en wat cayennepeper op een zacht vuurtje gedurende een vijftal minuten.
  • Neem van het vuur en hou de zalm warm.
  • Meng de salade en verdeel ze in het midden van elk bord.
  • Leg hieronder 3 blaadjes bloedzurkel.
  • Breng het fruitsap aan de kook (ev. Maïzena toevoegen) en voeg hierbij wat olijfolie (niet laten meekoken) en een beetje balsamicoazijn.
  • Leg de lauwe stukjes zalm (3 per persoon) rond de salade.
  • Werk af met de lauwe vinaigrette en wat peper van de molen.
  • Versier met wat scheutjes