Archieven

Rijstnoedelsoep met kip -690-

Afdrukken

Rijstnoedelsoep met kip

Ingredienten

  • 1 kg kip kleine
  • 3 l water
  • 1 daikon witte radijs
  • 2 steranijs
  • 2 stokjes kaneel
  • 2 kruidnagels
  • 30 g gember verse
  • 500 g rijstnoedels droge vann 3 mm
  • 2 eetlepels vissaus
  • 2 teelepels suiker
  • 2 eetlepels hoisinsaus zwarte bonensaus
  • 4 lente uitjes groen van in ringen gesneden
  • 1/2 bussel koriander
  • 100 g basilicum Aziatische , facultatief
  • 1 ui

Instructies

  • Was de kip. Snij de ui in stukken.
  • Bak steranijs, gember, kaneelstokjes, kruidnagels even in een pan met anti-kleeflaag. Gebruik hiervoor geen vetstof.
  • Giet 3 liter water in een pot en breng aan de kook.
  • Leg de kip, ui en radijs in het water. Zet op een klein vuur en schuim af.
  • Voeg de gember, steranijszaad, kruidnagels, en kaneelstokjes toe.
  • Laat gedurende 1 uur op een klein vuur koken. De kip is gaar als het vlees makkelijk van de beentjes valt.
  • Vis de kip uit het kookvocht. Verdeel het vlees in kleine stukjes.
  • Houd apart.
  • Week de rijstnoedels gedurende 30 minuten in lauw water. Breng water aan de kook.
  • Doe de geweekte noedels gedurende 30 seconden in het kokende water.
  • Schep de noedels eruit met een zeef.
  • Leg de gekookte rijstnoedels in een grote soepkom.
  • Leg de gekookte kip er bovenop en overgiet met de gezeefde, kokende bouillon.
  • Garneer met korianderblaadjes, lente-ui en zwarte bonensaus.

Vitello tonato -588-

Afdrukken

Vitello tonato

Porties 4 pers

Ingredienten

  • stukje kalf mals gebraad
  • tijm
  • 1 kruidnagels
  • laurier
  • ui
  • wortel
  • stukje selder
  • fond gevogelte
  • _____Voor de saus
  • mayonaise eidooiers citroensap arachideolie of druivenpit olie peso
  • ansjovis filets
  • kappertjes
  • Zeezout
  • blik tonijn op olie
  • rucola sla
  • peper

Instructies

  • Het vlees kruiden en mooi aan kleuren de groentjes en de kruiden toevoegen gevogelte fond erop
  • Aan de kook brengen en op een zacht vuurtje garen
  • Het vlees afkoelen en in fijne plakjes snijden
  • Men bereid de mayonaise brengen deze op smaak en mixt er het tonijn vlees onder goed mixen en de kappertjes en ansjovis onder mixen af smaken
  • De rest van de kappertjes bakken we kort in een hete olie
  • Opdienen:
  • Een mooi koud plat bord binnen in inwrijven met een scheutje olijf olie wat zeezout erop en een draai van de peper molen
  • De fijne schijfjes vlees erop schikken en er wat saus oven lepelen (niet overdrijven men kan nog saus apart bij geven)
  • Afwerken met de gebakken kappertjes en wat rucolla sla
  • Zeer fris opdienen

Lamstongetje. Duo van lamstongetje -144-

Afdrukken

Lamstongetje. Duo van lamstongetje

Porties 4

Ingredienten

  • 1 kg aardappelen lila
  • pezo
  • bloem
  • olijfolie
  • boter
  • 1 lamstongetje
  • 1/4 prei
  • 1/4 selder
  • 2 ajuinen
  • 2 kruidnagels
  • 1 wortel
  • tijm
  • laurier
  • 400 g kalfszwezerikken
  • 1/4 prei
  • 1/4 selder
  • 1 Ajuin
  • 3 sjalotten
  • 1 wortel
  • laurier
  • tijm
  • room
  • Mosterd
  • dragon verse
  • 1 glas witte wijn

Instructies

  • De gewassen en gesneden groentjes alsook de lamstongetjes in koud water opzetten en gaarkoken (1 à 1½ uur).
  • Wanneer de lamstongetjes gaar zijn, deze direct pellen en warm houden in de bouillon.
  • De zwezerikken goed spoelen en ongeveer 2 minuten pocheren in kokend water, rafraichiren en kuisen (ontdoen van vet en velletjes).
  • De groenten wassen, fijn snijden en in boter stoven.
  • De zwezerikken erbij doen en bevochtigen met wat wijn en water.
  • Aan de kook brengen en 20 minuten zachtjes laten stoven.
  • Laat afkoelen en snij in schuine sneden van 2 cm (escaloperen), kruiden in bloem wentelen en in boter en olijfolie gaar bakken en warm houden.
  • De aardappelen afkoken en gezouten water en daarna in wat boter opwarmen.
  • Voor de saus :
  • De jus van de zwezerikken doorsteken en wat laten inkoken.
  • Room toevoegen en inkoken.
  • Afwerken met mosterd, fijn gehakte dragon en boter. Afsmaken

Ui. Franse uiensoep -022-

Afdrukken

Ui. Franse uiensoep

Porties 12

Ingredienten

  • 110 g boter
  • 900 g ui Spaanse in ringen
  • 2.5 l runderbouillon
  • 5 takjes venkel groen
  • 2 kruidnagels
  • 50 g suiker
  • 2 stokbroden in schuine plakjes
  • cognac
  • 250 g gruyère

Instructies

  • Smelt de boter in een grote pan, voeg de uien toe en fruit ze zeer zacht, goudgeel en transparant zijn.
  • Breng de bouillon in een andere panaan de kook en schenk hem bij de uien.
  • Voeg venteltakjes, kruidnagel , peper en zout naar smaak bij.
  • Verhit de suiker op een metalen lepel met lang handvat onder de grill of boven de gasvlam tot hij carameliseert en donkerbruin wordt.
  • Roer dit door de soep, die hierdoor een diepe volle kleur krijgt.
  • Laat 30 min. Sudderen.
  • Verwijder de venteltakjes.
  • Rooster de stukjes stokbrood aan beide zijden goudbruin.
  • Voeg de Cognac bij de soep.

Notities

Beleg de stukjes stokbrood dik met gruyère en laat grilleren tot de kaas gaat borrelen.