Archieven

Tiramisu citrus -782-

Afdrukken

Tiramisu citrus

Porties 6 pers

Ingredienten

  • 3 eigeel
  • 500 g mascapone
  • 100 g Poedersuiker
  • 1 dl marsala wijn of amaretto
  • 3 eiwit
  • Poedersuiker
  • 0,5 dl Koffie sterke.
  • 800 g Lange vingers:
  • Koffie extra om de koekjes te doppen
  • ---de jelly exotisch fruit coulis
  • 1 l citrussap pompelmoes, sinaasappel, limoen
  • suikersiroop
  • limoen zestes
  • 4,5 blaadjes gelatine
  • cacao poeder

Instructies

  • Kook een beetje van het Citrus sap en laat de in water geweekte en uitgeknepen gelatine blaadjes hierin smelten. Meng met de rest van het sap. Verdeel over de glaasjes en laat minstens 3u opstijven.
  • Klop het eigeel en de poedersuiker en ruban, moet wit zijn. Meng met de mascarpone, de marsale en de sterke koffie.
  • Klop het eiwit samen met het beetje poedersuiker stevig en spatel dit voorzichtig onder het mascarpone mengsel.
  • Giet de tiramisu in de glaasjes en steek het, in koffie gedompeld, koekje hierin. Laat een tijdje in de koelkast.
  • Werk af met veel cacao poeder

Irish Coffee taart -692-

Afdrukken

Irish Coffee taart

Ingredienten

  • 175 g café noir koekjes
  • 100 g boter gesmolten
  • 6 blaadjes gelatine
  • 1 dl Koffie sterke
  • 100 g suiker
  • 3 eetlepels whisky
  • 1/4 liter slagroom
  • 200 g kaas verse
  • 2 dl vanille vla
  • koffieboontjes of chocolaatjes ter versiering
  • toefjes slagroom

Instructies

  • Verkruimel de koekjes en roer de gesmolten boter erdoor. Verdeel het mengsel over de bodem van een springvorm (20 cm) Druk het mengsel met de bolle kant van een lepel glad. Plaats de bodem 30 minuten in de koelkast.
  • Week de gelatine enkele minuten in ruim koud water tot de blaadjes soepel zijn. Los eerst de uitgeknepen gelatine in de hete koffie op en voeg dan 50 g van de suiker toe.
  • Voeg de whiskey toe en laat het mengsel afkoelen. Klop 11/2 dl slagroom met twee eetlepels suiker lobbig. Klop de verse kaas met een mixer glad. Voeg de vla toe en klop tot het mengsel glad is.
  • Klop het koffie mengsel erdoor en laat het mengsel lobbig worden. Spatel de geslagen slagroom erdoor. Verdeel het mengsel over de taartbodem
  • Laat de taart in de koelkast in ca. 3 uur opstijven. Verwijder de rand van de springvorm. Klop de rest van deslagroom met 1 volle eetlepel suiker stijf en spuit toeven op de taart.
  • Versier elke toef met een moccaboon of chocolaatje.

Cappichino cakes in a cup -595-

Afdrukken

Cappichino cakes in a cup

Porties 4 porties

Ingredienten

  • 125 g bloem patisserie
  • 125 g suiker fijne
  • 125 g boter" malse
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels melk"
  • 1/2 vanille stok"
  • 1 koffielepel koffie "oploskoffie
  • boter "een beetje extra
  • 1 dl room volle
  • wat bloemsuiker"
  • bloem

Instructies

  • De boter mals kloppen met een keuken mixer, daarna de suiker er doorheen roeren en vervolgens de eieren.De gezeefde bloem er voorzichtig onder spatelen. De melk een weinig warmen en daarin de oploskoffie smelten samen met de geschraapte vanille stok. De oven verwarmen op 180°
  • De cups of tassen insmeren met wat boter, bloem erin, eens goed draaien en daarna overtollige bloem verwijderen. De potjes ¾ opvullen en op een oven plaat afbakken gedurende een 20 minuten.

Notities

Koud of lauw opdienen, overgieten met wat half opgeklopte room en afwerken met bloemsuiker en wat fijne oploskoffie.

Tiramisu met speculaas -361-

Afdrukken

Tiramisu met speculaas -361-

Porties 8

Ingredienten

  • 4 eieren
  • 80 g suiker fijne
  • 500 g mascarpone
  • 80 g suiker fijne
  • speculaas
  • Amaretto amandel likeur naar smaak
  • Koffie
  • wat cacao poeder
  • stukje fruit rood
  • wat bloemsuiker

Instructies

  • Men doet de eidooier en het eiwit in aparte potten
  • De eidooiers klopt men met 80 gram suiker wit (au ruban)
  • Daarna roert men er voorzichtig de kaas onder
  • De eiwitten kloppen we tot sneeuw met de resterend 80 gr suiker maar men doet er de suiker geleidelijk in
  • Daarna mengen we dit met de kaas en voegen er een weinig amaretto bij
  • Onder tussen heeft men de speculoos verkruimeld en in een dessert coupe gelegd die we wat marineren met een beetje koffie en amaretto
  • De vulling erop en in de koelkast laten op stijven
  • Bediending
  • Op een bordje met een kantpapier
  • De coupe bestrooien we met wat cacao die vermengd is met wat bloemsuiker
  • Eventueel afwerken met een aardbei of een ander stukje rood fruit

Chocolademousse -078-

Afdrukken

Chocolademousse

Porties 6

Ingredienten

  • 1 dl Koffie sterke
  • 200 g suiker
  • 400 g chocolade bittere
  • 3 eiwitten

Instructies

  • Laat de chocolade smelten au bain marie zonder er in te roeren.
  • Klop de room half op en bewaar in de frigo.
  • Voeg de koffie aan de chocolade toe en klop de eiwitten krachtig tot schuim met de suiker.
  • Spatel de chocolade onder de room en voeg vervolgens in laatste instantie de eiwitten toe.

Tiramisu -021-

Afdrukken

Tiramisu

Porties 12

Ingredienten

  • 1 kg mascarpone
  • 3 dl koffie sterke
  • 8 eierdooiers
  • 4 eiwitten
  • 200 g bloemsuiker
  • 5 cl Amaretto di Saronno
  • 3 dozen boudoirkoekjes
  • 50 g cacaopoeder

Instructies

  • De eierdooiers samen met de bloemsuiker opkloppen en de Mascarpone onderroeren.
  • Amaretto bijgieten en de stevig opgeklopte eiwitten onder de massa spatelen.
  • De boudoirs in sterke koffie met Amaretto doppen en in een glazen kom leggen.
  • Vervolgens de tiramisu op de boudoirs gieten en in de koelkast laten opstijven.
  • Afwerking
  • Bestrooien met cacaopoeder en koel opdienen.