Archieven

Fruit. Piramide van zachte fruitsoorten -051-

Afdrukken

Fruit. Piramide van zachte fruitsoorten

Porties 10

Ingredienten

  • 20 plakjes bladerdeeg van 10 cm op 10 cm
  • 1 ei
  • 1 Cavallon
  • 1 Galia
  • 3 kiwi's
  • 1 appel
  • 1 steranijs
  • 20 stuks physallis
  • 250 g aardbeien
  • 2 dl frambozencoulis
  • 100 g chocolade
  • 1 dl room
  • Munt

Instructies

  • Snijdt 10 plakjes bladerdeeg in vierkantjes van 6 cm op 6 cm en 10 plakjes in vierkantjes van 4 cm op 4 cm.
  • De bakplaat goed inboteren en het bladerdeeg doreren.
  • Bak deze plakjes goudgeel in de oven.
  • Snijd ondertussen al het fruit in brunoise.
  • Verwarm de room en smelt hierin de chocolade tot een gladde chocoladesaus.
  • Snijd de aardbeien in 2.

Notities

Leg telkens 1 groot vierkantje in het midden van het bord. Bedek dit met een laagje fruit. Dek dit af met het kleine vierkantje. Leg hierop weerom een laagje fruit. Omcirkel de piramide met een straaltje frambozencoulis en chocoladesaus. Leg 3 stukjes aardbei in een driehoek om de piramide en werk deze af met een physallis en een plukje munt.

Fruitgratin met peperkoekijs -028-

Afdrukken

Fruitgratin met peperkoekijs

Porties 10

Ingredienten

  • 2 kiwi's
  • 1/2 ananas
  • 2 appelen
  • 1 meloen
  • 2 sinaasappelen
  • 2 bananen
  • ijs
  • 1 l melk
  • 2 vanillestokken
  • 8 eieren
  • 150 g suiker
  • 6 sneden peperkoek
  • ________sabayon
  • 4 eigelen
  • 8 eierdoppen witte wijn
  • 4 eierdoppen suiker
  • 0,5 l room opgeklopte

Instructies

  • De eigelen opkloppen met de suiker, ondertussen de melk met de vanillestokken aan de kook brengen.
  • De kokende melk over de eiermassa gieten en het geheel binden op het vuur onder een temperatuur van 70°C.
  • Het geheel laten afkoelen met de peperkoeksneetjes en afdraaien in een roomijsmachine.
  • Sabayon
  • Al de ingrediënten behalve de halfopgeklopte room samen vermengen en tot een luchtige massa op het vuur opkloppen.
  • Al roerend afkoelen en bij afkoeling de opgeklopte room onderroeren.
  • Afwerking
  • Het versneden fruit op de bodem van het bord leggen en napperen met de gekoelde sabayon.
  • Met behulp van een bunsenbrandertje de volledige oppervlakte gratineren en afwerken met een bolletje peperkoekijs.

Fruit. Millenium piramide van vers fruit -003-

Afdrukken

Millenium piramide van vers fruit

Porties 10

Ingredienten

  • 8 eierdooiers
  • 150 g suiker
  • 2 vanillestokje
  • 40 g Maïzena
  • 30 g bloemsuiker
  • fruit naargelang marktaanbod
  • 2 peren
  • 2 kiwi's
  • 2 steranijs
  • 5 manderijntjes
  • 2 mango
  • 1/2 ananas
  • 1 doosje ananaskers
  • 1/2 botje Munt
  • ____Fruitcoulis :
  • 200 g frambozen diepvries
  • 3 mango
  • 50 g suiker
  • 50 g water
  • bladerdeeg voor 10 piramides
  • 2 eieren

Instructies

  • Melk aan de kook brengen met doormidden gesneden vanillestokjes.
  • Eieren opkloppen met suiker en maïzena.
  • Melk op de eieren gieten en 30 sec. Laten koken.
  • Op ovenplaat uitgieten en bestrooien met bloemsuiker (om verdroging te voorkomen).
  • Bladerdeeg in piramidevorm versnijden, invrijwen met eigeel en afbakken in de oven.
  • Coulis klaarmaken.

Notities

De verschillende fruitsoorten versnijden : de kiwi's en stervruchten in schijfjes; de peren, mango's en de ananas in blokjes en de manderijntjes in partjes. Een bladerdeeg middendoor snijden en op het bord leggen, laagje banketbakkersroom en vervolgens versneden vruchten. Dit alles afdekken met het tweede deel van de piramide en plukje munt. Enerzijds eetlepel mangocoulis en aan de andere zijde een eetlepel frambozencoulis.