Archieven

Kabeljauw op bedje van lentesliertjes en kerriesausje -108-

Afdrukken

Kabeljauw op bedje van lentesliertjes en kerriesausje

Porties 10

Ingredienten

  • 1300 g kabeljauw filet met vel
  • Wat boter
  • kerriepoeder
  • 2 sjalot
  • 1 appel jonagold
  • 3 wortelen
  • 1 prei
  • 1 bot pijpajuintjes
  • 3/4 l visfumet
  • 1/4 l room
  • 300 g boter
  • bloem
  • olijfolie
  • pezo

Instructies

  • Verdeel de vis in gelijke porties.
  • Wentel in de bloem en bak goudbruin in wat boter met olijfolie.
  • Bak verder af in de oven op 180°C gedurende 20 min. onder wat aluminiumfolie.
  • Snij een fijne julienne van de groentjes en pocheer ze.
  • Smelt een klontje boter en sueer hierin de brunoise van echalotten.
  • Voeg de fumet, de kerrie en de room toe en laat wat reduceren.
  • Monteer met de boter en voeg de brunoise van appeltjes toe. Breng op smaak.
  • Glaceer de julienne van groentjes en kruid goed bij.
  • Schik de vis op het bord, leg de julienne hierop en nappeer met de saus.
  • Een takje dille kan de afwerking vervolledigen.

Zalm. Tartaar van rauwe en gerookte zalm in kerrie -019-

Afdrukken

Zalm. Tartaar van rauwe en gerookte zalm in kerrie

Porties 4

Ingredienten

  • 8 plakjes zalm gerookte
  • 300 g zalm verse filets
  • 2 appelen boscoop
  • 1 sjalot
  • 1 bot bieslook
  • 10 g prei scheuten
  • 1 dl olijfolie extra vierge
  • 1/2 limoen
  • ____Saus:
  • 1 dl mayonaise
  • 1 dl yoghurt magere
  • 1 koffielepel kerriepoeder
  • 1 koffielepel citroensap
  • 1 soeplepel peperbollen roze

Instructies

  • Kuis de zalmfilet volledig op.
  • Verwijder de bruine vetlaag en spoel in ijswater.
  • Hak de filet met behulp van een scherp mes in kleine dobbelsteentjes van maximaal 3 mm³.
  • Bewaar de gesneden filet in de koelkast.
  • Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snij deze eveneens in dobbelsteentjes.
  • Besprenkel met citroensap om de witte kleur te behouden.
  • Snipper de sjalotten en de bieslook fijn en meng deze met de gesneden zalmfilet.
  • Voeg vervolgens de appeltjes en de olijfolie toe en kruid het geheel met limoensap, grof zeezout en pepermolen.
  • Snijd 8 ronde vormen uit de gerookte zalm en bekleed 5 ervan met de gemaakte mengeling.
  • Dek af met de overige plakjes gerookte zalm en versier het bekomen kroontje met de jonge preischeuten.
  • Saus
  • Vermeng de mayonaise met de magere yoghurt en breng op smaak met kerriepoeder, peper en zout.