Archieven

Stoofpotje, Marrokaans -731-

Stoofpotje, Marrokaans
Recept Afdrukken
Stoofpotje, Marrokaans
Recept Afdrukken
Ingrediënten
Instructies
  1. UI en look even aanstoven , kaneel ,komijn en ras el Hanout onder het uimengsel roeren en 2 minuutjes laten aanstoven tot de geuren goed vrijkomen .
  2. Tomatenpuree en tomatenblokjes aan toevoegen , 10 min . op rustig vuur laten inkoken .
  3. Bouillonblokje oplossen in water en de couscous bereiden zoals op de verpakking staat .
  4. Spinazie aan de tomatensaus toevoegen .
  5. Balletjes bakken
  6. Couscous losroeren en de rozijnen onder mengen .
  7. Kikkererwten uitlekken en spoelen , aan de tomatensaus toevoegen .
  8. Koriander grof hakken .
  9. Balletjes onder de saus mengen , afwerken met koriander en serveren met de couscous .

Peer. Cake met fourme d’ambert -366-

Peer. Cake met fourme d’ambert
Recept Afdrukken
Porties
8
Porties
8
Peer. Cake met fourme d’ambert
Recept Afdrukken
Porties
8
Porties
8
Ingrediënten
Instructies
  1. Men schilt de peren en ontdoen deze van hun klokhuis met een parisienne lepeltje.
  2. Daarna doet men deze in het kokend vocht en laten deze garen.
  3. Het is beter als men dat de dag voordien doet en de peren in hun kookvocht laten afkoelen en trekken dan is hun kleur veel intensiever.
  4. Van de kaas maakt men ronde schijven indien nodig, dit kan met behulp van een porte piece of een glas.
  5. Bediening
  6. Op een mooi plat bord plaatst men het schijfje cake en daarop de kaas.
  7. De halve peren snijdt men in waaier vorm en men versiert er de snede kaas mee.
  8. Het bord werkt men af met enkele balsamiek punten.
  9. Eventueel verder versieren met de steranijs en de kaneelstok.

Poire Belle Hélène -202-

Poire Belle Hélène
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Poire Belle Hélène
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Ingrediënten
Instructies
  1. Een siroop maken van de wijn, water, suiker , citroensap, kaneelstok en steranijs.
  2. De peren fijn schillen en ontdoen van kroontje en klokhuis.
  3. De peren in de siroop gaar koken en laten trekken.
  4. De chocolade in de room smelten, en op het einde de Poire Williams toevoegen.
  5. Presentatie:
  6. De peren in twee snijden.
  7. In het klokhuis legt men een bolletje vanille ijsroom.
  8. Naperen met de chocolade en bestrooien met bloemsuiker.
Notities

Geen te rijpe peren gebruiken. Men kan de peren ook in waaiervorm snijden. Eventueel garneren met gekonfijte viooltjes.

Hertekalf met duo van wintermousse -129-

Hertekalf met duo van wintermousse
Recept Afdrukken
Porties
6
Porties
6
Hertekalf met duo van wintermousse
Recept Afdrukken
Porties
6
Porties
6
Ingrediënten
Instructies
  1. Reinig de knolselder en de broccoli.
  2. Zet deze op tezamen met 500g. aardappelen in kokend water en gaar een 20-tal minuten.
  3. Afgieten en wat laten opdrogen.
  4. Voeg een scheut room toe en wat boter om op smaak te brengen.
  5. Schil de winterpeertjes en zet ze op in de wijn met suiker en de kruiden.
  6. Kook ze beetgaar.
  7. Kook de aardappelen, pureer ze en voeg de maïs toe.
  8. Spuit met behulp van een spuitzak de kroketten en laat afkoelen.
  9. Haal ze door het eiwit en paneer ze.
  10. Bak het vlees goudkleurig in de pan en daarna 10 minuten in de oven naargelang de bakwijze.
  11. Warm de wildfond en laat even reduceren.
  12. Monteer met wat boter.
  13. Schep wat knolselder op met daarop wat broccolimousse.
  14. Eventueel met een roosje broccoli afwerken.
  15. Peertje naast leggen en een 4-tal maïskroketten.
  16. Snij het vlees op 2 cm en schik het onderaan.
  17. Napeer met de saus en versier met wat bladpeterselie.

Jubileumaperitief -140-

Jubileumaperitief
Recept Afdrukken
Porties
6
Porties
6
Jubileumaperitief
Recept Afdrukken
Porties
6
Porties
6
Ingrediënten
Instructies
  1. De vlierbessenbloesem, het vanillestokje, de kamillebloesem en het kaneelstokje bij elkaar voegen.
  2. Dit mengsel enkele weken (min.3) laten trekken en dan doorzeven.
  3. 3 cl per glas en aanvullen met Crémant en een suikerviooltje.

Crema Catalana -26-

Crema Catalana
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Crema Catalana
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Ingrediënten
Instructies
  1. Breng de melk en de room samen met de kaneelstok en de geraspte citroenschil aan de kook.
  2. Klop ondertussen de eierdooiers met 100 g. suiker tot lintvorm.
  3. Verwijder de kaneelstok en citroenschil uit de melk en giet ze kokend op de eierdooier met suiker.
  4. Zet de kom terug op het vuur en breng ze tot tegen het kookpunt, onder voordurend roeren met een houten lepel, tot er binding ontstaat.
  5. Giet de "crema" in vuurvaste schaaltjes en laat afkoelen.
Notities

Bestrooi net voor het opdienen rijkelijk met suiker en karameliseer onder salamander.

Appel, warme taart met huisbereid kaneelijs -20-

Appel, warme taart met huisbereid kaneelijs
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Appel, warme taart met huisbereid kaneelijs
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Ingrediënten
Instructies
  1. Breng de melk aan de kook met de vanillestok en de kaneel.
  2. Klop ondertussen de eidooiers met de suiker op.
  3. Wanneer de melk kookt mag deze over de eieren en de suiker gegoten worden.
  4. Zet deze massa dan weer op het vuur tot deze een binding vertoont.
  5. Dit kan met de hulp van een houten spatel.
  6. De massa mag het kookpunt zeker niet bereiken!
  7. Trek regelmatig een lijn door de spatel en wanneer de lijn zichtbaar blijft is de massa klaar.
  8. Laat afkoelen en draai af in een ijsmachine.
  9. Warm de appeltaartjes op en leg op elk taartje een bolletje kaneelijs.
  10. Werk af met frambozencoulis en gekleurde amandelen.