Archieven

Niagra Falls -680-

Afdrukken

Niagra Falls

Porties 4 pers

Ingredienten

  • 20 ml Mandarin Napoleon
  • 50 ml vodka
  • 25 ml limoensap
  • 6 ml suikersiroop
  • Canada Dry
  • ijs Gemalen

Instructies

  • Giet alle ingrediënten in een shaher
  • Vul een champagne flute hiermee
  • Doe ijs in het glas
  • Vul volledig met ginger ale
  • Garneer met een schijfje appelsien

Kiwitini -571-

Afdrukken

Kiwitini

Ingredienten

  • 1/2 kiwi
  • 1 theelepel rietsuiker
  • 5 cl Martini Bianco
  • 2 cl suikersiroop
  • 3 cl limoensap
  • ijs Gemalen

Instructies

  • Kneus de kiwi met de rietsuiker in het mixglas van de shaker.
  • Giet hierbij de Martini, suikersiroop en limoensap.
  • Voeg ijs toe, sluit de shaker en shake krachtig.
  • Strain in een met gemalen ijs opgevuld tumblerglas.
  • Werk af met schijfje kiwi en serveer met een rietje.

Koffie, Luikse -506-

Afdrukken

Koffie. Luikse koffie

Porties 2 koffies

Ingredienten

  • 4 bolletjes ijs mokka
  • 2 koffiekopjes espresso sterke
  • 2 kofielepels suiker poeder
  • 1 koffiekopje room
  • 2 borrelglaasjes Péketjenever of gewone jenever

Instructies

  • Een eenvoudiger recept dan ‘Café Liégeois’ bestaat er nauwelijks. Dat is misschien ook de reden waarom er zoveel varianten in omloop zijn...
  • Voor het basisrecept doe je gewoon alle ingrediënten samen in een kom of in een pannetje. Mix ze gedurende zo’n dertig seconden. In feite, net zolang tot je een romige substantie krijgt. Nu hoef je je dessert enkel nog op te dienen in glaasjes die je voordien hebt laten afkoelen in de ijskast of de diepvries (ze wel niet vergeten hé!).

Appel crumble met rozijnen en rum -406-

Afdrukken

Appel crumble met rozijnen en rum

Porties 4

Ingredienten

  • 4 appels Jonagold-
  • 1 snuifje kaneel
  • 10 eetlepels bloem gewone
  • 6 eetlepels boter
  • 8 eetlepels kristalsuiker
  • 4 bolletjes ijs vanille
  • wat rozijnen in rum geweekte

Instructies

  • De oven op 180 graden voorverwarmen
  • De appels schillen het klokhuis verwijderen en dan de appel in 8 kwartjes verdelen
  • De kwartjes mengen met wat kaneel en een beetje suiker
  • De appels in een vuurvaste schotel plaatsen
  • Men mengt de boter (koelkast temp)met de bloem en de suiker tot men dikke stukken bekomt dit doet men over de appels
  • Dit alles bakt men dan in de oven gedurende een 25 à 30 minuten
  • De kruimels moeten goudkleurig zijn en de appels gaar
  • Bediening :
  • Op een bordje schept men een lepel of 2 van de appels en men voegt er een bolletje vanille ijs bij

Krieken, vanille ijs met warme krieken -346-

Afdrukken

Krieken. Vanille ijs met warme krieken

Porties 4

Ingredienten

  • 12 bollen ijs
  • 1 bokaal krieken
  • Wat suiker fijne
  • weinig maïzena
  • Jenever

Instructies

  • Men warmt de jus van de krieken op met een weinig suiker (naar smaak)en binden een weinig met de opgeloste maïzena.
  • Voeg er de krieken en de jenever aan toe naar smaak.
  • Dit alles warm houden.
  • Bediening
  • In een ijscoupe of op een diepbord.
  • Eerst de krieken en dan de bollen ijs erbovenop.

Notities

Noorderkrieken zijn een van de betere soorten.

Sabayon met kriek -261-

Afdrukken

Sabayon met kriek

Porties 4

Ingredienten

  • 4 bollen ijs vanille
  • 6 eidooiers
  • 2 à 3 eetlepels suiker fijne, naargelang het soort bier
  • 1/2 flesje kriekbier lindemans

Instructies

  • Voor het warm kloppen: alles al goed mengen zodat het al goed schuimt.

Cubaanse Mojito -243-

Afdrukken

Cubaanse Mojito

Porties 1

Ingredienten

  • 5 cl Rum witte
  • 5 cl spuitwater
  • 1 limoen
  • 1 theelepel rietsuiker
  • 1 takje munt verse
  • ijs gemalen

Instructies

  • Giet de Rum en de rietsuiker in een longdrink glas en giet er het spuitwater bij.
  • “Kwets” de limoen van binnen door er hard duwend mee over een plank te rollen.
  • “Kwets” de munt door er met een (houten) staafje op te slaan op een plank.
  • Meng limoensap – rum en spuitwate.r
  • Steek het takje munt erbij en roer.
  • Voeg nadien het ijs toe tot aan de rand van het glas en steek er 2 rietjes bij.

Sabayon Opera -182-

Afdrukken

Sabayon Opera

Porties 5

Ingredienten

  • 6 eidooiers
  • 5 eetlepels suiker S2
  • 5 eetlepels witte wijn
  • 3 eetlepels alcohol oete alcohol of Marsalla
  • 5 bollen ijs

Instructies

  • Alles goed mengen, en op een zacht vuurtje heel schuimig kloppen.
  • In een gechivreerd glas: 1 bol ijs doen en de sabayon er bovenop.

Notities

Chivreren = rand van het glas bestrijken met sinaasappelsap en daarna in de suiker.

Fruitgratin met peperkoekijs -028-

Afdrukken

Fruitgratin met peperkoekijs

Porties 10

Ingredienten

  • 2 kiwi's
  • 1/2 ananas
  • 2 appelen
  • 1 meloen
  • 2 sinaasappelen
  • 2 bananen
  • ijs
  • 1 l melk
  • 2 vanillestokken
  • 8 eieren
  • 150 g suiker
  • 6 sneden peperkoek
  • ________sabayon
  • 4 eigelen
  • 8 eierdoppen witte wijn
  • 4 eierdoppen suiker
  • 0,5 l room opgeklopte

Instructies

  • De eigelen opkloppen met de suiker, ondertussen de melk met de vanillestokken aan de kook brengen.
  • De kokende melk over de eiermassa gieten en het geheel binden op het vuur onder een temperatuur van 70°C.
  • Het geheel laten afkoelen met de peperkoeksneetjes en afdraaien in een roomijsmachine.
  • Sabayon
  • Al de ingrediënten behalve de halfopgeklopte room samen vermengen en tot een luchtige massa op het vuur opkloppen.
  • Al roerend afkoelen en bij afkoeling de opgeklopte room onderroeren.
  • Afwerking
  • Het versneden fruit op de bodem van het bord leggen en napperen met de gekoelde sabayon.
  • Met behulp van een bunsenbrandertje de volledige oppervlakte gratineren en afwerken met een bolletje peperkoekijs.