Archieven

Hoppescheuten met gepocheerd eitje en mousseline -455-

Afdrukken

Hoppescheuten met gepocheerd eitje en mousseline

Porties 4

Ingredienten

  • 200 g hoppescheuten gereinigde
  • 1 dl room
  • 4 eieren
  • scheut azijn
  • pezo
  • muskaatnoot.
  • ____Voor de mousseline :
  • 3 eigelen
  • weinig witte wijn
  • Pezo
  • beetje citroensap.
  • 2 eiwitten
  • 150 g boter geklaarde
  • beetje peterselie gehakte als garnituur

Instructies

  • De hoppescheuten worden in kokend en gezouten water gepocheerd en dan direct in
  • ijskoud watergekoeld, daarna giet men ze af in een vergiet
  • Wanneer men ze nodig hebben worden ze opgewarmd in kokende en afgesmaakte room
  • De eieren worden in één derde azijn met twee derde water gepocheerd gedurende
  • een tweetal minuten waarna men ze op een vochtige warme handdoek legt
  • Een mousseline wordt opgeklopt (1 eidooier, 1soeplepel water en 1 soeplepel witte wijn)
  • De saus wordt afgewerkt met de in sneeuw opgeklopte eiwitten en afgesmaakt met pezo
  • Bediening :
  • Men plaatst de hoppescheuten in het midden van een warm bord erop het eitje en dit alles wordt met de saus genapeerd en afgewerkt met fijn gehakte peterselie

Notities

Hoppescheuten zijn de jonge uitlopers van de hopplant, ze hebben een nootachtige smaak Ze niet te lang laten garen ze moeten nog wat beetgaar zijn Voor de mousseline kan men ook opgeklopte room gebruiken in plaats van de eiwitten Mousseline saus heeft dezelfde dikte als een sabayon De kruiden voegt men op het laatste ogenblik bij de room dan heeft men minder kans op aanbranden dit geld ook voor de melk als men een witte saus wenst te maken

Makreel. Hoppescheuten met gepocheerd eitje en makreel -170-

Afdrukken

Makreel. Hoppescheuten met gepocheerd eitje en makreel

Porties 10

Ingredienten

  • 5 plakjes makreel mooie gerookte
  • 20 eieren zeer verse hoeve-
  • 1,5 kg hoppescheuten verse
  • 1 kg boter geklaarde
  • 1/2 fles witte wijn droge
  • 2 citroenen
  • peterselie. verse

Instructies

  • Reinig zorgvuldig de hoppescheuten door het afkraken van de harde stelen.
  • Was daarna snel in koud water.
  • Laat de boter klaren.
  • Zet een kom op met warm water met een scheutje azijn.
  • Laat koken en zet dan op een zacht vuur.
  • Doe 10 eieren in een potje elk afzonderlijk.
  • Laat ze een voor een in het water glijden.
  • Met behulp van een lepel lichtjes omwentelen in het water.
  • Laat een 3 minuten garen.
  • Haal ze uit het water en leg ze op een keukenhanddoek.
  • Gaar intussen in een andere pot met licht gezouten kokend water de hoppescheuten gedurende een 5 tal minuten.
  • Schrik ze in koud water.
  • Ontdoe de 10 overige eieren van het wit.
  • Maak een mousseline met de wijn en de eigelen.
  • Monteer met de geklaarde boter, afkruiden en een beetje citroensap toevoegen.
  • In een pot met vers kokend gezouten water kan men nu de eieren even opwarmen.
  • De scheuten even in nog wat geklaarde boter warmen en kruiden.

Notities

Op een warm bord een nestje maken met de scheuten, hierop wat makreel snipperen en het gepocheerd eitje bovenop. Nappeer met de mousseline en werk af met een takje peterselie.