Archieven

Visfilets met zeekraal en aardpeer. 780-

Afdrukken

Visfilets met zeekraal en aardpeer.

Porties 10 pers

Ingredienten

  • 10 visfilets Kleine. Pieterman, goudbrasem of zeebaars
  • 1 zakje mesclun sla
  • zeekraal of lamsoortjes
  • 5 aardperen
  • hazelnoten
  • walnoten
  • boter
  • pezo
  • ---vinaigrette
  • 2 dl olijfolie
  • 0,5 dl noten olie
  • 2 cl sherry azijn;
  • citroen sap
  • pezo

Instructies

  • Kuis de vis, midden graad uitsnijden.
  • Zeekraal of lamsoortjes bakken in boter
  • Vinaigrette aanmaken. Aardperen schillen en in flinterdunne plakjes snijden met de mandoline en marineren in de vinaigrette..
  • Hazelnoten en de walnoten met een beetje boter roosteren in de oven en achteraf grof hakken.
  • Salade, de warm gehouden zeekraal, lamsoortjes en noten op bord schikken.
  • Vis kruiden met pezo en bakken op de vel kant. Moet praktisch volledig wit zijn. Op de groenmengeling plaatsen, vel kant boven. Afwerken met de aardperen vinaigrette.

Zucotto -679-

Afdrukken

Zucotto

Ingredienten

  • _____Lange vingers:
  • 200 g eiwit
  • 225 g suiker
  • 175 g amandelen poeder
  • 40 g bloem
  • 1 vanillestokje
  • 3 eetlepels amandelen geschaafd
  • _____Zucotto:
  • 50 g amandelen
  • 50 g hazelnoten
  • 150 g chocolade pure
  • 600 ml slagroom
  • 5 eetlepel poedersuiker
  • 150 ml espresso
  • 100 ml koffielikeur
  • 25 g sinaasappel gekonfijte
  • 100 g cacaopoeder
  • _____Extra nodig:
  • kom glazen
  • folie plastic
  • spuitzak
  • spuitmondje

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 ºC. Klop de eiwitten en suiker tot stijve pieken.
  • Meng het amandelpoeder met de poedersuiker. Halveer het vanillestokje in de lengte, schraap het merg eruit en meng door de bloem.
  • Spatel het amandel-poedersuikermengsel door het eiwit en zeef het bloem-vanillemengsel erboven.
  • Spatel voorzichtig door elkaar en schep het beslag in een spuitzak met glad spuitmondje.
  • Spuit lange vingers op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrooi ze met amandelen.
  • Bak de lange vingers circa 15 minuten in de oven en laat ze afkoelen
  • Rooster de noten in de oven, laat ze afkoelen en hak ze grof.
  • Snij de chocolade fijn en smelt 100 g chocolade.
  • Klop de slagroom met de poedersuiker stijf en spatel de noten, de gesneden chocolade en de sinaasappelsnippers door de slagroom.
  • Bekleed een kom met plasticfolie en meng de espresso en likeur met elkaar.
  • Dompel de lange vingers in het espressomengsel zodat ze zich volzuigen en zet ze tegen de rand en de bodem van de kom.
  • Vul de kom met de helft van de vulling.
  • Spatel de gesmolten chocolade door de rest van de vulling en schep de vulling in de kom. Vouw de folie dicht en druk goed aan.
  • Laat de zucotto minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.
  • Haal de zucotto uit de vorm en de folie en bestuif met cacaopoeder.

Cheesecake met aardbeien -673-

Afdrukken

Cheesecake met aardbeie

Ingredienten

  • 300 g kaas platte
  • 200 g zure room
  • 250 g Aardbeien
  • 200 ml room
  • 8 eetlepels rietsuiker fijne
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 6 blaadjes gelatine geweekt
  • 5 cl Amaretto
  • 50 g hazelnoten
  • 100 g Amaretto koekjes
  • 50 g boter
  • 3 eetlepels suiker Poeder
  • 2 eetlepels balsamico azijn

Instructies

  • Smelt de boter. Maal de Amaretti koekjes en hazelnoten fijn in de keukenrobot.
  • Roer er de gesmolten boter onder.
  • Bekleed een ronde vorm (20 cm diameter) met plastiekfolie en bedek met de notenmengeling. Druk goed aan.
  • Warm de Amaretto op en smelt hierin de geweekte gelatine.
  • Klop de room half op.
  • Roer de suiker en vanillesuiker door de platte kaas en meng met de zure room.
  • Voeg de opgeklopte room bij de kaas en roer er dan de lauwwarme Amaretto onder.
  • Giet de kaas op de notenmengeling en laat minstens 1 u. afgedekt opstijven in de koeling.
  • Afwerking:
  • Snijd de aardbeien in vier en laat in de poedersuiker en balsamico marineren.
  • Haal de taart uit de vorm en leg op een groot, plat bord. Werk af met de aardbeien.

Aardpeersoep met hazelnoot en spinaziepesto -614-

Afdrukken

Aardpeersoep met hazelnoot en spinaziepesto

Porties 8 personen

Ingredienten

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 30 g boter ongezouten
  • 3 sjalotjes dunne plakjes
  • 1 prei Wit van -schoongemaakt, gewassen,de lengte gehalveerd endunne plakjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1. kg aardperen geschild en in dunne plakjes gesneden 1-2 mm dik
  • 200 ml witte wijn droge
  • 500 ml melk volle
  • 500 ml groentebouillon of 2 blokjes
  • 10 g bieslook fijngehakt, om te dienen
  • Zeezout grof
  • _____Voor de hazelnoot en spinazie pesto:
  • 50 hazelnoten geblancheerde
  • 1 eetlepel hazelnootolie
  • 2 eetlepel olijfolie
  • 30 g spinazie baby
  • 10 g dragon
  • 1/2 Citroen fijn geraspte schil
  • 1 theelepel azijn witte wijn
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 chilipepers groene
  • peper zwarte

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160 ° C
  • Maak eerst de pesto.
  • Spreid de hazelnoten op een bakplaat en rooster gedurende 15 minuten.
  • Haal uit de oven en hak ze fijn.
  • Zet 30g opzij voor de afwerking en plaats de resterende 20g in de keukenmachine of vijzel samen met alle overige pesto ingrediënten en 1/4 theelepel zout.
  • Voeg eventueel een beetje water toe.
  • Voor de soep
  • Plaats de olijfolie en boter in een grote pan op een middelhoog vuur. Voeg de sjalotjes toe en bak gedurende 3 minuten. Voeg de prei en knoflook, samen met 1/2 theelepels zout en zwarte peper en bak nog 3-4 minuten, tot ze zacht zijn maar niet kleuren. Voeg de aardperen toe en en bevochtig met de wijn, breng aan de kook en kook op een matig vuur 10 minuten.
  • Voeg de melk en de bouillon toe en breng opnieuw aan de kook. Laat gedurende 30 minuten koken tot de aardperen gaar zijn en volledig zacht. Haal van het vuur en mix goed in een blender, tot het volledig glad

Notities

Om te serveren, schep de soep in kommen en besprenkel met de spinazie pesto. Bestrooi met de bieslook en de resterende hazelnoten en serveer meteen met enkele druppels hazelnootolie.

Waterkersroom met hazelnoten -418-

Afdrukken

Waterkersroom met hazelnoten

Porties 5

Ingredienten

  • 1 ui
  • 1/2 prei
  • beetje selder
  • 3 botten waterkers
  • 1 beetje boter
  • 1 l Kippenbouillon
  • scheutje room
  • Pezo
  • beetje bindmiddel eventueel
  • wat hazelnoten.

Instructies

  • Men snijdt de blaadjes van de steeltjes en bewaart deze voor het garnituur.
  • We snijden de gewassen steeltjes en soepgroenten in stukjes en stoven deze aan in een weinig boter.
  • Daarna bevochtigen we ze met met de kippenbouillon en laten dit een veertigtal minuten trekken.
  • De soep mixen en daarna door een fijne zeef doen.
  • We doen de gewassen blaadjes met een weinig water in een milkshake en malen dit heel fijn.
  • Dit wordt, op het laatste moment, samen met de room aan de kokende soep toegevoegd.
  • De soep afsmaken en opdienen.
  • De noten bakt men in een pan om deze daarna fijn te breizelen.
  • Bediening
  • In een warm soepbord bestrooit met wat stukjes noten.

Notities

De soep niet te lang meer laten koken nadat men de gemalen blaadjes heeft toegevoegd, anders wordt ze grijs en vermindert de waterkerssmaak.

Geitekaas, torentje -046-

Afdrukken

Geitekaas, torentje

Porties 20

Ingredienten

  • 2 geitenkaas cilindervormige geitekaasjes van het Saint-Maure type
  • 5 appelen jonagolden
  • 300 g hazelnoten
  • 150 g rozijnen
  • 1 stukje gember
  • 1 snuifje kaneelpoeder
  • 100 g suiker
  • 60 g boter
  • 6 eetlepels frambozengelei
  • 10 sneden notenbrood. dikke

Instructies

  • De appelen schillen en in brunoise snijden.
  • De walnoten en de gember hakken.
  • De stukjes appel met de gember, de walnoten, de rozijnen, het kaneelpoeder en de suiker vermengen.
  • Stoof dit mengsel heel even op in boter.
  • Snijd een rondje uit elke snede notenbrood en rooster elk rondje in een broodrooster of onder de grill.
  • Versnijdt het geitekaasje in sneden en kruid met zwarte peper.
  • Leg de schijfjes in de warme oven tot ze een beetje smeuïg zijn.

Notities

Onderaan leg je een laag van het appelmengsel, daarop het geroosterd notenbrood en tot slot de lauwe geitekaas. Versier elk bord met enkele traantjes opgewarmde frambozengelei. Tip : Gebruik eventueel een ring.