Archieven

Courgettehapje met geitenkaas -797-

Afdrukken

Courgettehapje met geitenkaas -797-

Porties 4 pers

Ingredienten

  • 1 courgette
  • 2 eetlepel arachideolie
  • 1 eetlepel pijnboompitten geroosterde
  • 1 eetlepel zongedroogde tomaten fijngesneden
  • 1 mespunt geconfijte citroen fijngesneden
  • 1 klein handje basilicum fijngesneden
  • 150 g geitenkaas zachte
  • 1 scheutje olijfolie
  • witte peper
  • zout

Instructies

  • Snijd de courgette in lange plakjes. Bestrijk met arachideolie en breng op smaak met witte peper en zout. Grill de plakjes kort .
  • Plet de pijnboompitten met de achterkant van een mes.
  • Meng de geitenkaas met de tomaten, geconfijte citroen, pijnboompitten en basilicum.
  • Vul de plakjes courgette met het geitenkaasmengsel.
  • Rol op en zet een half uurtje in de koelkast.

Clafoutis met courgetten en geitenkaas -783-

Afdrukken

Clafoutis met courgetten en geitenkaas -783-

Porties 15

Ingredienten

  • ronde bakvorm
  • 2 courgettes of 10 mini courgettes deze zijn wel lekkerder
  • wat olijfolie
  • 3 eieren
  • 200 g geitenkaas
  • 50 g gezeefde bloem
  • 2 dl room
  • pezo
  • Provençaalse kruiden

Instructies

  • De oven op 200° voor verwarmen
  • De bakvorm inboteren en bebloemen
  • De courgettes reinigen en wassen Deze dan in mooie gelijke dobbelstenen snijden In een pan met olijf olie wat aanstoven
  • De eieren in een mengschaal doen en mengen met kaas Daarna de bloem dan de room en dan de courgetten Op smaak brengen met peper zout en de Provençaalse kruiden
  • Afbakken gedurende een 25-tal minuten
  • Vedelen in spie’s en opdienen

Filohapjes met spinazie en geitenkaas -687-

Afdrukken

Filohapjes met spinazie en geitenkaas

Porties 20 hapjes

Ingredienten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje look fijngesneden
  • 500 g spinazie verse , ijngesneden
  • 1/2 aubergine
  • 50 g boter zachte
  • Filodeeg
  • 100 g geitenkaas natuur, of Philadelphia voor diegene die geen geitenkaas lusten
  • honing
  • 100 g pijnboompitten geroosterde
  • 1 doosje tomaten halfgedroogde
  • pezo
  • balsamicosiroop
  • nootmuskaat

Instructies

  • Verwarm de olijfolie, fruit er het fijngesneden knoflookteentje in en voeg er de spinazie aan toe tot deze geslonken is.
  • Kruid met peper en zout.
  • Snij de aubergine in fijne reepjes, bak deze goudbruin in een anti-aanbakpan en kruid met peper en zout en een snuif nootmuskaat.
  • Ze mogen nog beetgaar zijn. Laat beide groenten afkoelen.
  • Eerst en vooral, maak een papje van bloem met een beetje water. Dit is onze ‘lijm’ om de pakjes mee af te werken.
  • Als je rechthoekig filodeeg hebt, snij je het filodeeg in repen van ongeveer 6x24 cm.
  • Maak hiermee telkens een kruis. Heb je rond filodeeg, dan snij je dit best in kwartcirkels.
  • [Let op: filodeeg droogt snel uit. Ik doe het dus als volgt: ik snij mijn repen klaar, neem genoeg voor ongeveer 6 hapjes en leg een vochtige handdoek over het resterende deeg.
  • Maak nu je hapjes: leg in het midden van het kruisje eerst een hoopje uitgeknepen spinazie, vervolgens enkele staafjes aubergine.
  • Hierop doe je een lepeltje kaas, vervolgens een lepeltje pijnboompitten. Daarop komt een beetje honing en tenslotte een gedroogd tomaatje. Nu vouw je het linkse lapje over de vulling. Maak een streepje met het bloempapje op het rechtse lapje en kleef dit over het pakketje. Kleef je het bovenste en het onderste lapje over het pakje heen. Nu is alles normaal gezien netjes ingepakt, zoniet vouw je er gewoon nog een lapje filodeeg over. Heb je driehoekige lapjes: vouw de punt over de vulling, vervolgens de basis over de punt. Draai om en vouw de vleugeltjes links en rechts dicht. Kleef waar nodig vast met onze ‘lijm’. Herhaal tot de ingrediënten op zijn.
  • Leg de pakketjes op een bakplaat, al dan niet met bakpapier eronder.
  • Strijk de hapjes vervolgens in met een beetje olie van de gedroogde tomaatjes.
  • Bak zo’n 15 min in een voorverwarmde oven van 200 °C tot de hapjes goudbruin zien.
  • Je kan dit gerust op voorhand maken en afbakken op het moment zelf. Ook zeer lekker als voorgerecht, dan moet je gewoon grotere pakketjes maken en een slaatje erbij!
  • Afwerken met een streepje balsamicosiroop… yum yum

Sardientjes, crostini -682-

Afdrukken

Sardientjes, crostini met

Ingredienten

  • 120 g sardines uitgelekt
  • 200 g cherrytomaatjes
  • olijfolie
  • bieslook fijngesneden
  • 1 teelepel tomatenpuree
  • 1 ui stukjes gesneden
  • 2 teelepels balsamico azijn
  • zout uit de molen
  • paar bladeren kool groene
  • 100 g spinazie wilde
  • sneetjes ciabatta geroosterde of stokbrood
  • 100 g Parmezan in plakjes geschaafd
  • 100 g geitenkaas pittige zachte, verkruimeld
  • peper zwarte

Instructies

  • Prak de sardines met een vork fijn. Zet afgedekt in de koelkast.
  • Snijd de cherrytomaatjes doormidden, verwijder de zaadjes.
  • Verhit wat olijfolie in een flinke koekenpan en voeg de tomatenpuree toe.
  • Leg de tomaatjes met de snijkant in de olie. Leg ook de ui in de olie en voeg de balsamicoazijn toe.
  • Draai het vuur laag en laat de tomaatjes langzaam op smaak komen.
  • Zijn de schilletjes van de tomaatjes gerimpeld en is de snijkant wat verkleurd, haal dan de pan van het vuur en laat de tomaatjes afkoelen.
  • Trek voorzichtig met je vingers de velletjes van de tomaatjes.
  • Dit gaat eenvoudig als de tomaatjes volkomen gaar zijn.
  • Prak de tomaatjes met de ui en olie grof. Breng op smaak met het zout en de zwarte peper.
  • Trek de nerven van de koolbladeren en snijd het blad in repen.
  • Verhit wat olijfolie in een flinke koekenpan en bak de kool kort op hoog vuur. Zet apart.
  • Was de spinazie en dep deze goed droog.
  • Verhit wat olijfolie in een flinke koekenpan en bak op hoog vuur kort de spinazie.
  • Giet eventueel vrijkomend vocht af.
  • Verdeel de tomatensalsa over een aantal sneetjes.
  • Leg wat sardines en koolblad op de tomaat en bestrooi met de Parmezaanse kaas.
  • Verdeel de rest van de sardines over de andere sneetjes stokbrood, leg er wat spinazie en geitenkaas op en garneer met de bieslook.

Bieten, open ravioli van rode bieten met Rocamadour kaas -646-

Afdrukken

Ravioli, open van rode bieten met Rocamadour kaas

Ingredienten

  • 2 bieten rode , gekookte
  • 6 à 8 radijsjes
  • 200 g geitenkaas Rocamadour kaas
  • bieslook
  • Citroen
  • pezo
  • 2 uitjes. lente
  • olijfolie

Instructies

  • De rode bieten wassen en gaarkoken in gezouten water. Men let er wel op dat het worteltje en wat kruin nog aanwezig is.
  • Als men werkt met rode bieten moet men zeer voorzichtig te werk gaan daar deze sterk van kleur zijn en hun kleur afgeven aan de andere ingrediënten.
  • De bieten pellen als deze mooi afgekoeld zijn in hun kookvocht.
  • In fijne sneetjes snijden en deze daarna mooi uitsteken zodat deze dezelfde ronde vorm hebben. Deze dan afdeppen op keuken papier.
  • De geitenkaas op smaak brengen en mengen met de fijn versnipperde bieslook en lente ui.
  • De radijsjes in zeer fijne brunoise snijden en in koud water bewaren.
  • Een vinaigrette maken van citroensap en olijf olie, af kruiden.
  • Op een rond amuse bordje plaatst men een schijfje rode biet, daarop uitgelekte radijsjes, die we met een weinig vinaigrette gemend hebben .
  • Daarop rijkelijk de gemengde geitenkaas, daarop legt men schuins nog een blaadje rode biet, enkele druppels vinaigrette erover en afwerken met een takje bieslook.

Appel, samosa met geitenkaas -622-

Afdrukken

Appel, samosa met geitenkaas

Porties 2 stuks

Ingredienten

  • 2 appelen
  • 2 vijgen verse
  • 6 pruimen gedroogde
  • Wat honing
  • geitenkaas Verse zonder korst en van goede kwaliteit
  • Filodeeg
  • boter

Instructies

  • Men schilt de appel en snijdt deze in mooie dobbelsteentjes, die we in wat boter aanstoven (geen puree).
  • De vijgen en de pruimen snijdt men ook in dobbelsteentjes en voegt deze bij de appels en de honing
  • Even laten stoven
  • Dit alles afkoelen en mengen met de kaas, eventueel een draai van de peper molen.
  • Men neemt het deeg en snijdt deze in lange banden met een breedte van een 5 cm.
  • Doe er een lepeltje van onze mengeling bij en opvouwen in driehoeken .
  • Op een ovenplaat met bak papier leggen en met een borsteltje inwrijven met gesmolten boter.
  • Afbakken in een voor verwarmde oven op 220°

Parma ham, grissini met dipsausje -617-

Afdrukken

Parma ham. Grissini met Parma ham en dipsausje

Ingredienten

  • stokjes Grissini
  • parmaham
  • ___Dip saus
  • 200 g geitenkaas verse
  • 2 eetlepels olijven zwarte ontpit en in brunoise gesneden
  • 1 eetlepel kappertjes fijn gesneden
  • 100 g tomaten zongedroogde, in blokjes
  • 10 blaadjes basilicum Fijn versnipperde
  • bieslook Fijn versnipperde
  • Parmezan gemalen

Instructies

  • Dit alles mengen en af smaken opgelet voor het zout want de Parmezaanse kaas is al een zout vervanger
  • De ham rond de grissini draaien en alles zeer fris opdienen.

Preirolletjes met geitenkaas en soja saus -528-

Afdrukken

Preirolletjes met geitenkaas en soja saus

Porties 15 hapjes

Ingredienten

  • 1 stengel prei
  • 150 g geitenkaas vaste die we kunnen brokkelen
  • 1 beetje prei scheutjes
  • 1 flesje sojasaus
  • prikkers cocktail

Instructies

  • We verwijderen de blaadjes van de prei één per één, wassen deze en leggen deze in kokend gezouten water en daarna onmiddellijk in ijswater, waarna we ze op een handdoek laten drogen.
  • Men mengt de geitenkaas een beetje met een vork zodat we deze beter kunnen bewerken, daarna nemen we een blaadje prei doen er een lepeltje kaas op en maken een klein rolletje. Men steekt er een prikje in zodat ze mooi blijven. De twee zijkanten versieren we met wat preischeuten.

Notities

Op een bordje met een potje soja saus apart.

Pompoensoep met zwarte woudham en geitenkaas -426-

Afdrukken

Pompoensoep met zwarte woudham en geitenkaas

Porties 4

Ingredienten

  • 1/2 kg pompoen
  • 2 prei wit
  • 2 uien dikke
  • 1 paprika rode
  • Enkele worteltjes
  • 1 stukje Knolselder
  • Kippenpasta
  • beetje tomatenpuree
  • pezo
  • wat peterselie gehakte
  • scheutje room
  • beetje boter
  • ham zwarte woud
  • geitenkaas

Instructies

  • De soepgroenten reinigen, wassen en in stukjes snijden.
  • De pompoen van zijn zaadjes en schil ontdoen, daarna in blokjes snijden.
  • Dit alles in een beetje boter stoven zonder te kleuren, samen met de tomatenpuree.
  • Men bevochtigt met water en voegt er wat kippenpasta aan toe.
  • Aan de kook brengen en daarna ongeveer een 25 à 30 minuten stoven, 2 maal doorsteken(handmixer en de zeef).
  • De soep opnieuw aan de kook brengen en afsmaken, de geitenkaas erdoor mixen.
  • Afwerken met wat room en fijn gehakte peterselie en julienne van de ham.
  • Bediening
  • In een warm soep bord.

Geitenkaas taartje met pesto -362-

Afdrukken

Geitenkaas taartje met pesto

Porties 20

Ingredienten

  • 250 g bladerdeeg diepvries
  • 1 potje pesto groene (pijnboompittenlook, basilicum, olijfolie, peper en zout)
  • 20 kerstomaatjes
  • 150 g geitenkaas
  • basilicum

Instructies

  • Men snijdt rondjes van vijf cm doorsnede uit het bladerdeeg en leg deze op een ovenplaat die met een weinig olie ingewreven is en met wat bloem bestrooit
  • Op het deeg wrijft men wat pesto (niet op de randen) daarop een paar schijfjes kerstomaten wat peper van de molen daarop wat geprakte geitenkaas een beetje kruiden met pezo en een weinig olijfolie en men bakt af in een voorverwarmde oven (180 gr )
  • Als het goudbruin is op een bordje plaatsen en afwerken met een blaadje basilicum
  • Bediening:
  • Op een bordje met servetten apart

Notities

Geitenkaas mag goed afgesmaakt worden Men kan de pesto en het blaadje basilicum weglaten en honing gebruiken

Geitenkaasje, gelakeerd met acacia honing -178-

Afdrukken

Geitenkaasje, gelakeerd met acacia honing

Porties 10

Ingredienten

  • honing Acacia
  • 1 kg suiker s2
  • 1,5 kg geitenkaas diameter ongeveer stuk 2 euro
  • 100 g okkernoten
  • 1 kg bladerdeeg
  • sla rockette
  • olijfolie
  • azijn wijn
  • azijn sherry
  • notenolie

Instructies

  • Bladerdeeg uitrollen.
  • Op het bladerdeeg wat honing en het geitenkaasje en deeg toedoen.
  • Afbakken op 180 °C.
  • Rockette sla mengen met de olie’s en de azijnen.
  • Op bord schikken met het gebakken geitenkaasje.

Geitenkaasje, warm met sabayon van graanjenever -155-

Afdrukken

Geitenkaasje, warm met sabayon van graanjenever

Porties 6

Ingredienten

  • 6 geitenkaas of 1 buche
  • 3 peertjes genre Durondeau
  • 8 eigelen
  • 240 g suiker kristal
  • 2,5 dl graanjenever
  • honing
  • amandelen schilfers

Instructies

  • Schil de peren en verwijder het klokhuis.
  • Maak een brunoise van de peertjes en stoof ze kort aan in wat boter.
  • Hou dit warm.
  • Bak de schilfers in een pan goudbruin met wat bloemsuiker.
  • Leg de geitenkaasjes op een schotel en plaats ze even in de oven met wat honing.
  • Klop een sabayon van de eigelen, suiker en graanjenever.
  • Op een warm diep bord dresseer je een lepel van de warme brunoise van peren, het warme geitenkaasje en daarop de sabayon gieten.
  • Werk af met wat amandelschilfers.

Geitekaas, torentje -046-

Afdrukken

Geitekaas, torentje

Porties 20

Ingredienten

  • 2 geitenkaas cilindervormige geitekaasjes van het Saint-Maure type
  • 5 appelen jonagolden
  • 300 g hazelnoten
  • 150 g rozijnen
  • 1 stukje gember
  • 1 snuifje kaneelpoeder
  • 100 g suiker
  • 60 g boter
  • 6 eetlepels frambozengelei
  • 10 sneden notenbrood. dikke

Instructies

  • De appelen schillen en in brunoise snijden.
  • De walnoten en de gember hakken.
  • De stukjes appel met de gember, de walnoten, de rozijnen, het kaneelpoeder en de suiker vermengen.
  • Stoof dit mengsel heel even op in boter.
  • Snijd een rondje uit elke snede notenbrood en rooster elk rondje in een broodrooster of onder de grill.
  • Versnijdt het geitekaasje in sneden en kruid met zwarte peper.
  • Leg de schijfjes in de warme oven tot ze een beetje smeuïg zijn.

Notities

Onderaan leg je een laag van het appelmengsel, daarop het geroosterd notenbrood en tot slot de lauwe geitekaas. Versier elk bord met enkele traantjes opgewarmde frambozengelei. Tip : Gebruik eventueel een ring.