Archieven

Filodeeghapje met champignons, kaas en pesto -789-

Afdrukken

Filodeeghapje met champignons, kaas en pesto -789-

Porties 4

Ingredienten

  • 125 g Filodeeg 8 vellen van 20x30cm
  • 300 g champignons
  • 125 g kaas blok
  • 1 sjalot
  • 20 g boter gesmolten
  • 10 ml olijfolie
  • pezo
  • 1 bosje peterselie
  • 2 teentjes knoflook
  • 60 g pijnboompitten
  • 100 ml olijfolie
  • pezo

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C, maak de champignons schoon en snij ze in plakjes
  • Pel en snipper de sjalot, verwijder de korst vd kaas en snij in fijne plakjes. Verhit de olie in een grote pan, voeg de sjalotejes toe en stoof 4 minuten. Voeg de champignons toe, kruid met peper en zout en bak de champignons 6 minuten op hoog vuur. Leg ze nadien op keukenpapier om het vocht te verwijderen.
  • Maak de peterseliepesto. Pel en hak de knoflook. Spoel, droog en snipper de peterselie, meng met de knoflook, peterselie, pijnboompitten, olijfolie en peper en zout en doe alles in de blender. Voeg eventueel wat meer olie toe als de pesto te droog is.
  • Neem een vel filodeeg, leg het op een bakplaat met bakpapier en bestrijk het met wat gesmolten boter. Leg er een tweede vel op. Leg zo alle vellen filodeeg op elkaar, tlekens met wat gesmolten boter ertussen. Strijk de peterseliepesto over het laatste vel filodeeg. Verdeel er de champignons over en leg er de kaas op.
  • Bak 10 tot 15 minuten in de oven tot het deeg knapperig en goudbruin is. Knip met een schaar of snij met een mes kleine vierkantjes, serveer warm als hapje….

Filohapjes met spinazie en geitenkaas -687-

Afdrukken

Filohapjes met spinazie en geitenkaas

Porties 20 hapjes

Ingredienten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje look fijngesneden
  • 500 g spinazie verse , ijngesneden
  • 1/2 aubergine
  • 50 g boter zachte
  • Filodeeg
  • 100 g geitenkaas natuur, of Philadelphia voor diegene die geen geitenkaas lusten
  • honing
  • 100 g pijnboompitten geroosterde
  • 1 doosje tomaten halfgedroogde
  • pezo
  • balsamicosiroop
  • nootmuskaat

Instructies

  • Verwarm de olijfolie, fruit er het fijngesneden knoflookteentje in en voeg er de spinazie aan toe tot deze geslonken is.
  • Kruid met peper en zout.
  • Snij de aubergine in fijne reepjes, bak deze goudbruin in een anti-aanbakpan en kruid met peper en zout en een snuif nootmuskaat.
  • Ze mogen nog beetgaar zijn. Laat beide groenten afkoelen.
  • Eerst en vooral, maak een papje van bloem met een beetje water. Dit is onze ‘lijm’ om de pakjes mee af te werken.
  • Als je rechthoekig filodeeg hebt, snij je het filodeeg in repen van ongeveer 6x24 cm.
  • Maak hiermee telkens een kruis. Heb je rond filodeeg, dan snij je dit best in kwartcirkels.
  • [Let op: filodeeg droogt snel uit. Ik doe het dus als volgt: ik snij mijn repen klaar, neem genoeg voor ongeveer 6 hapjes en leg een vochtige handdoek over het resterende deeg.
  • Maak nu je hapjes: leg in het midden van het kruisje eerst een hoopje uitgeknepen spinazie, vervolgens enkele staafjes aubergine.
  • Hierop doe je een lepeltje kaas, vervolgens een lepeltje pijnboompitten. Daarop komt een beetje honing en tenslotte een gedroogd tomaatje. Nu vouw je het linkse lapje over de vulling. Maak een streepje met het bloempapje op het rechtse lapje en kleef dit over het pakketje. Kleef je het bovenste en het onderste lapje over het pakje heen. Nu is alles normaal gezien netjes ingepakt, zoniet vouw je er gewoon nog een lapje filodeeg over. Heb je driehoekige lapjes: vouw de punt over de vulling, vervolgens de basis over de punt. Draai om en vouw de vleugeltjes links en rechts dicht. Kleef waar nodig vast met onze ‘lijm’. Herhaal tot de ingrediënten op zijn.
  • Leg de pakketjes op een bakplaat, al dan niet met bakpapier eronder.
  • Strijk de hapjes vervolgens in met een beetje olie van de gedroogde tomaatjes.
  • Bak zo’n 15 min in een voorverwarmde oven van 200 °C tot de hapjes goudbruin zien.
  • Je kan dit gerust op voorhand maken en afbakken op het moment zelf. Ook zeer lekker als voorgerecht, dan moet je gewoon grotere pakketjes maken en een slaatje erbij!
  • Afwerken met een streepje balsamicosiroop… yum yum

Appel, samosa met geitenkaas -622-

Afdrukken

Appel, samosa met geitenkaas

Porties 2 stuks

Ingredienten

  • 2 appelen
  • 2 vijgen verse
  • 6 pruimen gedroogde
  • Wat honing
  • geitenkaas Verse zonder korst en van goede kwaliteit
  • Filodeeg
  • boter

Instructies

  • Men schilt de appel en snijdt deze in mooie dobbelsteentjes, die we in wat boter aanstoven (geen puree).
  • De vijgen en de pruimen snijdt men ook in dobbelsteentjes en voegt deze bij de appels en de honing
  • Even laten stoven
  • Dit alles afkoelen en mengen met de kaas, eventueel een draai van de peper molen.
  • Men neemt het deeg en snijdt deze in lange banden met een breedte van een 5 cm.
  • Doe er een lepeltje van onze mengeling bij en opvouwen in driehoeken .
  • Op een ovenplaat met bak papier leggen en met een borsteltje inwrijven met gesmolten boter.
  • Afbakken in een voor verwarmde oven op 220°

Langoustine, snoepje met comté kaas en basilicum -516-

Afdrukken

Langoustine. Snoepje van langoustine staart met comté kaas en basilicum

Porties 10 hapjes

Ingredienten

  • 10 blaadjes Filodeeg
  • 20 blaadjes basilicum verse
  • 250 g kaas comté in blok
  • 10 langoustinestaarten rauwe
  • 1 ui kleine
  • 2 tomaten
  • 1 klontje boter
  • olijfolie
  • pezo
  • 1 friteuse

Instructies

  • Men laat de boter smelten
  • We verwijderen de schaal van de langoustine en het darmkanaal
  • Men plaatst de filo deeg op een plank en boteren deze volledig met de gesmolten boter daar plaatst men de langoustinestaart op daarop een blaadje basilicum daarop een stukje kaas (rechthoekige vorm) daarop nogmaals een blaadje basilicum
  • Men vouwt mooi toe zoals een bonbon goed opletten dat alles goed dicht is
  • Daarna snijdt men de ui heel fijn en stoven deze in de olijf olie aan men doet er de in stukken gesneden tomaat bij en kruiden met peso dit laat men goed stoven om daarna te mixen en door een zeef te steken afsmaken
  • De bonbons bakt men af in een warme friteuse

Kip, filodeeg rolletje -511-

Afdrukken

Kip, filodeeg rolletje

Porties 10 hapjes

Ingredienten

  • 5 blaadjes filodeeg rechthoekig.
  • 1 kippen filet
  • wat pijpajuin groene
  • 1/2 paprika groene
  • 1 50 g sojascheuten
  • pezo
  • sojasaus
  • garnalensaus facultatief
  • curry

Instructies

  • Men kookt de kip gaar en versnijdt ze in kleine reepjes, die men dan in de sojasaus een weinig laat marineren.
  • de groentjes snijden we in een fijne julienne en bakken deze in wat olijfolie aan. Kruiden met peso en curry. Daarna, de kip erbij en afsmaken.
  • van de fillobladeren maakt men rechthoeken, niet te groot.
  • We smeren deze in met olijfolie en doen er dan wat vulsel in, mooi oprollen en de zijkanten goed dicht doen .
  • Voor gebruik afbakken in de friteuse of oven

Notities

op een bordje met een dentelle papier met een potje soja- en garnalen saus apart.

Zalmvingers in filo deeg en wasabi -402-

Afdrukken

Zalmvingers in filo deeg en wasabi

Porties 4

Ingredienten

  • 120 g zalm verse, filet zonder vel
  • filodeeg
  • olijfolie
  • wasabi

Instructies

  • Men snijdt de zalm in repen van een vinger dik lengte ongeveer een 5 cm
  • We bakken de zalm mooi goudkleurig maar zorgen er voor dat deze nog mooi rood is aan de binnenkant daar we deze verder garen in de oven nadien
  • We plaatsen de zalm op een schotel en laten deze afkoelen
  • Daarna gaan we de zalm bestrijken met wat wasabi pasta
  • We leggen een schijfje filio deeg en smeren deze heel goed in met olijf olie
  • Waarna we er de zalm op plaatsen en deze dan oprollen , de kantjes goed toe plooien , en de rest van het deeg verwijderen
  • Dit word dan afgebakken in een voor verwarmde oven op 220 gr
  • Opdienen als aperitief hapjes

Kippenfilet in filodeeg rolletje met sojasaus -383-

Afdrukken

Kippenfilet in filodeeg rolletje met sojasaus

Porties 10

Ingredienten

  • 5 Filodeeg rolletjes, als het kan rechthoekig
  • 1 kip filet
  • wat pijpajuin groene
  • 1/2 paprika groene
  • 50 g sojascheuten
  • pezo
  • curry
  • sojasaus of garnalensaus facultatief

Instructies

  • men kookt de kip gaar en versnijdt deze in kleine reepjes die men dan wat marineert in de soyasaus
  • de groentjes snijdt men in fijne julienne en bakken deze eens in wat olijfolie aan kruiden met peso en curry
  • de kip erbij en afsmaken
  • van de filobladeren maakt men rechthoeken niet te groot
  • smeren deze in met olijfolie en doen er dan wat vulsel in
  • mooi oprollen en de zijkanten goed dicht doen
  • voor gebruik afbakken in de friteuse
  • Bediening
  • op een bordje met een dentelle papier met een potje soya en garnalen saus apart

Schartongfilets in filodeeg met spinazie -135-

Afdrukken

Schartongfilets in filodeeg met spinazie

Porties 10

Ingredienten

  • 2 kg schartong mooie van circa 400 g stuk
  • 10 plakjes zalm gerookte
  • 1 kg spinazie verse jonge
  • 10 blaadjes Filodeeg
  • 4 sjalotten
  • 5 dl witte wijn droge
  • 5 dl visfumet
  • 100 g boter verse
  • 2 waterkers botten

Instructies

  • Fileer zorgvuldig de tongfilets.
  • Reinig de spinazie en ontdoe ze eventueel van de harde nerven.
  • Blancheer de spinazie.
  • Beleg 2 tongfilets met een plakje gerookte zalm en daarop de koude geblancheerde spinazie.
  • Rol ze op in een cilindervorm en verpak ze in de filodeeg.
  • Zorg met behulp van wat water dat de pakjes goed gesloten zijn.
  • Bak de rolletjes in de oven op een geoliede plaat gedurende een tiental minuten op 200 °C.
  • Stoof de fijngehakte sjalotten aan in wat olie.
  • Blus met de witte wijn, de fumet en de room.
  • Laat inkoken tot de helft.
  • Voeg de gekuiste en van de stelen ontdane waterkers toe.
  • Mix dadelijk het geheel voor het behouden van de mooie groene kleur.
  • Monteer met de boter en breng op smaak met peper en zout.
  • Dresseer de schuingesneden rolletjes op de warme borden en napeer de saus er rond.
  • Versier eventueel met enkele takjes waterkers.
  • Men kan de schartongen vervangen door een andere vaste vis zoals griet, snoekbaars,.. maar dit drijft de prijs enorm de hoogte in!

Feuillantine van duo-chocolade en grapefruit -110-

Afdrukken

Feuillantine van duo-chocolade en grapefruit

Porties 6

Ingredienten

  • 200 g boter
  • bloemsuiker
  • 30 plakjes filodeeg
  • 125 g gallets witte
  • 125 g gallets fondant
  • 10 g boter
  • 2 eieren
  • 20 g griessuiker
  • 6 dl room 40%
  • 3 pompelmoes roze
  • 1 theelepel peperbolletjes roze
  • 8 blaadjes Munt
  • 2 eetlepels geleisuiker gelfix

Instructies

  • Bestrijk de bakplaat royaal met gesmolten boter.
  • Leg hierop de filodeegjes van 8 cm doorsnee.
  • Bestrijk met wat gesmolten boter, bloemsuiker en zet 2 à 3 min in de oven op 250 °C.
  • Smelt de gallets au bain marie samen met de boter.
  • Voeg daarna het ei toe.
  • Klop de eiwitten met suiker op alsook de room.
  • Meng dit alles samen en bewaar in de frigo.
  • Snij de pompelmoezen à vif, leg de partjes apart.
  • Sij het overige van de pompelmoes uit en doe in een pan.
  • Plet de peperkorrels en voeg dit toe.
  • Voeg de geleisuiker toe en laat koken.
  • Eens het geheel kookt van het vuur nemen en laten afkoelen.
  • De gelei, wanneer deze is afgekoeld, op de borden verdelen.
  • De filo opbouwen als een torentje afgewisseld met witte en fondant mousse.
  • Bordje afwerken met de partjes van pompelmoes.

Lamsnootje met korfje van jonge wintergroenten -039-

Afdrukken

Lamsnootje met korfje van jonge wintergroenten

Porties 10

Ingredienten

  • 30 lam koteletjes
  • 12 vellen filodeeg
  • 1,5 bot wortelen jonge
  • 3 botten raapjes
  • 2 stuks broccoli
  • 150 g oesterzwammen gele
  • 150 g boter
  • 2 dl olijfolie
  • ____Saus
  • 2 uien
  • 2 wortelen
  • 4 sjalotten
  • 2 teentjes look
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 fles rode wijn
  • lamsfond.

Instructies

  • De groenten wassen en reinigen.
  • Het uitstekend beentje van de lamskoteletjes vleesvrij maken met behulp van een scherp mes.
  • De afsnijdsels bijhouden voor de bereiding van de saus.
  • Het filodeeg in vierkanten snijden.
  • Leg per persoon 4 vellen op mekaar (trapsgewijs) en leg ze in een kleine taartvorm.
  • Bakt ze in een voorverwarmde oven op 220°C goudbruin aan.
  • Neem de gebakken deegjes na afkoeling uit de taartvorm.
  • Bereid ondertussen de saus voor verder te gaan met de bereiding.
  • Bereid de groentjes en de aardappelen, deze moeten tandgaar gekookt worden.
  • Smelt een weinig boter in een pan, voeg de groentjes en de gele oesterzwammen toe en laat deze even glaceren met een weinig griessuiker.
  • Bak het lamsvlees in olijfolie rosé.
  • Saus
  • Bak in een braadpan de fijngesneden ui, sjalotten en wortelen samen met de afsnijdsels van de lamskoteletjes goudbruin aan.
  • Voeg look, tomatenpuree en de rode wijn toe.
  • Laat het geheel gedurende 1 uurtje zachtjes inkoken en kruidt vervolgens met peper en zout.
  • Zeef de saus door en werk af met een klontje boter.

Notities

Plaats het groentekorfje op het voorverwarmde bord en schik de gebakken lamskoteletjes kroonvormig onder het korfje. Omring met de saus en versier met de in boter licht gebakken aardappelen en een takje verse tijm.