Archieven

Makreel op schrijnwerkers wijze. (voor Mark en Jack) -747-

Makreel op schrijnwerkers wijze. (voor Mark en Jack)
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Makreel op schrijnwerkers wijze. (voor Mark en Jack)
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Ingrediënten
Instructies
  1. De quinoa wassen en in het dubbel vocht garen met wat kippenpasta tandorie kruiden. Wat curry poeder. Bij gaarheid laten afkoelen
  2. De boontjes beetgaar koken afkoelen en in dobbelstenen snijden
  3. De avocado pellen en eveneens in dobbelsteentjes versnijden. Wat citroensap erover doen om niet te verkleuren
  4. De tomaten ontpitten en in dezelfde grootte versnijden. Idem met het radijsje de appel en de pijpajuin
  5. Platte peterselie fijn versnipperen, niet hakken
  6. Alles voorzichtig mengen en op smaak brengen met wat peper, zout, olijfolie en ciderazijn. Koel bewaren
  7. De filets opkuisen en alle graatjes verwijderen. Deze op het laatste in wat hete olijfolie en boter bakken langs 1 zijde wat peper en zout erop. Voor het opdienen een weinig citroensap
  8. De makreel mag niet gans gaar zijn daar deze anders droog is en niets meer van smaak heeft. Is hij nog wat rauw kan geen kwaad (is een vette vis)
  9. Op een mooi bord plaats men wat quinoa daarop de fijne groentjes en tenslotte de makreelfilet. Afwerken met wat blaadjes groene peterselie

Viskoekjes. Thaise tod man pla -729-

Viskoekjes. Thaise tod man pla
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Viskoekjes. Thaise tod man pla
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Ingrediënten
Instructies
  1. Pureer de vis en garnalen in de keukenmachine.
  2. Voeg djeroek peroet, basilicum, currypasta vissaus, suiker en limoensap toe en draai nog even.
  3. Kook de boontjes ca. 1 minuut in ruim kokend water. Spoel ze dan direct koud af.
  4. Meng de boontjes, de lente-ui en het vismengsel
  5. Maak met natte handen platte koekjes, haal ze door de bloem.
  6. Bak ze in veel olie aan beide kanten goudbruin.
  7. Dipsaus
  8. Meng suiker, water, olie, azijn, vissaus en peper in een pannetje.
  9. Breng het aan de kook en laat het onafgedekt 5 minuten zachtjes koken.
  10. Haal van het vuur en laat wat afkoelen. Voeg dan komkommer en sesamzaad toe.
  11. Proeven! (zout, knoflook, peper, suiker?)
  12. Eventueel dikken met een beetje maizena en opnieuw laten koken.
Notities

Djeroek Poeroet (limoenblaadjes),Limoenblad, kafferlimoen blaadje, citroenblad, lime leaf, daun djeroek poeroet (Indonesië), bai makrut (Thailand)
Wat is het?
Het donkergroene, glanzende blad van de Kaffir limoen, een struik uit zuidoost Azië. De blaadjes groeien altijd met zijn tweetjes, als een tandem aan de takken. (foto). De blaadjes ruiken en smaken heel duidelijk naar frisse limoen.
Hoe te gebruiken?
Een of meer blaadjes in hun geheel meestoven in curries en soepen. Je eet ze daarna meestal niet op, kan wel, maar is niet gebruikelijk. In reepjes gesneden (zonder de nerf) in soepen of ter garnering op curries, salades, noem maar op. Verse blaadjes zijn het lekkerst, invriezen kan wel, maar eenmaal ontdooid verliezen ze snel hun aroma. Bovendien zijn ingevroren blaadjes meestal een beetje hard & taaiïg, geen probleem voor een curry.
Tips, weetjes & recepten
j
e kunt djeruk perut ook als kamer- of terrasplant houden
Gebruik diepvries limoenblaadjes
Land van herkomst: Thailand, etiket: Frozen Lime Leaves (citrus hystrix DC)

Zalmkroket podjolski zachte currysaus -696-

Zalmkroket podjolski zachte currysaus
Recept Afdrukken
Porties
10 stuks
Porties
10 stuks
Zalmkroket podjolski zachte currysaus
Recept Afdrukken
Porties
10 stuks
Porties
10 stuks
Ingrediënten
Instructies
  1. De sjalotten en de champignons in een mooie julienne snijden en aanstoven in wat olijfolie.
  2. Daarna curry en kurkuma toe voegen en laten mee stoven (beter voor de smaak), de room erbij doen en wat laten koken, kruiden met wat kippenpasta, peper en zout.
  3. Ondertussen de zalm kruiden en in de oven gaar steamen en daarna in stukken trekken.
  4. De saus binden met de blanke roux (redelijk dik), de kaas en de zalm erbij en op smaak brengen.
  5. Op een geoliede en met cellofaan papier beklede schotel verdelen (1à2 cm dik) en laten koud worden.
  6. Daarna verdelen in porties en dan paneren. Met een weinig bloem, in de losgeklopte en gekruide eieren rollen en daarna in de chapelure .
  7. Afbakken voor gebruik.
  8. Bediening:
  9. Op een bord schikken samen met de sla, het stukje citroen en wat saus (niet op de kroket).

Kip, filodeeg rolletje -511-

Kip, filodeeg rolletje
Recept Afdrukken
Porties
10 hapjes
Porties
10 hapjes
Kip, filodeeg rolletje
Recept Afdrukken
Porties
10 hapjes
Porties
10 hapjes
Ingrediënten
Instructies
  1. Men kookt de kip gaar en versnijdt ze in kleine reepjes, die men dan in de sojasaus een weinig laat marineren.
  2. de groentjes snijden we in een fijne julienne en bakken deze in wat olijfolie aan. Kruiden met peso en curry. Daarna, de kip erbij en afsmaken.
  3. van de fillobladeren maakt men rechthoeken, niet te groot.
  4. We smeren deze in met olijfolie en doen er dan wat vulsel in, mooi oprollen en de zijkanten goed dicht doen .
  5. Voor gebruik afbakken in de friteuse of oven
Notities

op een bordje met een dentelle papier met een potje soja- en garnalen saus apart.

Pinda saus ( น้ำจิ้มไก่สะเต๊ะ) -450-

Pinda saus ( น้ำจิ้มไก่สะเต๊ะ)
Recept Afdrukken
Pinda saus ( น้ำจิ้มไก่สะเต๊ะ)
Recept Afdrukken
Ingrediënten
Instructies
  1. Pinda’s malen in blender
  2. Kleine kookpot met zonnebloem olie op zacht vuur. Rode curry pasta en gemalen pinda’s toevoegen – suiker – gele curry – kokosmelk – geplette korianderwortel toevoegen - azijn en langzaam opwarmen.
  3. Eventueel mixen (zachter zonder pindabrokjes) als laatste room toevoegen proeven afsmaken

Gai pad med ma muang ( ไก่ผัดเม็ดมะม่วง ) -454-

Gai pad med ma muang ( ไก่ผัดเม็ดมะม่วง )
Recept Afdrukken
Gai pad med ma muang ( ไก่ผัดเม็ดมะม่วง )
Recept Afdrukken
Ingrediënten
Instructies
  1. Kipfilet in stukjes snijden in een kom mengen met –whisky- kipkruiden –oestersaus -Maggi – suiker –en gele curry.
  2. De Cashewnoten bakken in de frituur en laten drogen op keukenpapier.
  3. Champignons snijden –Ajuin snijden (niet te klein)–lente ui snijden – selder snijden.
  4. Wok of pan met zonnebloemolie opwarmen kip roerbakken samen met de ajuin – Champignons toevoegen- sojasaus –suiker- curry –maggi dit alles mengen. Room bijvoegen en proeven. Als laatste lente ui - selder en cashewnoten toevoegen.

Kippenfilet in filodeeg rolletje met sojasaus -383-

Kippenfilet in filodeeg rolletje met sojasaus
Recept Afdrukken
Porties
10
Porties
10
Kippenfilet in filodeeg rolletje met sojasaus
Recept Afdrukken
Porties
10
Porties
10
Ingrediënten
Instructies
  1. men kookt de kip gaar en versnijdt deze in kleine reepjes die men dan wat marineert in de soyasaus
  2. de groentjes snijdt men in fijne julienne en bakken deze eens in wat olijfolie aan kruiden met peso en curry
  3. de kip erbij en afsmaken
  4. van de filobladeren maakt men rechthoeken niet te groot
  5. smeren deze in met olijfolie en doen er dan wat vulsel in
  6. mooi oprollen en de zijkanten goed dicht doen
  7. voor gebruik afbakken in de friteuse
  8. Bediening
  9. op een bordje met een dentelle papier met een potje soya en garnalen saus apart

Zalm, mini bouché Podjolski -175-

Zalm, mini bouché Podjolski
Recept Afdrukken
Porties
6
Porties
6
Zalm, mini bouché Podjolski
Recept Afdrukken
Porties
6
Porties
6
Ingrediënten
Instructies
  1. De sjalotten en champignons in julienne snijden en stoven in olijfolie.
  2. Bij het stoven de curry en kurkuma toevoegen.
  3. Bevochtigen met room en wat laten inkoken.
  4. Bijkruiden, binden en de gekookte zalm en gemalen kaas toevoegen.
  5. Bouchées opvullen, wat kaas erop en afbakken in de oven.