Archieven

Tonijn, rilette -775-

Tonijn, rilette
Recept Afdrukken
Porties
10 Toatstjes
Porties
10 Toatstjes
Tonijn, rilette
Recept Afdrukken
Porties
10 Toatstjes
Porties
10 Toatstjes
Ingrediënten
Instructies
  1. De tonijn laten uitlekken
  2. Alle ingrediënten tezamen fijn cutteren zodat men een mooie homogene smeerbare massa bekomt. Goed op smaak brengen
  3. Het brood verdeeld men in schijven van een halve centimeter en bakken deze af in een pan of oven
  4. De toastjes bestrijken met de rilette en afwerken met wat bieslook
Notities

Heel simpel maar lekker moet niet altijd ingewikkeld zijn

Sardientjes, crostini -682-

Sardientjes, crostini met
Recept Afdrukken
Sardientjes, crostini met
Recept Afdrukken
Ingrediënten
Instructies
  1. Prak de sardines met een vork fijn. Zet afgedekt in de koelkast.
  2. Snijd de cherrytomaatjes doormidden, verwijder de zaadjes.
  3. Verhit wat olijfolie in een flinke koekenpan en voeg de tomatenpuree toe.
  4. Leg de tomaatjes met de snijkant in de olie. Leg ook de ui in de olie en voeg de balsamicoazijn toe.
  5. Draai het vuur laag en laat de tomaatjes langzaam op smaak komen.
  6. Zijn de schilletjes van de tomaatjes gerimpeld en is de snijkant wat verkleurd, haal dan de pan van het vuur en laat de tomaatjes afkoelen.
  7. Trek voorzichtig met je vingers de velletjes van de tomaatjes.
  8. Dit gaat eenvoudig als de tomaatjes volkomen gaar zijn.
  9. Prak de tomaatjes met de ui en olie grof. Breng op smaak met het zout en de zwarte peper.
  10. Trek de nerven van de koolbladeren en snijd het blad in repen.
  11. Verhit wat olijfolie in een flinke koekenpan en bak de kool kort op hoog vuur. Zet apart.
  12. Was de spinazie en dep deze goed droog.
  13. Verhit wat olijfolie in een flinke koekenpan en bak op hoog vuur kort de spinazie.
  14. Giet eventueel vrijkomend vocht af.
  15. Verdeel de tomatensalsa over een aantal sneetjes.
  16. Leg wat sardines en koolblad op de tomaat en bestrooi met de Parmezaanse kaas.
  17. Verdeel de rest van de sardines over de andere sneetjes stokbrood, leg er wat spinazie en geitenkaas op en garneer met de bieslook.

Cheesecake met aardbeien -673-

Cheesecake met aardbeie
Recept Afdrukken
Cheesecake met aardbeie
Recept Afdrukken
Ingrediënten
Instructies
  1. Smelt de boter. Maal de Amaretti koekjes en hazelnoten fijn in de keukenrobot.
  2. Roer er de gesmolten boter onder.
  3. Bekleed een ronde vorm (20 cm diameter) met plastiekfolie en bedek met de notenmengeling. Druk goed aan.
  4. Warm de Amaretto op en smelt hierin de geweekte gelatine.
  5. Klop de room half op.
  6. Roer de suiker en vanillesuiker door de platte kaas en meng met de zure room.
  7. Voeg de opgeklopte room bij de kaas en roer er dan de lauwwarme Amaretto onder.
  8. Giet de kaas op de notenmengeling en laat minstens 1 u. afgedekt opstijven in de koeling.
  9. Afwerking:
  10. Snijd de aardbeien in vier en laat in de poedersuiker en balsamico marineren.
  11. Haal de taart uit de vorm en leg op een groot, plat bord. Werk af met de aardbeien.

Paling, gerookte met krokante groentjes en rode biet mayonaise -574-

Paling, gerookte met krokante groentjes en rode biet mayonaise
Recept Afdrukken
Porties
4 hapjes
Porties
4 hapjes
Paling, gerookte met krokante groentjes en rode biet mayonaise
Recept Afdrukken
Porties
4 hapjes
Porties
4 hapjes
Ingrediënten
Instructies
  1. 1/3 van de rode biet zeer fijn cutteren en mengen met de mayonaise (dik genoeg om te kunnen spuiten met een vul doos), de rest in fijne sneetjes snijden en mooie vormpjes uit steken (naar keuze), afsmaken met peso, olie en balsamiek azijn.
  2. De radijsjes in fijne sneetjes snijden en kruiden, xeres azijn, olie en peso toevoegen.
  3. De boontjes eveneens kruiden met peso en olie en azijn toevoegen.
  4. De pitjes van de granaat appel verwijderen.
  5. De pijnboompitjes fijn snijden en mengen met de Parmezaanse kaas.
  6. De vis portioneren .
Notities

Op een bordje alles mooi schikken .

Meloenmedley met feta en munt -509-

Meloenmedley met feta en munt
Recept Afdrukken
Porties
20 hapjes
Porties
20 hapjes
Meloenmedley met feta en munt
Recept Afdrukken
Porties
20 hapjes
Porties
20 hapjes
Ingrediënten
Instructies
  1. De meloenen halveren , de pitjes verwijderen en met een parisienne lepel mooie bolletjes maken van het vruchtvlees
  2. De muntblaadjes in een fijne julienne snijden
  3. De fata versnijden in niet te dikke blokjes
  4. Men doet alles in een mengkom en smaken dit af met de olijfolie en de balsamiek azijn
  5. Een draai van de peper molen
  6. Alles goed fris zetten in de koelkast
Notities

Voor het opdienen in glaasjes doen eventueel afwerken met een blaadje munt

Bloemkool, taartje -505-

Bloemkool. Taartje van bloemkool
Recept Afdrukken
Porties
6 personen
Porties
6 personen
Bloemkool. Taartje van bloemkool
Recept Afdrukken
Porties
6 personen
Porties
6 personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Oven op 190° voorverwarmen.
  2. De bloemkoolroosjes wassen en in kokend, gezouten water beetgaar koken en daarna afgieten.
  3. Een taartbodem bedekken met de bladerdeeg, goed aandrukken en prikken met een vork.
  4. De uien snijden in halve ringen en stoven in olijfolie. Kruiden met pezo, tijm, muskaatnoot en daarna deglaceren met een weinig balsamicoazijn en laten verdampen.
  5. De bodem van het deeg bedekken met de gemalen kaas, daarop de droge bloemkoolroosjes en ze een weinig kruiden met de pepermolen. Dan verdelen we de ansjovisfilets en de uien erop. Daarna de room, gemend met de eieren en op smaak gebracht met pezo en muskaat.
  6. Afbakken gedurende 20 min en lauw opdienen.

Eendenfilet met een notenkorstje -385-

Eendenfilet met een notenkorstje
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Eendenfilet met een notenkorstje
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Instructies
  1. Men schilt de aardappelen en versnijden deze in fijne rondjes (chips) deze plaatsen we op een met eenden vet ingewreven bakpapier in een waaiervorm wat eendenvet erover en kruiden met wat kippenkruiden afbakken in de oven (180 gr)
  2. De noten hakt men fijn en mengen deze met het vers broodkruim wat chapelure en de malse boter dit plaatst men dan op een bakpapier in de vorm van een eendenborst en laat dit in de diepvriezer hard worden
  3. Men reinigt de cepes en snijden deze in lamellen deze worden dan in boter aan gebakken kruiden peso op t’ eind voegt men en de gehakte peterselie en look aan toe en voor het opdienen een scheutje noten olie
  4. De magrets worden gereinigd en het vet ingesneden aan gebakken en gekruid om dan verder te garen in de oven na een 4 tal minuten legt men er het korstje van de noten op en laten verder garen
  5. Saus reductie van balsamico azijn opgewerkt met harde boter en afgesmaakt met peper
  6. Bediening
  7. Op een warm bord
  8. Plaats men een waaier aardappelen daaronder het vlees in fijne sneetjes gesneden
  9. De groentjes er naast en onder aan een fijn streepje saus afwerken met een blaadje platte peterselie

Peer. Cake met fourme d’ambert -366-

Peer. Cake met fourme d’ambert
Recept Afdrukken
Porties
8
Porties
8
Peer. Cake met fourme d’ambert
Recept Afdrukken
Porties
8
Porties
8
Ingrediënten
Instructies
  1. Men schilt de peren en ontdoen deze van hun klokhuis met een parisienne lepeltje.
  2. Daarna doet men deze in het kokend vocht en laten deze garen.
  3. Het is beter als men dat de dag voordien doet en de peren in hun kookvocht laten afkoelen en trekken dan is hun kleur veel intensiever.
  4. Van de kaas maakt men ronde schijven indien nodig, dit kan met behulp van een porte piece of een glas.
  5. Bediening
  6. Op een mooi plat bord plaatst men het schijfje cake en daarop de kaas.
  7. De halve peren snijdt men in waaier vorm en men versiert er de snede kaas mee.
  8. Het bord werkt men af met enkele balsamiek punten.
  9. Eventueel verder versieren met de steranijs en de kaneelstok.

Oesters, trio van. -360-

Trio van oesters
Recept Afdrukken
Porties
1 pers
Porties
1 pers
Trio van oesters
Recept Afdrukken
Porties
1 pers
Porties
1 pers
Ingrediënten
Instructies
  1. Gewone oester
  2. Openen reinigen opdienen met een stukje citroen en een gemixte boterham geboterd en ontdaan van de korsten pepermolen apart
  3. Gemarineerde oester
  4. de oester openen en het sap boven een fijne chinees opvangen en een weinig opwarmen daarna de gewekte gelatine bij mengen en de in zeer fijn gesneden dobbelsteentjes van de paprika en de fijn versnipperde bieslook afsmaken met een beetje peper en de balsamico de oester terug in de gereinigde schelp en 2 maal naperen
  5. Geglaceerde oester
  6. Openen en sap opvangen het vlees bij het sap een scheutje champagne eens laten op koken en direct het vlees verwijderen
  7. Die men dan in een mooi geblancheerd spinazie blaadje doet en in de gereinigde schelp plaatst
  8. De bekomen jus een beetje inkoken een paar druppels room erbij inkoken en monter au beurre afsmaken en de oester naperen om dan op het einde te laten gratineren

Oester, holle gemarineerd met fijne kruiden -145-

Oester, holle gemarineerd met fijne kruiden
Recept Afdrukken
Porties
10
Porties
10
Oester, holle gemarineerd met fijne kruiden
Recept Afdrukken
Porties
10
Porties
10
Ingrediënten
Instructies
  1. De oesters openen en het sap opvangen, door fijne chinees laten lopen en bewaren.
  2. Het vlees uit de schelp verwijderen en de schelp goed afspoelen met water en afdrogen.
  3. De oester opnieuw in de schelp plaatsen en bewaren in frigo.
  4. De paprika's opkuisen en in zeer fijne dobbelsteentjes snijden, niet groter dan een kopspeld.
  5. De bieslook fijn hakken.
  6. De jus van de oester met de weinig witte wijn koken met peper en zout.
  7. De gelatineblaadjes toevoegen, laten afkoelen, afsmaken en de garnituur alsook de azijn toevoegen.
  8. De oester meerdere malen naperen in de jus en in koelkast bewaren
Notities

Serveren op een bordje met vorkje op de bedje van zeezout

Eend. Wilde eend met perzik en sinaasappelsaus -79-

Eend. Wilde eend met perzik en sinaasappelsaus
Recept Afdrukken
Porties
5
Porties
5
Eend. Wilde eend met perzik en sinaasappelsaus
Recept Afdrukken
Porties
5
Porties
5

Zalm, lauw slaatje met bloedzurkel -74-

Zalm. Lauw slaatje van zalm met bloedzurkel
Recept Afdrukken
Porties
6
Porties
6
Zalm. Lauw slaatje van zalm met bloedzurkel
Recept Afdrukken
Porties
6
Porties
6
Ingrediënten
Instructies
  1. Was de salades zorgvuldig en laat ze uitlekken. Was de bloedzurkel.
  2. Verdeel de zalm in 18 gelijke stukken.
  3. Bak de zalm aan in olijfolie met peper, zout en wat cayennepeper op een zacht vuurtje gedurende een vijftal minuten.
  4. Neem van het vuur en hou de zalm warm.
  5. Meng de salade en verdeel ze in het midden van elk bord.
  6. Leg hieronder 3 blaadjes bloedzurkel.
  7. Breng het fruitsap aan de kook (ev. Maïzena toevoegen) en voeg hierbij wat olijfolie (niet laten meekoken) en een beetje balsamicoazijn.
  8. Leg de lauwe stukjes zalm (3 per persoon) rond de salade.
  9. Werk af met de lauwe vinaigrette en wat peper van de molen.
  10. Versier met wat scheutjes

Spekreepjes, frivool slaatje van scampi en jonagold. -69-

Spekreepjes, frivool slaatje van scampi en jonagold.
Recept Afdrukken
Porties
10
Porties
10
Spekreepjes, frivool slaatje van scampi en jonagold.
Recept Afdrukken
Porties
10
Porties
10
Ingrediënten
Instructies
  1. Pel de scampi tot juist boven de staart en verwijder het darmkanaal.
  2. Bewaar in de koelkast.
  3. Snijd het spek in reepjes en kook heel kort in wat water.
  4. Dep ze vervolgens droog en bewaar eveneens in de koelkast.
  5. Maak met behulp van een Parisienne lepel dikke bollen van de ongeschilde jonagold en vermeng met een weinig citroensap.
  6. Bak het spek halfgaar, voeg vervolgens de scampi toe en tot slot ook de jonagold.
  7. Vermeng de slascheuten op het laatste ogenblik met olijfolie, balsamicoazijn, grof zeezout en pepermolen.
Notities

Leg een hoopje sla in een diep bordje. Leg de scampi er rond en overgiet de sla met spek en appelen. Werk het geheel af met een violette