Archieven

Maatjesharing op zijn Zweeds met bietjes, aardappelen, mierikswortel, room en noten boter -496-

Afdrukken

Maatjesharing op zijn Zweeds met bietjes, aardappelen, mierikswortel, room en noten boter

Porties 6 hapjes

Ingredienten

  • 4 maatjes in 2cm stukjes gesneden
  • 1 appel granny Smith geschild
  • 12 aardappeltjes ratte Corne de Gatte of krieltjes
  • 1/2 zilver ui fijngehakt
  • Dille geplukt
  • 50 g boter
  • ____Voor de saus
  • 2 dl zure room
  • 1 eetl mierikswortel fijn geraspt of wasabi crème
  • Zwarte peper en zout
  • ..........Voor de rode biet caviaar:
  • 3 dl rode biet sap uit de sap centrifuge
  • 1 dl Tapioca parels
  • Poedersuiker
  • citroensap
  • .......Voor de rode ui:
  • 2 ui rode, geschild en in flinterdunne ringen gesneden
  • 1 dl water
  • 1 dl suiker
  • 15 dl azijn rode wijn

Instructies

  • Plaats de appel in een diepvriezer een paar uur. Meng zure room met mierikswortel en smaak af met peper en zout.
  • Kook de aardappelen gaar. Schil en snijd de aardappelen in 1 cm dikke schijven.
  • Breng water, suiker en azijn naar de kook en laat de marinade koud worden. Kook de tapioca in rode biet sap en water. Vang het op in een zeef en laat koud worden. Breng de tapioca caviaar op smaak met citroensap en suiker.
  • Strijk met een lepel de zure roomsaus uit in een 8cm cirkel in het midden van de borden. Plaats hierop de aardappelen en haring mooi op. Bestrooi met zilver ui. Verdeel de caviaar mooi op het gerecht.
  • Meng de rode ui met de marinade en verdeel een beetje over de gerechten. Rasp de appel grof en verdeel over de gerechten.
  • Smelt en bak de boter noten bruin. Giet boter over en rond het gerecht.
  • Versier met dille takjes en smaak af met zwarte peper. Serveer onmiddellijk!

Aardappeltjes met rozemarijn -222-

Afdrukken

Aardappeltjes met rozemarijn

Porties 1

Ingredienten

  • 3- aardappeltjes krie,lkleine
  • Wat boter
  • rozemarijn fijn gesneden
  • pezo

Instructies

  • De geschilde krieltjes beetgaar koken in kokend gezouten water.
  • Daarna goudbruin in pan bakken met boter en rozemarijn.
  • Bediening
  • Op een schaaltje de aardappelen schikken en kruiden met peper en zout.
  • Afwerken met een takje rozemarijn.
  • Eventueel houten tandenstokers bijgeven.

Konijn. Filets van jong konijn in lentetooi -151-

Afdrukken

Konijn. Filets van jong konijn in lentetooi

Porties 6

Ingredienten

  • 6 konijn mooie filets van jong konijn
  • 300 g mange tous
  • aardappeltjes nieuwe
  • 12 worteltjes jonge
  • 1 ijspegel grote
  • botje pijpajuintjes fijne
  • 4 sjalotjes
  • 5 dl bruine fond
  • 1 flesje framboosbier Timmermans
  • enkele frambozen verse

Instructies

  • Kleur de filets goudbruin in wat olijfolie.
  • Kruid ze flink met peper en zout.
  • Bak ze verder af in de oven gedurende een 10 minuten op middelmatige temperatuur.
  • Reinig al de groentjes.
  • Snij de worteltjes, de ijspegel en de aardappeltjes in kasteelvorm en kook ze allemaal beetgaar.
  • Schrik ze in ijswater.
  • Snij de sjalotjes fijn en hou de helft voor de groentjes te sauteren.
  • Voor de saus: de andere helft sjalotjes wat aankleuren in olijfolie, het bier toevoegen en blussen met de fond. Laten reduceren. Doorzeven en monteren met boter. Op smaak brengen.
  • De groentjes sauteren in wat olijfolie.
  • Bij de mangetout en de worteltjes wat fijne sjalot toevoegen.
  • Schik de groentjes rondom het bord.
  • Leg de filets in het midden en oversaus.
  • Werk af met een paar verse frambozen.