Archieven

Rundshaasje, duo met kreeft -190-

Afdrukken

Rundshaasje, duo met kreeft

Porties 1

Ingredienten

  • 1/2 Kreeft pp
  • 120 g run filet pure, gekuiste
  • 1/2 pompelmoes
  • 4 aardappelen pp
  • 2 ei dooiers
  • dragon gehakte
  • 100 g boter
  • weinig peterselie gehakte
  • ______Voor de bouillon van de kreeft:
  • witte wijn
  • thijm
  • laurier
  • selder
  • wortel
  • Ajuin
  • cayenne
  • peperbollen

Instructies

  • De kreeft wordt in de kokende bouillon, die reeds wat getrokken heeft, ongeveer 7 min gaargekookt. Men laat de kreeft in de bouillon afkoelen.
  • De kreeft ontdoen van zijn pantser; men behoudt deze van de kop en de pootjes.
  • De filet pure wordt gekleurd in boter en gekruid met pepermolen en zout.
  • Laten afkoelen.
  • Het vlees van de kreeft wordt in stukjes gesneden, buiten deze van de schaar, die wordt als garnituur behouden.
  • De filet pure escalopperen (schuin snijden), de stukjes kreeft ertussen en terug hervormen (indien nodig opwarmen in warme oven, in een geboterde gastronorm).
  • De pompelmoes “peler à vif”, sap bijhouden.
  • De aardappelen in château vorm schillen, afkoken en lichtjes bakken in gesmolten boter en kruiden met peper en zout en de gehakte peterselie.
  • De bearnaise opkloppen met het pompelmoessap, afsmaken en vlees van de kreeft toevoegen.
  • Bediening (op warm bord)
  • ½ kop bovenaan in het midden van het bord, het vlees en de hele pompelmoesbeentjes en de pootjes (3) rondom.
  • De ontpantserde schaar op het vlees, naperen met de saus.
  • De aardappeltjes bijvoegen en eventueel afwerken met platte peterselie en warm opdienen.